Abdulkadir URALOĞLU

Ulaştırma bakanı Abdulkadir URALOĞLU önemli açıklamalarda bulundu: Çukurova Havalimanı Bu Sene Açılıyor

Ulaştırma bakanı Abdulkadir URALOĞLU Çukurova Havalimanını incelemelerde bulundu.

İşte Ulaştırma bakanı Abdulkadir URALOĞLU o açıklamasının tamamı;

Çukurova tarihi kültür ve medeniyetin en eski merkezlerinden bir tanesi böylesine muhteşem imkanlara ve bereketli topraklara sahip olan bu bölgenin dünyaya açılması değerine değer katması için Ulaşım ve iletişim yollarını geliştirilmesi gerekmektedir.

Kıymetli arkadaşlar Ulaştırma ve altyazı Bakanı olarak yeni görevim ile birlikte bakanlığımıza bağlı tüm sektörler ile beraber yeni bir dönemi başlatmış olacağız.

Bu dönem mevcut projeleri bitireceğimiz yeni projeleri hızla hayata geçireceğimiz ve devraldığımız bayrağı İnşallah daha yükseğe kaldıracağımız bir dönem olacak.

Bugün de çok mutlu ve heyecanlıyız hem Adanalıların hem de Mersinlilerin bir an evvel açılmasını bekledi Çukurova havalimanı açılışı ve havalimanı ziyareti sebebiyle buradayız.

Kıymetli arkadaşlar bölge insanımızı daha fazla bekletmemek için Çukurova Havalimanı altyapı inşaatını Öz kaynaklarımızla hızlıca bitirdik. 3.500 metre uzunluğunda ve 75 metre genişliğindeki pistliğimizi inşa ettik dolayısıyla alt yapımızı bitirmiş olduk. Pistimizin bu durumuyla en büyük yolcu uçaklarını dahi iniş kalkış yapma imkanı sağlamış olacaktır. Yine altyapı projesi kapsamında 3.500 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliği ile beton kaplamalı taksi yolu aynı zamanda pist olarak görev yapacak iki adet yüksek taksi yolu terminal apronunu ve özel uçaklar bölgesi yer hizmetleri araç park yeri çevre tel örgüsü nöbetçi kulübeleri güvenlik yolu gibi İnşaatları tamamladık üst Yapı tesislerimizin yapım çalışmalarınızda hızla devam etmekteyiz.

Çukurova Havaalanı yolcu kapasitesi 8 milyon kişi olarak öngörülmüştür yolcu sayısını 900 milyona ulaşması durumunda da üçüncü etap inşaatına başlanmış olacağız. 1 ve 2 etap toplam kapalı İnşaat alanımız yaklaşık 189.000 m² Üçüncü etabımız için yaklaşık 25.000 metre kare olacaktır. Toplamda 20015 bin metre karelik bir kapalı alana sahip olacaktır. 1 ve 2 etapların toplam sabit yatırımı yaklaşık 173 milyon yaklaşık 174 milyon euro civarındadır bunun üçüncü hesapla beraber geleceğe rakam yaklaşık 197 milyon avro olacaktır.

Devletin kasasından bir kuruş çıkmadan yaklaşık 197 milyon yatırımı yapacağız 25 yıl işletmeci yapımcı aynı zamanda firmamız yap işlet devret modeliyle başladığımız firmamız 25 yılı işletecek ve buradan da devletin kasasına 297 milyon euro yu bize vermeye başlayacak. 

Terminal binası betonarme imalatlarını tamamladık. Yapısal Çelik imalatları tamamlanmak üzere mekanik ve elektrik elektron mekanik imalatılar ile terminal binası dış cepheyi imalatları taşıyıcı sistemler camlar vs.  bunlara da devam ediyoruz hızlıca genel havacılık binası İmalatlarını tamamladık ince işlerine başladık VIP binası tamamladık cephe ve ince imalatlarına devam ediyoruz teknik blok kule DHMİ binası betonarme yapım çalışmaları bitirdik yine burada da Çelik imalatları ve ince İşlere devam ediyoruz verici kulemizin silueti ortaya çıktı betonarmesi bitti ince inşaatına yine aynı şekilde devam ediyoruz.

Yapım çalışmalarımızı yıl sonu tamamlayarak havaalanımızın açılışını yıl sonunda gerçekleştirmeyi planlıyoruz burada ben özellikle şunu söylemek istiyorum tabii burada birçok tarih verdik esasında kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştık bunu yetiştirmeye çalıştık malum bir burada bir pandemi süreci yaşadık sonrasında yüzyılın depremini maalesef yaşadık seçim çalışmaları biraz arkasında kalmış olduk işin açıkçası biraz önce sayın vekillerimizin il başkanımızın Meydanları İşletmesi yöneticilerimizin ve firmamızın katılımıyla bir detaylı çalışma yaptık inşallah yıl sonuna kalmadan biz burayı bitirerek hizmete açmış olacağız.

Bilindiği üzere Türkiye coğrafi bakımından üst kısanın ortasında gelişmiş pazarlara gelişmekte olan pazarlar arasında uçuş rotaları üzerinde yer almakta olan önemli bir losyondur.

Türkiye sadece 4 saatlik uçuş süreci ile bir milyar 650 milyon insanın yaşadığı 43 trilyon dolar gayri safi milli hasılaya ve 11 trilyon dolar ticaret hacmine sahip 67 ülkenin tam da merkezinde bulunmaktadır.

Bunun bilinciyle dünyanın transit merkezi olabilecek potansiyele sahip olan Ülkemizde bu avantajı değerlendirmek için 2002 yılından bu yana havacılık politikalarımız bulunan çalışmalar yürüttük.

İç hat uçuş sayımızı 26’dan 52’ye çıkardık 2003 yılında hava Ulaştırma anlaşmamız bulunan 81’den 173’e ülke sayısını çıkardık bu anlaşmalar ve müzakereler neticesinde 2003 yılında 50 ülkede 60 lokasyona uçarken şimdi 282 yeni nokta ekleyerek 130 ülkede 342 lokasyona uçmaya başladık.

Havacılığa yaptığımız yatırımlar ve bu alandaki düzenlemeler sayesinde Türkiye Dünya ortalamasının üzerinde büyüme performansını göstermiş bulunmaktadır 2022 yılında havalimanlarımızda hizmet verilen yolcu sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık %42 artarak 182 milyon 334.000 yolcuya ulaşmış olduk uçak trafiğine ulaşmış olduk.

Uçak trafiğine baktığımızda yine aynı dönemde %28’lik bir artışla 1 milyon 8883.000 sayısına yükselmiş olduk 2023 yılının ilk 5 ay içerisinde ise 786.000 uçuş trafiği gerçekleştirilerek 73 milyon yolcu taşımış oldu. Bu yıl sonra itibariyle 200 milyona aşacağımız öngörüyoruz.

Kıymetli arkadaşlar değerli misafirler dünya sivil havacılık sektöründe rekabet hızla artıyor. Biz de bu pazarlardan daha fazla pay almak için sektöre yakından takip ediyoruz ve hedeflerimiz doğrultusunda yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz.

Planlı bir Sürdürülebilir büyüme gençler için daha güçlü Türkiye hedefiyle 2035 ve 2053 vizyonlarımızı bugünden tamamlıyoruz

Türk sivil havacılığından küresel anlamda ses getiren yeni bir dönemde İstanbul Havalimanı ile başlatmış olduk havalimanımızı Avrupa’ya yolcu trafiğe sıralamasında hep birinci sırada yer aldığını görüyoruz zirvedeki yerini koruyan İstanbul havalimanımızda açıldığı günden bu yana yaklaşık 205 milyonun üzerinde seyahat gerçekleşmiş olduğu yolcu ağırlanmış olduk.

İstanbul Havalimanı ile Türkiye havacılık alanında Avrupa’da Lider küresel bir havacılık Merkezi olduk. Bugünlere ulaşmak için var gücümüzle çalıştık.

Vizyon projelerimizin bir bir hayata geçirdik şimdi Çukurova Havalimanı ile birlikte Yozgat Havalimanı ve Bayburt Gümüşhane Havalimanı projelerimizde de çalışmalarımızı hızla devam ettiriyoruz.

Kayseri’ye ve Malatya’ya da yeni terminal binaları kazandırıyoruz yine Trabzon havalimanı inşaatı ile ilgili çalışmaları devam ederken mevcut havalimanının Rehabilitasyon çalışmalarını başlatıyoruz.

Çukurova Bölgesi ve İskenderun Körfezindeki Sanayi tesislerine yumurtalık serbest Bölgesi sanayi merkezlerine ve limanlara demiryolu bağlantısı çalışmalarını bitirdik. 2023 yatırım programını aldık yapımını inşallah yakın zamanda başlatmayı planlıyoruz.

Yine bölgemizin ve ülkemizin önemli raylı sistemlerinden olan Mersin Adana Osmaniye Gaziantep hızlı tren projemizi başlattık ve çalışmalara devam ediyoruz.

Mevcut da 361 kilometre olan hattı 313 kilometreye düşürüyoruz yaklaşık 6,5 saat sürecek olan seyahat süresini de yaklaşık 2 saat 15 dakikalara İnşallah indirmiş olacağız. Saatte 250 km tasarım hızı demir yolu hattı ile yılda 6,5 milyon yolcu 99.2 milyon tonda yük taşımayı hedefledik buradaki çalışmalar bir takım çerçevesinde devam ediyor. Biz de inşallah yakın takipçisi olacağız

Bir diğer önemli demiryolu çalışmamızda Adana Mersin arasındaki 3 ve 4 hat yapımı 1 ve 2 hattının rehabilitasyonu ve Çukurova hava Havalimanı bağlantısı projesidir tamamlandığında Adana-Mersin arası hızlı trenle 35 dakika gidilebilecek hale gelecektir Adana ve Mersin’den trene binip vatandaşlarımız Havalimanına kadar trenle seyahat edebilecektir bunun da tamamını en kısa zamanda inşallah bitirmiş olacağız.

Şimdi Adana ile birlikte Mersin’e de hizmet edecek olan bir bölgesel Havalimanı Çukurova havalimanımızla çalışmalarımızı başarı ve süratle devam ettiğini görüyoruz bir arkadaşlarımızla beraber çalışmalarda yakından bakmış olduk.

Burada şunu da özellikle ben belirtmek istiyorum.

Cumhurbaşkanımızın özellikle seçim sürecinde yaptığı çalışmalar süre kapsamında Çukurova Havaalanı bir an önce bitireceğimizin sözünü verirken bir taraftan da Adana’da oluşmuş olan bir hassasiyetle havalimanının durumu gündeme gelmiş Cumhurbaşkanımız orada çok net şekilde bir açıklama yapmıştır o açıklamada havalimanının Adanalılar ne istiyorsa onu yapacağız. O talimatı aldık orada Havalimanı sürdürülmesi ile ilgili gerekli idari kararları da alıyoruz. Bunu da bu şekilde bilinmesine ve ayrı bir spekülasyon yapılmaması konusunda ben özellikle bu açıklamanın yapılmasını da kıymetli buluyorum bunu da duyurmuş oluyorum dedi.

©AirlineHaber.com

Not: Haber sitemizde yapılan havacılık haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 2 yıl önce

    Sabiha Gökçen Havalimanı 2.pist açılışı da bu yıl olacak mı?

    Cevapla