featured

THY’nin Eski Genel Müdürü Selahattin Babüroğlu Vefat Etti.

1978-1979 Yılları arasında THY Genel müdürlüğünü yapan Selahattin Babüroğlu vefat etti. Selahattin Babüroğlu’nu Zihni Barın Kaptanın Hava-İş başkanlığı yaptığı dönemlerden hatırlıyoruz. THY tarihinin en iyi 7.Toplu İş sözleşmesi o Dönemde imzalanmıştı.

O dönemdeki THY Çalışanları tarafından son derece sevilen ve sayılan Babüroğlu’na Allahtan rahmet ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.

Selahattin Babüroğlu kimdir

Selahattin Babüroğlu 10 Mayıs 1923’de Erzurum’da dünyaya geldi. Babası Topçu Binbaşı Reşit Rüştü ve annesi Aliye hanımdır. 1942’de Kara Harp Okulu’nu bitirdi. İstihdam Subayı iken Amerika’ya gitmek yerine İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü’ne giren Babüroğlu 1954’de mezun oldu.

 

1961 yılında İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürlüğü görevlerini üstlenen Babüroğlu 1966 yılında Başbakanlık Yüksek Denetleme kurulu üyeliğine getirildi.

 

1971 yılında bu görevde iken dışardan 1. Erim Hükümeti’ne İmar ve İskan Bakanı olarak atandı. Bir süre Ulaştırma Bakanlığı da yapan Babüroğlu Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından Cumhuriyet Senatosu’na üye seçildi.

 

1974 yılında Sadi Irmak Hükümeti’nin kuruluş çalışmalarında yer alan Selahattin Babüroğlu, bu hükümette de İmar ve İskan Bakanı olarak görev yaptı.

 

1978 yılında Türk Hava Yolları Genel Müdürü olarak görevlendirilen Babüroğlu bu görevinden ayrıldıktan sonra Sivil Savunma, Halka İlişkiler Kuruluşlarına etkinlik kazandırılması, görevlerin ilke ve politikalarının saptanmasında, doğal afetlerle ilgili kurumlar arası çalışmaların eşgüdüm içerisinde yürütülmesi, planların hazırlanması konularında Bakanlar Kurulu’nun 26.10.1978 tarih ve 7/166664 sayılı kararı ile Başbakanlık’ta görevlendirildi.

 

Bu görevlerinden kendi isteği ile ayrılan Babüroğlu, Dürnev Babüroğlu (Altuğ) ile evli ve Oya Torum (1949), Oğuz Nuri Babüroğlu (1955), ve Reşit Tolga Babüroğlu (1967) isimli üç çocuk babasıdır.

 

Anıtkabir Derneği yönetim kurulu üyesi olan Selahattin Babüroğlu’nun çeşitli dernek, vakıf, yardım kuruluşlarında Yönetim Kurulu Başkanlığı ve üyeliklerinin yanı sıra Bunalım ve Devlet (1984), Deprem ve Devlet (1998) isimli kitapları ve yayınlanmış bir çok makalesi vardır.

©Airlinehaber

NOT/ MERHUMUN CENAZESİ 07 06 2021 PAZARTESİ GÜNÜ TBMM DEKİ TÖRENDEN SONRA KOCATEPE CAMİİNDEKİ ÖĞLE NAMAZINI TAKİBEN CEBECİ ASRI MEZARLIĞINDA TOPRAĞA VERİLECEKTİR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 Yorum

  1. 3 yıl önce

    Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Çerkeş değil Rıza Çerçel olacaktı düzeltirim.

    Cevapla
  2. 3 yıl önce

    Sayın Selahattin Babüroğlu THY de çalışanlarına değer veren daha doğrusu insana değer veren başarılı bir genel müdürümüzdü ve tekniğede ayrı bir değer veriyordu.Görev yaptığı dönemlerde hiç unutmam sabahın erken saatlerinde saat 05.00 ile 08.00 arasında teneke hangara gelip incelemelerde bulunup zamanın teknik yöneticilerinden bilgi alırdı yani çağırın bilgi bana gelsin mantığından ben bilgiye gideyim mantığı ağırlıktaydı.Bu yöntemde yönettiği şirkette bölüm başkanlarının bilgi akışı sunumlarının gerçeklere daha yakın bilgiler olduğunu sağlıyordu.Yanılmıyorsam 1978 veya 1979 yılında Sn.Kadir Ural ın UTED başkanı olduğu dönemde THY nın Elmadağdaki Yönetim merkezinde Yönetim Kurulu Başkanı merhum Rıza Çerkeş ve kendilerini ziyarete gitmiştik.Sayın genel Müdürümüze allahtan rahmetler Ailesine ,Sn Oya Torum hanıma,THY camiasına başsağlı diler taziyelerimi iletirim.Ahmet Karakullukçu

    Cevapla
  3. 3 yıl önce

    Merhum Selahattin BABÜROĞLU’na, Allah’tan Rahmet Aile Efradına (Torum ve Babüroğlu) sabır ve Başsağlığı Dilerim.Mekanı Cennet Ruhu Şad Olsun.Osman Çam

    Cevapla
  4. 3 yıl önce

    Eski Genel Müdürlerimizden, Saygı değer insan Selahattin Babüroğlu’nun Allah’ın rahmetine kavuştuğunu üzüntü ile öğrendim. Mekanı cennet olsun. Tüm aile efradına, sevenlerine ve camiamıza başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

    Cevapla
  5. 3 yıl önce

    Sevgili Genel Müdürümüz Selahattin Babüroğlu’nun vefatını haber aldım.Allah rahmet eylesin.Oya hanımın başı sağolsun.Sabırlar dilerim….

    Cevapla
  6. 3 yıl önce

    Sevgili Oya Hanım,Merhum babanıza Allah’tan rahmet, Aile efradına sabır ve başsağlığı dilerim.Mekanı Cennet Ruhu Şad Olsun.Güler yüzü ve tatlı sohbetini Selahattin Bey’in hep özleyeceğiz.

    Cevapla
  7. 3 yıl önce

    ALLAH RAHMET EYLESİN.Eski çalışan büyüklerimiz ne kadar şanslıymış.ne güzel insanlar varmış. ATATÜRK çizgisinde VATANSEVER insanlar. Şimdiki yöneticilere bakıyorum kişiliği oturmamış tarikatçı ergenlere kaldı koca THY. sakalı çıkmıyor diye üzülen tipler genel müdür yardımcısı olmuş. kendini firavun sanan müdürlerle dolu bir teknik. İşten anlasalar tarikatçısına bile evet diyeceğim ama o da yok tek bildikleri şey mailleri arapça kelimelerle süsleyip sonuna vesselam ,selam ve dua ile vb şeyler eklemek.

    Cevapla
  8. 3 yıl önce

    Cok sevilen bir genel müdürdü,onun zamanında toplu sozleşmelerde,rahat ederdik,Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun,oya hanımada Allah Sabırlar versin

    Cevapla
  9. 3 yıl önce

    Selahattin beye allahtan rahmet, başta Oya hanım ve ailesine sabırlar dilerim. Camiamızın başı sağolsun. Kıymetler maalesef aramızdan ayrılıyor.

    Cevapla
  10. 3 yıl önce

    Allah rahmet eylesin mekanı Cennet olsun inşaallah.Oya Hanım’a ve ailesine başsağlığı diliyorum.

    Cevapla
  11. 3 yıl önce

    Yıl 1978, Hava-İş Sendikasının yönetimi değişmişti. Yeni sendika yönetimi işverenle 7. TİS pazarlığı için masaya oturmuştu. Bu süreçte, Nurettin Erguvanlı THY Gn. Md.lüğünden ayrılmış, Argun YELUTAŞ vekalet ediyordu.TİS görüşmelerinde bazı konularda anlaşma sağlanamadı. Bunun sendika dilindeki teknik adı “TİS müzakerelerinde menfaat uyuşmazlığı”dır. Müzakereler kilitlenince sendika grev kararı aldı. Gerekli prosedürler yerine getirildikten sonra 24 Nisan 1978 tarihinde grev başladı. Grevin 3. Günü olan 27 Nisan tarihinde Ecevit hükümeti grevi 30 gün süreyle erteleme kararı aldı. Bu karar nedeniyle Kpt. Zihni Barın başkanlığındaki Hava-İş, yürütmeyi durdurma başvurusunda bulunmadı, aynı gün greve son verildi. Bundan sonra 7. TİS müzakerelerine THY Genel Müdürlüğüne atanan Selahattin Babüroğlu ile devam edildi ve THY tarihindeki en mükemmel, örnek 7.TİS anlaşma ile sonlandı, imzalanarak yürürlüğe girdi.Sevgili Selahattin Babüroğlu’nun Allah’ın rahmetine kavuştuğunu üzüntü ile öğrendim. Mekanı cennet olur İnşallah. Başta kızı Dr. Oya Torum olmak üzere aile efradına, sevenlerine ve camiamıza başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

    Cevapla
  12. 3 yıl önce

    Muhteşem bir insanın kaybı dolayısı ile üzgünüm.Değerli aile efradına sabır ve başsağlığı dilerim.Mekânı cennet ruhu şâd olsun

    Cevapla