featured

THY'den Beklenen Hamle. İkaleli İşten Çıkartmalar Başlıyor…

Tarafımıza gelen bilgilerde THY’nin geçen senelerde olduğu gibi bu sene de ikale dayatması yaptığı iddia ediliyor. Geçen senelerde sıklıkla kullanılan bu sistem bu sefer gizli ve kişiye özel yürütülüyor. Kısaca genel bir duyuru yok. Kişilere özel maillerle duyuru yapılmakta.
Sistem, 8 eylül 1999 tarihinden önce işe giren personeli kapsıyor.
Taraflara e-mail yoluyla yapılan ikale teklifi ile birlikte, çalışanlara özel bir hesaplama linki de gönderildi. Bu linklerde her bir  personele toplam  brüt ne kadar ödeme yapılacağı bildirildi.
Ayrıca, ünite bazında istihdam fazlası personel sayıları da ayrı bir e posta ile müdürlere bildirildiği söylenmekte. Müdürler bu sözde gizli bilgiyi, maksatlı olarak ikale teklif edilen  personel ile paylaştılar. Böylece ikale ile gitmezseniz biz sizi atarız mesajı verilmiş oluyor.
Hatırlayacağınız ve okuduğunuz üzere İlker Aycı’nın Finans masasına konuk olduğunda,2018 yılı için 7000 personel alımı yapacağız sözlerini ( TIKLAYIN) eleştirmiş ve uçak sayısı olarak 2018 de daha az sayıda uçak göstermiş iken bu fazladan alacağınız 7000 personeli nerelerde kullanmayı düşünüyorsunuz demiştim.
Dolayısıyla, 7000 kişiyi  işten çıkartmalardan kaynaklanacak boş kadrolara mı alınacak tarzı kuşkulu görüş belirtmiştim.
İşte kimsenin merak etmediği ve gazetecilerin hangi departmanlara bu alım yapılacak diye sormadığı, yeni alımlar için zemin benim yazdığım gibi hazırlanıyor.
Emekliliği hak etmemiş personeli,bir nevi yumuşak sözlerle de olsa işten atmakla tehdit edip ikale imzalamaya zorlayan THY’nin 7000 personel alımını bizim tahmin ettiğim gibi planladığı netleşmiş oldu.
İkale anlaşması Nedir? 
İkale Anlaşmasının bir diğer ismi “YERSEN” dir. Çünkü,İkale sözleşmesi sadece işçinin haklarını koruyorsa ve işçi tarafından dava açılmamışsa geçerli ama işçinin hakları eksik ödenmişse veya işçi dava ederse geçersiz olan bir sözleşme türüdür. Yani, işçi yerse geçerli, yemezse geçersizdir.
Genelde işçi ile işveren arasındaki hizmet sözleşmesinin anlaşarak sona erdirilmesi şeklinde karşımıza çıkar. işveren ve işçi karşılıklı anlaşır, kıdem-ihbar-fazla mesai gibi işçilik alacakları hesaplanır, iki tarafında kabul edebileceği bir orta yol bulunur ve ikale sözleşmesi ile hizmet akdi sona erer. işçi tabiiki , ikalenin işverenin lehine olan maddeleri uyarınca işe iade-alacak davaları açmaktan feragat eder. işçi dava açarak 2 yıl sonra tahsil edebileceği parayı (biraz eksik de olsa) derhal alır. işveren de aleyhine dava açılması halinde, hem dava ile uğraşmaktan hem de dava tarihinden itibaren işleyecek faizden kurtulmuş olur.
 NOT/ Sendika’ya yönelik özel haber yaptığımızda kendilerine verilen fakat her nedense kullanmadıkları tekzip hakkını veya açıklamayı THY’ye de vereceğimiz kuşkusuzdur. Önemli olan gerçeklerin herkes tarafından doğru bilinmesidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

26 Yorum

  1. emekliliği gelenlere emekli ol teklifi yapıyorlar.kıdem harfinin sonuna gelmiş bir b1 yerine 5-10 senelik 2-3 tane genç b1 alırız diyorlar ki gayet mantıklı görünüyor.

    Cevapla
  2. 7 yıl önce

    7000 tane AK ! personel işe başlayacak..

    Cevapla
  3. 7 yıl önce

    Beter olun ,yillarca sirketin kaymagini yediğiniz yeter, birazda anadolu evlatları yesin , cumhurbaşkanımıza hakaret et , hükümetimizi aşşağıla ondan sonra gel birde THY tırtıkla nimetlerinden faydalan yok öyle üç kuruşa beş köfte .Fetö cüler gibi birer birer ya ikaleye zorlanacaksınız yada kapının önüne koyulacaksınız , bırakında biraz vatan evlatları çalıssın şu şirkette

    Cevapla
  4. 7 yıl önce

    Allahınızdan bulun.

    Cevapla
  5. 7 yıl önce

    tepkisiz,umursamaz,neme lazımcı,bana neci,yalakalık yapmayı marifet sayan tek derdi maaş,ikramiye ve pass bilet olan çalışanlar için herşey müstehak !

    Cevapla
  6. 7 yıl önce

    7.000 kişi alıcam diye hava atanlara nereye nasıl ne zaman niye diye sorulmazsa herkes bol keseden atar. Allah yalan söyleyenlerin şerrinden korusun bizi.

    Cevapla
  7. 7 yıl önce

    Ekonomi Uçuyor Ne İşten Çıkartması thy

    Cevapla
  8. 7 yıl önce

    TEŞEKKÜRLER. …. THY taşeronları ağlarken, bu göz yaşlarını vebali büyük olur…. THY uçakların sadece pilotlar değil TAŞERONUN beklentili alın teride uçuruyor….

    Cevapla
    • 7 yıl önce

      GÖZ YAŞLARI: haklısın kardeşim tenhalarda yangelip yatan sotelerde vuruşan birbirisinin karısına göz diken yasak aşk yaşayıp intihar eden taşerön personelin vebalı büyük. İSTİSNALARDA VARDIR ELBET AMA BEN GÖRMEDİM.

      Cevapla
  9. 7 yıl önce

    Kardeşim milleti korkaklıkla itham edeceğine okuduğunu anlamaya çalış. Buradaki sıkıntı insanların emekliliği hak etmeden işten çıkmaya zorlanmaları. İşten atıldığı takdirde daha çok para alacağını herkes biliyor zaten.

    Cevapla
    • 7 yıl önce

      Kardesin degilim. Neyin ne oldunu senden daha iyi biliyorum. Sen daha site uzerinden bana cevap yazmayi bilmiyorsun. Personel korkak ve cesaretsiz bicoguda bilgisiz erken emekli edlince issiz. Anladin.

      Cevapla
  10. 7 yıl önce

    At tecrübeli elemanı. Al tecrübesiz vasıfsız yandaş elemanı…

    Cevapla
  11. 7 yıl önce

    Ne kadar art niyetli oldukları ortada. Lanet olsun deyip ayrılmayı tercih eden olabilir. Ama ben personelin yerinde olsam bu ahlaksız teklifi ciddiye almam.

    Cevapla
  12. 7 yıl önce

    Bu ne husumetmiş kardeşim ! Bitmedi gitti. 2002 den önce THY de işe girmiş personel kalmayıncaya kadar işten atmalar devam edecek herhalde. Bir yandan da, Moskova müdürü gibi dedeleri istihdam etmeye devam ederler. Utanmadan, sıkılmadan.

    Cevapla
    • 7 yıl önce

      50 bin sicil dönemi kapanacak!

      Cevapla
    • 7 yıl önce

      50 bin derken hani o taşerondan gelen bahçıvanlar var ya onlar…

      Cevapla
      • 7 yıl önce

        Akpırt zangoçlara da sıra gelecek.

        Cevapla
      • 7 yıl önce

        Geçen senede aynı haberi yaptınız, zorla çıkarma falan yok. Şirket çıkartmak istediği personeli zaten çıkarır böyle bir teklife gerek yok. Gerçekten bu emeklilik hakkını bekleyenler var pass bilet hakları yanmadan emekli olabilmek için. ZORLAMA OLMAYACAK

        Cevapla
  13. 7 yıl önce

    Beyler is kanunu okuyun bu yaziyi yazanin hicbirseyden haberi yok. Ikaleyi kabul etmediginiz an ihbar ve kidem tazminatinizi alirsiniz. Normal emekli olarak alicanizdan fazlasini alirsiniz. Ustune max 1 sene sonra acicaniz ise donus davasinda para alirsiniz. Tabi pass bilet vs bunlardan mahrum kalirsiniz. Celik is hikaye personelin ne yaninda ne arkasinda duruyor isverenin kucaganda oturuyor. Korkmayin az cesaretli olun dicem ama nerde o cesaret nerde o adamlik. Personeldede yok yonetimdede.

    Cevapla
  14. Bir yandan, 7000 personel alacağım diye hava yap, diğer yandan 15-18 yıl kıdemli personeli işten at. Mahkeme bunu yer mi ?

    Cevapla
    • 7 yıl önce

      Bu dönem işten atılacakların en büyük argumanı bu olacaktır. Bir yandan 7000 personel alırken, diğer yandan beni sen fazlasın diyerek işten attılar savunmasıyla direk kazanır.

      Cevapla
  15. 7 yıl önce

    Esas aldıkları tarihe bakar mısınız? Emekliliğini hak etmemiş personele ikale teklif ediyorlar!! Üstüne bir de siz fazlalıksınız diye mesaj veriyorlar. Bu dayatma değil de nedir?

    Cevapla
  16. 7 yıl önce

    Tebrikler Sefa bey yine farkınızı ortaya koydunuz. Mağdurun, mazlumun yanında oldunuz. Çok gizli yürütülen bu operasyonu ortaya çıkarıp haber yaptınız. Bazıları acaba bana reklam vermekten vaz geçerler mi diye hesap yaparken.

    Cevapla