THY’de görev yapan uçuş personelinin görev, uçuş ve dinlenme saatleri bilindiği gibi Toplu İş Sözleşmesi ile belirlenir. Ana kıstas SHGM’nin yayınladığı SHT 6A-50 sayılı Talimattır. THY’nin artık mevcut olmayan 01.70.007 sayılı Uçucu Personel Uçuş görev ve Uçuş Saatleri prosedürüne bakıldığında hiçbir detaya ve bilgiye yer verilmediğini , doğrudan TİS’e atıf yapıldığını görürsünüz.
Bilindiği gibi ER seferlerinde THY uçuş personelinin dinlenme süreleri 36 saat olarak uygulanıyordu. THY buna rağmen tek taraflı olarak süreyi 24 saate çekmiş, Hava İş Sendikası da konuyu yargıya taşımıştı. Uyuşmazlığı görüşen Bakırköy 18. İş Mahkemesi 2013/109 sayılı ve 11.10.2013 tarihli kararı ile 01.70.007 sayılı prosedürün 13. Maddesinin (i) fıkrasında çalışanlar aleyhine yapılan değişikliğin hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle iptalini hükme bağlamıştı.
THY konuyu Yargıtay’a taşımış, hukukun kabul etmeyeceği bir gerekçe ile, “değişikliğin yapıldığı tarihte, Toplu İş Sözleşmesinin sona ermiş olduğu , bu nedenle THY’de geçerli bir Toplu İş Sözleşmesinin bulunmadığı, yeni TİS görüşmelerinin devam ettiğinden bahisle TİS’te yer alan hükümlerin uygulanmayacağı” iddiasında bulunmuştu. Ancak, . Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 30.01.2014 tarih ve 2014/2670 sayılı kararında “TİS yürürlükte olmasa bile, sona eren TİS’in hizmet akdi olarak devam edeceğine, bu nedenle TİS imzalandıktan sonra işçi aleyhine yapılan değişikliklerin Sendikanın kabulüne bağlı olacağına, sendikanın onayı olmadan uygulamaya konulan değişikliklerin sendika üyesi çalışanları bağlamayacağına” hükmetmişti.
FAA’E NE KADAR CEZA ÖDEDİNİZ?
Karar, Yeşilköy’den duyulmamıştı ama bu arada ABD Federal Havacılık Dairesi(FAA) minumum dinlenme sürelerine uymadığı için milli havayolumuza takır takır ceza kesiyordu.. Mahkeme kararından sonra THY, ABD uçuşları için süreyi tekrar 36 saate çıkarmış böylece hem FAA idaresine ceza ödemekten kurtulmuş hem de Mahkeme kararını uyguluyormuş gibi yapmıştı. ABD uçuşlarında bu revizyonu gören uçucu ekipler uygulamanın diğer uçuşlara da yansıyacağını beklemeye başlamışlar ama THY’nin kelime oyunları ile mahkeme kararını aslında uygulamama niyetini anladıklarında iş işten geçmişti.
SENDİKA NE İŞ YAPAR?
Yargıtay kararının üzerinden neredeyse 2 sene geçti. Peki, yargıdan bu kararı çıkartan Hava iş sendikası çalışanın hakkını arayıp “mahkeme kararını lafzına ve ruhuna uygun şekilde” uygulatabildi mi? Uçuculardan gelen mesajlara bakılırsa, hayır… Eski Sendika yönetimi zamanında alınan bu karar, yeni yönetim tarafından neden takip edilmedi? “2 yerel gece” gibi, “saat farkı 4 saati geçen “ gibi orasından burasından çekiştirilen kavramlarla Yargı kararının içinin boşaltılmasına sendika karşı çikmazsa kim çıkacak? THY Yargı kararına uymazsa hangi kurala, yasaya, düzenlemeye uyacak? THY’nin yargı kararlarını uygulamama konusunda bir ayrıcalığı veya muafiyeti mi var? Varsa söylesinler biz de aydınlanalım…
THY’de TİS görüşmeleri başlıyor, Sendikaya düşen artık yargı kararı ile kazanılmış hak haline gelen kazanımları korumak ve hatta daha da ileriye götürmek. Unutmayın, zaman su gibi akıp geçiyor, 2016 yılında Hava İş Genel Kurulu var. Bizden hatırlatması…
6 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
Zihniyete bak. Benim ekiplerim az dinlensin, cezası kaç paraysa ödeyeyim. Mutlaka hesabı yapmıştır işbilir THY yönetimi. O ekiplerden her yatıda 12 saat fazla yararlanmak cezadan daha cazip gelmiştir.
Loadmaster’ların durumu daha da vahim. Varış istasyonunda kullanması gereken dinlenme sürelerini ana üste kullandırıyorlar
Durun bakalım, bunlar daha iyi günlerimiz. İşverenin seçtirdiği sendika ile daha hangi haklarımızı kaybedeceğiz, bekleyelim görelim.
Eee Uçuş İşletmeden seçilen delegeler salona gidip oy kullanmazlarsa olacağı buydu. Koskoca pilot camiasının haklarını korumak kabin memuru Kallenciler’e kaldı ! Varın gerisini siz düşünün.
Aslında bu sendikadan çıkacaksın kardeşim. Elinde tapu gibi mahkeme kararı var ve onu uygulatamıyor
Harcırah hesabında da aynı numaralar dönüyor. Umarız sendika uçucularla konuşur da yeni TİS’te üyesinin menfaatini korur.