Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 9 ülkenin ortak konsorsiyumu tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarının son testlerinin 2018’e kadar yapılamayacağı bildirildi.
F-35 savaş uçaklarının teslim takvimini de etkileyecek gecikmeyi ABD ordusunda teknoloji ve lojistikten sorumlu ABD Savunma Bakan Yardımcısı Frank Kendall duyurdu.
Arizona eyaletindeki askeri tesislerden Pentagon’daki basın mensuplarına telekonferans yöntemiyle bilgilendirmede bulunan Kendall, “Operasyonel test planlamasını tekrar gözden geçirdik ve şu andaki takvim ışığında son testlerin büyük ihtimal 2018 yılında gerçekleşebileceğine yönelik bir fikir birliği oluştu. Hedefimiz 2017’nin ortalarıydı ancak bunu yakalayamayacağımız ortada.” diye konuştu.
Uçakların üretildiği program ofisinin teslimat öncesi son testlere 2017’nin ağustos veya eylül aylarında başlaması bekleniyordu. Kendall ile konferansta yer alan F-35 uçaklarının program sorumlusu ABD’li komutan Tuğgeneral Christopher Bogdan ise majör testlere 2018’in ocak veya şubat ayında başlamayı planladıklarını kaydetti.
Bogdan, gecikmenin toplam 23 uçaktaki yazılım ve donanımların iyileştirilmesi ihtiyacından kaynaklandığını dile getirdi.
Geçtiğimiz aylarda ABD Senatosu’nda katıldığı panelde F-35’lere ilişkin açıklamada bulunan Bogdan, 2018 yılına kadar 100’den fazla uçağın konsorsiyumun ortaklarına ulaştırılacağını belirtmişti. Testlerde yaşanacak gecikmenin ardından teslim tarihlerinin de ileriye kayabileceği ifade ediliyor.
F-16 ve F-18 gibi dördüncü nesil savaş uçaklarından dört kat daha etkili olduğu belirtilen F-35’lerin hem havadan havaya hem de havadan karaya saldırı yeteneği bulunuyor. Radara yakalanmama özelliğine de sahip yeni nesil uçaklar, 1990 yılında tasarlandıktan sonra ABD veİngiltere’nin önderliğindeki konsorsiyum tarafından hayata geçirildi.
Türkiye’nin 2002’de dahil olduğu projenin diğer ortakları ise Avustralya, Kanada, Danimarka,İtalya, Hollanda, Norveç, İngiltere ve Almanya. Bunlara ilaveten İsrail, Japonya ve Güney Kore de ABD’nin yabancı askeri malzeme alıcıları olarak konsorsiyumun uçaklarından alacak.
Proje kapsamında bulunan ülkelerin talebine göre uçaklar sahiplerine teslim edilecek.
Türkiye’nin verdiği 100 F-35 savaş uçağı siparişinden ilk ikisini 2017’de teslim alması bekleniyordu.
Türkiye (Türk Hava Kuvvetleri) yazılı sipariş olarak 100 adet F-35A siparişi VERMEMİŞTİR. Bu alınması planlanan F-35A sayısıdır ve bir olasılıkla bir miktar F-35B versiyonu siparişiyle sayı 116-120 arasını bulabilecektir. Şu ana kadar Türkiye’nin verdiği kesin sipariş sayısı 2+4=6 adet F-35A içindir. Bunlardan ilk ikisi, 2017’de telimi planlanan ve eğitimler için uzunca süre ABD’de kalacak olan uçaklardır. Türkiye’de F-35A’larla teçhiz edilecek ilk ana jet üssü, Malatya Erhaç 7. AJÜ olacaktır.