Uçakların ortalama uçuş irtifası 30.000 feet yani 10000 metredir. Uçak kabinleri ne yazık ki kozmik ışınlardan yolcuyu koruyacak özellikte değiller. Bu yüzden de uçuşlarda gerek ekipler ve gerekse yolcular kozmik radyasyonlarla birlikte güneşten yayılan radyasyona da maruz kalmaktadırlar.
Bu zararların dereceleri ise uçuş sürelerine , yüksekliğe, uçuş rotalarına ve güneşin aktivitesine bağlı olarak değişebiliyor. Uçuş yüksekliğinin fazla olması, uçuş süresinin uzun olması, ekvator bölgesine yakın uçuşlar yapanlar daha çok radyasyona maruz kalmaktadırlar.
Ne yazık bu zararları etkilere biraz daha az maruz kalmak için yolcuların yapabilecekleri tek şey gece uçuşlarını tercih etmektir.
Diğer yolcular ile ekiplerin yapabilecekleri tek şey ise antidoksan kullanımıdır. Bu antidoksanlar yeşil sebze ve meyvelerde bolca mevcuttur.
Radyasyon sebebi ile mi bilinmez ancak uçuş ekiplerinde kanser rahatsızlığı sıklıkla görülmekte ve bayanlar için de doğurganlık şansı azalmaktadır .
Yıpranma payları yüksek olan uçucu personeli koruma amacıyla uluslararası örgütler uçuş saatleri için limitler oluşturmuşlardır. Ancak ne yazık ki bu limitleri hiçe sayan firmalar personeline limit üstü uçuşlar yaptırmaya devam ediyor.
"Uçaklardaki radyasyonu azaltmak için ekipler ve yolcular neye dikkat etmeli…"
Serdar BAŞAĞAOĞLU
UZAY VE UÇAK MÜHENDİSİ
Haber cok guzel fakat icerik hem yetersiz hem de yanlislarla dolu. Lutfen daha kapsamli bir haberle bu konuyu yeniden degerlendiriniz.
Sayın okurumuz; bu alıntı bir haber ve sizlere faydası olur diye tercüme edip yayınladık. Tabii ki yeni ve daha detaylı bir yazı bulursak tekrar yayınlarız.