27 sanayici sessiz sedasız SAHA İstanbul’u (Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği) kurarak milli uçak projesi için güç birliği yaptılar.
İstanbul merkezli 27 sanayici sessiz sedasız SAHA İstanbul’u (Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği) kurarak adeta bu proje için güç birliği yaptılar. Milli tren, milli arabadan sonra milli uçak projesi için de düğmeye basıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin ilk yerli milli sivil yolcu uçağı TRJ-328’in detaylarını mayıs ayında kamuoyuna açıkladı. İlk deneme uçuşlarını 2017’de yapacak olan 32 kişilik TRJ-328’in 2019’a kadar 10 adet üretilmesi planlanıyor.
Ankara’dan Bursa’ya, İzmir’den İstanbul’a kadar birçok ildeki sanayiciler bu projenin bir parçası olmak için harekete geçmiş durumda. Mart ayında İstanbul merkezli 27 sanayici sessiz sedasız SAHA İstanbul’u (Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği) kurarak adeta bu proje için güç birliği yaptılar. İstanbullu sanayicilerin ve İstanbul’un savunma sanayindeki gücünü ve potansiyelini ortaya çıkarmak için kurulan SAHA İstanbul’un başkanlığı İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili olan Hasan Büyükdede yapıyor.
Kendisi de uçak mühendisi olan ve hidrolik makineler üreten Hidromode Hidrolik Makine Sanayi adında bir şirketi bulunan Büyükdede, sanıldığından daha uzun bir süredir milli uçak projesiyle ilgileniyor. İTO Sanayi İhtisas Komisyonu’ndaki görevleri nedeniyle yaklaşık 10 yıldır milli uçak projesine sanayici arkadaşlarıyla birlikte kafa yoran Büyükdede, şimdi de SAHA İstanbul ile birlikte ulusal projenin bir parçası olmak için çalışıyorlar.
Arkadaşımız Rahime Baş Uçar’ın öğrendiğine göre, 27 firma tarafından kurulan SAHA İstanbul’un üye sayısı 80’e ulaşmış. Firmaların kapısında adeta kuyruk olduğu derneğe üye başvurusu 400’e ulaşmış. Bu firmaların üyelik prosedürlerinin kısa sürede tamamlanacağı belirtiliyor. Hasan Büyükdede, “Derneğimiz İstanbul’u merkez alarak Yalova’dan Kırklareli’ne kadar olan Kuzey Marmara’yı kümelenme alanı olarak seçti. Bu bölgedeki 100 bin firmadan 2 bin-2.500’ünün milli uçak projesinin parçası olabileceğini tespit ettik. Bölgemizde korkunç bir potansiyel var; bunun harekete geçirilmesini hedefliyoruz” diyor.
Uçak gemisi yapan tersanelerden THY’nin Teknik Merkezi’ne, Boeing ve Airbus’a parça üreten firmalardan halen kullanımda olan İHA’ları (insansız hava aracı) üreten firmalara kadar savunma sanayinde görev alan birçok firmanın bölgelerinde olduğunu söyleyen Büyükdede, ilgi alanlarının yalnızca milli uçak projesiyle sınırlı olmadığının da altını çiziyor. Bundan sonra nükleer projeler ve uzay çalışmalarında da SAHA İstanbul’un ve üyelerinin adını duymamız olası… (turkiyeturizm)
Biz bir … yapamayız.Yerli uçak oy toplanmak için yapılmış bir projedir.32 kişilik diyor birde , dalga mı geçiyorsunuz lan adamların yaptığı uçak 580 küsür kişi taşıyor.
olmaz denen arkadaş bu uçağın 32 kişilik olma sebebini bileceksin önce sonra eleştreceksin bu uçaklar şehirler arası çalışacak hedef her şehirde hava alanı ve tc içerisindeki her şehire bu ucaklar çalışacak diğer halihazırdahi ucaklarımız sadece dünyaya açılacak onlarda tc içerisin de çekilecek bu sayede tc içerisin deki illlere ucak seferleri daha çok sefer ve bilet fiyatları yarı yarıya düşürülecek bu sayede devlet otobüs yolculugunu minimize edecek bu sayede yolculukta zamanda fiyattan ve trafik sıkıntısından kurtulunmuş olacak birde şu var bunu anlayamayan senin gibi birisi ya otobüs firması sahibidir :D yada chp zihniyetli ….
Sen önce 32 kişiliği yap sonra 500 kusurluge doğru yürüruz. Yada adamlar yapmış diyorsun ya ha iste adam isen sen de yap. 0 kişilik olsun sayı az olunca belki işin kolay olur.
Ankara’da TAI gibi bir yer varken İstanbulda kuçak yapma fikri saçma değil mi?