featured

THY’YE MOBBING CEZASI

Türk Hava Yolları’na (THY) karşı başlattığı hukuk mücadelesini 4 yıllık dava sürecinin sonunda kazanan Bilal Yıldız, kendisine uygulanan mobbing nedeniyle 10 bin lira tazminat kazandı.
Mobbing mağduru olan Bilal Yıldız, 1987 yılında Türk Hava Yolları’nda sınavları kazanarak müfettiş yardımcısı olarak çalışmaya başladı. 1990 yılında müfettiş oldu, 1999 yılında başmüfettişliğe terfi ettirildi. Yaklaşık 22 yıllık başarılı bir kariyerin ardında her şey 2009 yılında değişti.
Amsterdam’daki THY şubesinde yaptığı denetim sonucunda bir personel ile ilgili hazırladığı rapordan sonra THY Elazığ Satış Müdürlüğü’ne tayin edildi. Başmüfettişlik ünvanı elinden alınan Yıldız’ın hazırladığı teftiş raporu da örtbas edildi. Yıldız yeni görevinde bir yılını doldurmadan tenzili rütbe ile bu görevi sonlandırıldı, ve öğretmen kadrosuna alındı.

‘UZMAN’ KADROSUNA İNDİRİLDİ

22 yıllık hizmeti sonucu kazandığı başmüfettişlik aylığı kanuna aykırı şekilde düşürüldü. Yıldız, uğradığı haksızlıkların düzeltilmesini beklerken 2011 yılında hakkında soruşturma açıldı, tenzili rütbe ile “uzman” kadrosuna indirildi.
Bilal Yıldız ise sistematik baskı ve saldırıları gerekçe göstererek dava açtı. Bakırköy 15. İş Mahkemesi rütbesi indirilen, maaşı düşürülen davacının itibarının bozulduğu ve kişilik haklarının zedelendiğine hükmetti. THY yerel mahkemenin kararına itiraz edince Yargıtay 9. Hukuk Dairesi itirazı reddederek mobbing cezasını 16 Şubat’ta onadı.

MOBBING NEDİR?
Mobbing bir grup insanın, bir kimseye veya başka bir gruba sosyal kabadayılık yapması olarak adlandırılıyor.. Latince kökenli sözcük; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamlarına gelir. En iyi ifade eden anlamıyla yıldırma veya iş yerinde psikolojik terör anlamına da geliyor.(sözcü)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

26 Yorum

  1. 7 yıl önce

    Skandal!! Thy de Adalet mi var ???
    Yurt disinda thy sefi hirsizlik yolsuzluk yapiyor. Bildirildi fakat ustu kapstildi. Burnundan degil basindan gozunden fitil fitil gelecek. Bak medine de personel hapiste. Sira sende yurtdisinda sef olmaya giden burnu kalkan kadin! Hesap verecegin Gun gelecek. Herkes cok Iyi tanir

    Cevapla
  2. 8 yıl önce

    Mobingden şikayet eden bu arkadaş ben yurtdışında görevliyken bizim büroya denetlemeye gelmişti.Bizim havalı bir kadın personelimize kafayı takmıştı. Zırt pırt kadını yanına çağırıyor abuk subuk espiriler yapıyordu. Bizde kadıncağızda rahatsız olduk.Müdüre durumu anlattık.Müdür çaresiz bir şekilde ya şurada 5 gün daha kaldı idare edin.adamla bozuşmayalım şimdi kötü rapor yazar başımız derde girer dedi.o on günü unutamam.mobingci Bilal bizlere mobingin kralını yaşatmıştı.Ne günlere kaldık.

    Cevapla
  3. 8 yıl önce

    Bilooo, yaptığın denetimlerde senin mobbing yaptığın , hakkını yediğin, taciz ettiğin (özellikle bayanlar) personelin haklarını nasıl ödeyeceksin?

    Cevapla
    • 8 yıl önce

      Şüphesizki biz size Bilal’i ibret alasınız diye gönderdik.

      Cevapla
    • 8 yıl önce

      Arkadaşım Bilal’in hakkı yendiğinde Kul Hakkıdır. O yerse normaldir.

      Cevapla
  4. 8 yıl önce

    THY tüzel kişiliği Nasıl mobbing yapmış anlamadım. Mobbingi yapan yöneticiler olmuyor mu?

    Cevapla
  5. 8 yıl önce

    Ben mahkeme kararını eksik buldum. Bu işte THY tüzel kişillik olarak sorumlu tutulabilir ama MOBİNGİ yapan gerçek kişiler. Dönemin üst yöneticileri neden ceza almamış?

    Cevapla
  6. 8 yıl önce

    Koskoca THY yi düşürdükleri hale bakar mısınız?
    İnsanda biraz utanma olur. Sanki şirket onlara kaldı ? Gidin bakalım Allah’a nasıl hesap vereceksiniz? Bu devran değişir elbet. O zaman size de yaptıklarında anlarsınız mobingin ne olduğunu vicdansızlar.

    Cevapla
  7. 8 yıl önce

    Arkadaş müfettişlikten atılınca mı mobbinge uğradığını iddia etmiş yoksa müdürlükten atılınca mı ? Bu ayrıntı haberde yok ama arkadaş müfettişlikten müdürlüğe atanınca sesini çıkarmamış. Çünki maaşı artmış. Ne zamanki müdürlükten alınmış maaşı yarı yarıya düşmüş, işte o zaman feryadı basmış.Her ay 3000 lira zarara girincede paranın peşine düşmüş.

    Cevapla
    • 8 yıl önce

      Ne fark eder? Sen mahkemeden daha mi iyi biliyorsun konuyu? Oyle olsa ne olur boyle olsa ne olur? Mobbing yapilmis mi ? Yapilmis. Kul hakki alinmis mi? Alinmis. En ust Mahkeme de cezaya hukmetmis mi? Hukmetmis. Peki senin derdin ne o zaman kardesim?

      Cevapla
    • 8 yıl önce

      Arkadaşım sen idrak özürlü müsün. Adam Başmüfettişlikten Müdürlüğe tenzili rütbe ile atanmış diyor.Başmüfettişin maaşı, Müdürden daha yüksek. Adam müdürlük istememiş. İşten atılmamak için mecburen gitmiş. Çalışırken dava açmış. Atıldıktan sonra değil.Dava açtığı için verimsizlik bahanesiyle işten atmışlar. Korkaklar aradaki farkı anlamazlar

      Cevapla
  8. Arkadasin yasadigi haksizliklar yaninda tazminat miktarinin esamasi bile okunmaz.Muhim olan suphesiz vuku bulacak ilahi adaletin bu dunyadaki iz dusumu olmasidir bu yargi kararinin.

    Cevapla
    • Haklısın rakam çok düşük. Ama THY için kurumsal açıdan çok ağır bir ceza. THY yi bu utanca mahkum edenler, THY nin adını kirletenler bunun hesabını vermeli

      Cevapla
  9. 8 yıl önce

    Mobbing yapanlar kul hakki almis olur mu?

    Cevapla
    • 8 yıl önce

      Evet almis olur nokta

      Cevapla
    • 8 yıl önce

      Hem de nasıl! Mobing yapan canidir. İnsanlık değerlerini yitirmiştir. Kul hakkıyla Allah’ın huzuruna çıkar. Bu dünyada ceza almayanlar, ilahi adalete hesap veriri.

      Cevapla
  10. 8 yıl önce

    mobbing insanlık suçudur. Yapan melun dur

    Cevapla
  11. 8 yıl önce

    Bu mobbingin âlâsını yaşadım,rüşvet,yolsuzluk,hırsızlık aklınıza ne geliyorsa tamamına şahit oldum ve sürekli sürgün,baskı,yakın takip…

    Cevapla
    • 8 yıl önce

      Neden anlatmıyorsun. İçine atma. Anlat da rahatla. Herkes bunların ne mal olduğunu öğrensin.

      Cevapla
  12. 8 yıl önce

    Bana ceza vermediler. Çünkü ben yapmadım. O yaptı.

    Cevapla
  13. 8 yıl önce

    10.000 TL yi kim odeyecek, donemin muduru mu, baskani mi, genel mudur yrd.si mi, genel md mu, yonetim kurulu mu? Nasil paylasacaklar? Herhalde THY kasasindan bu para cikmayacaktir? Haberin iceriginde bu konuda bilgi goremedim

    Cevapla
    • 8 yıl önce

      THY kusurlu bulunduğuna göre THY ödeyecek. Ne güzel değil mi? TK lar HT ler ve adamları personele eziyet etsinler. Cezasını THY ödesin !

      Cevapla
    • 8 yıl önce

      tazminatı tabii ki şirket ödeyecek. zaten baktılar ki ödedikleri tazminatlar aldı başını gitti başları ağrımasın diye yönetici sorumluluk sigortası diye bir şey yaptırdılar tabii ki yandaş bir sigorta şirketine…bu ülkede adalet gerçek anlamda olmadıkça ve kul hakkı yeme bitmedikçe bir adım ileri gidemez, gidemiyor da ama kimin umurunda ?

      Cevapla