THY uçak sayısı şu anda298, SunExpress ve Borajet havayollarından wet-lease olarak kiraladıkları dahil. THY ve SunExpress, ikisinin toplam uçak sayısı: 323. Bunların 10 tanesi kargo. Yani 313 kısa ve uzun menzil uçaklarla yolcu taşımacılığı gerçekleştiriyor. (SunExpress sadece Türkiye)
Sektördeki diğer firmaları incelediğimizde ise:
Pegasus 64, Onurair 25, Atlas Global 19, Corendon 11, Freebird 9, Tailwind 8 (net sayı sitelerinde belirtilmemiş), Borajet 8 (net sayı sitelerinde belirtilmemiş) Toplamda 140- 150 arası bir filo büyüklüğüne denk geliyor. THY diğer havayollarınının toplam uçak sayılarından daha büyük bir filoya sahip.
Neden medyada en çok THY haberlerinin yer aldığı malum.
THY her sene Pegasus hariç diğer her bir firmanın uçak sayısından daha fazla uçağı filosuna ekliyor. Pegasus, Sabiha Gökçen Havalimanı ve İzmir’den operasyon gerçekleştiriyor. İzmir’de SunExpress ve Sabiha Gökçen’de THY ile rekabet etmeye çalışıyor. THY rekabetini her geçen gün daha fazla hissediyor.
Pegasus maliyetlerini iyi kontrol edebildikçe bu rekabete dayanacaktır. THY sadece Sabiha Gökçen’den gerçekleştirdiği uçuşların finansal sonuçlarını açıklasa kar değil aksine zarar açıklayacağını tahmin ediyorum. Pegasus kar eden bir havayolu.
Onurair, Arabistan’a uçak kiralıyor ve ağırlıklı olarak Atatürk Havalimanı’ndan uçuşlarını gerçekleştiriyor. Filosunun büyüklüğü yıllardır aynı.
Atlasjet, atılım yapmaya çalışıyor ancak henüz bunu gerçekleştiremedi. Filo büyüklüğü uzun zamandır aynı.
Corendon, Freebird, Tailwind her sene filoya bir uçak eklemeye çalışıyorlar. Charter uçtukları için önlerindeki en büyük engel kış ayları. Önümüzdeki dönemlerde de ortalama yılda 1 uçak büyüyebilirler ve varlıklarını koruyabilirler.
Borajet, THY’ye kiraladığı uçaklar var, büyümeye çalışıyor ancak henüz ne yapmak istediklerini tam anlayabilmiş değilim.
İstanbul’da tarifeli sefer gerçekleştiren havayolları yeterli slot alamamaktan şikayetçi, büyümekte zorlanıyorlar. Antalya merkezli uçuş gerçekleştirenler ise kış problemleri yüzünden büyümeye korkuyor. THY bir şekilde uçulacak destinasyon ve slot buluyor. Ancak diğer ülke taşıyıcıları İstanbul’dan slot alamadığı için onlar da zorlanmaya başladı.
Kuzey Afrika, Ortadoğu bölgelerindeki siyasi karışıklıktan ötürü bu bölgelere olan uçuşlar planlanamıyor.
Rusya, İran, Kazakistan gibi bölgelere istenilse de ikili anlaşmalardan dolayı yeni uçuş hakları elde etmek çok zor.
THY hariç diğer firmalar büyüme noktasında patinaj yapmaya başladılar.
THY büyüdükçe diğer hava yolu şirketleri göreceli olarak küçülmüş oluyor ve kendilerine büyüme alanı bulmakta zorlanıyor. Gün geçtikçe işleri daha da zorlaşacak gibi görünüyor. THY büyümeye devam edecek; 2016’da 49 yeni uçak daha filoya dahil olacak.
Sektörde bir çok alanda fiyat belirleyici olarak da THY karşımız çıkıyor.
THY’nin tek rakibi var, o da kendisi.
Bakalım yeni dönemde THY’de ne gibi değişiklikler yaşanacak.
Başlatılan değişim hareketi devam edecek mi?
Bir çok departmanda halihazırda değişiklikler yapıldı.
Kendisini çok akıllı sananlar, THY’yi kara geçirdiğini düşünen kibirli yöneticiler ne olacak? Seçimlerden sonra sıranın bu departmanlara geleceği söylentileri vardı. Bakalım yine kıvrak bedenleriyle vücut çalımı atabilecekler mi?
İştiraklerde ne gibi değişiklikler olacak?
Yönetimde hep bir anlaşmazlık var ve icra kurulu marifetiyle bu anlaşmazlık bertaraf edilmeye çalışılıyor.
THY kendi içinde uyumu yakalarsa yapacağı yurtdışı yatırımlar/ortaklıklarla çok daha iyi yerlere gelecektir.
Güzel bir makale. Bu tür bilgilendirici makalelerin devamını dilerim
Adeta sektörün rontgenini çekmiş sayın yazar
Türk sivil havacılığı büyümüyor. Büyüyen sadece THY bu böyle biline . SHGM ve DHMI birlikte THY için çalışıyorlar . Altta kalanın canı çıksın misali, Pegasus dayanıyorya helal olsun. Bravo
Turk sivil havaciligi=Thy digerldrini kimse kale almaz. Saw da rotarlar olunnca aglayanlar dusunsun
bu kibirli yonetici kim acaba?