featured

Tuvalette Geçen Süre Uçuş Görevinden Sayılır mı?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün bundan bir ay önce apar topar yürürlüğe koyduğu yeni mesai talimatı, “bizde böyle hacı, yerseniz” mantığı ile hareket ettiğini ve EASA’yı falan takmadığını göstermesi bakımından sivil havacılık tarihimizdeki mümtaz yerini aldı.
Biliyorsunuz, ülkemizde pilotlar yılda  en fazla 1000 saat uçuyor. EASA ise bu süreyi 900 saate çekme kararı almış ve Şubat 2016’da uyulanması amacıyla SHGM’ye de göndermişti. O gün bugündür, gerek THY ve gerekse özel havayolları bu limite itiraz etmiş, ilave ekip ihtiyaçlarını Şubat 2016’ya kadar karşılayamayacaklarını belirterek erteleme talebinde bulunmuşlardı. Kabaca % 10 yeni pilt anlamına gelecek bu uygulamada esas sorun ise hiç kuşku yok ki, ilave gider kalemi oluşturması ve maliyetleri artırması. Yani her pilot yılda 100 saat daha az uçacak.
UYURSAN UÇMAMIŞ SAYARIM
Tesadüfe bakın ki, 24 Haziran 2015’de yayınlanan SHGM talimatında özellikle geniş gövdede uçan pilotların dinlenme sürelerinin uçuş süresinden sayılmaması isteniyordu. Gerekçe olarak da saat/tecrübe gerektiren Kaptanlığa terfi, Tip İntibak öğretmenliği ve kontrol pilotluğunda uçuş saatinin önemli olduğu vurgulanıyor ve fiilen kokpitte oturulan sürenin esas alınması isteniyordu. Yani, sayılan pilotlar için uçuş süresinin dinlenme süresinden arındırılarak “kemiksiz” olarak hesaplanması isteniyordu. Örneğin bir New York uçuşunda her ekip üyesinin yaklaşık 3 saat dinlendiği dikkate alınarak 10.5 saatlık uçuş 7.5 saat olarak hesaplanacaktı.Üstelik  uygulamanın başlangıç veya yürürlük tarihi de belirtilmemişti. Kötü niyetli bir işletme saatini doldurduğu için Kaptanlığa terfi sürecine giren bir  II. pilota “senin uçuş kayıtlarını inceledik, son 3 yılda yaptığın uçuşlarda 300 saat dinlenme ile geçirmişsin, dolayısı ile 300 saat daha uçacaksın” diyebilecekti.
900 SAATİ BEKLERKEN 1300 SAAT UÇMAK !
SHGM ile fevkalade senkronize çalışan milli havayolumuzun Uçuş İşletme Başkanı Kadir Dokuyucu 20 gün sonra tüm pilotlara bir bülten yayınlayarak “uçuş sırasında dinlenme ile geçen sürelerin ayrıca gösterilmesini” istedi. Aradaki nüans dikkatinizi çekmiştir. SHGM sadece, ATPL alınması, II. pilotluktan Kaptanlığa terfi, Tip İntibak Öğretmeni ve Kontrol Pilotu olarak statü değiştirecek pilotlara özgü olarak dinlenme sürelerinin ayrılmasını ve ve bu statü değişimlerinde gerekli saat/tecrübenin hesabında dikkate alınmamsını isterken hukuka, hakka, kurallara riayet(!) konusunda kimsenin eline su dökemeyeceği muhterem THY yönetimi bu kuralı kafasına göre esnetmiş ve tüm pilotlara şamil kılmıştı. Böylece Şubat 2016’da yürülüğe gireceği düşünülen EASA talimatına karşı 6 ay önceden tedbir alınmış, 900 saat uçması gereken geniş gövde pilotlarının kabaca dinlenme ile geçen kabaca 300 saatinin düşürülmesi sonucu aslında uçuş süresi 1300 saate çıkarılmış olacaktı. Yani pilotlar dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan da olmuşlardı. En azından geniş gövdede 900 saatin getirdiği sıkıntı aşılacaktı.
EASA NE DİYOR?
Peki, EASA uçuş süresini nasıl tanımlıyor? EASA Flight Time Limitations başlıklı Uçuş sınırlamalarına dair talimatın 18. maddesi aynen şöyle:
Görevli ekip üyesi”,bir sektör sırasında hava aracında görevleri icra edenekip üyesidir. (“operating crew member” means a crew member carrying out duties in an aircraft during a sector) 
Hava aracı içerisindeki bireyler, ekip üyesi veya yolcudur. Ekip üyesi hava aracında yolcu değilse,“görev icra etmekte olduğu”addedilmelidir.  Ekip üyesi, uçuş sırasındaki dinlenme sırasında görevli ekip üyesi olarak kalmaya devam eder.  Uçuş sırasındaki dinlenme bütünüyle Uçuş Görev Süresi olarak ve bu Talimatın 11inci Maddesi kapsamında işler.GM1 ORO.FTL.105(17) (A person on board an aircraft is either a crew member or a passenger. If a crew member is not a passenger on board an aircraft he/she should be considered as ‘carrying out duties’. The crew member remains an operating crew member during in-flight rest. In-flight rest counts in full as FDP, and for the purpose of ORO.FTL.210.)
NEREDE ANAYASA’NIN EŞİTLİK İLKESİ?
Madde yeterince açık değil mi? Dinlenme sırasında da Ekibin bir üyesi olan pilotun uçuş görevi yaptığı kabul ediliyor. Aksinde ısrar ederseniz, bir sürü acaip soru akla gelir. Dinlenme hakkı olduğu halde kokpitte oturan, uçuşun sıkıntılı seyretmesi nedeniyle kokpitte bulunması istenen ya da sırf dinlenme süresi saatinden düşülmesin diye dinlenmeye çekilmeyen veya bu süreyi kısa tutan pilotları ne yapacağız? Ya da dinlenme süresi haricinde rahatsızlığı nedeniyle sık sık tuvalete giden pilotun tecrübe saatinden tuvalet molalarını da toplayıp düşecek miyiz?
Bugüne kadar dinlenme süreleri düşülmemiş pilotlara bakıp bundan sonra bu uygulamaya maruz bırakılanların hakkını kim koruyacak? Geçmişte uçuşlarının % 30’unu uyuyarak geçiren, bu şekilde saatlerini dolduranların “aslında gerekli saati doldurmadan öğretmen, kontrol pilotu ve kaptan olmalarını” nasıl tolere edeceğiz? Bu pilotların yeterliliğini tartışmaya mı açacağız?
SHGM’NİN ÖNCELİĞİ DİNLENEN PİLOT DEĞİL YORGUN PİLOT OLMALI
Burada asıl sorun ise hiç kuşku yok ki, dar ve geniş gövdede uçanlar arasında oluşan farklılık. Dar gövdede uçan ve uçuş süreleri nedeniyle dinlenme hakkı bulunmayan dar gövdeciler dolu dolu uçarken geniş gövdedekilerin uzun uçuşlarda dinlenmesinin yarattığı çelişki nasıl giderilecek? Ancak EASA’nın tanımı da ortada…Kısa veya uzun uçuşların doğası gereği  taşıdığı zorluklar da biliniyor.
Hülasa, EASA’nın yıllık 900 saat  limitini taaa 2019 yılına erteleyerek ekiplerin beklentilerini boşa çıkaran SHGM’nin, iki arada bir derede dinlenme sürelerini silmesi anlaşılır gibi değil. THY’nin de fırsatçılık yaparak sadece tecrübe/saat zorunluluğu bulunan birkaç grup için getirilen düzenlemeyi tüm pilotları kapsayacak şekilde genişletmesi ve aslında bu yolla mevcut 1000 saati 1300 saate kadar yükseltmenin yolunu açması ise gerçekten SkyTrax ödülünü hak ediyor. Uçuş Emniyeti mi dediniz? Geçiniz, uçuş emniyetini düşünen bu işlerle uğraşmaz !
.
 
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 Yorum

  1. 9 yıl önce

    Ustelik bu yonetmelik gecmise yonelik uygulaniyor, calisanin aleyhine cikarilan hic bir yonetmeligin ve hatta yasanin gecmise yonelik uygulanmamasi gerekir ancak bu duruma kimse itiraz etmiyor, sendika dahil, sendika`nin haberi var mi, yada ilgileniyor mu boyle seylerle, oda ayri bir soru.

    Cevapla
  2. 9 yıl önce

    Arkadaslsr hic birnzaman thy gibinsirketler bu konuyla ilgili bulgu yemez!! Cunku onlari sigortalayan avrupa sirketleridir.. arasira hic olmadindenilmesinndiye bulgu tespit edilir onuda zaten sirket 1000 usd cezasininoder gecer :)

    Cevapla
  3. Oscar’lı Hollywood eskilerine servet vereceğinize ilave pilot alın da, insani şartlarda uçalım

    Cevapla
  4. 9 yıl önce

    SHGM, THY için çıkarmış bu talimatı. Ne zaman THY’nin tahakkümünden kurtulacak bu Otoritemiz?

    Cevapla
  5. 9 yıl önce

    Ben thy de genis govdede ucan bir ikinci pilotum. Benim kaptanligim coktan geldi ancak bana bu genelge yuzunden 2 sene gec kaptan olacagimi soylediler ben de bekliyorum ama bu filoya girerken boyle bir sey yoktu.hakkimi yediler artik ucuslara hic konsantre olamiyorum. Ucis emniyeti vs de artik cok salladigim seyler deil ben ucuslara hic gitmek te istemiyorum. Beni bu hale getiren herkesin allah belasini versin kimseye hakkimi helal etmiyorum.

    Cevapla
  6. Bu talimatı Hazırlayanlar yarın bir kaza olduğunda Hesabı nasıl verecekler?

    Cevapla
  7. lh kaptanları sadece bir senede 5 kere greve çıktı. geniş gövde kaptanları 1 gün iş bıraksın bakalım 900, 800e düşmüyo mu, önemli olmak birlik ve beraberlik. ama bu bizim ülkemizde geçerli değil. yeter ki paralarını alsınlar gerekirse 2000 saat bile uçarlar. geri kalmış ülkenin kronik gelişmemişliğinin göstergesi.

    Cevapla
  8. 9 yıl önce

    Yönetimde, çeşitli ünitelerde çalışanlar; kahvaltı için tost-poça-çay-kahve ihtiyaçlarını giderdikten sonra işe başlarlar. Arkasından, sık sık sigara molasına çıkarlar. Sonra tuvalet gelir. Arkasından abdest alıp namaz için ara verirler. Öğlen de yemekhaneye gidiyorlar, 1 saat daha! Maaşları hiç kesintisiz tıkrı tıkır ödeniyor. Bunları kim hesaplayacak?

    Cevapla
  9. En temizi “biz EASA falan takmayız, kendi kurallarımızı koyar, uygularız.” deyin olsun bitsin. Kopenhag kriterlerini boşverip Ankara kriterlerini koymak gibi birşey yani.

    Cevapla
  10. 9 yıl önce

    Alaturca havacılık böyle birşey işte.

    Cevapla
  11. 9 yıl önce

    Yarın bir Avrupa meydanında, denetçi -çıkar logbook’unu- dediğinde 1200 saatleri bulmuş bir pilot nedeniyle cezayı basarsa ne yapacaksınız?

    Cevapla
  12. 9 yıl önce

    EASA mesai süresi açık kabul edilir diyor yani uçuş görev süresini kapatamazsın ama uçuş süresini kapatabilirsin. Talimata dikkat FDP flight duty period.

    Cevapla
  13. 9 yıl önce

    Resmen kölelik düzeni var sivil havacılıkta…Hadi THY’yi geçiyorum, parası nispeten iyi. Ya özel havayollarında çalışan kabin ekipleri ne olacak? Hem 3 kuruşa çalıştıracaksın hem de tepe tepe kullanacaksın. Ayıp yahu.

    Cevapla
  14. 9 yıl önce

    EASA’nın 900 saatlik limitinin 2019’a ötelenmesi, SHGM’nin havayolu şirketlerinin etkisinde olduğunu gösteriyor. Uçuş ekiplerini sallayan yok.

    Cevapla
  15. 9 yıl önce

    SHGM eski köye yeni adet getirmiş anlaşılan !

    Cevapla
  16. 9 yıl önce

    İşte gerçekler söyleyin herkes duysun

    Cevapla
  17. 9 yıl önce

    Madem uçuş saati olarak saymıyorsunuz o halde uçuş ücretidir vermeyin. Hatta bedava uyudu diye uçak otel ücreti olarak maaşından kesin. Daha önce uçuş saati yazdıranları icraya verin. Ulan ne işlerle uğraşıyorsunuz

    Cevapla