Ulaştırma, Havacılık ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Türkiye’de TR-JET adıyla üretilecek yerli uçağın üretiminin Cumhuriyetin 100.yılında biteceğini duyurdu.
Ulaştırma, Havacılık ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan fuar alanına Türkiye’de TR-JET adıyla üretilecek yerli bölgesel uçağın üretimi için satın alınan British Airways renklerine boyalı Dornier tipi uçakla geldi. Ankara Merkezli TR-JET’in sahibi ABD merkezli uzay ve havacılık sistemleri Sierra Nevada Corporation’ın (SNC) Üst Yöneticisi Fatih Özmen, Türk markası olan TR-JET uçağının 2023 yılında gökyüzünde olacağını söyledi.
Yıllardan beri bu hayali gerçekleştirmek için büyük çaba harcadığını belirten Fatih Özmen, “Küresel Türk markası olacak ve inşallah Cumhuriyetimizin 100’ncü yılı olan 2023’de göklerle buluşacak Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp Türkiye’de yönetilecek bir Türk markası olan bölgesel yolcu uçağı gerçekleştirmesi azmi ve heyecanı için Türkiye’deyiz. ” açıklamasını yaptı. “Bunun için her türlü yatırımları yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Ülkemizde hali hazırda var olan Türk havacılığın alt yapısının tamamını kullanacağız. Türk markası uçağımız Türk havacılık sektörünün gururu olacaktır ve el birliğimiz ile yöneteceğiz” dedi.
Türkiye’de bir uçak üreticisi olmak için uzun zamandır hayaller kurduğunu ifade eden Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“TR-JET firması bu ürünlerin mesela Boeing, Airbus gibi montaj haklarını yapacak olup diğer tüm işleri TAİ başta olmak üzere diğer Türk firmalarına dağıtacaktır. Küresel Türk markası olarak göklerle buluşacak olan, hepimizin gurur kaynağı uçağımız 70 kişilik. ”
Uçak piyasasının geleceğine değinen Özmen, “ABD’de uzman kuruluşlara yaptırdığımız Pazar araştırması sonucu Dünya’da havacılık sektöründe 2025 yılı sonrasında bölgesel yolcu uçaklarına ihtiyaç duyulacaktır tespitinde bulundu. Bunun üzerine 70 kişilik bölgesel uçağı yapmaya karar verdik. Bu segmentte dünyada 4000 uçak uçuyor ama üretilen uçak sıfır. Çünkü hep eski uçaklar.” dedi.
Özmen, “Rüyamı gerçekleştirmek için 35 sene önce ABD’ye elektronik mühendisliği için yüksek tahsil yapmaya gittim. Gittiğimde sadece elimde bir sırt çantası ve bisiklet vardı. İkimiz de ne para vardı ne fazla imkan vardı. Bu rüyayı gerçekleştirmenin azmiyle senelerce çok uğraştık. Allah yardım etti bize tahmin edemeyeceğimiz boyutta başarı nasip etti. Neredeyse sıfırdan başlayarak 10-15 kişilik küçük bir şirketin 20 sene içerisinde dünya çapında başarıya ulaştık. 2 milyar dolarlık bir bütçeye sahip bir konuma geldik. Benim eşimle birlikte Allah’ın takdiriyle ABD’de bazı imkanlarımız oluştu. Bu imkanlar neticisinde hayal edemeyeceğimiz maddi imkanlara geldik.” diyerek şirketinin geçmişinden ve başarı öyküsünden bahsetti.
Fatih Özmen, şirketi ve projenin amacıyla ilgili olarak şunları söyledi: “ABD’de 33 eyalette Avrupa’da bir çok şehirde Uzay havacılık teknolojisi konusunda faaliyet gösteriyoruz. Uzay aracından, uydulardan, roket sistemlerine kadar özel istisas alanlarına sahibiz. Bizler artık şan şöhret para kazanmak için değil ülkemize yatırım yapmak gibi bir arayış içerisindeyiz. Bizim en büyük hayalimiz Anadolu çocukları olarak Kırşehir’den Diyarbakır’dan ABD’ye gitmiş birileri olarak dönmeden ülkemizde kalıcı bir eser bırakabilmek istiyoruz. Böyle uzun bir yol geldikten sonra şimdi tecrübe ve imkanlarımızı Türkiye’ye ve Türk gençlerine aktarmak için çalışıyoruz.”
https://www.youtube.com/watch?v=ODLrEqfnTjg
1 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
Dışa bağımlılik azaltın parayı dışarı vermeyelim