featured

YOK ARTIK THY !

Değeli okurlar, pandemide tam gaz bilinmezliğe gidiyoruz, Son açıklamalara göre günlük vaka sayısı  10.000 lere dayandı. Üstelik 110.000 civarındaki testin sonucu bu. Eğer geçtiğimiz aylardaki gibi 200.000 test yapılsa günlük vaka sayısı kaça fırlar acaba? Sadece İstanbul’da 1.500 günlük vaka var. Yarın açılım başlarsa nereye gider bu işin sonu, bilemiyoruz. Aşı işi ise tam bir muamma. 1.5 ayda yapılan toplam aşı 8.5 milyon ! Sağlık Bakanı Mayıs sonuna kadar 100 milyon doz aşılama yapılacağını söylüyor. Şu ana kadar gelen aşı 15 milyon civarında. Nasıl olacak göreceğiz. Bu arada THY akılcı bir karar daha vererek evden çalışma süresini Mayıs sonuna kadar uzattı ama uçucuları aşılama konusunda sınıfta kaldı.

TASARRUF YÖNETİCİLERİ KAPSAMAZ.

Bu hafta ne yazalım diye düşünürken HAVASEN bildirisi airlinehaber sayfalarına düştü. Bildiriyi okuyunca “yok artık !” dedim. Bayrak taşıyıcımız pandemi mandemi dinlemeden meğer yönetici tayfa için sıfır kilometre 2021 model binek araçları kiralayacakmış. 181 adedi THY, 166 adedi iştirakler için olmak üzere 377 adet… Az da değil. Hayırlı olsun ! Tam bir ele verir talkını, kendi yutar salkımı durumu… Personele gelince para yok ama müdürlerin başkanların nazik bedenleri için para bol… Pandeminin daha başında THY’ye çağrı yapmış, tasarrufun şirket yöneticilerinden başlaması gereğine işaret etmiş ve makam arabalarının iade edilmesini istemiştik. THY ne yaptı? 60 yaş üstü pilotları ücretsiz izne çıkardı, tüm personelin özel sağlık sigortalarını kesti, iyi mi? Sonrasını biliyorsunuz. Nisan’dan Ağustos sonuna geçen kayıp 5 ay…Ardından da gizli-kapaklı yapılan bir protokolle çalışanların çaresizliği. Gitsen gidemiyorsun, dışarıda iş yok. Kalsan maaşın kuşa dönmüş. Uçucuysan işin daha da fena. Covidin kol gezdiği ülkelere kelle koltukta gideceksin ama maaşının yarısını alacaksın. Personelin bu kadar istismar edildiği bir dönem oldu mu, açıkçası ben hatırlamıyorum.

İŞTİRAKLERE ARABA KİRALAMAK THY’NİN İŞİ Mİ?

Dönelim araba işine.   Dikkatinizi çekti mi araçların yarısı THY iştirakleri için kiralanacakmış. Yarısı THY’ya ait olan şirketlere niye THY araç tahsis etsin ki? Diğer ortaklar ne yapıyor? Mesela yarısı HAVAŞ’a ait olan TGS’nin yöneticileri için diğer ortak THY neden araç kiralama işini üstlenir ki? Haa, eğer THY’nin tamamına sahip olduğu şirketleri kast ettik.” diyorsanız, bu vasıfta sadece 2 şirket var: Biri Teknik A.Ş. diğeri ise Aydın’daki TAFA (Turkish Airlines Flight Academy). İyi de bu iki şirketin personel ve yönetici sayısı THY kadar mı? Değil o halde bu 166 araç kimlere tahsis edilecek? İş kira bedeli ile bitmiyor tabii…Bunun benzini var, OGS veya HGS’si var… Anlayacağınız son derece gereksiz bir masraf. Müdür beyler taksi ile işe gidip gelseler  bu taksi paralarını şirket ödese THY bu işten daha karlı çıkar ! Kendilerine ait bir arabaları yok ise, ayda 15-20 bin lira maaş alan müdür beylerin bir araba sahibi olamamaları da ayrıca dikkate değer.

YERLİ VE MİLLİ ARAÇ: İSPANYOL FOCUS…

Bildiriyi okuduktan sonra biraz araştırma yaptım. Efendim THY yönetiminin günahını da almamak lazım. Meğer milli havayolumuz yerli araba kiralamak istermiş. 3 marka belirlenmiş. Renault, Ford ve Skoda… Sonradan Almanlara geçen yılların Çek markası ne zaman yerli ve milli oldu bilmiyorum. Gelelim Renault’ya… Doğru Renault’un ülkemizde fabrikası var ve sadece Clio ve Megane üretiyor. Herhalde pek saygın yöneticilerimize Clio yakışmaz. Mutlaka Megane alacaklardır. İyi de 190.000 TL’ye de Megane var 362.000 TL’ye de Megane var. Kiralama ücretleri de aracın satış fiyatı ile doğrudan bağlantılı… Gelelim Ford’a… Ford’un fabrikası Türkiye’de ama sadece ticari araç üretiyor. Binek araçlardan Focus Almanya’da, Mondeo ise İspanya’da üretiliyor ! Yerli ve milli olsun derken Almanları veya İspanyolları sevindirmeyelim … Peki bu markalar dışında ülkemizde üretilen araba yok mu? Var tabii. Hyunda, Toyota ve Fiat var mesela… Hyundai’nin i10 ve i20 modellerini küçük, Fiat Egea’yı banal bulabilir THY yöneticileri. Bekleyelim bakalım ikhaleyi kim kazanacak?

BARİ PANDEMİDE ARABAYA BİNMEYİN.

Kim kazanırsa kazansın kaybeden THY çalışanı olacak. Nereden baksanız ayda 3-4 bin TL bedel üzerinden diğer masrafları da katarsanız yılda herhalde 20-25 milyona patlayacak araba sevdası… Yazık değil mi? Şurada pandemi geçene kadar makam arabası kullanmasanız incileriniz mi dökülür? Zaten evden çalışıyor birçoğunuz. Ayıp değil mi? Yıllardır devletin milletin parası ile sefa sürüyorsunuz, 1 sene de binmeyiverin. Hollanda Başbakanı gibi bisiklete binin demiyoruz ama şirkete de yük olmayın. Gerçekten akıl tutulması böyle bir dönemde araba kiralamak. Yarın nasıl tekrar fedakarlık bekleyeceksiniz personelden? Havasen’in bildirisinde Hava İş Başkanına da gönderme vardı. Vallahi gel de Atılay Ayçin’i arama. Eski model bir Passat’ı vardı, onu da 2013 grevine katılanlara destek olmak için satmıştı. Bir de şu duruma bakın, üyelerin maaşı kuşa dönmüş, covidle boğuşuyor, bir kısmı ücretsiz izne çıkarılmış, bir kısım eğitim eksikliği ayağına uçurulmuyor,  borçlar birikmiş, kredi kartları patlamış. Sendika başkanımız üyelerin aidat havuzundan maaşını almaya devam ediyor altında Angela Merkel’de olmayan lüks segment Alman arabası…Özel şöför ve korumalar da cabası. Ama 20 binden fazla THY çalışanı hala bu sendikaya üye…Ne diyeyim, müstehaksınız kardeşim. Yarın sıkılan yöneticileriniz Maserati’ye de biner, Porsche’a da …Size de egzoslarından çıkan dumanı koklamak kalır !

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 Yorum

  1. 4 yıl önce

    Yav ne yapsin thy Araclarin süresi doldu ve arac kiralama şirketi %700gibi faiş bir zam istedi şimdi arabasiz bir sirket olurmu havalimani olan her ile Birtane gonderiyor çünkü gün içinde lazim oluyor hersey icin zaten tasarruftan dolayi sayi düşürüldü yonetim bu konuda iyi tasarruf etti şuanki olan araçlarla devam edilir ise faiş fiyat farki var ondan dolayi daha ucuz ihale yapmak zorunda…şunuda düşünün birçok hava yolu personel cikariken THY mi dimdik ayakta ve personeline sahip çıkmaktadır…hep muhalefet olmaya gerek yok elinize ne geçiyor anlamis da değiliz

    Cevapla
  2. 4 yıl önce

    Faiş değiş fahiş biraderim. Onun dışında mutabıkız. Böyle neredeyse 3-5 kuruşluk ve zorunlu harcamalar için bile müzmin muhalif yaklaşımları eleştirinin kalite ve gücünü düşürüyor, asıl eleştirilmesi gereken meseleler için de itibarınızı eritiyor kanımca, Sn. Yazar ve site yönetimi…

    Cevapla
  3. Hele de “THY iştiraklerine neden araba kiralıyor” gibi acayip soru ve eleştirileriniz tam bir iş bilmezlik ya da sırf eleştirmek için kasıtlı olarak bilmemezlikten gelme (tecahülü arifcilik oynamayı seviyorsunuz belki de) örneği gibi. THY’nin alım gücünden iştiraklerini de faydalandırmasının neresi kötü olabilir ki? Ödemesini iştirak şirketi kendi bütçesinden yapar diye aklınıza gelmez mi hiç, başka türlüsü mümkün müdür ki?

    Cevapla
  4. 4 yıl önce

    Sağlıkçı olmadığın için maalesef cahilce yazmışsın. 200 bin test yapılmaması nın sebebi şikayeti olan o kadar hasta olmaması. Ateşi veya öksürüğü halsizliği olan her vatandaşa test yapılıyor. Kimse geri çevrilmiyor. Sadece her gün test yaptırmak isteyenlere hayır deniyor. O hesaba göre bir günde 10 milyon test yapılırsa 900 bin vaka tespit edilecek demektir.

    Cevapla
  5. 4 yıl önce

    Devlet kurumlarında,sendikalarda milletin parasıyla lüks ve gösterişli hayat sürme merakı had safhada ama hesap sormayan,tepki vermeyen,bana neci bu topluma ne yapsan az, ben olsam daha lüks arabalara binerim bu topluma bunlar müstahak…

    Cevapla
  6. 4 yıl önce

    Özelleştirme yapıldı bundan boşu boşuna zarar gören ödüller alan,5 şapkalı çalışan personel olarak bizi çıkardılar… Bunun için mi özelleştirme yapıldı? ???? Bu nasıl işleyen bir şirket ????Böyle baklava tatlısı gibi yensin diyemi şirket özelleştirme yapıldı. ……《《《《 ?

    Cevapla
  7. Işine sadece cuma namazı kılmak için 2 saatliğine gelen mdr efendiler var afrikada canı sıkılan kendisine mdr uydurulan beyfendi şirketi pazara çevirmiş gecesi gündüzüne katan personele gelince 17 18 19 maddeleri kendilerine gelince yattığı yerden para şişir kadroları şişir mdrleri personele gelince zorla işinden at zorla imza işte

    Cevapla
  8. 4 yıl önce

    Sayın Prof. dr Göksel bahadır bey/hanım. Belirti göstermeden aramızda dolaşan taşıyıcıları saptamak için, bütün hocalar yaygın test diyor. A haber izlemekten vazgeçersen sen de gerçeği görürsün. .

    Cevapla
  9. 4 yıl önce

    HAVASEN yine bombayı patlattı. Bravo Seçkin kaptan. Kaptan cesur ve zeki olunca böyle ayağı yere basan hareketler de peşisıra geliyor.

    Cevapla
  10. 4 yıl önce

    Angela Merkel’de olmayan arabanın diğeri de İlker beyde. Tasarruf diyorsanız Fiat Egea’ya bineceksiniz. Murat 124’lerden gelen bir milletiz. Hacı Murat’ın gelişmiş versiyonu Egea’ya niye burun kıvırıyorsunuz ki?

    Cevapla
  11. 4 yıl önce

    Ya kardeşim şu “koskoca THY2nin yöneticileri iyi arabaya binse ne olur, devede kulak bir para” diyenlere hastayım. Bu bir anlayış biçimidir. Bugün 20-25 milyon lirayı küçümseyenlerin gariban memurun maaşlarından tasarruf etmelerini nasıl açıklayacaksınız? Her personele 1000 Tl verin o parayla. Hiç olmazsa doğalgaz paralarını öderler.

    Cevapla
  12. Havasen gündem oluşturdu. Böyle devam Havasen, yanındayız.

    Cevapla
  13. Sayın yazar sizin -şirkete yük olmayın- ifadenize İlker bey yıldırım hızıyla yanıt vermiş:- Böyle bir dönemde THY’ye yük olmayız- demiş. Yıllık 25, 3 yıllık 75 milyon TL ile yük olunmuyormuş demek. Ayda 5.000 lira para alan gariban memur yük oluyor diye hemen kapıyı göstereceksiniz yasak bitince.

    Cevapla
  14. 4 yıl önce

    Ne kadar hazin değil mi? Zoraki Kesintilerle taş patlasa 3500 T Lirası maaş alabilen THY personeli, yöneticilerin keyfi için yıllık 25-30 milyon T. Liralık saltanata ‘üç beş kuruş para’ diyor.

    Cevapla
  15. 4 yıl önce

    Ülkede çürümemiş,kokuşmamış,şaibeye batmamış ne var acaba? Virüsü bahane edip sözde tasarruf ayağına çalışanların maaşını zorla form imzalatarak indirip,kendileri şirket kasasından tam maaş alıp, sosyal hakları kullanmaya devam edenler,25 milyon tl bonusu iade etmeyenler,ülkenin,şirketin,çalışanların ekonomik sorunlarını,risklerini umursamayanlar,korumalarla afra tafrayla gezenler fiat,renault’ya falan binerler mi ? Mabadları incinir sonra. Ya bizi kıskanan,gıpta eden Almanlar olmasaymış bu elin icatlarına hasta olan,onlarla birbirlerine ve millete hava atmaya bayılan güya sofu,softa,alnı secdeye değen,bir lokma bir hırkacı,vatan,millet,şirket,kurum sevdalıları ne yaparlarmış,olmayan itibarlarını,prestijlerini nasıl korurlarmış Allah bilir ama bu millete böyleleri ne yapsa az maalesef.

    Cevapla
  16. 4 yıl önce

    Bir kısmı varlık fonuna bağlı bir şirketin yönetiminden ne beklenir ki ellerinden geldiği kadar soyarlar döke saça harcarlar babalarının malı değil ki özen göstersinler nasıl olsa hesap soran yok arpalık olmuş thy israf şatafat diz boyu özel şirket olsa böyle mi olurdu her harcama denetlenir gereksiz masraflar önlenirdi thynin üçte biri oranında uçağı olan rakip şirketin biorsada ki hisse değeri thy hissesinin alt misli oldu yolsuzluk liyakatsızlık çürümüşlük iş bilmezlik savurganlık kötü yönetimin şirketi düşürdüğü durum budur keşke satılsa ehil ellere geçse bir de bayrak taşıyıcı diyoruz yazık yazık

    Cevapla
  17. 4 yıl önce

    Bir kısmı varlık fonuna bağlı bir şirketin yönetiminden ne beklenir ki ellerinden geldiği kadar soyarlar döke saça harcarlar babalarının malı değil ki özen göstersinler nasıl olsa hesap soran yok arpalık olmuş thy israf şatafat diz boyu özel şirket olsa böyle mi olurdu her harcama denetlenir gereksiz masraflar önlenirdi thynin üçte biri oranında uçağı olan rakip şirketin biorsada ki hisse değeri thy hissesinin alt misli oldu yolsuzluk liyakatsızlık çürümüşlük iş bilmezlik savurganlık kötü yönetimin şirketi düşürdüğü durum budur keşke satılsa ehil ellere geçse bir de bayrak taşıyıcı diyoruz yazık yazık

    Cevapla