featured

Wizz Air, Ukrayna’daki personelini terk etti

 

Rusya, Şubat ayı sonlarında Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlanırken, düşük maliyetli havayolu Wizz Air, oradaki personelini terk etti ve Avrupa Taşımacılık İşçileri Federasyonu’na (ETF) göre Rus birlikleri Ukrayna sınırını geçmeden önce çalışanlarını tehlikeden kurtaramadı.

Başkan Vladimir Putin, işgal emri verirken, Wizz Air’in dört uçak ve yaklaşık 200 çalışanı Ukrayna’da kaldı. Bu noktada, Ukrayna’nın hava sahası sivil uçaklara kapatılmıştı ve personeli Polonya veya Macaristan gibi güvenli ülkelere göndermenin kolay bir yolu kalmamıştı.

ETF, savaşın başlamasına kadar Wizz Air’in eylemleriyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Savaş başladığında, Wizz Air yönetim ekibi Ukrayna’daki ekiplerini Ukrayna’da mahsur bırakmayı ‘başarıyla’ başardı” dedi.

“Wizz Air’in dahili sosyal ağında yayınlanan mesajlar, taşıyıcının Ukrayna’da mümkün olan son ana kadar faaliyet göstermeye devam ettiğini, tüm resmi uyarıları ve çalışanlarını görmezden geldiğini açıkça gösteriyor.”

Rus birliklerinin Ukrayna’ya girdiği noktada, diğer tüm Avrupa havayolları, silahlı çatışmanın her an başlayabileceği korkusuyla Ukrayna’ya yönelik operasyonlarını çoktan durdurmuştu.

Ancak Wall Street Journal ile yaptığı bir röportajda , Wizz Air CEO’su Jozsef Varadi, savaşın başlamasından bir hafta önce havayolunun Kiev ve Lviv’deki üslerini ziyaret ettiğini ve bunun mümkün olduğuna inandığı sonucuna vardığını” itiraf ediyor.

CEO Varadi, Ukrayna hava sahasının kapatıldığını öğrendiğinde Avusturya’daki lüks yönetim dinlenme yerindeydi. Avrupa Komisyonu’ndan biri haber vermek için onu aradığında gece saat 03’tü.
Wizz Air, işgal durumunda dört uçağını ve yüzlerce personelini kurtarmak için üç saatlik bir zamana ihtiyaç duyacağı ilkesi üzerinde çalışıyordu ama, fırsat kaçmıştı.

Bunun yerine Varadi, Wizz Air’in normalde uçak kaçırma veya aniden radardan kaybolan uçaklar için hazırlanmış olan ‘kriz müdahale planını’ etkinleştirdiğini söyledi.

ETF, “Ukrayna’daki Wizz çalışanlarının çoğunun Ukrayna’da terk edildiğini gösteren bilgilerimiz var” diye iddia ediyor. “Bu terk edilen personelin bazıları gecelerini Kiev metrosunun zeminlerinde uyuyarak geçirdi, diğerleri ise Rusya’nın bombaladığı semtlerde mahsur kaldı, sürekli korku içinde yaşadı, evlerini kaybetti.”

ETF, Wizz Air’in Ukrayna’dan personeli tahliye etmek için çalıştığına dair iddiaların “sadece kârlarını en üst düzeye çıkarmak için Ukrayna’da uyguladıkları kirli taktikleri örtbas etmeye ve aldıkları tüm yanlış kararları gizlemeye çalıştı”

CEO Varadi ise, havayolunun birçok çalışanını Ukrayna’dan başarıyla çıkardığını söylüyor.
Wizz Air, çalışanlarını karanlıkta tahliye etmek için askeri deneyime sahip özel güvenlik güçleri tuttu. Ailelere zarar görmemeleri için kurşun geçirmez yelek verildi.

Ancak her çalışanın ayrılmasına izin verilmedi. Ukrayna hükümeti, 18 ila 65 yaş arasındaki erkeklerin ülkeyi terk etmesini yasaklarken, diğer bazı Wizz Air çalışanları aileleriyle birlikte ülkelerinde kalmaya karar verdi.

Ve tabii ki, uydu görüntüleri ile izlenen dört uçak da Ukrayna’da mahsur kaldı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir