featured

Uçak fobinizi sanal gerçeklikle yenin!

Uçakla seyahat etme ya da uçakta yaşanan türbülans durumlarında ortaya çıkan korku, kişinin yoğun kaygı hissetmesine yol açıyor ve hayatını önemli ölçüde etkiliyor.

Uçak korkusuyla başa çıkmak için müzik dinleme, kitap okuma ya da film seyretme gibi yöntemlerle dikkati başka noktalara çekmenin önemine işaret ediliyor. Uçak fobisinin tedavisinde kullanılan Sanal Gerçeklik Terapisi ile aşama aşama duyarsızlaştırma sağlanıyor ve kişi korkuları ile yüzleşiyor. Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bu durumun korkudan öteye geçmesi bizim için önemli. Hepimizin korkuları vardır.
Genel olarak baktığımızda uçaktan korkan pek çok kişi görebiliriz. Burada önemli olan nokta şu: Ne zaman bu korku ve kaygı bizim hayatımızın düzenini bozuyor? Bu şu demek: Yurt dışında bir yere gitmemiz gerekiyor, çok önemli bir iş seyahatimiz var. Uçağa binmekten çekiniyorsak hatta binemiyorsak, bu durum bizim için fobi anlamına gelebiliyor.
O anda kişinin mantığı devreden çıkabiliyor, tamamen kaygı baskın bir hale geliyor. En sık rastladığımız noktalar uçağın kalkışı, inişi ve türbülans esnasında yaşanan korkular.
Bireyler uçak seyir halindeyken; titreşim, alçalma ya da yükselme olmadığında, motor sesinde bir değişiklik olmadığı durumlarda daha sakin seyahat edebiliyorlar” açıklamasını yaptı.
Uçuş korkusunu yenmek için yararlanılan ‘sanal gerçeklik terapisi’ konusunda bilgi veren Çağlı, şunları söyledi: “Psikoterapi seansları içerisinde kullandığımız sanal gerçeklikle kişinin kademeli olarak evinden havalimanına gittiği sahneyi, havalimanında o bilet işlemlerinin yapıldığı anı, uçağa binişi, uçağın kalkış anı, uçağın türbülansı, yağmurlu hava mı açık hava mı, gündüz uçuşu mu gece uçuşu mu, koridor koltuğunda mı cam kenarında mı oturduğu şeklinde bir çok değişkeni değiştirerek kişiyi kademeli olarak uçuşa hazırladığımız ve o esnada kaygısıyla yüzleşmesini sağladığımız bir terapi yöntemi. Tedavide fayda gördüğümüz bir yöntem.
Sebebi de kişi aslında o anda kaygıyla nasıl baş edeceğini kaygıdan kaçmadan öğreniyor.”
Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, uçak fobisine eşlik eden başka fobilerin de olduğunu belirterek, “Kimi zaman koltuk aralıkları daha dar olan uçaklarda kişi kapalı alanda kalmanın da verdiği bir sıkıntıyla mücadele veriyor. Uçak çok ciddi yüksekliğe çıktığı anda kişi aynı rahatsızlığı hissedebiliyor. Bazı kişilerde ise uçakta bir şey başına gelirse kimin müdahale edeceği konusunda kaygı yaşıyor, çaresizlik ve kendini kötü hissetme durumu yaşayabiliyor. Bunları teker teker ele alabiliyoruz” dedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir