Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: “Hava Kampüsler İle Havalimanı Yoğunluğu Azaltılacak”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ve sportif ile amatör havacılığı desteklemeyi amaçlayan “Hava Kampüs” uygulaması hakkında önemli bilgiler verdi. Uygulama, havalimanlarındaki trafiği azaltmak ve havacılığın gelişmesini teşvik etmek amacıyla hayata geçiriliyor.

Hava Kampüs Uygulaması: Yeni İniş ve Kalkış Alanları

Bakan Uraloğlu, Hava Kampüs uygulaması kapsamında, 5 bin 700 kilogram ağırlığa kadar olan sabit kanatlı hava araçları, dikey iniş kalkış yapabilen insanlı veya insansız hava araçları ile döner kanatlı hava araçları için yeni iniş ve kalkış alanları kurulacağını açıkladı. Bu alanlar, havaalanı prosedürlerinden ve yoğunluğundan etkilenmeden kullanıma sunulacak. Uraloğlu, “Hava Kampüs uygulaması ile havaalanları veya heliport niteliğinde olmayan alanlarda bu hava araçlarının iniş kalkış yapabileceği vertiportlar sunuyoruz,” dedi.

Pilotların Uçuş Planı Gereksinimleri Hafifletilecek

Hava Kampüs başvurusu yapıldığında, talep edilmesi durumunda hava sahası tanımlanabilecek ve tanımlanan hava sahasında gerçekleştirilecek uçuşlarda uçuş planı sunma gereksinimi aranmayacak. Bakan Uraloğlu, “İlgili saha dışında gerçekleşecek uçuşlar için ise havacılık bilgi yayının (AIP) usulleri ve uçuş planı sunulmaya devam edilecek,” şeklinde belirtti.

Genç Havacılara ve Dron Banlarına Destek

Yeni uygulama, amatör havacılığın gelişmesine katkı sağlamayı ve pilot eğitimleri için gerekli iniş alanlarının sağlanmasını hedefliyor. Ayrıca, dron kullanıcıları için park alanı fonksiyonu görecek. Uraloğlu, “Hava Kampüs uygulaması, amatör havacılığın yaygınlaşmasına büyük destek sağlayacak,” ifadelerini kullandı.

Başvuru ve Yer Seçimi Kriterleri

Hava Kampüs başvuruları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne yapılacak. Bakan Uraloğlu, mevcut iniş şeritleri için tekrar başvuru yapılmasına gerek olmadığını ve bu alanların Hava Kampüs olarak tanımlanacağını duyurdu. Başvuru öncesinde, yer seçimi sırasında mânia kriterlerinin korunabileceği alanların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hava kampüslerinin etrafında mâniadan arındırılmış bir hava sahası oluşturulmasının önemini belirtti.

Hava Kampüslerinin Güvenliği ve Kullanılabilirliği

Bakan Uraloğlu, hava kampüslerinde sabit kanatlı hava araçları operasyonlarının güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için çevredeki mâniaların büyümesini engelleyecek önlemler alınması gerektiğini ifade etti. “Hava kampüslerinin emniyetli bir şekilde kullanılabilmesi için çevresindeki mâniadan arındırılmış hava sahası oluşturulmalıdır,” dedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir