featured

TURİZM BAKANI, ATLASGLOBAL'E YARDIM ETMELİ Mİ?

 
 
TURİZM BAKANI, ATLASGLOBAL’E YARDIM ETMELİ Mİ?
Değerli okurlar, Atlas Global’in uçuşlarını durdurmasından sonra başlayan işten çıkarma süreci geçen hafta da devam etti. Bizim 50 olarak açıkladığımız II. pilot sayısı daha da arttı. Bu yetmedi, 100 civarında da Kabin memurunun işine son verildi. Böylece “her şey yoluna girecek, 21 Aralık tarihinde yeniden başlayacağız.” şeklinde ortalığı yatıştırmaya yönelik vaadin de bir anlamının olmadığı ortaya çıktı. Öyle ya, madem işler düzelecek, sorunlar aşılacak, niye insanları kapıya koyuyorsunuz?
ATLAS’IN YETİŞTİRDİĞİ PİLOTLAR İLK FEDA EDİLENLER Mİ?
Bana gelen bilgilere göre Atlas’ta 90-95 civarında II. pilot, yaklaşık 100 kadar da kaptan pilot var(dı).    Şu ana kadar ilişiği kesilen II. pilotların sayısının 60 civarında olduğu söyleniyor. Bu arkadaşların büyük bölümünün Atlasglobal havayolunun yan kuruluşu olan AFA Uçuş Okulundan mezun olduğu belirtiliyor. Evini, arabasını satan, borçlanan, kredi alan bu insanlar ciddi paralar yatırıp pilotaj eğitimi almışlar. Tek beklentileri eğitim bittikten sonra AtlasGlobal’de ikinci pilot olarak çalışmaya başlamak…Tip eğitiminden sonra tam kokpite oturmuş üç kuruş para kazanmaya başlamışsın. Bir de bakmışsın şirket krize girmiş ve seni kapıya koyuvermiş ! O zaman ortada ciddi bir sorun var. Sen bana bir çeşit “iş garantili” uçuş eğitimi satıyorsun, ben paramı ödüyorum, eğitimimi de başarı ile tamamlıyorum. Yani bana düşeni yapıyorum ama şirket olarak sen sözünde durmuyor ve bana vermek zorunda olduğun işi sona erdiriyorsun. Şirketi  doğru dürüst yönetemediysen benim suçum ne?
KÜÇÜLEREK DEVAM ETMEK…
Evet 26 Kasım’da başlayan Atlas krizinin nereye evrileceğine bakalım biraz da… Geçen hafta pilotlar hariç diğer personelin aylık ücretleri yatırıldı. Teknik personele yarım maaş verildi. Pilotlara ise Aralık ayının ilk yarısı bitmeden ödeme yapılacağı açıklandı. Ancak bu ödeme 16 Aralık’a ötelenebilir. Biliyorsunuz Atlas cephesi, 16 Aralık’ta yurtdışından gelecek para ile sorunun çözüleceğini söylüyor ısrarla… AtlasGlobal’in uçaklarının tamamı kiralık. Uçakların sahibi olan şirketlerin önlem olarak uçakları yurtdışına çektikleri konuşuluyor. Bundan sonrası için ise, AtlasGlobal’in küçülerek yola devam edeceği, 5-6 uçaklık bir filoyla ağırlıklı olarak charter taşımacılığı yapacağı söyleniyor. Bu nedenle de, ileride işlerin düzelmesi olasılığını  düşünerek kaptanları şirkette tutmayı  planladığı ve bu süreçte kaptan kaptana görevlendirme yaparak operasyon gerçekleştireceği tahmin ediliyor. Gariban II. pilotlar ise, en fazla birer aylık tazminatlarla o  şirket senin, bu şirket benim iş arıyorlar. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün artık bu pilotaj ve tip eğitimi süreçlerini ciddi biçimde masaya yatırması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığının da konuyu kendi açısından denetlemesi şart.
Atlas Havacılık şirketinin sermayesi yaklaşık 160 milyon TL. Ali Murat Ersoy, şirketin yönetim kurulunu tek başına oluşturuyor. Yani Yönetim Kurulunda kendisine yardımcı olacak, uyarıda bulunacak kimse yok. Gerçi uçuş durdurma kararından hemen birkaç gün önce bir İç Yönerge çıkartılmış. Bu yönergede, Yönetim Kurulunun 3 kişiden oluşmasının yolu açılmış. Belli ki, bu yanlızlığın giderilmesi amaçlanmış. Bugüne kadar, pilot Genel Müdürlerle çalışan Ersoy’un bu kez Teknik kökenli bir yöneticiye Genel Müdürlük görevini vermesi de dikkat çekici…Bakalım bundan sonrasında neler yaşayacak AtlasGlobal ? Uçuş  Saati ve tecrübesi yüksek birkaç II. pilotun dışında kalanları çıkartacak gibi görünüyor. Küçülmenin niteliğine göre kabinde de işten çıkartmalar sürebilir. Dileriz, çabuk toparlanır ve en az kayıpla yoluna devam eder.
İNGİLİZ HÜKÜMETİ THOMAS COOK’A SIRT ÇEVİRDİ.
Toparlanma demişken garip bir beklentiden söz etmezsek olmaz. Efendim, “Murat Ersoy’un kardeşi Mehmet Nuri Ersoy Turizm Bakanı imiş, neden yardım etmiyormuş? ” Gerçekten inanılmaz. Atlas’ın eski ortağı ve Yönetim Kurulu üyesi de olan Sayın bakanın devreye girmemesinin başka gerekçesi var mıdır bilemem ama devlet adamı yaklaşımı ile olayı değerlendirmesi sözkonusu ise, kendisini tebrik etmek lazım. Bakın daha 3 ay önce Thomas Cook battı. Benzer bir beklenti İngiltere’de de oluştu. Değişik çevrelerden Thomas Cook’un bir süre daha ayakta kalması için gereken 200 milyon sterlini hükümetin vermesi gerektiğine ilişkin öneriler geldi. Ancak hükümet bunun bir şirketi ilgilendiren ticari bir mesele olduğunu ve şirketin batışından etkilenen müşterilerin sivil havacılık sigortası kapsamında koruma altında olduğunu açıkladı.
HOLDİNGLERİN VERGİ BORCU SİLİNİYORSA…
Sonuçta herkesin bakan kardeşi veya akrabası yok ki… 100.000 TL borcu yüzünden icraya düşüp kepenk kapatan gariban KOBİ’ler ne yapsın peki? Ancak bazı holdinglerin 300-500 milyon TL vergi borçları bir kalemde siliniyorsa, AtlasGlobal’in devlete olan sigorta ve vergi gibi borçlarının yeniden yapılandırılması, uygun şartlarla ötelenmesi anormal kaçmaz. Yine başka havayollarına birtakım teşvikler sağlanıyorsa aynı imkanlardan Atlas’ın da yararlandırılmasında bir sakınca olmaması gerekir. Gerekli ve yeterli teminatları varsa, sağlanacak kredilerle de nefes aldırılabilir. Sonuçta yüzlerce insanın ekmek yediği bir şirket… Ama asıl önemli olan, 2018 yılında net satışlarına göre Türkiye’nin 103. büyük firması olan ve en fazla ihracat geliri sağlayan 36. firma konumunda bulunan AtlasGlobal’in nasıl bu duruma düştüğünün araştırılması… Kötü yönetim, yanlış kararlar ve tercihler varsa sorgulanmalı ama şirketin yaptığı açıklamadaki 3. Havalimanı kaynaklı maliyet artışları da masaya yatırılmalı. Sorunun kökenine inilirse, başka havacılık şirketlerinin de yakın veya orta vadede aynı sıkıntılara düşmesinin de önüne geçecek önlemlerin alınabilmesi mümkün olur. Her kapanan şirket, yüzlerce binlerce ocağın sönmesi demektir.
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 Yorum

  1. 5 yıl önce

    Artık Muazzez Ersoy’u bile dinlemiyorum

    Cevapla
  2. 5 yıl önce

    Ne yazık ki haftaya son iki 321 gönderiliyor ve şirket kapanıyor, herkese kolay gelsin

    Cevapla
  3. Maaşlar pazartesi veya Cuma yatacak.Ama hangi Ptsi veya Cuma bilinmiyor

    Cevapla
  4. 5 yıl önce

    abi birde soyle baksak bu sirketin ortaklari xx kişiler deniyor yani ana sirket daha fazla kazansin zarara ugramasi azalsin diye bu sirketlerde boyle birsey yapılması mumkun mu sonucta diyoruz ya emrrdersiniz padişahım durumu yaşanıyor.. hani bir bakima iyi dis guclere karsi ama iceride insanlara da secim ozgurlugu verilmiyor yani yerine park yapılacak milyon dolarlik.havalimani yerine yapilan basiretsiz yerin zarari yine vatandaşa kesiliyor olabilir mi ?

    Cevapla
  5. 160 milyon TL sermayeli şirket in milyonlarca dolarlık çeki ödeyememesi ne demektir? Ufak da değilse bu meblağ hele ki!!

    Cevapla
    • Bu kadar borcun altına girip devam etmeyi düşünüyorlarsa,işi bilen yöneticilerle çalışması gerekir.Koc,Sabancı vb gibi CEO lar bu şirkete ivme kazandırır.
      Aksi taktirde hastalığı yok edemezsinizzz.

      Cevapla
  6. Bugün acil bir şekilde kaptanlar için toplantı ayarlandı . Bugün anya konya belli olacak .

    Cevapla
  7. arkadaşlar geçmiş olsun.bende bu durum sagada yaşadım 2yıl ha bugün hayarın deyip oyaladılar ve sonunda tüm personneli kapının önüne
    hiç para vermeden attılar.size tavsiyem boş vaatlere kanıp beklemeyin dermal yeni bir iş bulup grin haklarınızı yine takip edin fakat bir kuruş
    dahi alamazsınız yam yam avukatlarada paranızı kaptırmayın. şimdiye kadar aldığınız güzel maaşlara sayın .bu şirket batmış düzelmez.
    bazı arkadaşlar bana kızacaktır ama bunları ben yaşadım sakın beklemeyin bulduğunuz ilk şirkete parasına bakmadan geçin sonra data
    daralmış olan havacılk camiasında açıkta kalırsınız bende sagada bekledim şu and a bu mesleği bıraktım balıkçı oldum bun dan sonrada
    yeni şirket açılamayacağından işsiz kalırsınız hepinize geçmiş olsun isteyen cevap yazsın bildiklerimi bir ağabeyiniz olarak sizlere aktarayım.

    Cevapla
    • Demekki işine iyi sarılmamışsın ki balıkcı olmuşsun iyi bir personel olsaydın şuan çalışıyor olurdun bekara kadın boşamak kolay boş yere yorum yapıp insanların aklını karıştırma. Emin olun ki atlas dimdik kalkıcak ayağa

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Bu ne nefret KKK kaka kardeş,eksiğiyle fazlasıyla bir yorum sonuçta bu kadar kızıyor olmanı anlayamıyoruz,Evet herkesin tek temennisi bir an önce şirketin toparlaması,yoluna devam etmesi,Ama burada yorumlara kızarak bir yerlere varılamazki,Böyle durumlarda cesaretin varsa sorgulaman gereken yer makam yöneticiler olmalı,diye düşünüyoruz.Eğer sen kendin için benim yöneticileri sorgulama gibi bir imkanım yada gücüm yok diyorsan,Şu anda yaptığın şey sadece ve sadece dolaylı olarak kapitalizmin ve patronlarının yalakalığıdır bunu unutma.Eğer sen sabahın 6 sında yada daha erken çalar saatin sesiyle uyanıp zorla aceleyle giyinip sacını taramaya dişni fırçalamaya çalışıp başka birine büyük paralar kazandırmak için trafikte boğuşup sıkıntı çekip ve gün içinde eşşek gibi çalışıp tüm bunların yanında bunlara sahip olma fırsatını bulduğu için karşındakinin müteşekkir olmasını bekliyorsan,ve üstüne yediğiniz kapa vs vs diyorsan sen büyük yalakasındır.

      Cevapla
  8. 5 yıl önce

    Teknik kışıma yarım maaş verildiği doğru değil. Kasım maaşı 5 Aralık ta ödenmesi gerekiyordu. 11 Aralık oldu halen ödeme yapılmadı. Ne zaman ödeneceği konusunda kimse birşey söylemiyor. Aralık ayı maaşı yarım yatırılacak. Bu şekilde personelden onay kağıdı imzalattılar. İmzalamayanları işten çıkardılar. Tazminatları 6 taksitte ödeneği söylendi fakat şuan kadar o kişilerede ödeme yapılmadı. Kısacası ne kalana nede gidene 1 kuruş ödeme yapılmadı. Mutfak masrafı , elektrik-doğalgaz faturaları gelmeye başladı ödeyemiyoruz. Yönetimden bu belirsizliği gidermesini bekliyoruz

    Cevapla
    • İnşallah senide çıkartırlar nankör senin gibilerin atsteam kadrosunda olmaması lazım yediğiniz kapı kirletiyorsunuz

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Çalışan emeğini verir karşılığı ücretini alır .Çalıştığım sürece şirket menfaatleri yönünde hareket ettim. Şirkete pozitif değer kattım. Sanırım sen işe gelmeden maaş alan bankamatik çalışanlarındansın. Müdür – Başkan yalakalarındansın.

      Cevapla
    • Emin ol ki sende o göreve gitmem diyip beni göndermeyin diyip giden hani gizli yalakalar varya onlardansın eğer şirketi seviyor olsaydın şuan paradan önce şirketin durumunu düşünürdün sen herşeyden önce paraya tapan insan olmuşsun senin gibi aç gözlü insanların bence havacılıkta işi olamaz paraya tapan insan para için herşeyi satan insan

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Aciz bir insansın. Karşındaki ne yazmış okumaya bile gerek duymuyorsun. Zaten senin gibi dar görüşlüler bu şirkete pozitif değer katmadığı için birazda şirket bu durumda. 10 yıl üstündedir şirketteki sürem. Gitmediğim görev hiçbir zaman olmadı. Abartısız söylüyorum BİNLERCE SAAT fazla mesai çalışmam olmuştur. Hiçbirinde mesai ücreti lafı bile etmedim. İştir kalınacak,yapılacak dedim. %50 maaş indirimi dediler tabi kabul ekmeğini yedik yıllarca dedim. Gel görelim ki; Kasım ayı son haftasında ne diyorlardı. ‘ Merak etmeyin ayın 5 inde maaşlar yatacak hiçbir sıkıntı yok’. Yönetim şeffaf olacak, çalışana şüpheye kapılmasını engelleyecek.
      Hakkın olanı istemek aç gözlülükse kabul AÇ GÖZLÜYÜM. Bak bir HAKKIMI daha istiyorum şimdi.
      GEÇEN SENE İMZALANAN SÖZLEŞMELERDE , 10 AY (KASIM ) ZAM AYIYDI. 2 AYDIR ZAM ALAMADIĞIMIZ MAAŞLARA NE ZAMAN ZAM YAPILACAK. AYRICA GEÇMİŞE DÖNÜK FARKLAR GERİ VERİLECEK Mİ ?

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Senin gibi sahibinin sesi çok olduğu için bu ülkede doğru düzgün bir şey olmuyor. Şirket beni düşünmüyorsa ben onu niye düşüneyim? Zorla onay kağıdı imzalatan,maaş vermeyen şirkete niye iyi niyet gösterelim? Çalışan olmadıktan sonra her tarafın şirket olsa ne yazar? İnsana değer vermeyen bir şirketi niye sahiplenelim? Sahipler,yöneticiler göz göre göre hatalı iş yapmış,kararlar almış ülkenin siyaseti,ekonomik yapısını umursamayıp hareket etmişlerse,devlet birçok şeyi görmezden gelmişse gerekli denetlemeyi yapmamışsa bunda çalışanların suçu ne be ahmak be gafil ? Çalışanlar birlik içinde olsun,tepkilerini göstersinler yalanlara kanmasınlar. Ayrıca senin gibi birinin rezil yorumları niye yayınlanıyor o da ayrı.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Merak ediyorum kim zorla onay kağıdı imzalattı yalan atmayın bence kimse kimseye zorla imza attırmadı çok delikanlı olsaydınız benim gibi imzalamazdınız kendinizden korkup imza atıyorsunuz sonra zorla attırdılar atmasaydın maaş indirimi için imza istifa etseydin kardeşim zora gelince hemen zorla yaptırttılar hay sizin ben yalanınızı :)

      Cevapla
  9. 5 yıl önce

    Bir havacılık şirketi, kurulabilmesi için bir takım prosedürler ve gereklilikler bulunmaktadır. Ayrıca SHGM tarafında denetlenmesi ve yeterli olduğunun onaylanması gerekiyor.
    Ancak böyle bir şirketin kurumsal olamaması kaynağın ana sorununa işaret etmektedir. Şirket yönetimi çok hızlı karar alıyormuş, bu çok iyi imiş, hızlı karar yanlış bir karar ve zarara yol açan bir karar da olabilir. Bu nedenle, uzun dönemli yatırımların, yeni uçuş hatlarının belirlenmeden önce, en az 3 ay proje anlamında çalışılması lazım. Bu şirkette proje yönetimi diye bir şey yok yok yok.
    Diğer bir gerçek, bu şirkette çalışan ve tecrübe kazanan personel ve yöneticiler, diğer şirketlerde çok kolay çalışabilir ve yükselebilir. Burası gerçekten bir hastanenin acil sağlık merkezi gibi çalışıyor ve tecrübe kazandırıyor insana. Her gün farklı bir olay, her uçuşta farklı bir durum yaşarsanız, gelişirsiniz, öğrenirsiniz, yeni çözümler üretirsiniz. Atlas personeli bu konuda çok çözüm üretebiliyor. Tebrikler.

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Güzel yorumlamışsınız tenrikler,Ayrıca bir cümle dikkatimi cekti, Demişsinizya acil sağlık merkezi gibi her an farklı bir durum ,buda çok doğru,Ama bunun insana kazandırdığından çok zararı var emin olun,Bu şirket çalışanlarına özellikle Teknik çalışanlarına bakın 30 yaşındaki bir genç 40 gibi,40 yaşındaki 50 yaşinda gibi goşteriyor yaşını.Nedeni ise her an yoğun stres ve baskı içinde çalışmaları,buda insanı hem zihnen hem beden çok yıpratıyor,Hayattaki çalışma amacı para kazanip ihtıyaçlarını karşilamak ,ve sonunda mutlu olmak isten kişiler için tercih edilmeyecek bir yer orası,Şu anki hali ise kötü yönetim yüzünden icler acısı,Sahibi artan maliyetler yüzünden uçusları durdurduk demiş,Diyelimki yurt dışindan para geldi.Para geldikten sonra havalimanı maliyetleri azalacakmı,her sey gulluk gulistanlikmi olacak ?Bunlaınki günü kurtarma çabası.

      Cevapla