featured

Türkiye Düşmanlarına Korku Salacak !

Türk savunma sanayisinin “Türkiye’nin Gökyüzündeki Yeni Askerleri” olarak nitelendirilen “Kamikaze Drone”lar sahaya çıkıyor.

Savunma Sanayii Müsteşarı ve Savunma Teknolojileri Mühendislik AŞ (STM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, STM tarafından geliştirilen ve ilk kez 13’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda sergilenen “kamikaze drone”ların seri üretimine başlandığını bildirdi.
Demir, güvenlik güçlerine bugüne kadar deneme amaçlı bazı ürünler sunulduğunu, seri üretimle birlikte teslimatların en kısa zamanda gerçekleştirilmesi yönünde talimat verildiğini belirtti.

TEK BAŞINA DÜŞMANA SALDIRAN YİĞİT: ALPAGU

 
Türkiye, STM tarafından milli olarak geliştirilen Otonom Taktik Vurucu Sabit Kanatlı Drone “ALPAGU“, Otonom Döner Kanatlı Vurucu Drone “KARGU” ve Otonom Döner Kanatlı Keşif Drone “TOGAN” ile hem ilave operasyonel güce kavuştu hem de “sürü teknolojisi” alanında önemli bir adım attı.
Seri üretimine başlanan “drone“ların isimleri öz Türkçe ve savunmayı hedefleyen askeri ikonlardan seçildi. Asimetrik harp ve terörle mücadele operasyonlarının en kritik ekipmanlarından biri olmaya aday ALPAGU, eski Türkçe’de “tek başına düşmana saldıran yiğit” anlamını taşıyor.
Tek bir er tarafından taşınabilen ve lançerden ateşlenebilen ALPAGU, tespit ve küçük ölçekli tehditleri etkisiz hale getirme görevlerini yapabiliyor.
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ 1508691788 9f26c5
ALPAGU, özgün, gömülü ve gerçek zamanlı görüntü işleme ve derin öğrenme algoritmalarıyla sabit veya hareketli hedeflere karşı etkin kullanılabiliyor.
Sistem; sabit kanatlı drone, lançer ve yer kontrol bileşenlerinden oluşuyor.
ALPAGU’nun, gündüz ve gece etkin operasyon, tali zararları en az olacak şekilde otonom hassas vuruş, hareketli hedeflere yönelim, görevi terk veya kendini imha gibi kabiliyetleri bulunuyor.
Hazırlık süresi azami 45 saniye, menzili 5 kilometre, ağırlığı 3,7 kilogram olan ALPAGU, azami 400 metre irtifaya, en yüksek 80 kilometre/saat hıza ulaşabiliyor.
DÖNER KANATLI KAMİKAZE: KARGU
 
“Dağ başındaki gözlem kulesi” ve “atmaca” anlamlarına gelen KARGU ise döner kanatlı kamikaze sınıfında bulunuyor.
KARGU, yapısal farkının dışında operasyonel anlamda ALPAGU ile benzer görevleri yerine getiriyor.
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ 1508691789 d38d0e
Menzili ve hazırlık süresi ALPAGU’yla aynı olan KARGU, bin metre azami irtifaya 72 kilometre/saat hıza çıkabiliyor. KARGU, 6,3 kilogram ağırlığa sahip bulunuyor.
KESKİN GÖZLÜ TOGAN
 
“Doğan” anlamına gelen TOGAN ise genel maksatlı keşif ve gözetleme görevlerinde kullanmak üzere özgün görev planlama yazılımı, otonom zeka ve harekat kabiliyetleriyle dikkati çekiyor.
TOGAN, özgün gömülü ve gerçek zamanlı görüntü işleme ve derin öğrenme algoritmalarıyla sabit veya hareketli nesnelere karşı etkin olarak kullanılabiliyor.
TOGAN, 30 kat optik yakınlaştırma, 2 eksen stabilize özgün POD gibi kabiliyetler barındırıyor.
Operatöre gerek kalmaksızın uçuş görevini yerine getirebilen, hareketli veya hareketsiz tehditleri otomatik belirleyip sınıflandırabilen TOGAN’dan, gece ve gündüz operasyonlarında yararlanılabiliyor.
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ 1508691789 a8d947
TOGAN, 5 kilometre menzile, 40 dakika görev süresine sahip ve bin metre azami irtifaya, 72 kilometre/saat azami hıza çıkabiliyor.
Hazırlık süresi diğer “drone”lar gibi 45 saniyeyle sınırlı TOGAN’ın ağırlığı ise 7,5 kilogramı buluyor.
TOGAN’ın, sürü zekasının ilk milli örneğini teşkil etmek üzere, “kamikaze drone”lar KARGU ve ALPAGU ile birlikte “çoklu drone harekatı” yapacak şekilde kullanılması planlanıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 7 yıl önce

    bu zat thy’de yönetimdeyken oğlu da thy’ye mal tedarik eden sanıyorum dubai merkezli yabancı bir firmada çalışıyordu. kimbilir bu drone işinde de ne işler dönmüştür. milli adı altında parçalarını kimbilir nerelerden,nasıl almışlardır. böyle insanlar nasıl hala makam,mevki sahibiler akıl alır iş değil….

    Cevapla
    • 7 yıl önce

      haberin kendisinde zat’ın ismi geçiyor ben de başlığa onun ismini yazdım bunun neresinde ne gibi kusur var ki xxx yaparak gizlemişsiniz? ne desem ki.

      Cevapla