featured

THY’DEKİ KIŞLA KÜLTÜRÜNÜ BİTİRİN ARTIK

PİLOTLARDAKİ DAR GÖVDE GENİŞ GÖVDE FARKI ÜCRETLERE NEDEN YANSITILIYOR?
Sevgili okurlarım;
Son zamanlarda bir dolu balon haber ortalıklarda dolaşıyor. Boş at, dolu tut tarzı haberler genelde okur açısından önemsense de ileriye dönük güvensizlik yaratıyor. Bir yayın kuruluşu güvenilir olmalıdır. Bu nedenle sizlere iyice araştırmadan, sorup soruşturmadan haber yapmamaya özen gösteriyoruz. Haberi aldığımız kanal dışında da haberi teyit etmeye çalışıyoruz.
Bakın şimdi sizlere medyamızda yapılan ve gerek içerik gerekse gerçeklik açısından yanlış bilgiler içeren birkaç örnek vereceğim.
Örneğin;
THY insan kaynakları başkanı Abdülkerim Çay, görevinden ayrılıp THY dışında bir başka göreve getirilecek dediğinizde bu bir haberdir. Bu haber çok okuyucu bulur.
Bir uçuşta THY’nin yönetim kurulu üyelerinden birinin, kabin memurundan kahve istediğinde, kabin memurunun doğal olarak, kahvenizi nasıl içersiniz sorusuna, “sen benim nasıl kahve içtiğimi nasıl bilmezsin” diyerek fırçaladığını yazarsanız bu bir haberdir, çok okunur ve bol yorum alır. Peki, bu söylem gerçek midir?  Tabii ki hayır. Çünkü sadece duyum ile haber yaparsanız ve onu ispat edemezseniz açığa düşersiniz.
Uçucu ekip tarafından, uygulamalarından memnun kalınmayan ve her an değişikliği beklenen, Ekip Planlama Başkanının çok yakın zamanda değişeceğini söylediğinizde gelecek kişinin de ismini veremezseniz sıradan ve tahmin edilen bir bilgi olup haber niteliği kazanmaz. Aynı haberin içeriğine, görevden alınacak başkanın ismi ile birlikte yerine gelecek kişiyi de yazarsanız bu bir haberdir.
THY’den istifa edecek pilot sayısını (istifa dilekçelerini görmüş gibi) kafanızdan sallayıp, atarsanız, bu bir haberdir ama ifade edilen sayı gerçekleşecek olandan çok farklı ise komik duruma düşersiniz.
Şimdi de tam sayı vererek şu kadar pilot ellerinde istifa dilekçeleri hazır dediğinizde bu haber CHP’deki muhaliflerin olağanüstü kongre isteğine benziyor. Muhalif kanadın elimizde fazlası ile kongre imzası hazır demesine rağmen getirin imzaları dendiğinde yeterli imzanın olmadığı ortaya çıkmıştı. İmzaları görseniz bile iş ciddiye dönüştüğünde açığa düşersiniz. Bu nedenle istifa edeceklerin sayılarını tam olarak vermek müneccimlikten de öte bir şey.
Okurlarımızın birçoğu bir zamanlar Günaydın ve TAN isimli gazeteleri hatırlar. Bu gazetelerimiz, aslı astarı olmayan yani, asparagas haber yapmakla ünlü olup günde bir milyona yakın tirajları vardı. Bu gazeteler, kapandı ama habercileri gördüğünüz gibi öğrendikleri bu tip haber tarzına burada devam ediyorlar.
Bu camiada herkes herkesi çok iyi tanıyor. Sosyal medyada kimin ne olduğu anında ortaya çıkartılıyor. Dün, THY’nin çalışanlarına yönelik, “Bulun bu FETO’cuları” ve ByLock’cuları diye haber yapanlar, bugün o kişilerin FETO’cu ve ByLock’cu olmadıklarını anladıklarında U dönüş yaparak günah çıkarma yoluna gidiyorlar. Sizce bunu yapanlar affedilir mi?  
Şimdi de gelelim bu haftaki konumuza;
Ülkemizin ve THY’nin zor günler geçirdiği konusunda sanırım mutabıkız. TL’nin yabancı para birimleri karsısında gün geçtikçe daha çok değer kaybetmesi, 3.havalimanının bir acele devreye sokulma isteği, Toplu iş sözleşmeleri, bilhassa THY’deki pilotların, yurt dışındaki meslektaşlarının ayarında ücret telaffuz etmesi, her departmanda yapılan haksız uygulamalar çalışanlarla yönetimin arasını iyice açtı. Sadece pilotlarımız değil tüm çalışanlar arayış içinde diyebilirim.
THY hiçbir döneminde bu kadar sıkışmamıştı.
Benim görüşüme göre, önlem alınamazsa THY’deki pilot kaçışı öncelikle yabancı pilotlarda başlayacak. Bunu THY’nin genç pilotları takip edecek. Çünkü eski pilotların inanılmaz borçları var. Çoğu, aldıkları dairelerinin, eş ve çocuklarının araçlarının taksitini ödüyor. Çocuklarının tahsili devam ediyor. Bu nedenle bir anda karar alıp, çoluğu çocuğu toparlayıp bir başka ülkeye gidebilmek zor olmalı.
Kendi gitmek istese eşi ve çocukları ne der? Kendileri ve aile fertleri için ülke değiştirmek, oraların yaşamına uyum sağlayabilmek, kültürel farklılıklar kolay iş değil.  Bu nedenle THY’den olası bir kaçış genç ve bekar pilotlardan oluşur diye düşünüyorum. 3.Havalimanına taşınmak bile THY için çok zor olacak. Birçok çalışan evlerini 3.havalimanı yakınlarına taşımak için stresli günler geçiriyor. 3.havalimanı açıldığında, doğal olarak bir dolu aksaklıklar birbirini kovalayacak.
Mevcut pilotlarını elinde tutmakta zorlanan THY, filosuna yeni uçaklar geldikçe daha da zorlanacak. Belki de çözümü küçülmede bulacak. Felaket tellallığı yapmak âdetim değildir ama çok zor günlerin ve alınacak zor kararların THY’yi beklediğini söyleyebilirim.
THY’DE DAR GÖVDE, GENİŞ GÖVDE AYRIMI
THY’de maalesef hala kışla kültürünün sürdürüldüğünü görebiliyorum.
Bildiğiniz üzere geniş gövdeli uçaklarda görev yapan pilotlar, dar gövdede görev yapan pilotlara nazaran daha yüksek alırlar.
Bu konu zaman zaman gündeme geldiyse de bir türlü çözüm bulunamadı. B737 veya A320 uçaklarında uçan hangi pilota veya kaptana sorduğunuzda bu konudaki şikâyetini dinlersiniz.
Peki, bu farklılık neden olmaktadır? Bu hafta bu konuyu işlemeye karar verdim. Tabii ki sizin de katkılarınızla…
Bu konuyu birçok faktör eşliğinde birlikte inceleyelim.
1.-Çevre faktörü   (hava koşulları, arazi, bölgesel farklar)
Alınan risk açısından büyük gövdeli uçaklar daha fazlamı risk almaktadır? Alıyorsa, bu riskler nelerdir?  Değişik iklim bölgelerinde uçmaları bir risk olabilir mi? Küçük gövdeli uçaklar benzer iklim şartları ile karşılaşmıyor mu? Bunun bilimsel bir kriteri var mıdır?
Gidilen meydanların radar kontrolü altında olup olmaması, ILS gibi alet alçalması kolaylıklarının olup olmaması gibi pilotların iş gücünü artıran unsurlar nasıl değerlendirilmektedir.
New York meydanına giden bir pilota verilen hava trafik hizmetleri ve aldığı risk Hakkâri meydanına giden ile aynı mıdır?
Büyük gövdeli uçaklarda bu risk daha fazla olduğu düşünülerek daha fazla ücret hak ediliyorsa bunun anlaşılabilir kriteri ne olabilir.
2.-Yazılım faktörü (Kurallar ve talimatlar, kanunlar,)
Büyük gövdeli uçaklarda uçmak için gereken nitelikler nedir. Küçük gövdeli uçaklarda belirli bir süre kaptanlık yapmış olmak gibi bir kriter mi vardır. Varsa bu nedir.
Kaptan olup ertesi gün büyük gövdeli uçaklarda görevlendirilen pilotlar var mıdır? Ya da kişiye özel, ihtiyaca özel, duruma özel kriterler mi oluşturulmaktadır.
Kaptanların büyük gövdeli uçaklarda görevlendirilmemesi durumunda liyakatleri ücrete yönelik nasıl değerlendirilmektedir. Büyük gövdeli uçaklarda görev yapan pilot daha fazla ücret alırken aynı hatta daha fazla şirkete emeği geçmiş pilotlar sırf küçük gövdeli uçaklarda görevlendirildi diye neden daha az para almaktadır. Bunun kriteri ne olabilir.
İkinci pilotların küçük gövdeli uçaklarda kaptan olması ve kaptanların küçük gövdeli uçaklarda görev yaptıktan sonra büyük gövdeli uçaklarda görevlendirilmesi ile ilgili pilotlara bir kariyer planlaması yapılması ve bilgilendirilmeleri gerekliliği var mıdır?
Pilotların uçtukları uçak tiplerine göre farklı ücret almasının hukuki alt yapısı ne olabilir.
Diğer ilginç bir konu ise büyük gövdeli uçaklarda uçan kaptanlar daha fazla ücret alır iken, ikinci pilotların küçük gövdeli uçaklarda uçan ikinci pilotlar ile aynı ücret almalarıdır.
Büyük gövdeli uçaklarda uçan kaptanlar daha fazla ücret alır iken ikinci pilotların almaması nasıl değerlendirilebilir. Bu ikici pilot arkadaşlarımız büyük uçakta uçmalarına rağmen ücret farklılığı olmaması da ayrıca düşündürücüdür.
Büyük gövdeli uçakta uçanlar ayda 3-5 kez hava limanına giderken, küçük gövdeli uçaklarda uçanlar 22 kez hava limanına gitmektedir. Aynı şekilde büyük gövdeli uçaklar bir uçuşun en riskli safhası olan iniş kalkış aşamasını 6-10 kez yaşıyorken dar gövdeli uçaklarda 30-40 kez olabilmektedir.
3.-Donanım (Uçak tipinin teknolojik yeniliği, eskiliği vb.)
Geniş gövdeli uçakları kullanmak daha mı zordur? Daha fazla mı bilgi gerektirir? İniş kalkış yapmak daha mı zordur? Geniş gövdeli uçaklar, dar gövdelilere nazaran daha karmaşık donanımlara ve zorluklara mı sahiptir?
4.-İnsan (insanın doğası gereği oluşan sorunlar)
Geniş gövdeli uçaklarda görev yapanlar çoğunlukla tek bacak uçup gittiği yerde otele gidip dinlenmekte iken dar gövdeli uçaklarda görev yapan uçaklar günde dörde varan sayıda iniş ve 14 saat mesai yaparak ertesi gün tekrar uçuşa gitmektedir.
Uçak tipleri arasındaki ücret farklılıklarının pilotlarda yaratabileceği motivasyon sorunları olabilir mi.  Yöneticilerin ortaya çıkan bu ücret adaletsizliğini açıklayacak haklı ve geçerli bir nedeni var mıdır? Bu ücret adaletsizliğine yönelik bir çözüme gidilmesi düşünülmekte midir?
Bana göre, ister dar gövde olsun ister geniş gövde… Kaptan kaptandır. Ücret farklılığı, dar ve geniş gövde diye değil, ancak kıdeme göre artmalıdır.
NOT/ Geçenlerde TALPA’nın Basın Bültenini yayınladık. (https://www.airlinehaber.com/talpa-34-pilotun-isten-cikartilmasina-mudahil-oldu/)
Haberde görüleceği üzere TALPA olarak THK (Türk Hava Kurumu) dan çıkartılan 34 pilota sahip çıktı ve THK yönetimini kınadı. Mesleki bir örgüt olan TALPA’nın bu tutumunu beğenmemek elde değil.  Ancak; TALPA keşke bu tutumunu çok yakın bir zamanda sendikal faaliyetler sürdüren THY’nin 5 pilotunun işten çıkartıldıklarında da yapabilseydi…
Değil mi  ama…
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

36 Yorum

  1. 6 yıl önce

    Sefa bey, çok önemli bir konuya dikkat çektiğiniz için öncelikle size teşekkür ediyorum.
    Bir B737 kaptanı olarak Geniş gövde ile Dar gövde arasında iş yükü ve risk dağılımı konusunda dengesizlik ve adaletsizliği madde madde yazmak istiyorum.
    1. En tecrübesiz FO’lar eğitimini ve uçuşlarını Dar gövde de yapmaktadır.
    2. Her türlü C kategori (iniş ve kalkışı zor ve riskli) ve Standart olmayan yaklaşma usullerinin bulunduğu meydanlara Dar gövdeli uçaklar uçmaktadır.
    3. Geniş gövde de uçan bir arkadaşımız ayda yaklaşık 4-5 defa Hava limanına gelirken Dar gövde de uçan bir arkadaşımız en az 18-20 defa Hava limanına gelmektedir (Hava limanına gelişteki ve park yeri bulmakta zorluklar ve stresler dikkate alınmalıdır).
    4. Uçuşun en kritik safhası olan kalkış-iniş bölümünü Geniş gövde pilotları ayda 8-10 defa yaşarken Dar gövde pilotları bu kritik safhaları ayda en az 35-40 defa yaşamaktadır.
    5. Yine Geniş gövde sırası gelen kaptanlarımızın neredeyse tamamının Geniş gövdeye koşarak gitmek istemesi de yukarıda belirttiğim konuların isabetini doğrulamaktadır.
    6. Kısacası Dar gövdede uçan pilotlar daha fazla risk alıp daha çok çalışmasına rağmen, Geniş gövdede uçan pilotlardan daha az kazanmaktadır. Adalet bunun neresindedir lütfen bir düşünün.
    7. Sonuç olarak; Dar gövdeyi daha cazip hale getirebilmek için SunExpress’te olduğu gibi kısa uçuşların overtime için kullanılmak üzere faktörize edilmesi
    ( Yani 1 saat altındaki uçuşların 1,5 ile çarpılması ve 1 saat üzerinde de azalan miktarlarla devam ederek 3 saat ve üzerinin 1 ile çarpılması gibi), ya da Pegasus’da olduğu gibi Dar gövde de bacak parası hesaplanması olabilir diye düşünüyorum.

    Cevapla
  2. 6 yıl önce

    Artık thy teknik sanayii a.ş. tornacılık mezunu bile olmayan herhangi bir meslek grubundan çıkmış insanı alarak bizim gibi kalşfşye olması için yetiştirilen uçağın herşeyinden anlamak için dirsek çürüten mühendislerden daha fazla puan alıp üniversiteye giren çalışanların zindanı olmuştur. Burda açlık sefalet ev kirası ödeyememek insanların istedikleri teknisyenlerin rahat kafayla çalışması değil nasıl süründüğünü izlemek isteyen egoist yöneticilerin olduğu bir kurum haline gelmiştir. Elbetteki thy eline fırsatı veren bizim akılsız teknisyenlerin gururunu kırıp 2 kuruşa mahkum etmesi kendimiz için yaptığımız en onurlu davranış burda bana yalayacaksın yoksa seni sürerim diyen insanlar başımızda doğru olacaksın düzgün iş yapacaksın bu senin işin sen sorumlusun yarım edeyim sana öğreteyim diyen insanlar şu anda lutfhansa qatar emirates airfrance gibi adamı adam yerine koyan firmalarda. Özel firmalarda gerçek bir aile ortamı görüyoruz şu zamanda kim ne derse desin. Ben kaptanla oturup sohbet edebiliyordum bana her zaman yardımcı oluyorlardı. Mesai bitiminde sahile gidip o insanlarla gezip sohbet edip ailecek görüşebiliyorduk. Ya burda ki sınıf ayrımına ne demeli. Bizler ne yaptık bu şirkete. En iyi bakım burdaymış. Size bir olay anlatıyım
    Ben çalışırken mekanikteki bir arkadaşla pre-flight yapmak için Y park yerindeki uçağa gittik uçak biraz sıkıntılı olduğu için pilota güvenmiyorduk. Motorda yağ kaçağı olduğunu tespit ettik. Ancak uçağın bir an önce gitmesi gerekiyor çünkü vip uçan var. açma arıza öyle gönder diye yukardan talimat geliyor. Arkadaşım ben bu uçağı göndermem diye diretiyor. sonra 5 dakika sonra başka biri geliyor ve uçağı gönderiyor. bir ay sonra arkadaş kabin içinde işbaşı yapıyor.
    Bu nedir ? Sizler daha teknisyenleri desteklemeyin onları ezmeye kalkın sayın pilotlar müdürler ve başkanlar. Bizler işimizi doğru yapınca sizleri yerinizden etmeyiz.. Bunu neden anlamıyorsunuz? Bizler bu şirketi bu günlerine getirenleriz. Neden emeğimizi görmüyorsunuz. Taşeron işçisi bile ki şöyle söyleyim onların yaptığı işi o paraya yapmam, her gün anlındaki terin neden hakkını alamıyor 2000 1600 2200 2500 gibi komik rakamlarla çalışıyor burda insanlar. havacıyız değil mi biz. Biz mutlu değiliz bize sürekli insan faktörleri eğitimi veren eğitimci arkadaşlar, İnsan faktörlerinin içinde en büyük etmenlerden biri stres ve bunun en büyük kaynaklarından biri ise geçim sıkıntısı. Bunu bir düşünün lütfen.

    Cevapla
  3. 6 yıl önce

    Sefa bey, çok önemli bir konuya dikkat çektiğiniz için öncelikle size teşekkür ediyorum.
    Bir B737 kaptanı olarak Geniş gövde ile Dar gövde arasında iş yükü ve risk dağılımı konusunda dengesizlik ve adaletsizliği madde madde yazmak istiyorum.
    1. En tecrübesiz FO’lar eğitimini ve uçuşlarını Dar gövde de yapmaktadır.
    2. Her türlü C kategori (iniş ve kalkışı zor ve riskli) ve Standart olmayan yaklaşma usullerinin bulunduğu meydanlara Dar gövdeli uçaklar uçmaktadır.
    3. Geniş gövde de uçan bir arkadaşımız ayda yaklaşık 4-5 defa Hava limanına gelirken Dar gövde de uçan bir arkadaşımız en az 18-20 defa Hava limanına gelmektedir (Hava limanına gelişteki ve park yeri bulmakta zorluklar ve stresler dikkate alınmalıdır).
    4. Uçuşun en kritik safhası olan kalkış-iniş bölümünü Geniş gövde pilotları ayda 8-10 defa yaşarken Dar gövde pilotları bu kritik safhaları ayda en az
    35-40 defa yaşamaktadır.
    5. Yine Geniş gövde sırası gelen kaptanlarımızın neredeyse tamamının Geniş gövdeye neredeyse koşarak gitmek istemesi de yukarıda belirttiğim konuların isabetini doğrulamaktadır.
    6. Kısacası Dar gövdede uçan pilotlar daha fazla risk alıp daha çok çalışmasına rağmen, Geniş gövdede uçan pilotlardan daha az kazanmaktadır. Adalet bunun neresindedir lütfen bir düşünün.
    7. Sonuç olarak; Dar gövdeyi daha cazip hale getirebilmek için SunExpress’te olduğu gibi kısa uçuşların overtime için kullanılmak üzere faktörize edilmesi
    ( Yani 1 saat altındaki uçuşların 1,5 ile çarpılması ve 1 saat üzerinde de azalan miktarlarla devam ederek 3 saat ve üzerinin 1 ile çarpılması gibi), ya da Pegasus’da olduğu gibi Dar gövde de bacak parası hesaplanması olabilir diye düşünüyorum.

    Cevapla
  4. 6 yıl önce

    Artık toplu sözleşmeyi kaldırıp eşel mobil en iyisi en güzeli en hakkaniyetlisi

    Cevapla
  5. 6 yıl önce

    Sefa bey lütfen haftalık yazınızı erkene çekip bu zammı kaleme alınız lütfen, hanım oturmuş ağlıyor , bu nasıl adalet biz insan değilmişiz okullar açılıcak herseye yüzde yüz zam , hukuk adalet çiğnenmiş, sahibimiz yok.

    Cevapla
  6. 6 yıl önce

    Pilotlara bir zam daha gelmiş ilk yapılan zammın yüzde 10 unun üstüne 25 daha, sefa bey hak adalet sendika sözleşme kalmadı, lütfen sesimizi duyurun , pilotların maaşı eridi diğerlerininki erimedimi, 4 şişe süt alırken aynı paraya iki şişe alıyoruz, biz bu ülkenin zencisi olduk, iktidara gonul verenler sesini çıkarmıyor maaşlar eridi gitti, 80 gelen elektrik faturası 160 geldi, biz insan değilmişiz , yazık yazık, dava açıcakta kimse yokum kardeşim bu sendikaya,sefa bey artık sendikaya aday olmanızın zamanı geldi gecıyor.

    Cevapla
  7. 6 yıl önce

    Pilotlar ve hat bakım teknisyenleri arasındaki uyuşmazlıklar ile ilgili bir yazı bekliyoruz pilotlar teknisyenlere saygı duymuyor uçak 2 imza ile uçar bir pilot ve bir de teknisyen şu anda teknisyen camiasında huzur kalmadı

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Saygıdeğer Teknisyen kardeşim, sizi bu şekilde düşündüren ne bilmiyorum ama ben bir 37 kaptanı olarak kesinlikle hepinize çok saygı duyuyorum ve tanıdığım kaptanların çok önemli bir kısmı benim gibi düşünüyordur. Uçak iki imza ile uçar görüşünüze de sonuna kadar katılıyorum. Teknisyen ve pilot bulmak zordur, bizler kabin memuruna benzemeyiz, ha deyince 2000 tane kabin memuru alabilirsin ama teknisyen ve pilot bulamazsın. İyi ki varsınız, sizi seviyorum.

      Cevapla
  8. 6 yıl önce

    SEFA KARDEŞ,
    AYNI SN CEMİL ÇİÇEK’E BENZEMİŞSİN; O BİR SAAT KONUŞURDU.
    KONUŞMA BİTİNCE “YAHU BU ADAM NE DEMEK İSTEDİ” DİYE SORULURDU.
    SİZ DE BİR SAYFA YAZMIŞSIN DA “NE DEMEK İSTEDİN?” ACABA
    MÜLAYİM

    Cevapla
    • Yönetici 6 yıl önce

      Mülayim Kardeş; Benim yazım açık ve net. Bu bir anlayış meselesi olsa gerek. Yorumcuların attıkları yoruma baktığında konuyu anladıklarını gözlemleye bilirsin. Soru sormak bir aksaklığı gösterir. Yazının en sonunda,dar gövde olsun veya geniş gövde…Kaptan kaptandır. Uçak tipine göre ücretlendirme zamanında yapılan ve asker kökenli pilotların kokpitler de yer aldığı zamandan kalma KIŞLA KÜLTÜRÜ gereğidir. denmek isteniyor. Mesela senin daha net anlayacağım üzere yazıdan aynen kopyalıyorum. “Bana göre, ister dar gövde olsun ister geniş gövde… Kaptan kaptandır. diye görüşümü söylüyorum.
      Ücret farklılığı, dar ve geniş gövdebdiye değil, ancak kıdeme göre artmalıdır.” cümlesi neyi eleştirdiğimi net anlatıyor. Uçak uçaktır. Dar gövde de uçan hem daha çok mesai yapıyor hem de daha fazla iniş ve kalkış. Kıdemleri de aynı olan kaptanlar varken dar gövdeye az geniş gövdeye fazla ücret vermenin ne alemi var. Soru işaretleri, konuyu okuyan pilotların, yanlış sa itiraz etmeleri için bilhassa konmuştur. Sanırım şimdi anlaşılmıştır. Sefa İnan

      Cevapla
  9. 6 yıl önce

    Bakın sayın kaptan ve ikinci pilot olan arkadaşlar ben teknisyenim sizler ağır şartlarda çalıştıldığınızı ve hakkınız olan ödeneği alamadığınızı söylüyorsunuz eğer tekniğe yapılan haksızlık size de yapılsaydı şu anda bir kaptan pilot maaşı 12 bin ila 14 bin lira arası olacaktı. Sizler yine de bir şekilde geçiminizi sağlayabiliyorsunuz thy için sunulan bütün hizmetlerden rahatça faydalanabiliyorsunuz. Şu anda farkında değilsiniz ancak thy büyük bir kumpas kuruyor. Tekniğe kurulan kumpas ile aynı sizleri kabini ayırarak kendisini uçak sağlayan bir şirkete dönüştürecek sizleri kiralık işçi olarak kullanacak. Kabin seviyesini yerlere indiriyor ki bunu tekniğe de yaptı. Şu anda 2100 adet lise mezunu kabin memuru alacak ve 5000 6000 alan kabin memurları sizler gibi itiraz edemeyecek hale gelecek çünkü diğer büyük ücretler veren şirketler bu durumu kabul etmiyorlar eline mahkum hale getiriyorlar. Kokpit içinde aynı uygulamaya başladı şu an 2 yıllık önlisans mezunları çat pat ingilizce bilen bir kişi 2 3 aylık bir ingilizce eğitimiyle çok rahat bir şekilde elemeleri geçerek işe başlayıp geri kalan dil belgesi için 6 aylık bir eğitimle dil belgesini sağlayacak seviyeye indirdi. Ne oldu biliyor musunuz 5 sene sonra bu kişiler ticari pilot lisansı olmasına rağmen diğer şirketler tarafından kabul görmeyip thy yönetimine mahkum hale gelecekler size şu anda para dışında başka şeylere izin vermemenizi tavsiye ediyorum.Teknisyenler ve teknik destek personelleri ilk işe başladıklarında ocak ayında teknik 3600 tdp ise 2970 lira maaş aldı. Bizler ezildik teknik destek personeli sayesinde şu anda teknisyenler ses çıkaramaz oldu bizleri o kadar değersiz görüyorlar ki en ufak bir itirazımızda defol git senin yerine başkası bulunur diyorlar. Emin olun sizleride susturacak ve oturtacaklar yabancı pilotlara para verip arkadan gelen aday pilotları kendi hapishanesinde çok ucuz fiyatlara çalıştıracaklar.
    İlerde 10 bin liraya çalışan kaptan pilot dahi görmemiz mümkün olabilir.

    Cevapla
    • Yönetici 6 yıl önce

      Bu yorumu atan kardeşim benimle mutlaka temasa geçsin. Sefa İnan

      Cevapla
      • 6 yıl önce

        Sefa bey benimle iletişime geçmek istemişsiniz ancak kimliğimi açığa çıkarmak istemiyorum yoksa ben bu gözlemleri yapamam. Ve işimi tehlikeye sokar şu anda teknik için vazgeçilmez biri değilim.

        Cevapla
        • Yönetici 6 yıl önce

          O halde bu önümüzdeki hafta başı yazacağım yazıyı oku. Geçmişini bilmeyen geleceğini yönlendiremez mantığı doğrultusunda bir yazı olacak. Ayrıca kimlikleri her ne olursa olsun açıklayacak yapıda değilimdir. Örneğin; Rauf Eren mail ile yazılarını yollar ve ben Rauf Eren i tanımam. Yazıyı okurum ve yasal sorun yaratmayacak bir konu ise noktasına virgülüne dokunmadan aynen yayınlarım.

          Cevapla
          • 6 yıl önce

            Sefa bey sizinle oturup sohbet etmeyi bu thy içindeki geçmişi tam olarak öğrenmeyi çok isterim sizinle iletişime mail adresinizden geçeceğim.

            Cevapla
    • 6 yıl önce

      Pilotlar bu oyunu gördü ve kabini de uyararak yeni sendika kurdu.Ne yazık ki her zamanki gibi günü kurtarmakla meşgul olanlar Havasen e destek vermedi..Dolayısıyla kaçınılmaz son yavaş yavaş gelecektir…

      Cevapla
      • 6 yıl önce

        Sayın havasen yetkilisi bu başka bir sendika kurmakla olmuyor size şunu söyleyim şirket çalışanlarının %60’ı torpilli kişiler sizce bu kişilerin bu torpil yönetimine karşı gelmeleri mümkün mü? Oyun zaten burda başlıyor şu anda şirkette torpilli kölelik oyunu dönmekte sizin sendikanızda eski ve torpil kullanmamış emekçi pilotlar kabin memurları bulunmakta bu nedenden dolayı siz o kadar azınlıkta kaldınız ki çok rahat bir şekilde bastırıldınız. Yeni pilotlar ya yönetimden ya da bizim teknikteki yönetime yakın insanlar grubundan oluşmakta.

        Cevapla
    • İnsan ve çalışan olarak şirket için bir değerimiz yok, Türkiye ve dünyada ne yazık ki bu artarak devam eden bir yaklaşım. Onun için ne yazık ki kaçan kurtulur anlayışı hakim olmaya başladı. Dediğiniz gibi, bir alternatifimiz bulunduğu anda “Beğenmeyen gitsin” dememeleri için hiçbir neden yok.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      şirketin yarısından fazlası torpilli zaten rasgele denk geldim bu habere ama adamın teki vakti zamanında torpilim hazır akademiye geçiyorum turnikeye 4te gitmekten sıra beklemekten sıkıldım diyordu b kapısı servis vs ciddiye almamıştım ama ciddiymiş sonuçta beden eğitimi oku pilot ol devir böyle olmuş

      Cevapla
  10. 6 yıl önce

    Geniş gövde, dar gövde farkı şirkette kanayan yaradır. Bu sadece maaş anlamında bir fark değil. Mesai anlamında dar gövde aleyhinde arada uçurumlar var. geniş gövdeden 737’ye gelmemek için kaptanlık sırası gelmesine rağmen kaptanlığını erteletmek için dilekçe veren yine sırf 737’ye gelmemek için körfeze giden first officerlar var. Bir filo minimum dinlenmeli anadolujet turnelerinde yorgunluktan biterken boş günlerinde yorgunluktan evden çıkamezken her ay 40+ sektör uçarken skpk standart hale gelmişken bir diğer filodakiler her ay alaçatıdan dalamandan selfie paylaşıyor, karavan alıp ege sahillerini geziyor, new york yatı 24 saat çok kısa ya da crew restte uyuduğumuz zamanları kaptanlık saatinden saymıyorlar diye şikayet ediyorsa kimse haktan adaletten bahsetmesin.
    Geniş gövde uçaklar üst tip diye geçiyor olmasına rağmen, ikinci pilotlarda hiçbir geçiş standartı yok. Kim neye göre geçiyor belli değil, her sene farklı bir kriter belirliyorlar sorarsanız cevap hep aynı şirket menfaati. 320 filosundan 777’ye giden first officeler neye göre gitti ve tüm listeler açıklanırken bu liste neden hiç duyurulmadı çıkıp açıklamaya yüzü olan bir kişi var mı?
    Yaprak dökümü başlayacak demişsiniz ya, yaprak dökümü çoktan başladı. Körfeze bir dünya first officer gitti. Bir o kadarının süreçleri devam ediyor.

    Cevapla
  11. 6 yıl önce

    Değerli kaptan abiler ve kabin memurları arkadaşlar ben daha iyi para için Türkiyedeki işimi bıraktım şuan o para ya eski işime dönmeye razıyım… 3-5 Kuruş için yeni bir ortam ve dışarısı inanılmaz pahalı ….iyi düşününğz…

    Cevapla
  12. 6 yıl önce

    Karar vericiler geniş gövde kaptanları olunca nalıncı keseri gibi kendine yontar. Neden kimse 37 ye gitmek istemiyor diye soran yok. Dar gövde arasında bile ayrım var. 320 de kaptanlığı gelen FO lar 37ye gitmek yerine FO olarak beklerim diyor. Afrika sade 37de. (Göstermelik 1-2 yer hariç) Avrupa yatı nerdeyse yılda 1. 12 gece yatı yapıp 56 bacak uçan var. Sorunlar yıllardır düzelecek deniyor. Vaktini geçirip geniş gövdeye giden sorunu görmezden geliyor. 77 den pegasus 320sine 6 ay sonra kaptanlık sözüyle giden 4-5 yıllık FO var. Burda kalsa min 2-3 yıl sonra en sevilen 37.
    Kaptanlık ayrıca türlü sebeplerle bir türlü gelmez.
    FO pas uçarken tüm şirket çalışanları sicil sıralamasında. Yer olsa bile business uçması yasak. Kendinden 1 gün önce şirkete girmiş kabin ekibi eşinden sonra yer varsa uçar.
    Maaş düşüşüne, sendikaya girmiyorum bile.

    Cevapla
  13. 6 yıl önce

    Herkes hakkını alsın ama bu pilotların karınları doydu bi yerleri kalktı sayın yazarda bunların avukatı dersin

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Bak güzel kardeşim. Fen lisesini bitirdim. Mühendis çıktım. Üzerine 2 sene gecem gündüzüm olmadan ders çalışıp pilot çıktım. Master bitirdim.11 yıldır uçuyorum. İngilizcem analisanım gibi.kalkıp bana sakın bir yerleri kalktı deme seni adam yerine koyup cevap vermem bile bir lütüftur senin gibi bir cahile. İnsan aldığı maaşı bu güne kadar biriktirdiği kazanımları ile doğru orantılı alır. Tabi o maaş anasın ak sütü gibi helal ise. Sen yatağında yellenirken ben gecenin köründe afrikanın bağrında arkamda 150 kişi ile fırtınanın göbeğine giriyorum. Sen bayram tatil yaparken ben ailemi her ay 17 gece görmüyorum. Sen sözde 8 saatlik mesainin bitişinde saat 16:30 da gişenin önünde çıkış yapmak için sıraya geçerken ki çıkış saati 17:00 olduğu halde benden zırt pırt SKPK istenip 15 saat üzerinde öesaii yapmam bekleniyor. Şimdi o pilotlara laf ederken dön bir arka tarafındaki et parçasına bak sonra çemkir. Hadsizlik yapma! Kaldı ki elin Zimbabwe Havayolları bile pilotlarına daha fazla maaş ödüyorsa bırak bu Dünyanın en büyük şirketlerinden birinin pilotları da isyan etsinler !

      Cevapla
  14. 6 yıl önce

    Bu bahsettiğiniz haberleri yapan Airporthaber sürekli aynı hataya düşüyor.Bildiğiniz gibi Ali Kıdık iyi partiden mv olmak için başvurdu ama kabul edilmedi.Giderkende THY yönetimine artistlik yaptı.Milletvekili adaylığı kabul edilmeyincede kıçına bakarak kürkçü dükkanına geri döndü.Kendisini önemli gösterebilmek içinde sürekli balon haber yaparak gündemde kalma peşinde maalesef.Kendisi gibi yalan haber ustası murat herdemde aynı şekilde yalan haber peşinde.Kısacası ver parayı bunlara istediğin haberi yapsınlar.

    Cevapla
  15. 6 yıl önce

    Dogru ama eksik bilgiler . Mesela genis govde dar govde farkinda , 4 yil once, Almanci bir kaptanin icat ettigi bir uygulamayla (bugun kendisi afrika havaciligini nasil bozarim diye ugrasmakta) , sirkete ayni gun girip ihiyactan genis govdeye atanan bir ikinci pilotun ucus saatlerinin geriye dogru kesildigini yazmamissiniz ya da bilmiyorsunuz . Ornek ; THY akademinin ayni sinifindan iki devre arkadasi , ise girisleri ayni tarih , dar govdede kalani bugun 2 yillik kaptan , ihtiyactan genis govdeye atanani hala first officer . Maddi kaybi siz dusunun .

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      peki crew rest de uyuyarak geçirilen sürenin kaptanlık saatinden sayılması ne kadar adil ve mantıklı? Dar gövdedeki pilotlar açık mesaide uçağın içinde uyurken saat yazıyorlar mı?

      Cevapla
  16. 6 yıl önce

    Dayı gözünü seveyim bi Türkçe öğren yahu! Yok mu editörünüz sizin? Senin yazdıklarını kontrol eden birisi yok mu? Ayrıca bu yazıda sen ne anlattın? Soru sormuş bırakmışsın. Yahu o sorular herkesin merak ettiği sorular. Böyle boş bir yazı olamaz. Lüzumsuz bi adamsın vesselam.

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Sefa bey, it ürür kervan yürür diye bir atasözümüz vardır. Bu yorumcuya ne kadar da uyuyor değil mi?

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      sen boş ve lüzumsuz olduğunu söylediğin birinin yazısını neden okuyor ve zaman kaybediyorsun? sen dolu ve lüzumlu isen bir makale de sen yaz biz okuyalım, boşluklarımızı dolduralım. çene yapma , iş yap

      Cevapla
  17. 6 yıl önce

    TALPA’cılar THY yönetiminden fena tırsıyor Sefa bey. Böyle arada bir zararsız kafa kaldırmalar yaparak göz boyuyorlar. Bugüne kadar gelmiş en korkak, en sinemaki, en içten pazarlıklı yönetim. Yazıklar olsun bize. Bunlara oy verdik ve biz seçtik.

    Cevapla
    • Talpa neydi şu otopark isini halleden mi. Tamam hatirladim simdi. He bir de pilvak vardi sigorta isine bakan. Havak var yine en masumu. Bir de havais var ki gayrimenkul ve insan satışında uzman.
      Bir de asıl konu thy seven saygi duyan bir ucucu ekip bilmiyorum. Pilotundan hazzetmiyen bir sirketten bahsediyoruz. Hepimiz stockholm sendromuna kapilmis bekliyoruz. Ama en sabirli insanin bile bir siniri vardir ve herkes sinira yaklasti.

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Otopark için üyelik mecbur olmasın üye kalmaz TALPA’da. Zaten otopark aidatı toplamak ve balo düzenlemek haricinde bir etkinliklerini görmedim.

      Cevapla