featured

TYP Gerçekleri

Sefa Abi merhabalar.

Ben 24 yaşındayım.Bu sene mezun oldum.
Rahatsız ediyorum çok özür dilerim.Her zaman takip ediyorum sizi.
Biz SHYO’lulara verdiğiniz desteği sizden başka kimse vermedi.Haddim olmayarak ben TYP hakkında bir yazı yazdım.Beğenirseniz sitenizde yayınlamak isterseniz çok sevinirim .Aklıma direk siz geldiniz.

Not: Bu yazı Airlinehaber.com sitemize, isimsiz olarak gönderilmiş bir yazıdır. Sizlerde sitemizde yayımlanmasını istediğiniz yazıları bizlere sefainan@gmail.com adresi üzerinden gönderebilirsiniz.

***
Aslında açılımının Toplum Yararına Programlar olduğunu İş-Kur un resmi sitesinden öğrendiğimiz meşhur Teknisyen Yetiştirme Programı. Bir diğer deyişle sivil havacılıkla ilgili lise, MYO , SHYO( yeni caf caflı adıyla Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi) eğitimi almışların baş belası.
İlk açılış amacını düşünürsek ortada bir HABOM projesi var, uçak siparişleri var.Ve sivil havacılığın teknik kısımlarıyla ilgili eğitim veren lise,MYO ve SHYO’ların mezun sayıları bu hedefler için yetersiz. Bu yüzden diğer teknik okullardan 2 yıllık makine teknolojisi, elektronik, elektrik olsun 4 yıllık teknik eğitim fakültesi mezunu teknik öğretmen olsun 6 ay eğitim alarak teknisyen yapılmasına karar verilmiş.
İlk başlarda Anadolu SHYO, Erciyes SHYO, Kapadokya MYO bu TYP programı ile THY’ye uçak bakım teknisyeni yetiştiriyorlardı. Daha sonradan Anadolu Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin haklarını yediklerini mü düşündüler veya THY ile bir anlaşmazlık mı oldu orasını kesin bilmiyoruz İş Kur aracılığıyla THY’ye teknisyen yetiştirmekten vazgeçtiler.Şuan da Kocaeli Üniversitesi SHYO, Ege Üniversitesi MYO Uçak Teknolojisi , Kapadokya MYO Uçak Teknolojisi aktif olarak TYP programı ile uçak teknisyeni yetiştirmekteler.
Gelelim sadede.
İçinde THY, TYP , 6 aylık uçak teknisyeni, işkur , uçak ,uçak teknisyeni geçen tüm haberleri taradım. Tüm haberleri okudum.Yıllarca hep bu alanda verilen mezun sayısının azlığından yakınmışız, verilen eğitimin kalitesiz olduğundan yakınmışız  (ki bu eğitimi veren üniversiteden mezun olanları işe almayıp  bu üniversite ile TYP kursuna havacılık alakalı olmayan kişileri yetiştiriyorsanız eğer demek ki sorun eğitim değil) , işte SHYO şöyle MYO böyle. Mantar gibi türedi demişiz. TYP ile havacılıkla alakası olmayan bölümlerden eğitim alıp uçak teknisyeni olan arkadaşlar hep SHYO’luların bir şey bilmediğini , kendilerinin daha iyi olduğu için THY tarafından bu şekilde istihdam edildiğinden bahsetmiş.Israrla demişler biz çok iyiyiz diye.
Ama bir Allah’ın kulu da çıkıp da ‘Yahu İş Kur bu 6 aylık kurs ile eğitime alınan kişilerin belirli bir süre boyunca sigorta primleri ödüyor, bu işin maliyet kısmı çok büyük , asıl sebep para ’ dememiş.
Aşağıda ki  kanun olayın sebebini gayet iyi özetliyor.
– SGK İŞVEREN PRİM TEŞVİKİ (6111 sayılı kanuna göre);
6111 sayılı Kanun ile yapılan düzenleme ile, Kanunda belirtilen şartların yerine getirilmesi halinde, işe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere işverenlere 6 ay ile 48 ay arasında değişen sürelerde, işçinin prime esas kazancı üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı, işsizin işe alındığı tarihten itibaren İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Ayrıca, söz konusu yasada, işçinin Türkiye İş Kurumun kayıtlı işsizler arasından(veya Kurum aracılığı ile) işe başlatılması halinde ilave 6 aylık süre ile teşviş uygulamasından faydalanılmaktadır
 Ayrıca İŞ KUR uzmanlarına göre de, 2000 kişinin çalıştığı bir işyerinde 200 kişiyi bu kapsamda işe almanın maliyet avantajı 6 ay için yaklaşık olarak 1.5 milyon TL imiş. Oy oy oy.
Ee kusura bakmayın da teknisyenin maaşını nasıl düşürsem, yahu teknisyen bu nasıl o kadar para alır diye düşünen bir iş veren  profili hayal ettiğinizde ‘ para ‘ her şeydir. TYP’nin dersine giren üniversite hocasının da.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

36 Yorum

  1. 9 yıl önce

    istanbul line : bu typ programı düzenleyen okulların hocalarına sesleniyorum, ne boş insanlarsınız siz üç kuruş için bu işe dahil oluyorsunuz bari adam gibi egitim verin. seviye iyice düştü sordukları soruları duyunca atasım kartı çıksasım geliyor sinirden, bu kadar boş insanı nasıl mezun edip gönderiyorsunuz, thy insan kaynaklarıda sayı tutsun yeter derdinde. yarın bir uçaga bu yüzden birşey olursa bunun vebali hepinizin üzerine olacak…. hep kıl payı kurtarıyoruz olayların bir çogunu, kimse duymuyor, üzeri kapatılıyor…

    Cevapla
  2. 9 yıl önce

    TAŞERON İŞÇİLİĞİN BAŞKA BİR ŞEKLİ .HAVACILIK YAŞAM TARZIDIR 6 AYLIK EĞİTİMLE TEKNİSYEN OLUNUYORSA,ÜNİVERSİTELERDE GENÇLER BOŞUNA DİRSEK ÇÜRÜTÜYOR.AMA UZUN SÜRMEZ YAKIN ZAMANDA PATLAR.UÇAK TEKNİYENLİĞİ BAŞKA BİR ŞEYE BENZEMEZ.AMERİKALILARIN MEŞHUR Bİ LAFI VAR,UÇAKLAR İÇİN EN TEHLİKELİ ŞEY YERÇEKİMİ DEĞİL, İNSANDIR.

    Cevapla
  3. 9 yıl önce

    Ben ucak lisesi mezunuyum 18 yasinda ise girdim ve suan 23yasindayim lisansim ve tipim var yetkim var , bu arkadaslarimizi sonuna kadar destekliyorum change.org ta bir imza kampanyasi var yardimci olmaliyiz seslerini duyurmaliyiz

    Cevapla
  4. 9 yıl önce

    Hep söylüyoruz takan yok tabiki. Yöneticilerin gözü malesef sadece teknisyenlerin maaşında. Özellikle yardımcı teknisyenlerin. THY,MNG,ONUR vs başı çekiyor bu işte.. Öncelikle MEB,YÖK,SHGM,THY biraraya gelmeli ve ilk olarak bu saçma işi bırakmalıdır. Ondan sonra 2 yıllık okulları kapatmalıdır. Daha önce liselerde kaldırılan hazırlıgı tekrar zorunlu hale getirmelidir . Onlarsa saçma sapan okul açacaklarına eldeki okulların kalitesini , atelyelerini ve hocalarını eğitmelidirler. Bu okulları kazanamayacak seviyedeki adamları yalandan bir kursla bu mesleğin içine dahil etmek bu sektöre yapılan en büyük ahlaksızlıktır.. Adam akıllı bir lise eğitimi verilmeli , sonrasında dileyen ve kazananlar shyo’na devam etmeli ve buranın da bu okulu okuyan gençlere ekstra faydası olmalıdır. Örneğin lisans ile mezun olabilirler. Arkadaşım çözüm kolay ama çözmek için kimsenın uğraşısı yok. Bak dışarıda 1000 tl ile iş bulamayan adamlar burada 1400e nasıl koşa koşa geldi ve çatır çatır çelik-işe üye oldu. Olan kimse oldu biliyor musun ? Bu okullara lise olsun üniversite olsun zamanında kazanıp edip yıllarını veren gençlerimize oldu… Bu rezillik bu kafayla bitmez. Bu konuların dernekler vs yolu ile doğrudan Ulaştırma Bakanı’na , Milli Eğitim Bakanı’na iletilmesi şarttır..

    Cevapla
  5. 9 yıl önce

    Ağzı olan konuşmuş masallah

    Cevapla
  6. 9 yıl önce

    Bende Kocaeli’nde eğitim almis bütün sınavları başarı ile geçmiş biriyim. Ancak Ingilizce sınavını geçemeyenlere ikinci bir sınav hakkı tanıyan sistem beni başarılı olmama rağmen “yönetimin kararı” diye mesnetsiz bir açıklama ile işe almadılar. Üstelik ne bir sebep gösterdiler ne de telefon edip durumu bildirmediler. Arkadaşlarım aranip ben aranmadığımda ben IK arayıp sordum. Öyle öğrendim. Ne sicil bozukluğu ne sağlık sorunum var. Yaptıkları büyük haksızlık. Ama kim sesimizi duyuyor ki.. 6 aylık emek zaman staj hepsi boşa gitti. Yazıklar olsun bu kurdukları düzene..

    Cevapla
    • 9 yıl önce

      arkadaş sen hangi kafayı yaşıyorsun neyin derdine düştün.
      millet shyo mezunlarının uğradığı haksızlıklara dert yanıyo. typ lerin nasıl başlarına dert olduğunu dile getiriyo. sen de tutmuş pişkin pişkin ben haksızlığa uğredım diyon senin sorunun ne dostum. milleti kafayamı alıyon. kolay yoldan teknisyen olma kolay yoldan lisans alma ve yüksek maaş alma hayali kurdunuz dimi. sonrada bi paçavra gibi kenara atılınca kalkmış bide madur edebiyatı yapıyon. ne diyeyim Allah bildiği gibi yapsın

      Cevapla
  7. 9 yıl önce

    İki yillik okuyanlar ne olucak size gire herkez bilgisiz kendinizi dusunmekten baska birsey yapmiyorsunuz.biz iki yillik ucak okuyanlarin ise girmelerinde tek sans typ .

    Cevapla
    • 9 yıl önce

      al bi madur edebiyatı yapan daha. millet yıllarını harcayıp derece yaparak 4+1 yıllık shyo yerleşirken barajı bile zor geçecek seviyede zeka seviyesine sahip işiler 2 yıılıkların yolunu tutmuş. shyo larla aynı haklara sahip olabileceğinizi nasıl düşünebilirsiniz. ayıp değilmi günah değilmi. hadi kullar hak hukuk bilmiyo bu gençlerin haklarını koruyamıyor ya sizler. nasıl onların onca zahmetlerle ulaşabildikleri yerlere böyle kolayca ulaşabilme fikrine kapılırsınız Allahtan damı korkunuz yok. ne diyeceksiniz nasıl hesap vereceksiniz hesap gününde. bizim suçumuz yok şartlar böyleydimi diyeceksiniz. bize böyle bi yok açtılar bizde seçtikmi diyeceksiniz

      Cevapla
      • 6 yıl önce

        Asıl sen neyin kafasındasın 2 yıl geçmiş üstesinden ama okuyunca elim ayağım titredi. Sen kendini ne sanıyorsun uçak teknisyenliğine sadece rant için gelmiş yok ben çalıştım okul kazandım sen kimsin? Elinizde tornovida tutamayan adam gelmiş bu işin en başından yetişen insanları küçümsüyor. Bir yerleriniz sıkışınca başkalarına saldırıyorsunuz. Bu işte sonuna kadar çalışma hakkı olan insanlara saldırıyorsunuz. İlk önce def olup git ilgili bölüm okumayıp işe girenlere seslen. Ayrıca bu saldırmanızda kıskançlıktan bu bu mesleğe gençliğimi verip lisesinde eğitim almaya başlamışım. Meslek ilgisinden mesleki bilgilere ağırlık verip myo ya gitmişim hatta gerekirse dgs ile tamamlamayı düşünmüşüm gelip burada para için bu mesleği seçen eli pens tutamayan adam hakkımız olan meslekte hakkımızın olmadığını iddia etmiş. Sen kimsin? İşinde iyi olupta yıllardır işsiz olan kim var? Torpil dönmüyor mu var ama sen ilk önce kendin hak et. Ortada ben lisans mezunuyum diye burnun hava gezersen olacak olan bu. Biz bu mesleğe çocukluktan başladık mağduriyetini başkalarına saldırmadan az ötede yap.

        Cevapla
      • 9 yıl önce

        2 yıllık diyip geçtiğin insanlar 2 yıl içerisinde sizin aldığınız müfredatı sıkıştırılmış şekilde ve ayrıca dallara ayrılmadan üretim derslerini de alarak ve şahsen NDT level 2 derecesine kadar eğitim alarak bitiriyoruz ki mezun olduktan sonra 1 sene daha emek harcayıp gerekli lisans sınavlarını veriyoruz ve kendimizi bu mesleğe adıyoruz ve sürekli çalışıyoruz. Ayrıca devlet myo larının bazılarında örnek verirsem mezun olduğum ege myo Sadece izmir bölgesi anadolu teknik lisesi mezunlarının elektrik elektronik veya makine bölümlerinde derece yapan yani okulda ilk 3 derecesini başaran öğrencilerden sıralama yapılıp ilk 30 öğrenci kazanabiliyor .. Bence sizinde bilmediğiniz ve belki istemeden hakkını yediğiniz bi o kadar MYO lu dediğiniz insanlar var .. Herşey tek sınavda yapabildiğin derece değil , sectiğin mesleğin kendini adadığın havacılığın gereği olan tüm sınavlarda yaptığın derece verdiğin emektir..

        Cevapla
        • 9 yıl önce

          Yöneticinin gözündeki yeriniz özel araba servisinden farksız olmadığı için hep bunlar. ve malesef sadece ülkemiz için geçerli değil. çoktan seçmeli sınavlarla, 5 yıl panel söküp takan adamı cs/ss yapabiliyorsanız, mührü tik tak işlerken yaptığı işi zerre kadar sorgulamıyorsanız, uçaklardaki teknik arızaların müşteriyi buz kütlesine çevirip bir daha o şirketi tercih etmemesine sebep olacağını idrak edemiyorsanız, kusura bakmayın ama bugünün karını yarına zarar olarak elinize alıyorsunuz.
          bakım paketini hazırlayan insanların ofis işleri dışında bir yetkinliğinin olmadığı, denetlemelerin misafir gezmesi gibi geçtiği bir sektörde, kalifiye teknisyenlerin olması biraz garip olmaz mıydı sizce de ?
          typ programını yapan hocaların da çoğu üniversiteden mezun olup da bir dala tutunamayan arkadaşlar malesef.. yapmamak gibi de bir lüksünüz yok, typliler olmasa her şirkette 100 tane filipinli ölüme gider gibi çalışıyor olurdu şimdi.

          Cevapla
        • 9 yıl önce

          SIKISTIRILMIS EGITIM MIS :) sizide boylemi kandirdilar onlar aptal bos yere 5yil okuyolar bosuna biyerlerini yirtiyolarmi dediler. Nasil ki bu sıkıstirilmis egitim. Bize açilmisinimi vermisler. Vay koftehorlar vay millete HIZLANDIRILMIS EGITIM VERIPTE BIZI OYALAMISLAR. Ozaman sizde uyutuldunuz be dostlarim. Bu egitimleri 6aylik kapsuller halindede verebiliyolarmis. Sizide aptal yerine koymuslar :) baksana ne gerek var 5 yila yada 2 yila. Hatta ilk 3 e girmeye adamlar isleri baya hizlandirmislar. Bakarsin typ lilerde aptal yerine konur ilerde. Belki biraz daha sıkıstirip 1. Aylik egitimler seklinde winrar li olarak verirlerde yazik olur ozaman 6 ayini harcayanlara ha ne dersin

          Cevapla
        • 9 yıl önce

          Bak hele bide cevap vermis. ilk uce girmislerde bilmem bolgenin en iyileriymiste hey allahim ya. Tamam tamam bisey demiyorum hakkimizida aramiyom. Bu hak sizin galiba. Bizden cok sizler madurmussunuz. Ne geregi vardi ki bizler universite yerlesme sinavlarina yillarca hazirlandik. Dereceyle girilebilinen okullara yerlestik. Bizdeymis hata. 4 islemi bile yapamayanlar ilk 3 e girermiste en iyi bolumlerden mezun olurmusta.

          Cevapla
  8. 9 yıl önce

    biz ne dersek diyelim ne söylersek söyleyelim hiç bir şeyin değişeceği yok arkadaşlar evet açık var evet teknisyen sayısı yetersiz ama işkur’un yahut koü vs gibi typ eğitimi veren okulların hiçbirinin umurunda değil sözüm ona ”bizim verdiğimiz typ eğitimleri yüzünden şizin işe girişiniz kolaylaşacak” diyen hocalarımızı da buradan anıyorum boşa giden bir 5 sene heba olan üniversite hazırlık yılları ve berbat olan bir gelecek.
    şunu da eklemeden edemeyeceğim typ ile eğitim alıp hangarlarda sizden ne farkımız var diyen denyolar farkınız sadece şanslı olmanız ki uçak hakkında bişey bilmiyosunuz bile işkur’un primlerinizi ödemesinden kaynaklı işe alındınız yoksa bi cacık olmaz sizlerden

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      ben de erciyes üniversitesi hubf uee okuyorum şuan. işe girmediğim halde bu mobing altında nasıl çalışabilileceğimi düşünüyorum. altı ayda karpuz yetişmiyor. bu ülkeye çok yazık… çok yazık onca emeğe…

      Cevapla
  9. 9 yıl önce

    Arkadaşlarıma en baştan beri söylediğim şey bu kadar shyo mezunu varken neden bizi işe alabildikleriydi zaten!! Ancak madem böyle saçma bir işe alım var o zaman neden eğitimi verip sabahlara kadar başta ingilizce olmak üzere teknik derslere çalışıp sonra işe alinmiyoruz. Haksızlık olmuyor mu bu? Nihayetinde sizinki de bizimki de maduriyet. Şuna hemfikiriz.Ben elektronik haberleşme mezunuyum. TYP programında veterinerden gıda teknisyenine kadar bir sürü alakasız bölüm mezunu var. Öncelikle bu kriterler göz önüne alınarak TYP eğitimine davet edilmeli adaylar.

    Cevapla
    • 9 yıl önce

      2015 yılında 2 yıllıklara verilen kontenjan 1400, 4 yıllıklara verilen kontenajan 500 .bi de bu işin lisesi var. sence sizin gibi alakasız bölümlerden mezun olanlara gerek var mı

      Cevapla
  10. Bu iş MEB’le YÖK’le THY’yle sendikayla bir arada yapılacak olan oturumla da çözüleceğini KESİNLİKLE DÜŞÜNMÜYORUM. Bu iş artık Ulaştırma Bakanlığına taşınmalı bakanlık şart koymalı. Yeni ulaştırma bakanımız göreve atandığından beri kendisine yazıyorum/yazmaya çalışıyorum doğal olarak geri dönüş olmuyor. Eğer gerçekten bizi destekleyen bir yerlere gelmiş kişiler bakanlıkla ilişkileri iyi olan kişiler lütfen lütfen lütfen bu konuyu taşısınlar zira benim gücüm çevrem bunu taşımaya elvermiyor. Yaşım 27 yaklaşık 16 (lise2) yaşımdan beri havacılığa gönül veriyorum, 2007 de anadolu ünv pilotaj özel yetenklerde yani DLR vs vs 14. olup yedeklere kaldım. Amasya ünv İnş müh havacılık için bıraktım. Otomasyon teknolojisi ve ayrı olarak ERÜ SHYO mezunuyum ve okulu 3 senede bitirdim. (hazırlık sınıfını sınavla atladım). Normal de 2 staj hakkımız varken 1 adet gönüllü staj yapmış ve bunu da yurtdışında kendi imkanlarımla ayarlamış tamamlamış biriyim. Bu işi ben 2 yıllık bitirdikten sonra da yapardım fakat gözüm para da değil kalitede bu işi hakkıyla yapmakta. Beni bu performansımla dışarda tutupta lise mezununu TYP ile alınan şahıs burada benim karşımda hakkım yeniyor demesin. TYP’li ihtiyaç varsa da alınsın umrumda değil ama benim gibi gönül verip başarılı gençleri görmezden gelmek sektör içinde değil ülke için de hayıflanmamız gereken bir durum. Haziranda mezun oldum hala açılacak olan alımı bekliyorum. Burda bekleyen gençlerin ailelerine karşı sorumlulukları var. Tekrar söylüyorum Ulaştırma Bakanlığına ilgili konuyu iletecek bir babayiğit varsa bunca SHYO mezununun ve ailelerininden gelen sevabı anlatmama bile gerek kalmayacak.

    Cevapla
  11. 9 yıl önce

    Ben halihazir tk da gorev yapan typ den yararlanmis bir bireyim. Ise ilk girdigimde gercekten ucagin u su hakkinda bilgimiz yoktu. Hatta oyle ki biz ise girdigimizde o zaman stajerlik yapam SHYO lu arkadaslarla ucaga gidip onlardan birseyler ogrenmeye calisirlardik. Hem ingilizce hem de sistematik olarak vizeydi finaldi derken ogrenmisti arkadaslar. Motor degisimi yaparken Shyo lu arkadasa isik tuttugumu bilirim. Guya onlar gozlemci bizler calisandik. 1 yil olmak uzere hala o insanlardan ogrendigim bilgileri kullanmaya devam etmekteyim. Malesef bu arkadaslariminiz haklari yeniliyor. Typ gerekliligi artik soz konusu degil. SHYO mezunu arkadaslarimizin onleri acilsin…

    Cevapla
    • 9 yıl önce

      Boyle dusunen arkadaslari tebrik ediyorum. Sana helal olsun. Orada okuyanlardan birinin kardesiniz oldugunu dusunun. Tum ailece onun icin her fedakarligi yaptiginizi, anne babanizin umutlarini onlara bagladigini, hayal ederek empati kurun. Ozaman bu yakarışlara hak vereceksiniz. Bu okullarin tarihini biraz arastiranlar biliyorki 2 yillik olarak baslayip sonra 4 yila daha sonra zorunlu ingilizce ile 5 yila donusturuldu. Ve suan 5 yil olarak devam ediyor. Cakallar ve para düşkunleri yuzunden ve ucuz iscilik hayali kuranlar sonucu 2-3 tane olan shyo lar önce mantar gibi cogaltildi , yetmedi 2 yilliklar turetildi. Yetmedi typ ler turetildi. yillarca yururlukte olan shyo larin 147 yetkileri askiya alindi, modullerin kredilendirilmesi yapilmadi yada yarim yamalak yapildi, ustelik bu genclerden 3-5 yil arasi tecrube istendi ancak lise seviyesinde egitim veren bazi okullara taninmis okul statusu verildi, ustelik tum modullerdende muaf tutuldu.Bunlarla kalacagada benzemiyor. E tabi hal boyle olunca bunlardan birini bitiren genclerde madur oluyor. Onlarida fazla suclu bulamiyorum. Duzeni bu hale getirenlere turlu turlu dalaverelerle her gun yeni bi uygulama getirenler asıl suclular.

      Cevapla
      • 9 yıl önce

        O iş öyle değil. Tanınmış okul yetkisi verilmiyor,alınıyor arkadaşım, senin o iyi gördüğün üniversiteler alamadı malasef, İlk yetkiyi Bağcılar aldı. Sen hiç gittin mi bu okula, yoksa ezbere mi konuşuyorsun. Ordaki kadar mücadele etseydi senin hocaların, bugün bu ana yazı hiç yazılmamış olurdu. Malasef salt düşünceniz kime saldıracağını şaşırtıyor. Ha bu arada sana bir hatırlatma ; Türkiye dışında bu eğitimi Üniversitede veren başka bir ülke yok.

        Cevapla
        • 9 yıl önce

          Arastirmaci yazar bi arkadas. Cok arastirmis.
          Disarida bu egitimler lisedemi veriliyor. Aviation academy lerde veriliyor. Boyle bozuk duzende bunlar olur iste. Kalkar birileri yetki verilmez alinir der. Kimbilir hangi oyunlar donuyor arka koridorlarda. Mantikli haraket eden bir otorite olsaydi. Yetki vermeseydi alirdin ozaman yetkiyi. Gorurduk. Konusun dostum konusun size bu hakki verdikten sonra bize ne hacet.

          Cevapla
        • 9 yıl önce
          Cevapla
  12. 9 yıl önce

    Yıllardır Bağcılar’dan Hüseyin Hoca bu konularda yırtındı durdu. Yetersiz eğitim veriyorsunuz söylemlerini SHY 147 Tanınmış okul yetkisi ile bitirdi. Ama bişey değişmedi şimdi de mezunların yaşı konuşulmaya başlanmış. Lakin bu mücadeleyi üniversiteler vermedi, onlar kadar mücadele etmedi.

    Cevapla
  13. 9 yıl önce

    SHYO mezunları B lisans kategorisinden, TYP mezunları ise A lisans kategorisinden işe başlar. A lisansı için EASA Part 66’da Level 1 ,yani farkındalık seviyesinde, olması yeterli diyor. Yani koca EASA diyor ki farkındalık seviyesinde bilse yeter. Bu adamın B lisansı -yani uzmanlık derecesi-alabilmesi için ise 5 yıl deneyimin yanı sıra dil sınavını ve modülleri vermesi gerekiyor. Zaten 5 yıl o ortamda çalışan, dili yeterli olan ve modülleri de başarı ile verebilmiş biri o lisansı hakediyor demektir. Bunu ben söylemiyorum SHGM ve EASA söylüyor. Gelelim madalyonun diğer yüzüne. İşe giremeyen SHYO mezunlarından kaç tanesi B lisansının özelliklerini taşıyor? Kaç modül verebildiler? Dil seviyeleri ne alemde? Kendilerini TYP’liler ile kıyasladıklarına göre ”hakim olmaları” beklenen mevzuatla pek de alakaları yok gibi görünüyor.
    Dipnot: A lisansı sadece kendisine verilen işleri yapmakla yükümlüdür. Bu isler basit işlerdir. Arıza tespiti gibi yüksek uçak bilgisi istenen işler, B ve C lisansının sorumluluğu altındadır.
    Uzun lafın kısası, soruyu onları niye alıyorlar değil, bizi niye almıyorlar şeklinde sorarsanız belki ilerleme kaydedebilirsiniz….

    Cevapla
    • 9 yıl önce

      Dostum sen ne sin kimsin önce onu bi acikla. Bahse girerimki typ lisin. Hic hak konusu bile soz konusu degilken kalkmis hak ariyorsun. öncelikle sunu bi acikliga kavusturayimda belki kafan alir. Hic bir kurum hicbir univ. Yada lise herhangi bir lisans kategorisinde ögrencilerini mezun etmez ve mezun olanlarda biyere baslarken Belirli bi lisans kategorisinde ise baslamaz. Hepsi ayni statude ise baslar yani yardimci teknisyen olarak. Bu cesitli kelime oyunlariyla farkli isimler alabilir. Her ne olursa olsun aynidirlar. Shyo mezunlarinin sıkıntısi asıl bu isin erbablari onlar iken maalesef ucuz iscilik vb. Nedenler yuzunden isverenler tarafindan hak ettikleri degeri gorememeleri. ise girememeleridir. Kimi kandiriyorsun ki. Disarida kalan ve bu konuda bilgisi olmayanlarimi. Adamlar herhangi bir bakim sirketinde ise baslasalar gerisi er yada gec kolay yada zor gelir. Maalesef alakasiz bolumlerden, typ den yada direk liseden gelen kisiler bu arkadaslarin önunu kapatmaktadir. Bilmiyormuyuz typ ile giren kisilerin hepsinin lisans pesine dustuklerini .istisnasiz hepsi lisans almakla ugrasiyor hemde B1 ,B2 hatta ikisini birden. Alanlarda yokmu. Mng ve thy nin yetkileri alinmadan evvel sorularin şıklarıni ezberleyerek modulleri verenleri. Veremeyenler ise mng ve thy nin yetkisi alindiktan sonra anadolu univ. Girip gecemeyen ve duvara toslayanlari. Sonra baktilar olmuyo ticaret haline donusturulen ve ver parayi al lisansi tarzi EASA kurslarina katilip lisans alanlari. Kimleri kandirmaya calisiyorsun ki. Turkce sinavlari bile veremeyenler ing. Leri olmadigi halde sinavlari verdiler. Sormazlarmi bunlara hic yav kardes. Nasil oldu bu iş diye.
      Tabiki shyo dan bahsedecem bu konunun asıl ve tek muhatabi onlar. Hak ettikleri halde deger verilmeyenler

      Cevapla
    • 9 yıl önce

      yahu kardeşim. ben oturmuşum araştırma yapmışım saatlerimi harcamışım. typ ile sektör dışından adam alınmasının shyonun eğitimi ile alakalı olmadığını , olsaydı hali hazırda typ eğitimi veren kocaelinde typ açılmıyacağını kanıtlamışım. typlilerin sigortlarının iş kur tarafından ödendiği için şirketlerin üstünden büyük bir külfetin kalktığını bu yüzden onların tercih sebebi olduğunu yazmışım sefa abiye göndermişim. Aç bak bi bu adam ne yazmış bi oku Allah rızası için oku. Bu kadar olamz sen bana hala shyo şöyle böyle diyosun. 6 ay için 200 kişinin maliyeti 1.5milyon tl demiş iş kur müdür sen bana halen daha shyo diyorsun. yazıklar olsun

      Cevapla
  14. 9 yıl önce

    Sizin o shyo lardaki hocalarınızda T.E.F mezunu elektronik , makina, motor öğretmenleri… Aynı derenin suyunu biriniz baştan birinin sondan içmişsiniz neyin derdine düştünüz… Herkes ekmeğinin peşinde SHGM de zaten SHYO mezunlarına gereken imtiyazı sağlıyor lisanslandırmada tecrübe sürelerinde modül muafiyetlerinde gerektiği gibi muamele görüyorsunuz. Bide böyle ağlayıp işsiziz demeyin bu sektörde Türkiyede 50 sene daha işsizlik sıkıntısı olmaz.

    Cevapla
    • 9 yıl önce

      Ozaman senin mantiginla ben hersey olabilirim. Ayni derslere ayni hocalar yada ayni bolumlerden mezun hocalar giriyor. Bumu mantigin. Eger buysa sana bidaha cvp yazmayacam. Gazalinin öğüdune uyacam. Shyo lara imtiyaz saglaniyormus. Anadolu üniv. Haric diger univ. Deki vaziyetten haberin varmi. Eger shyo okuyanlarin icinde boyle muhabbetler yaparsan linç edilirsin. Adamlar okada seyden pismanlik duyarken boyle sallamasyon konusmayin.

      Cevapla
  15. 9 yıl önce

    Bende İstanbulda bir özel üniversitede 2+1 uçak teknolojisi okudum İngilterede sırf bu sektör için dil eğitimi aldım gel gelelim işin aslına suan 4+1 okuyan ve mezun olan arkadaslarimin durumu benden vahim gerçekten üzülüyorum Typ kuruyorsanda sadece Havacılık sektörü ile ilgili okullardan mezun olanları alda iş öncesi eğitim deyip geçelim ve typ ile işe girenlere hiçbir tepkim yok adamlar bir şans bulmuş ve değerlendiriyorlar aslında tepki gösterilmesi olan kişiler bu işleri kim ne hakla yapıyor hakkımi helal etmiyorum arkadaş !!

    Cevapla
  16. 8 yıl önce

    2015 kapadokya typ eğitimini 78,8 puanla bitirdim stajımı tamamladım iki aydı dil yeterlilik verdim shgm dil yeterlilikden 58,8 aldım sonrasında sebeb göstermeksizin isdihdam edilmeedim 2 senedir işsizim ben ve benim gibi hakkı yenen yerlerimizi onun bunun tanıdıkları çocukları girerken biz hala sektöre girmeye çalışan insanlarız.
    ben ve benim gibi hakkı yenen arkadaşlarım için şunu söylemek istiyorum lanet olsun typsine lanet olsun thysine lanet olsun 60 yaşına gelipte hala mesleği bırakmayan önümüzü açmayan güzide insanlara.

    Cevapla
  17. 7 yıl önce

    Madem shyo ile myo arasında bi fark yok ülkemiz şartlarında okumasaydınız sizde 5 sene o üniversiteyi
    Herkes ekmeğinde siz typ ye girenlere giydirmenizdeki amacı çözemedim ben hala sisteme giydirin o typ ye girenlerin ne suçu var herkes ekmeğini kovalıyo.

    Cevapla
  18. 6 yıl önce

    Sen Meslek Lisesinde oku, sen myo da oku, sen shyo oku ondan sonra adamın biri 6 ay eğitim alsın olsun senin gibi uçak teknisyeni böyle bir saçmalık ve haksızlık ancak Türkiye de olur.Bu üniversite rektörleri ne iş yapıyor, bu duruma neden çanak tutuyorlar.Hepsi politik İŞKUR var ya işin içinde.

    Cevapla