featured

Zorunlu olarak yeniden göreve çağrılan pilot: 3 yıldır bana mı güvendiniz?

Cemaat tasfiyelerinin devam ettiği Hava Kuvvetleri’nde pilot açığı kapatılamayınca görevden ayrılanların 6 yıl daha çalışması zorunlu hale getirildi, dönmeyen pilotların sivil hava yolu lisanslarının askıya alınacağı belirtildi. Atılan bu adım pilotların tepkisini çekti.
15 Temmuz sonrası en büyük Cemaat tasfiyelerinin yapıldığı yerlerden biri olan Hava Kuvvetleri’nde pilot açığı kriz konusu olmaya devam ediyor.
Açık kapatılamayınca çıkarılan bir yasayla daha önce Hava Kuvvetleri’nden ayrılanların 6 yıl daha çalışması zorunlu hale getirildi. Dönmeyen pilotların ise sivil hava yolu lisanslarının imtiyaz hakları askıya alınacağı belirtildi.
Karara ilişkin Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk’e konuşan pilotlar, karara tepki gösterdi.
Öztürk’ün yazısının ilgili bölümü şu şekilde:
Savaş uçağı pilotlarının bazıları FETÖ yapılanmasının ayrımcılığına, tacizlerine dayanamadığı için zorunlu hizmet süresini doldurunca ayrıldı. Hatta, ayrılmayı çabuklaştırmak için zorunlu hizmet süresini 15 yıldan 10 yıla düşürdüler. Ayrılanların bazıları sivil hava yollarında çalışıyor. Yeni yaşamlarına göre bir düzen kurmuşlar. Şimdi onlara “TSK’ya dönün, 6 yıl daha zorunlu hizmet yapacaksınız” deniliyor.
Bu durumda olan iki pilota sordum. 15 yılını doldurduktan sonra emekliye ayrılan ve 7 yıldır hava yolu şirketinde çalışan kaptan pilotu dinliyorum:
“Mecburi hizmetin 21 yıla çıkarılması nedeniyle zorunlu geri çağırma ve buna itibar etmeyenlerin sivil hava yolu lisanslarının imtiyaz haklarının askıya alınması gibi bize göre hukuksuz bir uygulamayla karşı karşıya kaldık. Kazanılmış haklarımız geriye doğru alınıyor, hukuki güvenlik ilkesi yok ediliyor.
Gerçekten bir beka sorunu olduğuna inansam, topraklarımı savunmak için inanın bir dakika dahi gözümü kırpmam. Tüm gelecek planlarımı askıya almama neden olacak bu keyfi uygulama nedeniyle mağduriyetimi kelimelerle ifade edemiyorum. Yasa henüz uygulanmadan her iki tarafın da mağdur olmayacağı bir düzenleme mutlaka yapılmalı.”
Hava Kuvvetleri’nde 16.5 yıl pilot olarak görev yaptıktan sonra ayrılan, 6 yıldır özel hava yolunda uçan kaptan pilot, ayrılma gerekçesini “Önümü görememek, FETÖ’cülerin bana komutanlık yaptırmayacaklarını bilmek, komutanlarıma meramını anlatamamak ve tehlikenin farkında olmadıklarını görmekten” diye açıklıyor.
O, askerliğe adım atarken zorunlu hizmet 15 yıl idi. FETÖ’cülerin çabasıyla bu süre 2012’de AKP hükümeti döneminde 10 yıla indirildi. Darbe girişiminden sonra yine aynı iktidar 18 yıla, şimdi de 21 yıla çıkardı. Pilot anlatmaya devam ediyor:
1- Siz kendi çocuğunuzu 2 yıllık askeri pilotaj eğitiminin ardından en az 21 yıllık bir zorunlu hizmete mahkum eder misiniz? Yeni aday ve kaynağı bu kadar uzun zorunlu hizmetle nasıl bulacaksınız?
2- TBMM’de torba kanun içerisinde patates-soğan yasalarıyla birlikte geriye dönük işletilen bir kanunda ‘kazanılmış hak, hukuk, adalet, insan hakları’ gibi kavramları nerede arayalım?
3- Darbe girişimi sonrasında, 18 yılını tamamlamak için KHK ile dönen arkadaşlarımızın mecburi hizmet sürelerine geçen hafta 3 yıl eklenmiş oldu. Gönüllü veya zorunlu olarak dönsek de bunun tekrar uzamayacağını nereden bilelim?
4- ‘Sivilde kaptan pilotlar çok para alıyor, o yüzden düşük maaşa kimse dönmek istemez’ diyorlar. Bakınız geri dönen bir pilota 3 bin TL’den fazla maaş öderken, hiç ayrılmamış olan pilotlarımıza 16-17 bin TL maaş ödemeye devam ediyorlar. Yani aynı işi yapan aynı rütbedeki pilotlar arasında zaten ayrım ve haksızlık yaratıyorlar.
5- Darbe girişiminin üzerinden yaklaşık 3 yıl geçti. Şu ana kadar neden toparlanamadık? 3 yıldır bana mı güvendiniz de şimdi zorunlu olarak Hava Kuvvetleri’ne çağırıyorsunuz? Üstelik gelmezsem sivil havacılık lisansımı askıya alıp Türkiye’de uçurmamakla tehdit ediliyorum.
Bunları belirttikten sonra son sözleri de şöyle oldu: TSK’da en kısa sürede güven ortamı yaratıp tüm personeli kapsayan adil bir ödeme sistemi çıkarılmalı, Hava Kuvvetleri’ne gönüllü dönüş projesi desteklenmeli.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 Yorum

  1. Arkadaşlar devletin yaklaşık 500 000 dolar harcama yaparak askeri amaçlar için yetiştirdiği pilotlar uçabildikleri sürece etik olarak ordudan ayrılmayıp uçmak zorunda olduklarını hissetmelidir. Sizi sıfırdan alıp hem maaşını verip hem de pilot yapan devlete en azından minnet borcunuzun olduğunu unutmamalısınız , sivilde daha çok maaş alacaksınız diye devlete ihanet edemezsiniz . Bana mı güvendiniz ne demek evet devlet sizi ADAM sayarak size güvenerek sizi pilot yaptı şimdi de sizden fedakarlık değil yapmanız gereken minimum insanlığı minimum vatanseverliği beklemektedir,

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Aklınca bu adamları uzaklaştırıp sende yırtacağını sanıyorsun ama kötü haber sende aynı gemidesin.Rus uçağı düştüğünde ne olduğunu hatırla.Hala bu adamların parmaklarının ucundasın.Beyinlerini açıp içindeki tecrübeyi alıp başkasına takamayacagina göre ne istiyorlarsa güzellikle verilmelidir.Yoksa bu çark asla dönmeyecek.

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Minimum insanlık ve vatanseverliği,fedakarlığı önce,yakın zamana kadar ağızlarından Türk kelimesi çıkmayan,Türklük faşistliktir,Türk demeyelim Türkiye’li diyelim deyip koltuk sallanınca çıkar için mecburen bir anda yerli ve millici ! olup bu ülkeyi 17 yıldır yönetenler yapsın ! Pilot 15 sene hizmet etmiş daha ne olsun? Devlet mesela hala thy gibi kurumlarda fetocuların hepsinin cv’leri,torpilleri belli olmasına rağmen temizlemiyor,varsa yoksa iktidar partisinin korktuğu hakim,savcı,polis,askerler içinde temizlik yapmaya çalışıyor ki o da göstermelik zira devletin başı ’17-25 milattır o zaman kadar olanları unutacağız ondan sonra hala onlarla ilişkileri olanları affetmeyeceğiz’ gibi ne akla ne izana ne adalete yakışmayacak laflar söylüyorsa bu pilot ve onun gibiler niye orduya geri dönsünler? Yarın başka bir hain cemaat ortaya çıkarsa aynı oyunları onlar da oynarsa ki artık devlette fetocuların haricinde cerrahiler,nakşiler,menzilciler gibiler de bolca var o zaman ne olacak?

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Shp haklısın kaç tane adam gibi adam pilot var ki Allah aşkına hicbiri burnundan kıl aldırmıyor hele askeriler allah Allah paşa üstü pasa

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Minimum insanlık, minimum vatanseverlik derken?? Adam 15,5 sene kalmış orduda. Ölsün mü illa?

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Senin yorumun tam bir Türkiye gerçeği. Bilgisi olmadan fikri olmak ve okuduğunu anlayamaya çalışmamak. Ne demiş kaptan “15,5 yıl mecburi hizmetimi tamamladım ve kanuni olarak ayrıldım” Sen de bu kaptana hain diyorsun. Yazıklar olsun bu kaptanın senin rahat uyuman için verdiği emeklere. Senin anladığın dil para olduğu için olayı senin anlayacağın şekilde anlatayım. Bir yerde çalışmaya başlıyorsun, sözleşme bittiğinde daha iyi şartlarda bir iş buluyorsun ve şirketin sana diyor ki kusura bakma gidemezsin, biz sözleşmeyi yanlış yapmışız, bu yüzden 6 yıl daha kalacaksın. Umarım sen, ailen ve çocukların böyle bir durumla karşılaşmazsınız.

      Cevapla
  2. 6 yıl önce

    Aynı sözü Türkiye’deki havayolu şirketlerine de desene..
    Herkese adil yaklaşan, kıdemin ve terfinin adil şekilde yapılanmasını sağlayan şirket yönetimleri istiyoruz deyin.
    Kuyruğunuz sıkışıncaya kadar herşey, gör işte diğer insanların (pardon teba olarak gördüğünüz varlıkların) neler çektiğini… Bu zamana kadar siz de sivilleri teba olarak gördünüz. Allah’ın sopası işte…

    Cevapla
  3. 6 yıl önce

    Arkadaş bir sitem ile yazmış. Ama unutmamak gereken birşey var sizler yıllar önce binlerce pilot arasından seçilerek Devlete ve Millete hizmet etmeniz için yetiştirilmiş kişilersiniz. Yani belli bir süre çalışsın sonra özel havayollarına gitsin diye yetiştirmedi.zaten bu mecburi hizmet azaltma fikri fetö zihniyeti ile yapılan bir durumdu. Ülkesini seven insanlara baskı zulüm yapılarak istifa etmelerinin önünü açtılar yerlerine kendi adamlarını doldurdular. Mağdur olmanız ülkenin bekası devletin varlığının korunmasından daha önemli değil ayrıca Devlet sizleri hiç bir zaman mağdur etmedi etmez zaten şuan aldığınız rakamlara yakın maaş alıyorsunuz TSK da. bunuda buradan yazmak bu kadar işsiz ve düşük maaşla çalışan insanların olduğu ülkemde doğru olmaz. Ama hakkınız olan paradır helal olsun diyoruz. Şunu unutmayın Pilot dostlar ülkemin kurucusu Mustafa Kemal bu ülke için başlattığı kurtuluş mücadelesinde Albay ceketini ve ünvanlarını bir kenara bırakıp ülkesine hizmet etti. Ondan daha mı.

    Cevapla
  4. 6 yıl önce

    “……… vatan uğruna canımı seve seve feda edeceğime namusum ve şerefim üzerine and içerim.” Askerin yemininden bir bölüm. Unutmamak lazım. Gerektiğinde yerine getirmek lazım. Ne için yemin ettiğini idrak etmek lazım. Bu arada pilotları eğitimi 2 yıl değil. 2 yıl için 15 yıl zorunlu hizmet yapmıyor. 4 yıl askeri lise 4 yıl harpokulu 2 yıl pilota eğitimi. Kıta içi ve yurt dışı eğitimler hariç. 11.5 ay eğitim alıpta 15 yıl zorunlu hizmet yapanlarda unutmamak şazım.

    Cevapla