Merhaba,
Bir önceki yazımda kabin memurluğu örneğini verince, uçak bakım bölümünün sorunlarından bahsetmekte elbette elzem oldu. O halde buyurun:
2007-2008 yıllarına kadar belli bir ivme ile giden bakım personeli akışı, bu tarihlerde birden bire durma noktasına geldi. Bunun sebebi elbetteki lisans ve sınav yönetmeliğinde yapılan değişiklikti. Bu nedenden dolayı belli bir süre sınav yapılamamış, dolayısı ile sektöre lisanslı personel kazandırılamamıştır. Sonrasında THY nin büyüme stratejisi değişmiş, yapılan uçak alım anlaşmaları ile filo şişmiş fakat personel sayısındaki artış maalesef bu büyümeyi desteklemenin dışında kalmıştır. Bu tarihte THY Teknik Aş’nin başında bulunan Sn İsmail DEMİR havacılık okulları ile bir takım toplantılar yapmış ve mezun olacak sayının ihtiyacı karşılamayacağı öngörülerek Nisan 2009 itibari ile hepimizin bildiği Teknisyen Yetiştirme Programının (TYP) startını vermişti. Amaç; havacılık okullarından mezun olmuş ancak havacılık dışı işler yapan kitleyi, ufak bir hatırlatma ve kurum kültürünü aşılamaya yönelik eğitim ile (6 ay) sektöre kazandırmaktı.
İlk başta tamami ile iyi niyet ile oluşturulan bu durum, zaman içerisinde maalesef sulandırılmış ve bugünkü halini almıştır.
Not: İlk ilan Nisan 2009’da açılmış ve bu ilanda sadece havacılık bölümlerinden mezun gençlerin başvurabileceği belirtilmiştir. Dahası başarılı olanların THY Teknik AŞ de işbaşı yapacakları belirtilmesine rağmen gelişen bir dolu süreç sonrası HABOM’da istihdam edilmişlerdir. Bu konuda daha fazla detaya girip yazıyı uzatmak istemediğimden burada kesiyorum.
Günümüze baktığımızda; havacılık okullarından yeni mezun gençler dahi TYP kanalı ile istihdam etmeye başlanmıştır. İşte anlamakta zorluk çektiğim konu burasıdır. Dilerseniz madde madde taraf olan birim ve kişilerin rollerini inceleyelim.
Bakım Organizasyonları: İşsizliğin had safhaya ulaştığı günümüzde, bakım organizasyonları da bu durumdan azami faydalanma yolunu seçiyorlar. Zira 6 aylığına cep harçlığına personel istihdam ediyorlar ki; böylelikle hem devletin İŞ-KUR’una destek oluyorlar, hem personeline aldırmak zorunda olduğu bir çok dersi henüz yolun başında ve adam/saat kaybı yaşamadan aldırıyor, hem şirket kültürünü aşılıyor ve hem de işine gelmeyen personeli bu altı ay sonunda hiç bir tazminat ödemeden eliyor. Ne güzel değil mi? Ancak asıl konu şu ki, 6 aylığına aldığı TYP öğrencisini en az 4 ay cep harçlığına çalıştırıyor. Sizler MRO olsanız değerlendirmez misiniz?
İŞ-KUR: Zaten amacı iş ve işçi bulmak değil mi? Adamlar işlerini yapıyorlar. Dolayısı ile söylenecek çok fazla bir şey yok.
Havacılık Okulları: Aslında bu konuda söylenecek o kadar çok şey var ki.. İlk sorulması gereken soru şu: madem ki senin mezununa güvenilmiyor ve o kadar yıl okulun üzerine 6 ay eğitime tabi tutuluyorlar, siz neden varsınız? Özellikle üniversiteler. Bana birisi açıklayabilir mi? 5 yıl üniversite okumanın bu gençlere katkısı ne?
Şimdi bu konuda şöyle bir örnekleme yapalım. Diyelim ki A ve B kişisi, teknik lise mezunu olsunlar (icabında havacılık lisesi). A kişisi teknik lise sonrası 5 yıllık uçak bakım üniversitesine gitsin, B kişisi ise bir süre sonra TYP ye başvursun ve kabul edilsin. Şimdi A kişisi mezun olana kadar B kişisi tecrube süresini dolduracak ve modul sınavlarını tamamladığında Uçak Bakım Lisansını cebine koyacak mı? Koyacak..! (Hele ki mezun olduğu Teknik Lise tanınmış okul statüsünde ise 3 yıl sonra lisans sahibi olabilecek) A kişisi ne yapacak? TYP ye girmek için ter dökecek. Ee, ne anladım ben bu işten?
Bir eleştri de, TYP programına dahil olan okula. (isim vermek istemiyorum) Madem TYP yapacaksın, neden okul ve bölüm açarsın? Hadi okul ve bölüm açtın, o halde neden öncelikle kendi mezunun olmak üzere diğer havacılık bölümü mezunlarına ihanet edersin? Ayrıca bu okulda okuyan öğrenciler yönetime sormaz mı? Madem bu iş 6 ayda üstelik üzerine para alarak oluyor, biz neden size tonla para veriyoruz diye?
SHGM: İşte belkide en çok konuşulması gereken taraf burası. Ülkemizde Sivil Havacılık konusundaki tek yetkili otorite SHGM değil mi? Yaptıkları ve yapmadıkları ile bir çok hatanın kök nedeni bana göre SHGM. Lisans yönetmeliğini, alt yapıyı hazırlamadan birden bire değiştirdiler. Böylelikle sektördeki lisanslı personel açığı had safhaya ulaştı mı? Ulaştı. Havacılık eğitimine yıllarını vermiş gençleri diğerleri ile aynı kefeye koyarak havacılık okullarını etkisiz eleman durumuna düşürdüler mi? Düşürdüler. Bu nedenlerden dolayı, TYP gibi saçma sapan uygulamaların önünü açtılar mı? Açtılar. Dahası sivil havacılıkta iştigal eden okulların ve özellikle özel okulların çoğalmasına sebep oldular mı? Oldular. Yapmaları gereken denetlemeleri yapmayarak veya bilgi düzeyi yetersiz personelle yaparak kaos ortamını körüklediler mi? Körüklediler… Bu örnekleri daha da çoğaltabiliriz ancak meselenin özünün anlaşılabilmesi için bu kadarının yeterli olduğunu düşünüyorum.
Sözün özü: SHGM harici kurumları bir nebze de olsa anlayabilirim. Sonuç itibari ile kar odaklı düşünüyorlar ve sistem elverdiği müddetçe bunu sonuna kadar kullanacaklar. (Elbette olmaması gerekir ancak maalesef durum böyle) Ancak SHGM yi anlamam mümkün değil. Zira kural koyucu ve denetleyici durumunda olan bir kurumun bu kadar başı boş davranmaya ve sektörde başıboşluk yaratmaya lüksü olamaz. Olursa işte böyle SHMYO mezunları boşta ve işsiz dururken TYP gibi saçma uygulamalar açılır ve kaybeden yine Türk sivil havacılığı olur.
NOT/ Yorumlarınızı yazının altındaki yorum hanesine atın lütfen.
HERKES KONUŞUYOR AMA KİMSE BIR ICRAAT GÖSTERMIYOR! BILENLER BİLİR AMA FARKINDA OLMAYANLAR İÇİN SOYLUYEYIN “TEKNISYENLERI VE YETISMEKTE OLAN ARKADASLARI SURVİVOR GIBI BIR BIRINDEN AYRISIP BIREYSELLESTIRIYOR BILIYORLAR KI ZAMANINDA TEKNISYELER BIRLIKTI VE EZILMIYORLARDI ŞİMDİ KENDI HAKLARINI BILE SAVUNMAKTAN CEKINIYORLAR “BIRLIK OLUN ABILER” KUKLA OLMAYIN!
abi gerçektende yazılanlar son derece dogru bizi mülakata alanlar belli bir süre sonra yazı tura ile nedenini bilmeden istihdam edilmediğimizi soyluyorlar neden böyle oldu dediğimizde şirketimiz sizinle çalışmak istemiyor demek ki gibi saçma sapan sözler söylüyor ve telefonu kapatıyorlar adalet er ya da geç gerçek yüzünü bu insanlara da gösterir.
TYP saçmalığını çıkaran eğitimden sorumlu adamların da SHYO mezunu olmaları bize hangarda yıllardır dolaşan şu sözün doğruluğunu kanıtlar nitelikte.
TEKNİSYENİN DÜŞMANI TEKNİSYENDİR..
Simdi bak canim meslegimizin adi NE ?Ucak bakim “teknisyenligi” .. Simdi senin universitede egitim alip gelmenle teknik lise mezunuyla myo mezunuyla astronot olmanla eninde sonunda yapacagin isi dgistirmez. Okudugunuz okulardaki egitimin kalitesini okuyanlar daha iyi bilir, bu okullara girerken neis yapacaginizi bilip geldiniz. Ama hep bir fazlasini isteme durumu var.bak yukarida ucak lisesi mezunu birini kendince ezmissin.iste universiteliler birlik olmayi beceremedigi kendini ustte gordugu icin bu sikintilari yasiyorlar. Hayir okuduysan bana okumadin ya. Gel karsilastiralim. 8yil ilkogretm 3 yil lise okudun 4 yada 5 yil universite okudun. 15 yada 16 yil egitim aldin sonunda sifir pratikle elinde verdiler diplomayi, ben 8yil ilkogretim okudm sinavla kazanarak 5yil lise okudum bu esnada ise girdim thy de. sonra sinavla kazanarak 5 yil universite okudum sonra yine sinavla muhendis oldum. Hani senin lise mezunu diye parantez icinde saydigin adam var ya heh iste o benim.. suan buyuk bir eleman ihtiyaci var ozellikle thynin ve bunu asmak icin malesef ucakcilik egitimi almis eleman yetmiyor. Yada boyle sirketin isine geliyor, oncelikle senin yapman gereken kendini kimseden ustun gorme ustun olsan odtude okuyor olurdun bunu bil.bu isi ha o okulda almissin ha lisede ha thyde. Onemli olan alman. Bana okulundaki tek.bir deneyimli ucaktan anlayan adam soyle..yazindaki uslup bu cumleleri hakeden cinsten cunku daha birlik olmayi bilmiyorsun.yukarida kendimi anlattim hangi acidan ustunsun. Egitim ? Tecrube ? Eee peki neden fazlasini istiyorsun..
Türkiyedeki havacılığın önündeki en büyük engel SHGM!
Abi eline saglik
Ben debahsettigimn 4 yillik bakimi kayseri de bitirdim havaciligi senin kadar seveni gormedik diyen bi mülakat ekibi (thy) isim vermiyorum
Bana burs veriyor lar sonra ayni mülakat ekibi is mülakat inda eliyorlar
İngilizce desen cok iyi
Havacılık i saten severek sectim ve butun bunlara ragmen yine de devam ediyorum
ne arkadaş larim is sahibi oldu ve ben hakkimi helal etmiyorum
Benim gecindirmek oldugum bir ailem var
Hak ederek biyerlere geldim bunun hesabini soracagim elbet birgun
Ayrica istanbul da ozel bi okul da da 1 sene 2014 2015 doneminde ucak teknoloji leri bolumunde öğretim görevlisi olarak calistim
Simdi ayt apronuna girip SunExpress te is bulmak icin ter dokuyorum
Nerde bu adalet nerde kalite
Sonra sinda 2 ayda 2 ucak harcayan thy ciksin marangoz tornaci falan filan birsürü alakasi bölüm den adam alsin
Yaziklar olsun sizin gibilere yaziklar olsun!!!
EASA diye bir by-pass hattı dururken kim uğraşır SHGM ile. Yazıklar olsun o koltukları işgal edip yüzlerce kişinin hakkını yiyenlere. Haklarımız da haram olsun.
Sefa bey sivil havacılık mezunları ile diğer bölüm mezunu arkadaşlar arasındaki maaş ve kalifiye olmak konularına deginirmisiniz. Farklı mezuniyet sahibi insanlar aynı işi yapabiliyormu yapıyorsa neden farklı ücret ile işbaşı yapmıyor sizin ‘eşit işe eşit ücret’ fikriniz nedir. Teşekkürler..
Bi sen derdimizi dile getiriyon abi sağol adamlar dinlemek bile istemezken..
Arkadaşlar yazı ATA BERK arkadaşımıza ait. Şüphesiz aynı düşüncelerdeyiz ama onun yazısı onun emeği. Benim TYP ler kurulmadan önce yazdıklarımı bir ara sizlerle paylaşırım.
bende shyo mezunuyum fakat iş bulamadım işsizlkiten sagda slda çalışmak zorunda kalıyoruz buna bir çare bulamalılar.
Sivil havacılIk gövde motor mezunu bir işsiz olarak, lokanta cafe gibi yerlerde iş arıyorum. Kendı emeğim bi yana, anamın babamın bunca yıldır bana verdikleri emeğini çalanlara hakkım haram zıkkım olsun. Not: üniv mezunu oldugumuz için typ ye kabul edilmiyoruz. Malesef ki typ ye de basvurdum ama mülakatta üniv mezunlarını almıyoruz boşuna geldin dediler.( herhalde typ ile teknisyen olsam işe girsem bile üniv mezunu olduğum için, üniv mezununun aldığı maaşı verecekleri için almadılar yoksa daha ne istiyon 5 yıl okulunu okudum ingilzcem de var üstüne typ ile kursunu da bitircem. Daha nasıl bi eleman bakıyonuz anlam veremedim) velhasıl hakkım haram zıkkım olsun çocuklarından bulsunlar.
Bende bir SHYO mezunuyum.SHGM’yi hayretle izlemeye devam ediyoruz.Bakalım daha neler çıkaracaklar.
sıkıntı yaşadığımız bir konuya değindiğiniz için sonsuz teşekkürler…