Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Twitter adresi üzerinden yeni başlattığı anketinde Uçak teknisyenliği eğitimi veren 4+1 yıl üniversitelerin uçak bakım mühendisliği statüsüne geçmesi ile ilgili bir anket başlattı.
SHGM twitter adresi üzerinden başlattığı anketinde şu ifadeleri kullandı;
Uçak Teknisyenliği eğitimi veren 4+1 yıllık SHYO’llarının Uçak Bakım Mühendisliğine DÖNÜŞÜMÜ hakkında ki düşünceniz?
Şıklarında fark etmez, mühendisliğe dönüşşsün , aynen kalsın cevapları bulunuyor. Eğer böyle bir değişim gerçekleşirse mezun olan öğrencilerin bu değişimden yaralanıp yararlanmayacağı merek konusu. İşte O Anket:
Sefa İnan’ın köşe yazısında bir bölüm:
“Örneğin ABD kökenli Embry Riddle Üniversitesi’nin Berlin kampüsünde ise, Uçak Teknisyeni değil, uçak bakımına yoğunlaştırılmış mühendis yetiştiriyorlar. Hatta okula başlayacakların EASA Part-147 B1 ya da B2 lisanslı uçak teknisyeni olmaları avantaj sayılıyor. (Bizim havayolları için biçilmiş kaftan) SHYO’lar bu sisteme uyar mı? Uymaz ve müfredatta farklılık olursa bir iki ders ilavesi yapılamaz mı?”
O Yazının Tamamı :
Yazısından sonra SHGM harekete geçti, Almanya da bulunan bakım mühendisliği ülkemizde neden olmasın diye düşünmüş olabilirler.
uçak teknisyenliği olmuyor . shyo ve hubf den mezun olanlar uçak bakım mühendisi olsun mu diye anket yapılıyor. ortalık zaten karışık bi de siz yapmayın
Dogru bi tespit. Simdi kalkip typ cilerde umutlanmasin
kesinlikle bu saçmalık ortadan kalkmalıdır, var mı böyle başka bir ülkede lise,önlisans,lisans,yüksek lisanslı hep aynı kefeye konuyor.Bir an önce bu gibi sorunlar ortadan kaldırılmalı.Haklının hakkı teslim edilmelidir.
Böyle bir dönüşüm yapılsa hangi üniversiteleri kapsayacaktır?
tai , tei , hava ikmal gibi kurumlara ünvanımız olmadıgı için giremiyoruz. acilen bu işin çözülmesi lazım
2 yıllık MYO uçak motor bakım teknisyenliği okumuş olan çocuklarımızın 2 yıl daha okumaları halinde mühendislik unvanı alabilmeleri için bir ayrımcılık olmaması adına girişiminiz olacak mı ?
Uçak imal ettikte bakımını mı tasarlaması kaldı. Ya hu unvan peşinde koşacağım deye mühendislik ilminin içine ediyorsunuz. Sht 145 gereklerine uydurma işini önce Havayolu şirketlerine empoze etsin Shgm ve Şirketler de eleman yetiştirme işini ciddiye alsınlar. Kimse bedavacılık yapıpta eğitim kurumlarına topu atmaya ve günah keçisi ilan etmeye.
Ne demek istediğini dahi doğru düzgün ifade etme yeteneğine sahip olmayan kişilerin bile, burada bilmedikleri havacılık alanında ahkam kesmesi de çok saçma değil mi?
Thy,typ siz almıyor artık mezunları yani burdan mezun olunca teknisyen bile değiliz yığınla işsiz shyo mezunu var hepsinin vebalini aldınız Allah sizi bildiği gibi yapsın birde ünvan değil dertleri diye yorum yapanlar var kardeşim sen kazan ve 5 sene oku ondan sonra yorum yap biraz empati kurun
Sivil havacılık yüksekokulullarına yüksek puanlarla yerleştik. Kendi üniversitemizdeki tüm mühendislikler tutarken burayı yazdık bide geldik ki ünvan problemine takıldık. Çürüttüğümüz dirseklere yanarım. Artık hakkımız verilmeli
4+1 SHYO mezunu arkadaşların bu ünvanı almasını sonuna kadar destekliyorum.Fakat buradan arkadaşlara söylemek isterim ki ; arkadaşlar bu ünvan ile sektöre girdiğinizde ben mühendisim bunları yapmam ,bunları etmem diye tavır almayın.Ben chapter 38 yapmak için mi 4 sene okudum mühendis oldum demeyin.Unutmayın hangarda başta gelen şeyler sırasıyla ingilizce-tecrübe ondan sonra öğrenim durumu.
Keşke olsa, sivil havacılık mezunu arkadaşların fazlasıyla hakkı, ek derste gerekmez. sonuçta pratikte fazlasıyla kazanılmış tecrübeleri var. Fakat bunu sistem kabul etmez; onca alakasız okul mezunu uzman mühendis olarak yerleştirilirken bu arkadaşlara sıra gelmez.. Önce ahlak ve rant kavgasını yenmek lazım.