featured

Yanardağ En Güçlü Patlamasını Yaptı: 26 Bin Kişi Tahliye Edildi!

Filipinler’deki en aktif yanardağ olan Mayon Yanardağı, geçtiğimiz günlerde harekete geçmiş, geçen hafta bir patlama gerçekleşmişti.

Filipinler’de bulunan Mayon Yanardağı tekrar lav püskürtmeye başladı, dağ yamaçlarından kızıl lav dereleri aktı. 1 hafta önce lav püskürten Mayon Yanardağı’nın en güçlü patlamasının dün meydana geldi.

Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü, yanardağın gün ağarmadan 700 metre yükseğe, 3 kilometrelik bir alana lav püskürttüğünü açıkladı.

Dağın püskürttüğü dumanın da 10 kilometre kadar yükseldiği belirtildi. Yetkililer, Mayon Yanardağı’nın yamaçlarından büyük bir hızla akacak kızıl lav derelerinin ve yüksek sıcaklıktaki gazların, önüne geçen her şeyi buhara çevirebileceği uyarısında bulundu.

Bölgede ikamet eden 26 bin köylü güvenli bölgelere tahliye edildi. 

Pazartesi günü gerçekleşen patlamanın ardından dağın 8 kilometre çevresi tehlikeli alan ilan edilmiş ve 5 dereceli alarmın 4’üncü seviyesine geçilmişti.

Yetkililer köylülerin tehlikeli bölgeye geri dönmelerini engellemek için elektrik ve su hizmetinin verilmemesini istedi. Bölge polisi, köylüleri engellemek için kontrol noktaları kurdu.

Bölgede ölen ya da yaralanan olmazken mahalli uçak seferleri iptal edildi. Uçakların yanardağın dumanlarının bulunduğu bölgeden uzakta seyretmeleri uyarısında bulunuldu.

Tahliye edilen bölge sakinleri için 30 bin toz maskesi ve 5 bin torba pirinç, su, ilaç ve diğer ihtiyaç maddeleri gönderildiği bildirildi.

Filipinler’de 22 aktif volkan bulunuyor. 1991’de Pinatubo Yanardağı patlamış ve 800 kişi hayatını kaybetmişti. Dağın etrafındaki bütün kasaba ve şehirler kül altında kalmış, ABD bölgedeki Kuzey Luzon Adası’ndaki deniz ve hava üslerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Mayon Yanardağı püskürmeye devam ediyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir