featured

YOLCU PENCERELERİ NEDEN OVALİMSİDİR

Uçakla seyahat edenlerin çoğunun tercihi pencere kenarları oluyor. Gökyüzünün maviliği, bulutların güzelliği, şehrin yukarıdan görüntüsü gerçekten izlenmeye değer.
Mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Uçak yolcu pencereleri genelde olduğu gibi dikdörtgen veya kare şeklinde değildir. Ovalimsidir.
Peki Neden?
Ovalimsi pencere yapısının asıl amacı, basınç altında iken camın kenarlarında oluşabilecek çatlakları önlemek içindir. Bu tasarım ile cam daha çok strese dayanabildiği yapılan testlerle ortaya çıkmıştır.
Yolcu camları, genelde akrilik denilen bir maddeden yapılmaktadır. Bazı özel jetlerde veya küçük uçaklarda pleksiglas hatta normal cam bile görebilmeniz mümkün.  Yolcu camlarına baktığınızda, camın iki bazense üç katlı olduğunu görebilirsiniz. Yolcu camının çok katlı yapılması, olası bir cam kırılmasında kabin basıncını kaçırmaması amaçlıdır.
Uçaklardaki basınçlı hava, uçak motorlarından alınan sıcak havadır. Bu sıcak hava, uçağın klima sisteminde kontrol edilerek istenilen ısıya düşürülüp kabine verilmektedir.  Yolcu camının dış tabakası kabin basıncını tutar. Her iki cam tabakası arasında ise kuru hava vardır.
Mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Genellikle sizin oturduğunuz yerdeki camın iç tabakasının altında küçücük bir delik vardır. Bu deliğin iki amacı vardır.
Birinci amacı, yolcu tarafındaki basıncın dış cama ulaşması, İkinci amacı ise, kuru havanın iki cam arasında kalarak dış camın buğulanmasını önlemek amaçlıdır. Tabii ki camın üstünde kızaklı olarak yer alan panjur tipi plastik koruma ile de gün ışığının istenildiği zaman engellenmesi amaçlanmıştır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 8 sene önce

    Commet uçak kazasından sonra uçakların pencerelerinin oval yapılması ihtiyacı doğmuştur

    Cevapla
  2. 8 sene önce

    Sefa Bey havacılık haberciliğine ayrı bir boyut getirdiniz, gerçekten faydalı bilgiler öğreniyoruz. Teşekkür ederim.

    Cevapla
  3. 8 sene önce

    Uçakta yolculuk yaparken hep o küçük delik gözüme takılırdı. Teşekkürler

    Cevapla
  4. 8 sene önce

    SEFABEY KİSA ZAMANDA UCAK YOLCULUGU YAPİP O DELİKLERİ İNCELEMEK İSTİYORUM

    Cevapla