featured

UÇAK TEKNİSYENLERİNİN DİKKATİNE!

Bildiğiniz üzere SHGM 12 Şubat 2016 da bir genelde yayınlamıştı. Bu genelge her nedense SHGM nin Yunan HATA EASA Part-147 organizasyonu tarafından verilen lisanların SHGM tarafından kabul edilmeyeceği şeklinde anlaşılmış. Dün köşe yazımı koyduğum halde bugün tekrar bu konu ile ilgili yazı yazmam ısrarla istendi. Bana Esat Demirci den yollanan iletiyi yollayıp yorum yapmam istendi. Sonuçta meslektaşlarımı kıramadım ve aşağıdaki yazıyı yazmaya karar verdim.
SHGM hiç bir zaman EASA onaylı Part 66 lisansını iptal edemez. Yunan sivil havacılığı tarafından verilmiş Part 66 lisansını ancak Yunanistan sivil havacılığı iptal edebilir.
Örneğin; SHGM nin verdiği SHY-66 lisansını başka bir otoritenin iptal edemeyeceği gibi…
Aşağıda görülen Esat Demirci imzalı iletide;  SHGM olarak HATA organizasyonu yoluyla SHY-66 Lisansına işlem yaptıranlarla ilgileniyoruz diyor.
Nedir bu işlemler.
1- SHY-66 Lisansında sınırlama kaldıranlar
2- HATA’da tip kursu alıp bunu SHY-66 lisansına işletenler.
Hata sertifikası ile SHY-66 Lisansına işlem yaptıranların listesini SHGM çıkartmıştı. Bu arkadaşlar bu yılın sonuna kadar SHY veya PART-147 Organizasyonlarında sınava girip bilgilerini ispat etmek zorundalar.
Bu sınavlarda 75 veya üstü not alanlar kurtulacak. 50-74 arasında not alanlar ise bakım kuruluşlarında kurulacak komisyonda bilgilerini ingilizce olarak ispat etmek zorundalar.
50 puanın altında not alanlara SHGM yaptırım uygulayacak. Yani, sınırlamasını kaldırdıklarına yeniden sınırlama getirecek veya HATA’dan tip kursu alındı ve lisansına işlendi ise bu tip kursunu lisansından çıkartacak.
ANCAK; BU KİŞİ YUNAN SİVİL HAVACILIĞINDAN PART-66 LİSANSI ALMIŞ VE SINIRLAMALAR VE TİP KURSLARINI İŞLETTİ İSE SHGM BUNA KARIŞAMAZ. 
Bu konu bilinmesine rağmen gerek teknisyenler arasında gerekse farklı ortam ve yayınlarda müthiş bir bilgi kirliliği yaratıldı. Bu nedenle bir kez daha konuya açıklık getirici bir iletiyi paylaşmayı uygun görerek Esat Demirci Beyin kısa bilgilendirme iletisini irdeleyerek ne söylenmek istediğini yazmaya çalıştım. Umarım faydalı olacaktır.
İşte SHGM genelgesini anlamayanlar ve anlamakta zorlananlar için SHGM yetkilisi Esat Demirci Beyin iletisi.
HATA
 
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 Yorum

  1. Safa bey sizi şahsen tanımıyorum ama çok iyi bir anlatım yapmışsınız söylenecek laf yok. Teknikte yönetciler bile bilmiyor bu konuyu elinize sağlık

    Cevapla
  2. 9 yıl önce

    Bu konu çok saptırılmıştı. Sizin yazdığınız eski yerde çok saçma anlatım yapılmıştı.bu paylaşım çok iyi

    Cevapla
  3. 9 yıl önce

    Teşekkürler üstat

    Cevapla
  4. Ingilizcenin i sini bilmeyip 1 ayda esb de bu lisansi aldilar ve utanmadan lisans tazminati aliyorlar.diger yandan insanlar easa modullerini 1 senede tamamlayarak lisanslarini aliyorlar.bence hata dan alinan tum lisanslar iptal edilmelidir herkes herseyin farkinda

    Cevapla
  5. 9 yıl önce

    SHGM: sen sınavları para verip bedavadan bilgisizce geçtin.
    EASALI: ee ne yapayım?
    SHGM: şimdi gir de madem şurdan 50 al. (aslında 75 alman lazım ama madem para verdin… 25 de ben veriyorum.)

    Cevapla
  6. 9 yıl önce

    Üstadım net anlatımınız ve konuyu anlamak istemeyen sayın yöneticilerimizin seviyesinde aktardığınız için öncelikle teşekkür ederim.
    Nedir biz teknik ekibin çektiği bilgi, paylaşım, altyapı ve eğitim eksikliği.
    Bir vatandaş kaptan olmak istese, nereye gitse yapması gerekenler net ve açık. Ama bizde öylemi binbir tane fikir ayrılığı ve işlemler var ve hala netleşmedi. İnşallah bunları bir gün bir düzene sokarlar.
    Emniyetli ve sağlıklı günler diliyorum.

    Cevapla
  7. 9 yıl önce

    esb de cok fazla kisi buradan 1 ayda lisans alip parasini aldi şirketten. Bu buyuk haksizlik. Herkesin lisansi iptal olmali.

    Cevapla
  8. 9 yıl önce

    Bağlı bulunduğumuz ilgili otorite SHGM ve sürekli değişen lisans şube baskanlarinin istegi ile, onlara göre EASA nin istegi ile tabir ettikleri genelgeyi yayinlarken hicmi ellerini vicadanlarina koymamislar,bir Genelge yayınlıyorsun ülkende SHGM olarak bu sınavları yapan iki tane kuruluşa yetki vermissin birisi Kapadokya MYO, diğeri A.U. SHMYO diger adıyla Havacılık uzay bilimleri fakultesi’ne danıştinizmi bu isi yaparken? Sinav ucretlerinden haberiniz varmi, Simdi HATA nodeli diger kuruluşlar var sinav ucretleri; 600 Tl,200 Euro,300 Euro, 500 euro, olarak havada uçusuyor.Okulda ise 70 TL.Ama en erken sinav Haziranda. Vakti zamaninda bu kurumlarin bu ülkede sinav yapmasına izin verirken akliniz nerdeydi?Simdi gecen zamanami yanarsin? Istenen örtülü ödenek gibi en düşüğü Okul haric 200 euro dan baslayan sınav ucretlerinemi yanarsin? Gel ucundan sen tut SHGM , Elinizi vicdaniniza koyun, hicmi Allah korkusu yok sizlerde.Hic olmazsa Eskişehir SHMYO ile irtibat kurun okul bir an once sınavları başlatsın.

    Cevapla
  9. 9 yıl önce

    HATA dan yada diger EASA sirketlerinden para karsiligi lisans alanlarin lisanslari kesinlikle iptal edilmeli

    Cevapla
  10. 9 yıl önce

    Sefa abi bende torpille işe giremeyenlerdenim bilgim varken işe giremiyorsam eğer neden Shgm lisansı ile uğraşayım ki? Kaynak dağıttıkları le yok neden parama yazık edeyim? Bende easa lisansı alacağım 1 ayda kimse kusura bakmasın shgm lisansı olan amcalarda easa lisansı almalı ileriye dönük düşünün biraz

    Cevapla
  11. 9 yıl önce

    Sadece hata değil diğer modül sınavı yapanlarıda incelemeli shgm. Son check point olarak sorgulamalı gerekirse ufak bir mulakattan geçirmeli lisansı verirken. Aksi taktirde bu işi hakkıyla yapanların hakki yeniyor.

    Cevapla
  12. 9 yıl önce

    Hepsini aynı şık yapsalar zaten 33 alıyorlar, eşşek değiller ya üstünü de yaparlar!

    Cevapla
  13. 9 yıl önce

    Sadece lisansi iptal etmek askiya almak olmaz. Eger hata dan alinan belgelerile shgm lisansinda isleme sokup lisans alip bu yetkiyi kullandiysa o kisinin bugune kadar yaptigi tum bakimlar uyguladigi tum kartlar calistiklari tum ucaklar ground edilip yeniden bakim uygulanmali. Iste o zaman shgm adaletli is yapiyor derim ben. Hatacilar sirf aklansin diye uydurulmus bir kilif bu.

    Cevapla
  14. Typ programında thy teknikte kendi hazırladiklari sorularla modulleri gecenler.
    Bir sise viski alarak lisans alan eski abiler.
    Gold airden şıkları ezberleyip geçenler.erenden ordan burdan alanlar..
    Sistem takildi bahanesiyle ayni sorularla thy teknikte modul sinavina girip tek sayfa ezberleyip modul 15 i gecenler. Typ programinda stajer kizlari ayarlayip sorulari ele gecirenler..
    Bunlar hepsi hakkiyla aldi sadece hata kursu alanlar hakkiyla almadi oyle mi. Delikanliysaniz ortak ingilizce modul sinavi yapilsin shgm tarafindan gorelim kimin hakkiymis.

    Cevapla
  15. 8 yıl önce

    Sanki sadece hatada kopya var.
    Eren Gold hepsi soruların cevaplarıni veriyorlar.kimse kimseye masal anlatmasin.
    Delikanlı shgm çıksın desin kardeşim bu ülkede İngilizce sınavına girin YDS den 60 aşağısı easa lisansıni bu ülkede kullanamaz desin.
    Kim essay i kendi yazmış kim kağıttan yazmış belli olsun.

    Cevapla
  16. Arkadaşlar herkes biliyor SHYO mezunu
    Shy 66 lisansı Olup YDS C = Uçak Bakım Mühendisi
    Gerisi Sadece torpille çalışan parayla lisans alan hem kendine hem şirkete Zararlı
    Şirkette hak adalet liyakat olsaydı uçağa sadece yolcu olarak binebileceklerdi

    Cevapla
  17. 8 yıl önce

    Eren, Gold kopya veriyor diyen arkadaşlar hepsi sorgulansin diyen var. Tamamen yalandır ben ikisinin de sınavlarına girdim öyle bir şey asla olmadı ve olamaz. Kamera var sınavda. Gold da Alman hocalar var nefes aldırmıyorlar. Bilip bilmeden sallamayin insanları kurumları kirletmeyin.

    Cevapla