featured

YENİ YOL…THY DÜŞMANI KİMDİR

YENİ YOL…
THY DÜŞMANI KİMDİR…
MEVCUT SENDİKA VE KONFEDERASYONLAR NİYE VAR…
”İŞÇİLERİ İŞTEN ATARKEN BÜYÜK ZEVK ALDIM”
BAŞARAMAYANLAR NEDEN İSTİFA ETMEZ…
 
Değerli okurlar,
İşçi gündemine dair gelişmeleri sizlere aktarmaya çalışıyorum.Bu aktarımlarda temel ilke sermayeye karşı işçiden yana, sarı sendikal anlayışlara karşı işcinin hakkını savunan, bu konularda işverenler ile kol kola omuz omuza davranan anlayışları mahkum etmek ve kamuoyunu bilgilendirmektir.
Bizim köşemizde, işveren şakşakcılığı yapan ”nalına mıhına” anlayışı ile kendi çıkar dünyalarına  ”bir  parmak bal aşıran” lara da belki ”imana” gelirler diye zaman zaman göndermeler de yapıyorum. Mesela beni ”Kökten THY düşmanı”diye yazacak kadar şirazeden çıkmış birileri şu anda siyasetin de rüzgarından  etkilenerek THY için bir hayli ” Kökten düşman” lık sarmalına kapılmış durumdalar..Ne diyelim, Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner.
Asıl konumuza dönersek,İşci Mücadelesinde yeni bir yol çizmek gerektiğine inananlardanım.
Otuz beş yılını işci mücadelesi içerisinde geçirmiş, ,işveren tarafından sendikal nedenler ile işten atılmış bir işci olarak başka bir çıkış kalmadığını düşünüyorum.
Mevcut sendikalar ve Konfederasyonlar, işverenler ve hükümet tarafından atanmış sendikacılar ile kuşatılmış durumda.Aykırı bir çıkış yapan sendika veya sendika yönetimine hepsi birden saldırıyorlar. Kendi dümenlerine çomak sokacak bir tek kişi bile istemiyorlar sendika yönetimlerinde.
TÜRK İŞ-HAK İŞ-MEMUR SEN ,Bunlar şu anda tamamen mevcut iktidarın ve sermayenin bir dediğini iki etmiyor.DİSK-KESK ve birkaç bağımsız sendika ise bütün bu uygulamalara  karşı kitlesel bir çıkış yapmıyor veya yapamıyor.
Bu kurumların tamamının, uzun yılların getirdiği alışkanlık ve hantallık ile bir şey yapmaları mümkün de görünmüyor.Hangi sendika temsilcisi veya üyesi ile konuşsam dert aynı.Bu sendikalardan bir ”halt”olmaz diye sızlanıyor işçiler. Öyle ki işverenden çok üye olduğu sendika ve onun yöneticisini patron gibi görüyor işçiler. Peki çözüm nedir?
Önce bu hantal yapılardan kurtulmak gerektiğine inanıyorum.İşçiler yeni Sendikal yapılar oluşturmalı ve bu yapılar içerisinde kenetlenmelidir.Sendikal sistem değişmelidir.Bu konuyu daha uzun şekilde  başka yazılarımda  ele alacağım.Ancak mevcut durumun geldiği yer ile  ilgili kısa bir hatırlatma yapalım.
Beş başlık sayacağım sizlere,bu beş başlık da sendikaların yeterli mücadeleyi verdiklerine inanıyorsanız bütün söylediklerimi geri alacağım ve sizlerden özür dileyeceğim..
1-DEVLETİN VE HÜKÜMETLERİN ÖZELLEŞTİRME POLİTİKALARINA KARŞI SENDİKALAR MÜCADELE ETMİŞTİR.ANCAK BAŞARISIZ OLMUŞLARDIR..
2-EMEKLİLİK YAŞININ YÜKSELTİLMESİNE VE İŞTEN ÇIKARMALARA KARŞI MÜCADELE ETMİŞLERDİR,ANCAK BAŞARISIZ OLMUŞLARDIR..
3- SON ON YILDIR ORTALAMA YILDA 1750 KİŞİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ İŞ KAZALARINA KARŞI MÜCADELE ETMİŞLERDİR ANCAK BAŞARISIZ OLMUŞLARDIR.
4-MİLLİ GELİRİN TÜM TARAFLAR ARASINDA EŞİT PAYLAŞILMASI KONUSUNDA MÜCADELE ETMİŞLERDİR,ANCAK BAŞARISIZ OLMUŞLARDIR.
5-SON OLARAK BİR KAMU YETKİLİSİ, İŞTEN ATILAN İŞÇİLER İÇİN ”ONLARI İŞTEN BEN ATTIM VE BUNDAN BÜYÜK ZEVK ALDIM” DİYEBİLMİŞTİR.
BU KONUDA TEK CÜMLE ETTİKLERİNİ DUYDUNUZ MU.(Mahkemelerce onaylanmış herhangi bir karar  yokken  böyle bir anlayışa ancak patronlar sessiz kalır)
Başarısız olmuşlardır,cümlesini bilerek kullandım.Çünkü bu saydığım beş konunun tamamında hükümetin ve sermayenin istediği olmuştur.Bankalar karlarını katlamış büyük sermaye gurupları yüzde 1200 lere varan büyümeler sağlamıştır.Ancak işçiler ve genel anlamda çalışanlar bırakın yeni kazanımlar elde etmeyi ellerinde olan haklarını da kaybetmişlerdir.Sendikalar mücadele etseydi bu sonuçların tam tersi olması gerekirdi.
Yukarıdaki başlıklara ilave olarak onlarca başlık verilebilir.Ancak sermayeyi ve hükümeti yeri geldiğinde ”Şeklen” eleştiren Sendika ve Konfederasyon başkanlarından herhangi birinin işçilere dönüp ”Bana verilen görevi yapamadım, istifa ediyorum” dediğini duydunuz mu.
Veya işçiler bu kadar zorluk içinde iken benim milyonluk arabalara binmem  ahlaki değildir, diyen bir sendika yöneticisi gördünüz mü..
Örneğin Kamu daki Son sözleşmelerden sonra TÜRK İŞ başkanı nasıl o koltukta oturabilir.
2020 ve 2021 kamu sözleşmelerini, işçileri açlık sınırındaki ücretlere mahkum ederek imzaladı.
Hadi bir örnekde Havacılardan olsun, Yetkisi yok ama büyük umutlar ile kurulan Hava Sen
yönetimi ve başkanı,biz bu işi beceremedik, istifa ediyoruz diyebiliyorlar mı.
Hava İş sendikasını saymıyorum, onların Patronu İlker AYCI, o istemediği sürece onlar istifa etmezler.
Ve son bir soruyu  paylaşmak isterim sizlerle, samimi olarak buna yanıt verin lütfen.
Maliye bakanı tarafından açıklanan beş yıllık(2019-2023)  11’ci kalkınma planında yer alan ”KIDEM TAZMİNATININ ”FONA DEVREDİLMESİNE, KONFEDERASYON VE SENDİKALAR İZİN VERMEZ diyebilirmisiniz.?
Sizce de  yeni bir ”YOL” gerekmez mi Havacılık çalışanlarına ve Türkiye İşçi Sınıfına…
Saygılarımla.
 
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 Yorum

  1. 5 yıl önce

    Sefa Bey,
    Millet kış uykusunda! Bir millet uyanıyor diyemeyiz 7 uyurlar gibi!, tank palet fabrikasının satılmasına itiraz eden vatan haini oluyorsa ümitsiz vakadır bu!otobüslere yükleyip zorla işveren yanlısı sendikaya üye yapıldığı günleride gördü bu memleket!, bırakın başka bir sendika için değil sarı yetkili sendikayı eleştiren bile işten atılıyor!Hava iş kolunda olup tencere tava sendikasına yargıtay onay verdi! Grev iyi birşey değil ama gerekirse olmalı demokratik olmayan ortamda yıldırılırsın! Milleti yönlendirmek çok kolay devşirme basın ile!Neyse 2 nesil sonra belki olur.

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Değerli okur yazıyı sefa bey değil Ali GÜLÇİÇEK yazmış.Bilgilerinize..

      Cevapla
  2. 5 yıl önce

    Thy de kabin memurları ve emekliliği dolmus teknısyenlerden kıyım baslıcak diyorlar kış ayında mali durum e max lerden dolayı bu konu hakkındada bir yazı bekliyoruz dogruluk payı varmıdır

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Kabin memurlarını bilmiyorum ama teknisyenlerde sıkıntı yok. Hatta yurtdışından teknisyen kiralanacak.Revizyondakiler hat bakıma kaydırılacak.Şimdilik hergün bir iki teknisyen istifa ediyor.Çok fazla teknisyen istifa edecek yakında.Baya bir yönetici kellesi alacak gibi duruyor bu olaylar.

      Cevapla
  3. 5 yıl önce

    Ali hocam,sendikacılar gitmez.Ancak ölmeleri lazım.Yada camdan falan düşebilirler.Böyle hazır para nerde var.Sat işçileri al maaşını,milyonluk arabalara bin,sonrada işçi temsilcisiyim diye ortalarda dolaş.Ne güzel memleket..

    Cevapla
  4. 5 yıl önce

    Olan biten tüm açıklığıyla ortaya koyulmuşken “Yeni bir yola” girilmesi ve bu yeni yolda yeni isimlerin söz sahibi olması çalışanlar için zorunlu olmuştur.

    Cevapla
  5. 5 yıl önce

    Sizin gibi abilerimizle calismak bize nasip olmadi ama birseyleri degistirmek için bir avuç çalışanı bile bir araya getirmek gerçekten zor

    Cevapla
  6. 5 yıl önce

    Doğru söylüyorsun Ali başkan, çalışan işçi, emekçi kardeşlerimizin kendi gelecekleri için sendika yönetimlerinde gerçekten çalışanların haklarını korumak ve her türlü mücadeleyi yapabilecek donanımlı ve birazda cesaretli arkadaşlara ihtiyaç var sanki.

    Cevapla
  7. Aslında söylenecek çok şey var. öyle güzel anlatmışşsınız ki….ancak ne yazık ki hukuk yoluyla dahi hiç birsey yapamıyoruz.allah büyük dilerim haksızlık yapanların sonlarını biran önce görürüz gerçi bizler onlar kadar kötü insanlar değiliz Allah’a havale ediyoruz bundan başka yapacak birşeyimiz yok.

    Cevapla
  8. 5 yıl önce

    Bir parmak bal değil,amudu ile götüren düşmanlar kim Ali bey açıklayın lütfen.

    Cevapla
  9. 5 yıl önce

    Sn yazar hava iş sendikası son yaptigi toplu sozlesmede turkiye de en yuksek oranlari alan sendikadir.Ilk 6 aya yuzde 12.19 almistir.Diger sendikalar bu orani 1 yil olarak almistir.Tabi siz camur at izi kalsin diyorsunu.Biz calisanlar olarak sizide biliyoruz su anki sendikayida bizler memnunuz.Sen git hava sende ortaligi duzelt

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Sayın emekçi, gördüğüm kadarıyla havaiş yönetiminden çok memnunsun.bir THY çalışanı olarak,havaiş yöneticisi ne, şimdiye kadar iki yılda bir yapılan toplu sözleşmeler, ne oldu da bunlar gelince toplu sözleşmer 3 yılda bir yapılmaya başlandı.bu arada çalışanların kayıplaları, havaiş yönetimi,nin başarısı olarak mı görüyorsunuz.

      Cevapla
  10. 5 yıl önce

    Ali bey kim bu THY düşmanı. Kimden bahsediyorsunuz açıklayın lütfen

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Ali beyin aynı zamanda adaşı olan Kıdık’tan başka kim olabilir ki

      Cevapla
  11. 5 yıl önce

    Koruma ordusu ile gezen,koopetatuf adı altında üyenin paasını iç eden,
    Yıllik eflasyon yüzde 16 iken yüzde 12 aldık demeyi başarı sayan anlayış
    Sendikacı değil Tüccardır.Nokta.

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Daha neyin ne haber oldugundan degilsin.Hava is yillik yuzde 18 aldi.Camur atmaya devam.Biz her seyi goruyoruz.

      Cevapla
  12. 5 yıl önce

    Ali bey yapılacak tek şey yeni bir konfederasyon kurup onun altında birleşmektir.Yeni bir yol ancak böyle olur.Yeni konfederasyon yönetimi en fazla iki dönem görev yaparak ayrılmalı.Aynı koltukta 30-40 yıl kalınca kokuyor ortalık.En doğrusu bu.

    Cevapla
  13. 5 yıl önce

    2002’de 5 milyon sendikalı işçi varken şimdi bu sayı 1 milyon civarında,işçi ve memurlar zam alamıyor,hakları yeniyor,boyuna işsizlikle tehdit ediliyor,torpil,hemşehricilik almış yürümüş ve 17 yıldır aynı parti iktidarda. Hakkını aramayan,örgütlü tepki vermeyen,neme lazımcı,şükürcü, tepkisiz,sorgulamaz,umursamaz,hep haklarını başkaları arasın kendi ortada görünmesin isteyen şark kurnazı bu topluma herşey müstahak.

    Cevapla