featured

UTED' DEN LİSANSLAR İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Sayın Havacılık Camiası ve Değerli Meslektaşlarımız,
Derneğimiz UTED kurulduğu günden bu güne havacılığın özellikle de mesleğimiz Uçak Teknisyenliğinin gelişimi adına her çalışmanın içerisinde bulunmuş, bu çalışmaların öncüsü ve lokomotifi olmuştur.
Mevcut Yönetim Kurulumuzun görevi devraldığı Şubat 2015’ten sonra da, derneğimizin pozisyonunu değiştirmek ve sektördeki danışılan öncü kimliğini canlandırmak için çalışmalar yaptık. Son zamanlarda yara alan mesleğimizin hak ettiği değere kavuşması için; gerek SHGM nezdinde, gerekse de sektördeki diğer kuruluşlarla çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Mesleğimizin en büyük maddi değeri olan “Havaaracı Bakım Lisansı” müfredatı, Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında EASA mevzuatına uygun hale getirilmişti. “Havaaracı Bakım Lisansı” dönüşümü esnasında büyük hatalar yapılmış, lisanslandırma sürecindeki mevcut problemlerimizde, bu dönemin iyi yönetilememesi nedeniyle oluşmuştur. Ülkemizdeki sivil havacılık gelişirken, nitelikli bakım personeli temini için ulusal havacılık otoritemiz SHGM ve diğer kurumlarımız bu sorunun çözümü için yeteri kadar özeni göstermemiştir. SHGM, Yönetmelik ve Talimatları, EASA mevzuatı ile uyumlu hale getirildikten sonra da, Havaaracı Bakım Lisansı veremez duruma gelmiştir. Hepimizin gözlerinin önünde yapılan hatalar ve yanlışlar nedeniyle problemler büyüyerek krize dönüşmüştür.
Kriz ortamında oluşan boşlukta, yurtdışı havacılık otoriteleri üzerinden lisans sağlamaya çalışan, meslektaşlarımızın lisans edinme taleplerini, kendi küçük hesapları doğrultusunda fırsata çeviren ve ulusal kaynaklarımızı dış ülkelere servis eden umut dağıtıcısı kişiler ve işletmeler sahneye çıkmıştır. 5 yıllık yüksek öğretimde alınamayan bilgiler, 5 günlük kurslarla karşılanır hale gelmiş ve adeta para ile lisans satılıyor algısı oluşturulmuş ve tüm sektöre yayılmıştır. Bu mesleği hakkıyla icra eden meslektaşlarımızın hak ve itibarı yara almaktadır. Yapılan uyarılara rağmen, ülkemizin kaynaklarının dışarıya akıtılması son bulmamıştır. Bu şekilde lisanslandırmaya devam etmekte olan kurslardan birisinin farklı bir ülkede yaptığı usulsüzlük, EASA tarafından da tespit edilerek, söz konusu kurumun yayınladığı tüm sertifikaları incelemeye alınmıştır. Sonuç olarak; birçok meslektaşımız, bu kursları organize eden kişi ve işletmeler tarafından mağdur edilmiştir.
2015 yılında göreve geldikten sonra, SHGM nezdinde oluşturulan Part 66 Komisyonuna dahil olduk. Katıldığımız tüm toplantı ve çalışma gruplarında; mevcut sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapılması yönünde tutum alınmasını sağladık. Bakım kuruluşlarındaki, farklı otoriteler tarafından yayınlanan lisanslardan rahatsızlığımızı her oturumda dile getirdik. SHY 66 çalışma grubu toplantılarında ve SHGM yetkilileri ile yapılan görüşmelerimizde de “EASA lisanslarının uygun bir yöntemle SHY 66 lisanslarına dönüştürülmesi” için talepte bulunduk.
Uçak Teknisyeni niteliğini taşıyan ve EASA lisansına sahip meslektaşlarımızın mağdur edilmeden dönüşümlerinin yapılması ve lisanslandırma sürecindeki sorunların çözümü için sorumluluk alan ve elini taşın altına koyan Derneğimiz UTED’e son dönemde doğru olmayan söylemlerle iftira atılmaktadır. Meslektaşlarımızı mağdur edenlerin saklandığı ortamda, sorunun çözümü için, SHGM ve bakım kuruluşları yöneticileri ile yine UTED görüşmeler yapmıştır. Derneğimiz, Uçak Teknisyeni olan ve bu niteliği taşıyan hiçbir meslektaşımızın mağdur olacağı bir girişimde olmamıştır ve olmayacaktır. Üzülerek takip ettiğimiz bu söylemlerin kaynağının, EASA tarafından da tespit edilen uygunsuz yöntemlerle lisanslandırma sürecinden para kazanmaya devam etmek isteyen, güler yüzlü umut dağıtıcıları olduğunu biliyoruz.
Bulgaristan ve Yunanistan sivil havacılık otoritelerinin aldığı yeni kararlarla, bu umut dağıtıcıları kendilerine yeni rant kapıları açıldığını görmekte, sevinçle, avuçlarını okşayarak, şu aşamada başka çaresi olmadığını gören meslektaşlarımızı farklı ülkelere sürüklemektedir.
SHGM Part 66, SHGM-YÖK ve dahası tüm komisyon ve çalışma gurupları içerisindeki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Lisanslandırma sürecinin en önemli sorunlarından biri olan B1, B2, A1, B1’den B2’ye ve B2’den B1’e Dönüşüm “Temel Eğitim Tecrübe Kayıt Listeleri”(logbooklar), tecrübeli ve genç meslektaşlarımızdan oluşturduğumuz bir komisyon tarafından hazırlandı ve SHGM Part 66 komisyonu onayına sunuldu. Bu çalışmalarımızın sonuçlarının en kısa zamanda yayınlanması için girişimlerimizi sürdüreceğiz. Ayrıca, Temel Eğitim sınav sisteminin de iyileştirilmesi için çalışacağız.
UTED Yönetim Kurulu olarak yeni dönemde de, daha güçlü ve büyük bir çaba ve enerji ile bilinen sorunlarımızın çözümü için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Meslektaşlarımızı mağdur eden ve kendi küçük hesaplarının peşinde koşan kötü niyetli aynı kişiler; utanmadan, sıkılmadan UTED Yönetimine iftira atmaya devam etmektedir. Derneğimizin tüm faaliyetleri ile ilgili doğru bilgiyi Dernek Yönetiminde bulunan arkadaşlarımızdan talep edebilirsiniz.
Üyelerimiz ve meslektaşlarımıza saygılarımızla sunarız.
UTED Yönetim Kurulu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 Yorum

  1. 8 yıl önce

    İlk parti elemanlar sınava gitti bile 4 günde eğitim dahil paket anlaşmayla sınavları verip sertifikaları alıp cumaya dönecekler bilginize

    Cevapla
    • 8 yıl önce

      Ne oldu bir tarafına mı battı kardeş?

      Cevapla
      • 8 yıl önce

        Yukarıdaki yazının hedef kitlesinde olduğunu nasılda belli ettin. Madem o kadar konulara hakimsin bak türkçesi yapılıyor bu sınavların bi dene belki geçersin. Uyanıklık yapıp sonra tökezleyince ya şunlar böyle bunlar böyle demeyin. İngilizcen yok modüllerden haberin yok burada klavyeden artislik yapma

        Cevapla
        • Seni delip uçağa parça diye takarım. Yapisaldayım.
          Beklerim.
          Not: İngilizceden dil primi alıyorum.

          Cevapla
  2. 8 yıl önce

    Erkan piyasa ya tok gözlü çıktı. Onlarca kişiyi mağdur etti. Şimdi de gelin belcikada yapalım sınavlarınızı burada daha kolay diye yine umut tacirliği yapıyor.

    Cevapla
  3. 8 yıl önce

    Biz yana yakına 5 yıl okuyalım girelim anadolu üniversitesinin modül sınavlarına verelim sınavları , adamlar bir haftada lisans versin var mı böyle adalet,iddia ediyorum anadolu üniversitesinin modül sınavlarından özellikle 11 ve 13 sınavlarını sektörde çalışanların çoğu geçemez ilk girişte bu ayıp hepimize yeter zaten inşallah hak etmeyenlerin lisansı askıya alınır

    Cevapla
    • 8 yıl önce

      Sen şimdi herkesi aynı kefeye koyuyorsunya hani ? bak şimdi
      arka sırada malzeme dersinde kopya cekerek çan ‘la 20 30 alıp geçende modül 6 dan muah ediliyo köpek gibi çalışıp hakkıyla alanda modül 6dan muah ediliyo.
      Oyüzden aramızda shy den mezun olan çok iyi insanlarda var başka bölümden , liseden mezun olup çok iyi çalışan donanımlı insanlarda var.Ortada bi haksızlık arıyorsan eğer tüm bu süreci zora sokan shgm nin easa regulasyonlarına kafasına göre düzenleme yapmasıdır.

      Cevapla
    • 8 yıl önce

      5 yıl okudun eyvallah geldin başladın kral emniyet yapmasını o adamlardan öğrendin , 5 yıl okudun o adam 3 sene tecrübe yaptı ama hatta revizyonda sen pitch rool yaw öğrenirken o adamlar Elevator rudder indirdi bindirdi okudun geldin mavi yelekle kapıya dokundun slide patlattın o adam kaporta açtı kafa patlattı kendinizi Kaf dağında görmeyin bu kadar o adamlar sayesinde ekmek yiceksiniz onlardan daha çok şey öğreneceksiniz beyylerrrrr ….

      Cevapla
      • 8 yıl önce

        emniyet yapmasını öğrenen okumamış cahil kimden öğrendi anasının karnında öğrenmedi ya. Slayt patlaşmışmış, en azından ingilizcesi var senin gibi ingilizce bilmeyenden öpğreneceğine açık kitabından öğrenecek yeteneği bilgisi kabiliyeti var, sen kaç kere patlattın, okuduğunu anlamadan ezbere kaç bakım yaptın, revizyon nedir, doküman nasıl okunur, şema, diyagram ne anlatır bırak bilgisayar nasıl açılır onu bile bilmezsin, usta çırak kafasıyla havacılık yapmaya kalkarsın. Sen önce ingilizce öğren gel

        Cevapla
    • Sende sektöründe çalışırsın

      Cevapla
  4. 8 yıl önce

    SHGMyi pas geçip kuznazlik yapanlar yanlış yapiyor. Alemi kör, sağır mi saniyor bunlar? Apronun dışına, kapinin önüne konduklari zaman mi akillanacaklar acaba!? Çalışın arkadaşlar, yoksa daha cok para yakarsiniz.

    Cevapla
  5. 8 yıl önce

    Bide bunlar var. Sen okurken biz şunu söküyorduk bunu takıyorduk, yok motor indiriyorduk. Motor indirmeyi, üç beş tane komponent değiştirmeyi bakım yapmak zannediyor. O senin yaptığın işleri sanayide ki ustalar da kalfalar da yapıyor. Ama bilinç var mı? Emniyet bilinci oluşmuş mu? Söktüğü parçanın ne olduğunu biliyor mu? Yok. Başkasına yaptığı işi anlatabiliyor mu? Yok. Yukardan baskı geldiğinde, bu iş prosedüre uygun değil diye karşı durabiliyor mu? Onurlu bir duruş sergiliyor mu? Yok. Yok kral o parçayı herkes söker takar mesele o olsaydı hemşireler doktorlara çıkışırdı. Sen TUS sınavına çalışırken biz damar yolu açıyorduk diye. Ama çıkışamıyor çünkü doktorluğun sağlığın itibarını düşürürler ve buna da kimse izin vermez. Önemli olan damar yolunu açmak değil o damarın yapısını bilmek, işin kültürüne sahip olmak. Şimdi gidin söktüğünüz parçanın soketlerine baka baka yeni geleni takın. Dükkanın önünü kapatmayın. Zerre kadar hak yiyen de bu mesleğin itibarına gölge düşürüyor ihanet ediyor bu da böyle biline.

    Cevapla
  6. 8 yıl önce

    Siz teknisyenler adam olmazsiniz. Bu kadar konusuyorsunuzda hep bosa konusuyorsunuz. Siz böyle oldukca sirtiniza semer vuranda cok olur bunu da unutmayin. Simdi azcik olsun susup isinize bakinda millet de işverenlerde sizi biri sansin.

    Cevapla
  7. Arkadaşlar thy teknite kalite biriminde çalışan ve shgm lisansı olan var ama uçak üzerinde hiç çalışmadığı halde nasıl oluryasa zamanı geldiğinde shgm lisansı düşmesin diye logbook dorduruluyor ??????

    Cevapla