featured

TURİZMDE SON UMUT: ITB FUARI

Değerli okurlar, dünya turizminin şekilleneceği en büyük turizm fuarı ITB Berlin 8 Mart 2017 günü başlıyor. Turizm, ekonomi içinde önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle, turizme yatırım yapsın yapmasın tüm ülkeler bu fuarda son kez görücüye çıkıyor. Son bağlantılar bu fuarda şekillenecek ve 2017 yılında ülkelerin turizm pastasından alacağı paylar belli olacak. Bundan sonra hareket olmaz mı? Olur tabii ki, ama “son dakikacı” olarak tabir edilenler genel paylaşımı çok fazla etkilemez. Berlin’in diğer bir önemi  ise, Almanya ülkemizin en önemli kaynak pazarlarından birini oluşturuyor. 2015’de ülkemize 5.5 milyon Alman gelmişti. 2016 yılında bu sayı 3,9 milyona düştü.
“KOMŞUNU DA AL GEL” ÇARE Mİ?
Rusya pazarının bu yıl 2015 öncesini sağlayamayacağı anlaşılınca eski ve klasik pazara dönüş yaptık. Sayın Cumhurbaşkanı da bu çerçevede, yurtdışında ve özellikle Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarına çağrı yaparak hem düğünlerini Türkiye’de yapmalarını istedi hem de Türkiye’ye gelirken yanlarında getirmelerini tavsiye etti. Kulağa hoş geliyor da, acaba olabilir mi? Teknoloji gelince mertlik bozuldu. Artık düğünler dünyanın neresinde olursa olsun canlı olarak cep telefonlarından bile izlenebiliyor.Hatta bu konu ile ilgili canlı yayın yapan TV kanalları bile türedi.  Yani Almanya’da yaşayan bir Türk ailesinin cümbür cemaat Türkiye’ye gelmesine pek de gerek kalmadı. Diğer bir konu, eğer gurbetçiler  70’li yıllarda olduğu gibi karayolu ile gelirlerse havayollarımıza bir katkısı olmayacaktır.  Hele bir de geldiklerinde baba evlerinde, köylerinde kalırlarsa, sinek avlayan otellerimize da faydası dokunmaz.  Üstelik yapılan araştırmalar, Avrupa’da yaşayan yeni nesil  gurbetçilerin tatil için İspanya’yı, İtalya’yı hatta Yunanistan’ı tercih ettiğini gösteriyor.
TURİZMDE 10 YIL GERİ GİTTİK.
Özetlemek gerekirse bu yıl turizmde geçen yıldan pek farklı olmayacak gibi duruyor.Turizm Bakanlığı’nın yakıt desteği Sabiha Gökçen ve Erzurum havalimanını da kapsayacak şekilde genişletildi. İyi de, terörle başı dertte olan, güney komşusundaki savaşa aktif olarak katılan, kutuplaşmış ve gergin bir ülkeye turist gelmek ister mi? Bakın Türkiye’nin turizm geliri 2007 yılı seviyesine düşmüş. 2007 yılında turizm geliri 21 milyar dolar iken 2016 yılında 22 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. Turist sayısı 2008 yılında 31 milyon kişi iken 2016 yılında 31,3 milyon kişi olmuş. Yani  turizmde kabaca 10 yıl geriye gitmişiz. 2015 yılı ile 2016 yılı kıyaslandığında durum daha da vahim.41 milyon turist 2016’da 31 milyon kişiye düşmüş. 31 milyar dolar olan turizm geliri ise 22 milyar dolara inmiş.
300.000 nüfusu olan balıkçı İzlanda’yı bile geçen yıl 1.800.000 kişi ziyaret etmiş Neredeyse nüfusunun 6 katı kadar turist gelmiş. Bizde ise hem turist hem de gelirimiz düşmüş. 2003 yılında bir turistin ortalama harcaması 850 dolar iken son 17 yılda sürekli düşüş göstermiş ve 2016 yılında  705 dolar olarak gerçekleşmiş. Bunlar turizm sektörü için, havacılık için, oteller için son derece ürkütücü rakamlar… Sıcak ve zor bir yaz bizi bekliyor…
ONUR AİR 2.5 MİLYON DOLARI SOKAĞA ATTI.
Onur Havayollarında işlerin iyi gitmediği uzun zamandır seslendiriliyordu.Özel şirketlerin daha özenli davrandığı söylenir.Sonuçta hepsi patron şirketi. Önce kendi çıkarlarını düşünürler. Peki ama bir havayolu korozyonlu bir A 330 uçağını ayda 350.000 dolara nasıl kiralar? Nasıl 9 aydır kirasını ödediği bir uçağı yaklaşık 8 aydır yerde yatırır? 2,5 milyon doları nasıl sokağa atar? Nasıl olsa bizim Teknik halleder diye düşünürsün ama elindeki yetenekli teknisyenleri kaçırırsan uçağı böyle parka çekersin. Böyle yaparsan da uçuş ekiplerinin uçuş paralarını aylardır ödeyemezsin. APU’ların gayrifaal olur, yenisini alamazsın. Sektör krizde olduğu için pilotların ama özellikle kabin memurlarının başka bir havayoluna gidemeyeceğini bildiğin için de hak ettikleri paraları aylardır öteleyip durursun.Bütün bunlar olurken de bu şirketin Uçuş İşletme Ruhsatını veren ve denetleyen SHGM de kafasını yana çevirir, olup biteni görmezden gelir.Ne diyelim, yazıklar olsun.
TANTAN’DAN İLGİNÇ TOPÇU SORULARI
Cumartesi gecesi bir TV kanalındaki tartışma programına konuk olan İçişleri eski bakanı ve Yurt Partisi Genel Başkanı Saadettin Tantan programın son bölümünde THY ile ilgili  ilginç açıklamalarda bulundu. “Hamdi Topçu THY’nin başına nasıl geldi? Bir anda nasıl görevden alındı?Birden kayboldu gitti? Neden görevden alındı ? Bilmem kaç tane uçak paketlenmiş yerde yatıyor.”diye konuşan Tantan , moderatörün “Yolsuzluktan mı” sorusuna “bilmiyorum” diye cevap verdi. Hamdi beyin yönetimde olduğu dönemde tam 34.7 milyar dolarlık(yaklaşık 122 katrilyon TL) uçak alım anlaşması yapıldığını  daha önce yazmıştım. Bir Allah’ın kulu çıkıp da yahu bay Hamdi bu uçakları neyine güvenip de aldın. Hiç hesap kitap yapmadın mı? Bu şirketi ve ülkeyi nasıl bu kadar borçlandırdın? Gel hele, bir hesabını ver şu işin” demiyor.
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. 8 yıl önce

    Hamdi kilit adam. Bir konuşturan olsa kimbilir neler çıkar ortaya

    Cevapla
  2. 8 yıl önce

    Onur’un çalışanlara borcu dağları aştı.Kul hakkı yiyorlar utanmadan.

    Cevapla
  3. onurda mobbingin babası var

    Cevapla
  4. 8 yıl önce

    Ahhh, şimdi Saadettin Tantan İçişleri Bakanı olacaktı da Hamdi beyi görecektik

    Cevapla
  5. 8 yıl önce

    Sadece hamdi ve temel değil, mevcut iktidar döneminde, 2002’den bu yana, thy’de yöneticilik yapan yandaşların ve fetocuların birbirleriyle ve şirket dışı kurum,şirket,cemaatler vs ilişkileri araştırılsın, verilen ihaleler, hizmet aldıkları,iş yaptıkları firmalar,taşeronlar vs sahipleri kimler, nasıl bu işleri almışlar, thy’de kimlerle ortaklık kurmuşlar, uçak alımlarında vs dönen komisyonlar,banka hesapları,mal varlıkları,aldıkları,verdikleri bağışlar,paralar, akraba,kardeş,yeğen,dost,hısım,yandaş,hemşehri,
    cemaat mensubu,hakim,savcı,vali,amir vs çocukları kimleri işe almışlar, bunlar uzman,şef,müdür,başkan nasıl yapılmışlar ve iş,para,makam sahibi olunca neler yapmışlar, kimler fetocu kimler vurguncu kimler götürücü hepsi ortaya çıkar ama gerçekten istenirse tabii , zira ucu acaip yerlere dokunur, yemez !

    Cevapla