THY'nin İsrail Uçuşlarını Durdurması, Arap Havayollarına Yeni Fırsatlar Yarattı

THY’nin İsrail Uçuşlarını Durdurması, Arap Havayollarına Yeni Fırsatlar Yarattı

İsrail’in 7 Ekim’de Gazze’de başlattığı operasyona tepki gösteren Türk Hava Yolları’nın uçuşları durdurması, Arap havayolu şirketleri için beklenmedik bir fırsat yarattı. Geçmiş yıllarda Türk Hava Yolları’nın İsrail pazarındaki liderliği, yaşanan olaylar sonrasında boşluğu doldurmak isteyen Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait Flydubai ve Etihad gibi havayolu şirketlerine fırsat tanıdı. İsrail medyasına yansıyan bilgilere göre, Flydubai ve Etihad, İsrail’e yönelik uçuşlarını sürdürerek pazarda paylarını artırdı. Bu durum, Türkiye’nin yanı sıra Türk şirketlerinin de İsrail’e yönelik tepkisi olarak değerlendirildi.

Türk Hava Yolları’nın İsrail’e günlük 10’dan fazla uçuş gerçekleştirdiği belirtilirken, Ekim ayında başlayan soykırım girişimi sonrasında uçuşları durdurma kararı alındı. Bu karar, 2024 yılına kadar devam etmeyecek şeklinde açıklandı. Ancak bu boşluğu hızla dolduran Flydubai ve Etihad, İsrail pazarındaki paylarını artırarak önemli bir rekabet avantajı elde etti.

BAE’ye ait olan Flydubai’nin pazar payı yüzde 2.15’e, Etihad’ın ise yüzde 1.29’a çıktı. İki şirket, İsrailli havayolu şirketleri El Al ve Israel Air’in ardından yüzde 3.9’luk pazar payına ulaştı. Etihad Havayolları, Abu Dabi Emirlik ailesi Al Nahyan’a, Flydubai ise Dubai Emirlik Ailesi Al Maktoum’a aittir.

İsrail medyasına göre, Türk Hava Yolları’nın uçuşlarını durdurması, İstanbul’da önemli bir merkeze sahip olan şirketin yokluğunu doldurmak için birçok havayolunun harekete geçmesine neden oldu. İsrailli turizm şirketi Hot Consumer Club’ın turizm müdürü Yehuda Zafarani, Türk Hava Yolları’nın yokluğunun İsrailli şirketlere ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki şirketlere önemli fırsatlar sunduğunu belirtti. Uçuşlarını sürdüren Arap havayolu şirketleri, İsrailli turizmcilerin beklentilerini karşılayarak bölgedeki rekabeti körfezde güçlendirdi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 7 ay önce

    Araplara güvenen yarı yolda kalır

    Cevapla