Uçaksan projelerini Türkiye’de durdurma kararı aldı

Uçaksan projelerini Türkiye’de durdurma kararı aldı

Uçaksan yerli ve milli olarak geliştirilen projelerin geleceği için havacılık projelerini Türkiye’de durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

Uçaksan havacılık projelerini Türkiye’de durdurma kararını resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla duyurdu. Uçaksan kurucusu Emre BALCI açıklamasında şu ifadelere yer verdi ,

”Bundan 5 yıl önce yola çıktığımız Türkiye’nin eğitim uçağı projemiz bundan 1 sene önce başarıyla sonuçlandı. Tamamen yerli ve milli imkanlarla tasarlanıp üretilen uçağımız sınıfının en iyi özelliklerine sahip oldu. Amacımız Türkiye’nin sivil havacılık alanında da kendi uçaklarına sahip olmasıydı. Bu stratejik bir vizyon projesiydi. Bunu devlet kanalı ile değil özel sektör eliyle yapıyorduk. Çoğu ülke hala bu seviyede bir teknolojiye sahip değilken biz bunu başarı ile gerçekleştirmiştik. Tüm özellikleri ile sınıfının üzerinde olması, yeni malzeme teknolojileri ile yapılması, onu yeni nesil küçük uçak pazarının önemli bir oyuncusu yapacaktı. Bunun yanında sertifikasyon ve belgelendirme dokümanlarını da uluslararası standartlara göre hazırlandı.
Bununla ilgili çok eleştiri aldık.

Yaşadığımız süreç bizi çok yıprattı

“Gün sonunda ürünümüzü hazır hale getirip sipariş alsak da seri üretime hazır hale getirmek için mali kaynaklara ihtiyacımız vardı. Ülkemizin içinde bulunduğu durum ve sermaye sahiplerinin ticari olarak gayrimenkul vb. alanlarda yatırımlara devam etmesi bizim için sıkıntı teşkil ediyordu. Bu yüzden yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz projenin geleceği için havacılık projelerimizi Türkiye’de durdurma kararı verdik.

Biz hala bu projenin çok stratejik ve önemli olduğunu düşünüyoruz. Yaşadığımız süreç bizi çok yıprattı. Üzülerek projemize yabancı bir ortak ve yabancı bir ülkede devam etme kararı aldık.”

TROY T200

Uçaksan tarafından geliştirilen T200 modeli sınıfının en güçlü teknik özelliklerine sahip VLA tipi hava aracı olarak tanıtıldı. Karbon kompozit gövde, Glass Kokpit ve güçlü bir aerodinamiğe sahiptir. Pilotaj eğitimlerinde , genel havacılıkta, tarım amaçlı ve gözlem amaçlı kullanılabilmektedir.

TROY T400

Uçaksan tarafından geliştirilen T400 modeli ise T200 modelinin bir üst sınıfıdır. 4 kişilik yolcu uçağıdır. Karbon kompozit gövde, Glass Kokpit ve güçlü bir aerodinamiğe sahiptir. Pilotaj eğitimlerinde, genele havacılıkta, tarım amaçlı ve gözlem amaçlı kullanılabilmektedir.

TEKNİK ÖZELLİKLER

MotorRotax 916is
Güç160 hp
Yakıt tipiA-95
Mürettebat1 + 3
Kalkış ağırlığı1200 kg
Boş ağırlık650 kg
Maksimum hız225 km / s
Seyir hızı180 km / s
Tırmanma oranı5 m / s
Maksimum irtifa3900 m
Tank kapasitesi2 * 75 l
Yakıt tüketimi20 l/s
Uçuş Menzili1000 km
Kanat alanı16,00 m2
Kanat genişliği10,7 m
Kalkış Hızı65 Km/s
İniş Hızı64 Km/s
Kalkış Mesafesi150 mt
İniş Mesafesi120 mt

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 10 ay önce

    Çin den yapıyor Türkiye destek vermeli Afrika’ya satsak yeter

    Cevapla
  2. 10 ay önce

    Reklam yapmak kolay da uçak yapmak zordur.
    Yıllardır yerli uçak diye haber yaptırıyor bu firma. Sertifikasyon ne durumda peki, cevap yok.

    Sanayide bile uçak yaparsın ama onu seri üretim için hazır hale getirmek, gerekli test ve analizleri yapmak tecrübe ister, ekip ister, zaman ister.

    Türkiye’de sertifikasyon küçümseniyor. Makineyi yapalım sertifikasyonu arkadan yaparız deniyor. Yapın bakalım şimdi.

    Cevapla