featured

THY'DEN ÇİFTE STANDART UYGULAMA…

THY bilindiği üzere önce Teknik A.Ş sonra da THY AO toplu iş sözleşmesini bitirdi. Her ikisi de 3 senelik olan toplu iş sözleşmelerinde, çalışanlar her zaman olduğu gibi beklenilenden uzak getiriler elde ettiler.  Enflasyon+ 1-2-3 gibi rakamları maalesef refah payı olarak aldılar.

Ancak; THY’nin A.O’nun 14 grup (iştirak) şirketi bulunmaktadır. Bu grup şirketlerinden biri olan ve %100 THY sermayeli Teknik A.Ş yi grup şirketi olarak görmemek gerekir.

Bu nedenle THY ve Teknik A.Ş yi bir bütün olarak görmekteyim. Farklı(!) gerekçeler eşliğinde, birbirinden ayrıştırılmış bu iki şirket aynı zamanda farklı sendikalar ve farklı tarihlerde toplu iş sözleşmesi imzalamaktadırlar.

Ana şirket olan THY A.O nun %100 üne sahip olduğu Teknik A.Ş çalışanlarına farklı THY A.O çalışanlarına farklı tutum ve davranışlar sergilenmesinin yanlışını bir kez daha ifade etmek isterim.

THY A.O ve Teknik A.Ş nin bazı ticari düşünceler eşliğinde iki ayrı şirket haline getirilmesi ayrı bir konudur.

Ancak,iş çalışanlara geldiğinde ise durum farklılaşıyor. Düne kadar THY A.O nun çalışanı olan Teknik A.Ş deki çalışanların ayrıştırılmasından sonra, Teknik A.Ş çalışanları bir nevi kendini üvey evlat olarak görmektedir. Bu yanlış uygulama Teknik A.Ş deki iş verimini düşürmekle kalmayıp, çalışanların şirkete olan aidiyet duygularının azalmasına neden olabilir.

Bu yanlış uygulama şimdide toplu iş sözleşmelerinde ve THY uygulamalarında kendini göstermektedir.

Pass ve ced bilet uygulamalarındaki (genel kurullarınızda sıklıkla dile getirdiğim) kasıtlı yaptığınız,yanlı uygulamaların yanı sıra şimdi de toplu iş sözleşmelerinde aynı ayrıcalıklı çifte standart uygulamalarınıza devam etmektesiniz.

THY A.O nun Toplu iş sözleşmesinde,iki ayrı sendikaya üye olanlarla olmayanlar arasında fark gözetmeden karar almanızı takdir etmemek mümkün değil. İşin olması gerekeni buydu ve öyle de yaptınız.

Ancak konu,sizin üvey evlatmış gibi davrandığınız ve bazı haklarda (pass bilet uygulamanız) ikinci plana attığınız %100 THY iştiraki olan Teknik A.Ş’ nin toplu iş sözleşmesi sonrasında ki tutum ve davranışlarınız aynı olmamıştır.

Teknik A.Ş de sendikaya dayanışma aidatı ödeyenlerin, hala ne imza paralarını nede farklarını vermemiş durumdasınız.

Teknik A.Ş’de sadece 16 çalışanın etkilendiği bu haksızlık yani çifte standart nedeniyle sizler ne yapmak istiyorsunuz? Anlayabilmiş değilim. Aslında bu yanlışa karşı çıkması gereken kurumlar var ama her nedense üstlerine ölü toprağı serilmiş gibiler.

Çalışanlar arasında THY ve Teknik A.Ş çalışanı olarak ayrı standartlar uygulamanızdan vazgeçmelisiniz. Aksi takdirde inanın ki bu yanlışınız sizlere, iş verimi düşüklüğü, aidiyet duygu eksikliği ve her şeyden önemlisi hak/adalet gibi inandığınız duygularınızda erozyona neden olacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 Yorum

  1. 5 yıl önce

    Biz aidat duygusunu yitireli cok oldu sefa bey.

    Cevapla
  2. 5 yıl önce

    Yönetim değişince ancak teknik rahatlar. Üvey evlat muamelesi yapılan teknik dört gözle THY de ki değişimi bekliyor.

    Cevapla
  3. Aidiyet duygusu kalmadı sefa bey görüyoruz olanları yapılanları hergün bi müdür bir başkan gelip teknisyeni tehdit ediyor kovarım seni yetkini alırım senin.işleri güçleri teknisyenlerle ugrasmak sanki başka çalışan yok şirkette.zaten yavaş yavaş istifalar başladı.başka şirkete gidıyolar.biz yüzde 100 THY değiliz yüzde 100 üvey evladız bu yönetim ve bu zihniyet değişmeli.AO ya var sözleşmede ki geriye dönük fark ve imza parası tekniğe yok sen sendikalı değilsin aidat veriyorsun ama haktan faydalandırmıyorum.vay be

    Cevapla
  4. 5 yıl önce

    Bunlar neyi güzel neyi doğru neyi hakkıyla yapmışlar ki? Hele ki o sendikanın başındakiler,haramzadeler !! Bu şirket sizin kadar kötüsünü hiç görmedi sizin kadar utanmazını hiç görmedi. Birde utanmadan açıklama yapıyorlar BELEDİYELERDE üyelerimiz zorla istifa ettiriliyor diye. Üyeleriniz zorla gitmiyor SİZDEN kaçıyor SİZDEN!!!! siz hükümet desteğiyle kendinize zorla üye yaptınız insanları.. abuk subuk sözleşmeler imzaladınız, birde yok kanun bilmemne diye aidatları yukarı çektiniz. SANKİ BİZ BAŞKA SENDİKALARLA KONUŞMUYORUZ ,BİZ GERİZEKALIYIZ bunlara inanıyoruz hemen. Bu sendikadanda bu anlayıştanda çalışandan olabildiğince kısmaya çalışan yönetimdende nefret ediyorum. İşçi tarafından tarihinin en kötü sözleşmesini imzayıp, utanmadan yumruk falan kaldırıp poz verdiler bide. bikaç yöneticinin insafına kaldı herşey, herkes ama herkes mutsuz. Allah ınızdan bulun.

    Cevapla
  5. 5 yıl önce

    Sefa bey 15 seneden beri teknikteyim.THY A.O ve teknik 2006 yılında ayrılırken ,çalışan personelin hiç bir hakkı kaybolmadan devri yapılacağı söylendi.Son olarak gelinen nokta bu.Çoğu yetkili teknisyen arkadaşlarımız ,diğer şirketlerde is başvurusu yapıyor.Bende is başvurusu yaptım.Cevap bekliyorum.Artik tazminat falan düşünecek bir şey de kalmadı.Mevcut yönetim kadar teknisyenle uğraşan yok..Kaçışlar daha da artacaktır,Bunu ilerleyen zamanlarda yönetim de görecek.

    Cevapla
  6. 5 yıl önce

    Sefa Bey, bu teknikteki arkadaşlar değil mi Çelik iş’e üye olan ve destekleyen? Demek ki çoğunluk imzalanan sözleşmeden ve sosyal haklardan gayet memnun. Eğer genel bir memnuniyetsizlik olsaydı sendika desteklenmezdi. Ha “işten atılma korkusu yaşıyoruz, istemesek de üye yiz” diyorsanız, korkaklıkla hiçbir hakka kavuşamayacağınızı, verilene razı olacağınızı, hak ettiğiniz gibi muamele (sendika tarafından reva görülen) göreceğinizi bilmeniz gerekir. “Korkarak yaşıyorsan yalnızca hayatı seyredersin.” (Friedrich Nietzsche), iyi seyirler teknik, popcorn özçelikten ücretsiz, büyük boy!

    Cevapla
  7. 5 yıl önce

    Bu çifte standart ve üvey evlat muamelesinin ceremesini çekecek olan şirkettir. Yakında kaliteli , özverili teknisyen kalmayacak. Yurt içinde ve yurtdışında birçok şirketle görüşme halinde olan onlarca arkadaşım var.Çok yakında her şey günyüzüne çıkacak.Yönetim de arkalarından el sallar ancak.

    Cevapla
  8. 5 yıl önce

    Çok çalıştık sömürüldük dedik ki hayatın kuralı bu, devrelerimiz özelde 2 kat maaş alırken dedik ki haftasonumuz var bayram tatilimiz var (hatçı kardeşlerimize oda yok), ayağımız alçıda gidelim memlekete bari ailemizin yanına kalalım diye 4 saat pas beklerken gelen gitti kimse şu adama yazık bi gönderelim demedi biz ne dedik sayelerinde ayak alçıda 6 saat araba kullanabiliyormuşuz ne güzel yetenek dedik derken bi yerden çelik çomak geldi hiç olmamasından iyidir dedik, uçak üstüne uçak geldi hangarda bereket var dedik, diğer hangarlardan hergün 1 saat fazla çalışıp 15 dk. Çay var diye nöbete geldik bi bildikleri vardır dedik de artık sadece yeter artık diyebiliyorum. Mesai bitsin diye gözüm saatte, son 1 saat biryerden ekstra iş sekmesin temennisi zirvede, aldığımız maaşın hakedicek kendi bünyemizdeki taksimetreler dolunca performans hop düşüşte ve tabiki c/s için transfer sezonu canlıyken yaptık başvurumuzu veda yakın. Allah kalanlara sabır versin diyeceğiz bundan sonra.

    Cevapla
    • Cok haklisiniz. Maalesef saat dolsun da gidelim diyoruz. Her maas bordrosu bir hayal kirikligi. Lisan tazminatini bile 3 yila cektiler.

      Cevapla
  9. 5 yıl önce

    Geçenlerde bir arkadaş ortamında hiç tanımadığım ve sektörle alakası olmayan insanların işimi sorduklarında teknikte çalışacak adam kaldı mı?! Sorusuna maruz kaldım. Aslında tablo ortada. Sadece kötü yönettik hata ettik demek egolarına sığmıyor. Gerçekten adam kalmadı. MCC şefi bile yurtdışına gidiyorsa altında çalışanların görüşlerini siz düşünün!

    Cevapla