Türkiye’nin kendi imkanlarıyla geliştirdiği ilk savaş uçağı KAAN, 21 Şubat’ta Ankara semalarında gerçekleştirdiği ilk uçuşuyla dikkatleri üzerine çekti. KAAN’ın üretim sürecinde Azerbaycan’ın da önemli bir rol oynadığı ortaya çıktı.
Azerbaycan Haber Ajansı’nın Türkiye muhabirinin 1 Mart’ta aktardığına göre, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel KOTİL, yerel basına yaptığı açıklamada, Türkiye’nin beşinci nesil savaş uçağı KAAN’ın yedek parçalarından birinin Azerbaycan’da üretildiğini belirtti.
KAAN’ın Özellikleri ve Görevi
KAAN, 17 Mart 2023’te hangardan çıkarak pist başı yaparak Türk mühendisleri tarafından gökyüzüyle buluşturuldu. 9 aylık süreçte başarıyla tamamlanan testlerin ardından ilk uçuş görevine hazır hale geldi. Millî savaş uçağının tasarımı ve imalatı özgün olup, kanat açıklığı 14 metre, yüksekliği 6 metre ve uzunluğu 21 metredir. KAAN’ın tek kişilik kokpiti, çift motoru, yüksek manevra kabiliyeti, radar karşı düşük görünürlüğü, gövde içi silah taşıma ve elektronik harp yetenekleri dikkat çekiyor.
Üstün Kabiliyetleri ve Stratejik Taarruz İmkanı
Türkiye, KAAN ile 5’inci nesil savaş uçağına sahip bir ülke olma yolunda ilerliyor. Millî savaş uçağı, her türlü hava-hava ve hava-yer hedeflerine karşı stratejik taarruz imkanı sunarak yüksek hava muharebe menzili ve süpersonik hızda hassas ve tam vuruş özellikleriyle öne çıkıyor. KAAN, üstün kabiliyetleriyle Türkiye’nin hava savunma yeteneklerine önemli bir katkı sağlayacak.
Bu ülke Azerbaycanda olsa başka bir kardeş ülkede olsa savunma sanayi 2. 3. ülkelere devredilmemelidir. Farzedin orda birdarbe oldu ve amerika yanlısı batı yanlısı bir asker yönetime geldi ve sudan sebeplerle bu ürünün bize teslimi için mani oldu o durumda ne yapacağız? Anlaşma yapmakla başka bir ülkeye bağımlı kalmak çok farklı şeyler.