Havacılık sanayiinde dünyanın önde gelen uçak firmaları için üretim yapan Türkiye, rotasını yerli savaş ve yolcu uçağına çevirdi. Bu çerçevede tedarik zinciri oluşturulacak.
Havacılık sanayii firmalarıyla dünyanın önde gelen uçak üreticileri için üretim yapan Türkiye, tasarım ve mühendislik alanlarında da global oyuncular çıkarmayı hedefliyor. Oluşacak güçlü tedarik zinciri, tasarım ve mühendislik yeteneği, Türkiye’nin savaş ve yolcu uçağı projelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli rol oynayacak.
TÜRKİYE EN İYİ TEDARİKÇİ
Savunma Sanayii Müsteşarı (SSM) İsmail Demir, Türk havacılık sanayisinin gelişimi ve hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin havacılık sanayisindeki lider şirketi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ/TAI), Boeing’in 14 bin tedarikçisi arasında en iyilerden biri olduğunu belirten Demir, TAI’ye bu alanda verilen ödülün, ürünlerine güveni de ortaya koyduğunu söyledi. Demir, Boeing’in çeşitli uçaklarına ait parçaların TAI’da üretilmeye devam edildiğini bildirdi.
BÜYÜK ÜRETİCİLERLE İŞBİRLİĞİ
Boeing ve TAI arasında 737 MAX uçakları irtifa dümeni üretimini kapsayan yeni bir üretim paketi için anlaşma yapıldığını anımsatan Demir, bunun artarak devam edeceğini dile getirdi. Demir, şöyle konuştu: “Türkiye sadece uçak alan bir ülke olmaktan çıkıp, dünyada büyük uçak üreticilerine kaliteli tedarik yapan ve tedarik zincirinin devamını da getiren bir ülke olmaya başladı. Bu bir adım. Bu adımda artık mükemmelliğe ulaşmış durumdayız, bundan sonraki adımlara bakmamız gerekiyor. Bundan sonraki aşamalarda sadece parçaların, çeşitli kısımlarının üretimi değil, bunların mühendisliği, ileriye yönelik projelere ortak tasarımcı olarak katılmak ve daha da büyük projelerde yer almak anlamında bir giriş olacak.”
TEDARİKÇİ ZİNCİRİ OLUŞACAK
Türkiye’nin milli havacılık stratejilerinde önemli bir rol oynayacağını kaydeden Demir, “Savaş ve yolcu uçağı tasarımlarımızla ilgili konular gündemde. Bunlar için geniş, kalitesini ispat etmiş bir tedarikçi zinciri oluşacak” dedi. Boeing’in, Türkiye’de gelecekte hangi adımları atacağına, hangi alanlarda neler yapacağına ilişkin bir yol haritası sunduğunu ve bunu birlikte değerlendirdiklerini anlatan SSM Müsteşarı Demir, “Bu yol haritası giderek artan, büyüyen iş birliği şeklinde devam edecek. Bu çalışmalar çeşitli alanlarda ortak tasarımlara ve üretimlere kadar gidecek işbirliği olabilir” diye konuştu.
1 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
Memleket için atılan her adım güzel. Bu bir civata üretimi dahi olsa…
İnşallah daha iyi olur.