Türkiye'nin Uzaya Çıkacak İkinci Astronotu Uzay Yolculuğuna Hazırlanıyor

Türkiye’nin Uzaya Çıkacak İkinci Astronotu Uzay Yolculuğuna Hazırlanıyor

Türkiye’nin uzaya göndereceği ikinci astronot Tuva Cihangir Atasever, 8 Haziran’da ABD’nin New Mexico eyaletindeki Spaceport tesislerinden uzaya gönderilecek.

VSS Unity ile Yörünge Altı Araştırma Uçuşu Virgin Galactic firmasına ait VSS Unity uzay aracıyla yörünge altı uçuş yapacak olan Atasever, yaklaşık 14 kilometrelik irtifaya ulaşacak. Uçuş sırasında astro parçacık fiziğinden beyin fizyolojisine, moleküler biyolojiden genetik bilimlerine kadar 7 farklı deney gerçekleştirecek.

Dönüş Nasıl Gerçekleştirilecek? Roket motoru yakıtı tükendikten sonra, uzay aracı herhangi bir aktif bileşen olmadan 90 kilometreden süzülerek iniş yapacak. Atmosfere yeniden girişte yer çekiminin 4,5 katı bir ivme hissedilecek ve kazanılan potansiyel enerji ile kalkış yapılan piste iniş gerçekleştirilecek.

Tuva Cihangir Atasever Kimdir? 1992 yılında Ankara’da doğan Tuva Cihangir Atasever, Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden lisans diplomasını aldıktan sonra Kaliforniya Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Türkiye’ye döndükten sonra beş yıl Roketsan’da aviyonik mühendisi olarak çalıştı.

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı’nın Başarısı İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, 19 Ocak 2024 tarihinde başladığı uzay yolculuğunda Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 13 deney gerçekleştirdi. Gezeravcı, ISS’de geçirdiği 18 günün ardından 9 Şubat’ta dünyaya dönerek Türkiye’nin ilk insanlı uzay bilim misyonunu başarıyla tamamladı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 5 ay önce

    Tasarruf planlari zaten halk icin yiyin efendiler

    Cevapla