featured

THY’DE TAŞERON YAPILANMA “DAYIBAŞILIK MI?” YOKSA “KÖLEBAŞILIK MI?”

Haber sitemiz yayın politikasını çalışanlardan yana diye duyurduğundan beridir çalışanlardan gelen mail trafiğinde büyük artış gözlemliyoruz. Bu maillerdeki şikâyetlerin hepsine cevap verebildiğimiz söylenemez. Çalışanların sorunlarına yönelik politika izlememiz, okurlarında dikkatini çekmiş olmalı ki, bir dolu yolcu şikâyetleri de gelmeye başladı. Bu şikâyetlerden haklılık payı olanları, önce THY üst yönetimine sunup değerlendirmelerini istiyor ve şikâyet edenle diyaloğa geçmelerini istiyoruz. Tabii ki üst yönetim konu ile ilgili “bana neci” bir tutum sergiliyor ve şikâyeti yapan kişi ile ilgili bir çalışma yürütmüyorsa, bu şikâyeti noktasına, virgülüne dokunmadan yayınlayacağız. Tabii ki bizim muhatabımız, şikâyetin yapıldığı birim değil üst yönetimdir. Şüphesiz, Türkiye’de sadece THY yok ya… Bu uygulamamız tüm şirketlerimizi kapsıyor.
Bu hafta, taşeron yapılaşmasını irdelemek istiyorum. Bildiğiniz üzere birçok şirketimiz taşeronlarla çalışmayı tercih eder hala geldi. Tabii ki, sektörümüzde, en çok taşeron uygulaması THY’de…
Taşeron uygulamaları, genel olarak projenin maliyetlerini ve diğer risklerini azaltmak amacıyla genel yüklenici tarafından tercih edilmektedir. Böylece genel yüklenici kendisi tarafından da yapılabilecek bir işte aynı veya daha iyi hizmet alarak riskini düşük düzeyde tutabiliyor. Ayrıca bu yolla ucuz işçilik ve rekabet ortamı da yaratılmış olur. Ancak bu sınıflandırma, işçilerin sendikal haklarının azalmasına ve toplu pazarlık hakkının kullanılamaz duruma gelmesine neden olmuştur.
Bu taşeron işçilerin, iş güvenceleri, izin ve sosyal hakları yok veya çok az. Taşeron firmanın, işyeri ile sözleşmesi bitince çalışanlar işsiz kalabiliyor. Hatta bazı işyerlerinde, taşeronların kıdem tazminatını ödemeden çekip giden firmalara bile rastlanıyor.
Anayasamıza göre, “Devlet” ülkeyi yöneten hükümetler insanların refah içinde yaşamasını sağlamak, herkese, yaşına, cinsiyetine ve gücüne göre iş sağlamak, bütün çalışanlara insanca yaşayacak bir ücret, “Dünya çalışma örgütü ILO kurallarına uygun” çalışma şartları ve iş güvencesi sağlamak zorundadır derken, Anayasada çalışanlar lehine var olan hakların hiçbiri TAŞERONLUK SİSTEMİNDE bulunmamaktadır.
TAŞERONLUK SİSTEMİ NEDEN GETİRİLDİ?
Türkiye’de son senelerde iktidara gelen partiler hep özelleştirmeleri savunmuşlardır. (Bilhassa sağ partiler) AKP de bildiğiniz üzere sol bir parti değildir. AKP 2002 seçimlerinde tek başına iktidar olunca, politikaları doğrultusunda özelleşmeye hız verdiler. Ancak bir sorun vardı. Bu sorun, Devletin bütün işyerlerinde memurların iş güvenceli ve işçilerin ise sendikalarının olması idi. Böyle bir durumda kurumları nasıl özelleştirecekti. İşverenler senelerce yapılmış Toplu İş Sözleşmeleri nedeniyle, çalışanlarının ücretleri artış kaydetmiş işyerlerini almaya yanaşmazdı. Çünkü bu özelleştirilmeyle çalışılan kurumlar işçiyi ucuza çalıştırmak isteyeceğinden sendikal haklar ve iş güvenceleri onlar için istenmeyenlerdir.
Büyük, paralı, iktidarlara yakın müteahhitler devletten ihale ile veya doğrudan “yol, köprü, okul, hastane v.b.” yapmak üzere iş alıyorlar. Fakat işi genelde kendileri yapmayıp, “TAŞERONA” devrediyorlar.
Her ne kadar daha önceleri fiilen uygulansa da Hükümet 2003 yılında “4857 sayılı iş kanunu” ile “Yasada ismi ALT İŞVEREN” olan TAŞERONLUK SİSTEMİNİ getirdi. Bence bu Taşeronluk Sisteminde, günümüzde son maden kazalarından sonra kullanılmaya başlanan DAYIBAŞILIK veya KÖLEBAŞILIK arasında bir fark göremiyorum.
Şimdi diyeceksiniz ki Sivil Havacılıkta KÖLEBAŞI ne alaka?
Günümüzde iş hayatını mahveden ve birçok çalışanın yarına güvenle bakabilmesinin önünü kesen bir uygulama var. Bu uygulama Taşeron işçi çalıştırmaktır.
Bu nedenle maden kazalarından sonra gündeme gelip manşetlerde yer alan DAYIBAŞILIK ve benim tabirim ile KÖLEBAŞILIK sistemi özünde aynı olmasına rağmen Taşeron Uygulamalar olarak sektörümüzde de yer bulmuştur. Bilhassa THY gibi büyük ölçekli şirketlerde Taşeron Sistemi işverenler için bulunmaz nimetken, Taşeron İşçiler için ise kölelik düzenidir.  Sendikalar ve sendikaların bağlı olduğu konfederasyonlar ise bu soruna çözüm bulmaktan aciz kalmışlardır.
Örneğin; THY yönetimine kaç çalışanınız var diye sorduğunuzda size mutlaka kadrolu çalışanlarının sayısını vereceklerdir. Aslına bakacak olursanız Taşeron olarak sisteme yardımcı olan THY ve ortaklıkları bünyesinde tam olarak sayıyı kestiremesem de 3000 bin civarında Taşeron işçi vardır. Bu Taşeron işçiler, şirketin kadrolu elemanları arasında görülmediklerinden uçak başına çalışan personel sayısı oranı gerçeği göstermeyecektir.  Bu nedenle bir siyasi yetkili THY’deki uçak filosuna göre çalışan sayısına baktığında, “hımmm aferin Dünya standartlarına göre az adamla iyi iş çıkartıyorsunuz” diyerek övgüde bulunabilir. Buda THY’nin siyasi iktidarın isteği doğrultusunda yönetime getirdiği kadrolara artı puan yazar.
THY’de taşeron işçi olarak çalıştırılan birçok üniversite mezunu hatta mühendis bile var. Kadrolu çalışanların yaptıkları görevlerde bu arkadaşlarda çalıştırılmaktadır.  Bu çalışanlar günümüzde son derece yaygın olan torpil müessesine henüz ulaşamamış veya torpili kısa kalmış olsalar gerek ki, şimdilik taşeron olarak düşük ücretlerle çalışmaya ses çıkartmamış ve zamanla Abi, dayı, hemşeri, partili bularak kadrolara geçmeye çalışacaklardır.
Yaptığım araştırmada THY’de birkaç taşeron firması var. Bunlardan sadece birinde 3000 e yakın eleman bulunmakta. Maaşlar Net olarak 1680 ile 2000 arasında değişiyormuş. İkramiyeler ise 3 ayda bir olmak üzere alınan normal maaşın yarısı olarak ödenmekteymiş. Tabii ki THY’nin kasasından bu taşeron uygulama için çıkan ücreti bilemiyorum. Kişi başına taşerona iyi ücret ödeniyor ki bu işi alabilmek için büyük uğraş(!) veriliyor.
THY gibi büyük ölçekli bir firmada taşeron firma ihalesini almak da zor olmalı. Burada da hatır,gönül,kartvizit ilişkisi neden olmasın ki?
Tarafıma gelen bilgilerde, Teknik. AŞ bünyesinde 3000 e yakın taşeron çalışanın olduğu iddia ediliyor.
Taşeron firma bu elemanları için THY’ ye 6-7 Milyon TL fatura kestiği varsayarsak, taşeron firmaya her ay için ne kadar kar kalır dersiniz?
Bu kazançlar varken Taşeron uygulamaları THY’den kaldırmayı becermek o kadar kolay(!) olmaz. 
Zamanının başbakanı Davutoğlu, taşeron uygulama kalkacak dedi. Ne oldu? HİÇ…
Millet kandırılıyor mu? Taşeron çalışanlarla dalga mı geçiliyor… Yıllarca Çalışma Bakanı Faruk Çelik taşeron çalışanlar,  bekleyin, sabredin, şimdi kadroya alınacaksınız, alınıyorsunuz, alındınız… Demedi mi?… Sonuç: HİÇ
Faruk Çelik, taşeron çalışanlar hakkında ufacık bir düzeltme yaptı mı? Taşeron işçiler yine aynı sıkıntılar içinde yaşamaya devam ediyor.
Bir an düşümdüm de benim THY’de çalıştığım zamanlarda da taşeron uygulama vardı. Taşeron firmanın adı hafızam beni yanıltmıyorsa “BİRTEM”’di O zamanlar THY eleman alabilmek için başbakanlık onayına başvurmak zorunda idi. Başbakanlık onay vermeyince ne yapacak? İşte o zaman eksik elemanla çalışmamak için taşeron firmalarla işbirliği yapılırdı.
Şimdilerde böyle sorun mu var? Kimseye danışmadan, olur almadan istediğin kadar elaman alabiliyorlar. Yani taşeron uygulamadan vazgeçebilirsin . Düşük ücret işinize geldi tabii ki… Olanak bulsanız pilot ve kabin memurlarını da taşeron firmalardan alırsınız. Bence madem taşeron uygulama maddi açıdan şirketi rahatlatıyor o halde yarından tezi yok müdür, başkan, genel müdür yardımcısı gibi yöneticileri de aynı sistemden alın. İnanın ki mevcut yöneticilere verdiğiniz rakamın dörtte birine gelecek, istediğiniz vasıflara haiz insan bulursunuz. Tasarruf yapıyorum diyen THY için bu bulunmaz nimet.
 Sonuç olarak, birçok uygulamada karşımıza çıkan Vicdan mı? Yoksa Cüzdan mı? Söyleminin galibi her zaman olduğu gibi yine Cüzdan oluyor. Tabii bu cüzdan tek mi yoksa birçok cüzdan mı söz konusu? Onu ben bilemem… 
 
 
 
 
 
.
 
 
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

24 Yorum

  1. 6 yıl önce

    Arkadaşlar kölelik bitti diye biliyorduk fakat anladığım kadarıyla bitmemiş insanın zoruna şu gidiyor taşören firmaya bir şey demem adam tüccar yani köle sahibi ama buna bu imkanı verende hata bir devlet halkını köle olarak nasıl görür bunu anlamak çok zor hani şunu yapsalar ona tamam derim kardeşim şu işi yapacaksın sana asgari ücret verecegim dese tamam anlarım ama öyle değil şirket kendi petsoneline verdiği para kadar taşörene veriyor fakat taşören bunu yarısını işçisine veriyor taşörenin işi ne köle bulmak ne yani biz işvereni gidip bulamayacak kadar ya salağız yada iş veren işçi bulamayacak kadar vasiretsizmi bunu anlamak çok zor devlet büyüklerimiz bu duruma mutlaka bakması gerekiyor

    Cevapla
  2. 7 yıl önce

    Taşeron demek!!!!!!

    Cevapla
  3. 7 yıl önce

    Taşeron işçi yasasi devreye girdi ama neden thy istirakcilari bundan faydalanamıyor bunu anlamış değilim tgs var teknik de calisan teseronlar var nasıl olacak bu

    Cevapla
  4. 7 yıl önce

    Anonim adı altında yorum yapan sevgili 5 yıl üni okumuş kardesim bende 6 yıl üni okudum ama taşeron memurum. Sen hangi hakla işçi kardeşini kendinden aşağı görüyorsun sen çok mu meziyetlisi ki kalmışsın o kardeşimize yok ben 5 yıl dirsek çürüttüm yok ben okul okudum zirvaliklari ayıp yapma bunu ben ne taşeron çalışan arkadaşlar gördüm thy nin kendi personelini eğiten iş öğreten yol gösteren fikir veren işte senin gibi zihniyetler dir böyle olmasına sebebiyet veren. 5 yıl üni okumuş ta dirsek çürürmüşte filan falan teknisyen efendi hadi ordan

    Cevapla
  5. Arkadaşlar birlik olma zamani sesimizi duyurma zamani yukarıda yazılanlara sonuna kadar katılıyorum.lakin bizim sesimizi firma yetkilileri duymuyorsa daha yükseklere yazmamiz lazım yoksa bu iş böyle olmaz. kimsenin umrunda değiliz (.CİMER, BİMER YADA CALISMA BAKANLIĞINA) YAZMALIYIZ BENCE…..

    Cevapla
  6. 7 yıl önce

    Thy. Cargo çalışanları bir ırgat gibi çalıştırıyorlar ama devletimiz bunu görmüyor paranın aktığı yer
    Ama bize lere kadro vermiyorlar hakkımızı yiyorlar mesai ye kalmadığında çift yemiye kesiliyor bizlere yazik değilmi
    askeri üçretin yarısı ikramiye veriliyor birde kesinti ayıise ikraniye kaybolup gidiyor DEVLET BÜYÜKLERİMİZDEN BİZLERE SAHİP ÇIKMANIZI İSTİYORUZ VE CARGO YU TAKIP ETMENİZİ RİCA EDERİZ SAYGILAR

    Cevapla
  7. 7 yıl önce

    Kardesim agzina saglik.

    Cevapla
  8. 7 yıl önce

    2017 YILI İÇİN VERİLMEYEN ZAMLAR TOPLU OLARAK 08.12.2017 TARİHİNDE TEKNİK PERSONELE VERİLECEKMİŞ ANCAK TAŞERON’A NE VAR?SIFIR!!
    %5 YIL BAŞINDAN BU YANA VERİLMEMİŞ ZAMLARIN TOPLAMI? HANİ BİZE? KÖLELİK YAP AMELELİK YAP(HAŞA YANLIŞ ANLAŞILMASIN) HER DEDİKLERİNİ YAP MAAŞA ZAM YOK GERİYE DÖNÜK BİRŞEY YOK!. nEYMİŞ YOK EFENDİM THY %51 ÖZEL DİYE TAŞERONLUK ORTADAN KALMAZMIŞ KADRO OLMAZMIŞ. İŞTİRAKÇİNİN DE İŞTİRAKÇİSİYİZ! BAZILARI BİZİM ÜZERİMİZDE TRİLYONLARCA PARA KALDIRIRKEN BİZLERE VERİLEN HAKLAR ORTADA! TAŞERON KALKACAK YOK YASA MECLİSTE BİLMEMNE! YEMEYİN BİZİ THY TEKNİK’İN İŞTİRAKÇİLERİNE (TAŞERONUNA) GEREKLİ HAKLARIN VERİLMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAGIZ. BU ŞEKİLDE OLMAZ. EŞİN HASTALANIYOR COCUGUN HASTALANIYOR YANINDA OLMAN GEREKTİĞİNDEN İŞE GELEMİYORSUN MAZERET İSTİYORSUN AMA MAAŞINDAN KESİLİYOR. DEVLETİN VERDİĞİ MAZERET İZNİ BİLE Bİ İŞE YARAMIYOR. BU TAŞERON SİSTEMİ DEĞİL KÖLELİK SİSTEMİDİR. GİRİŞ KARTININ ÜZERİNDEKİ LOGO TURKISH TECHNIC AMA GEL GELELİMKİ HİÇBİŞEYDEN FAYDALANAMIYORSUN!. KISACA ŞAHİN GÖRÜNÜMLÜ DOĞAN MİSALİ. NEYSE BEN YAZDIKCA SİNİRLENİYORUM. BU KONU ACİLEN DÜZELTİLMELİ. YENİ KADRO AÇARAK TEKNİSYEN ALTI YARDIMCI TEKNİSYEN ALTINDA TAŞERON! İŞTE BU TAŞERON DEĞİL TEKNİK DESTEK OLMALI! YANLIŞ BİRŞEY YAZDIYSAM AFFOLA. SAYGILARIMLA…

    Cevapla
    • 7 yıl önce

      Oldu kardeşim hemen sana teknisyenlik, yardımcı teknisyenlik verelim başka emrin ben gidip 5 sene okul okuyayım dirsek çürüteyim sen sallana sallana gel teknisyen ol başka bi emrin varsa çekinme söyle

      Cevapla
  9. 7 yıl önce

    THY.cargo da çalışanlara kadro verilirmi bilen varmı

    Cevapla
  10. 7 yıl önce

    TGS de taşeron mu

    Cevapla
  11. 7 yıl önce

    M Y gibi cemaatçiler olduğu müddetçe taşeronculuk artarak devam eder

    Cevapla
  12. 7 yıl önce

    Değerli Dost,
    Yüreğinize, kaleminize sağlık. Allah güç kuvvet versin.
    Türkiye’nin yarası, THY ve THY Teknik’in yarası TAŞERON sıkıntısını dile getirmenizden dolayı çok teşekkür ederiz.
    Bir firmada çalışıyorsun ve aynı işi yapıyorsun. Firmanın kendi kadrolu elemanları ÖZ EVLAT, aynı firmada çalışan diğer TAŞERONlar ÜVEY evlat.
    Sıkıntılar dile getirildiği zaman “Bunu bilerek girdi, girmeseydiniz. Kapı ahada orada.” Bu şekilde saygısızca konuşan gerek iş arkadaşları gerekse yöneticiler maalesef az değil.
    Herkes unutur, herkes susacak, ama o günde Allah’ın adaleti konuşacak. O zaman şimdi konuşanlar nasıl olacak… Adamlarda utanma yok ki.
    Herkes susacak, bir gün hakkını yediğiniz insanlar konuşacak. TAŞERON sisteme UCUZ İŞÇİLİK DEĞİLDİR. Birilerini zengin etme yoludur. Bunu adımız gibi biliyoruz.
    Sefa Bey,
    Siz anlatın anlatın, yazın yıllarca yazsanız da bu insanlar vicdanı susacak.
    MÜDÜR, BAŞKAN, ÜST YÖNETİM kim yönetici ise herkesi ALLAH’a havale ediyoruz. Bu yöneticiler bu haksızlık karşısında susuyorlar. Ağızlarını açmıyorlar. Bu nedenle onlar da huzur bulamayacak…
    Dualarımız bu yönde.

    Cevapla
  13. 7 yıl önce

    Yazınız için teşekkürler. Eşim başka bir sektörde taşeron olarak çalışıyor. İnanın her maaş aldığında gözleri doluyor. Memurdan fazlasını verip yarısını bile alamamak, onu da geçtim geleceğinin belirsiz olması günden güne yıpratıyor. Elimden geldiğince destek oluyorum ancak çocuklar büyüyor ve masrafları günden güne artıyor. Daha ne kadar katlanacağız inanın bilemiyorum. Bu duruma göz yuman yöneticilere hakkımız varsa helal etmiyoruz.

    Cevapla
  14. 7 yıl önce

    elinize sağlık

    Cevapla
  15. 7 yıl önce

    ben thy de değilim ama bir başka şirkette taseron olarak çalışıyorum. Yazınızı çok beğendim teşekkür edeyim dedim

    Cevapla
  16. 7 yıl önce

    taşeron olmadan bilemezsin .2 sınıf vatandaş ,köle … uzaktan sallamak kolay .aynı ofis aynı iş. ama taşeron .ve senelerdir çözüm yok !?? vizdansızlığın dibi . riyanın çıkarcılığın vücut bulmuş hali .baştan aşağıya çözüm bulmayanların … hükümetinden sendikasına şirket sahibine yöneticisine kadar cehennemde yanacaklar. çünki neden !!?? MADDİ // MANEVİ KUL HAKKI yeniyor .. CUMA kurtarmıycak .. benden söylemesi :)

    Cevapla
  17. 7 yıl önce

    Sefa bey, eline sağlık, yine döktürmüşsün de kimsenin umursadığı yok ki. Mevcut iktidardan önce ülkemizde yaklaşık 5 milyon civarı sendikalı çalışan vardı şimdi bu sayı 1 milyon civarına düşmüş durumda. Havacılık sektöründe thy haricinde sendikalı işçi çalıştıran hiçbir şirket yok bildiğim kadarıyla. Bu sömürüye dayanan sistemi kuranlar iktidardalar ve işlerine gelmediği için hiçbir şeyi düzeltmiyorlar, yandaşları taşeron firmaları zengin ediyorlar( tabii kendilerini de) örneğin havacılık sektörüne (tabii ki diğer sektörlere de) sendikalı işçi çalıştırma zorunluluğunu bilerek getirmiyorlar,tipik sağ zihniyetiyle insanları biat edin ,nankörlük etmeyin,azla yetinin,şükredin gibi geri kalmış ülkelere özgü sözlerle kandırıyorlar,taşeron firmaların tazminat vermemek için 11. ayda personel işten çıkarıp tekrar işe geri almalarına göz yumuyorlar,taşeron çalışanlar da iş buldukları için seviniyorlar, torpili sağlam olanlar thy’ye geçebiliyorlar ( örnekleri thy kargo’da var) kendilerinden çok daha fazla maaş,ikramiye,sosyal hak alan thy çalışanlarıyla beraber aynı ortamlarda sanki suçlu thy çalışanlarıymış gibi onlara kin ve nefret duyarak çalışıyorlar. Taşeron işçileri de sendikalı olmayarak,örgütlenmeyerek,birlik olmayarak,tepki vermeyerek,boyun bükerek marifet yaptıklarını sanıyorlar. Ne yapalım,geçim,para ve çıkar için sus pus olmamız lazım diyorlarsa da kimse şikayet etmesin bu şekilde çalışmaya ve bu zihniyete oy vermeye devam etsinler. İnsanları sömürerek, kutuplaştırarak,adaleti,eşitliği sağlamayarak,hak yiyerek,birbirlerine düşman ederek,doğru düzgün maaş,sosyal hak vermeyerek ileri gidemeyiz,gidemiyoruz da ama kimsenin umurunda değil. Bir de utanmadan işlerine geldi mi atıp,tutuyorlar şöyle büyüdük ,böyle geliştik,zenginleştik bilmem ne diye işlerine gelmeyince de ülkemizin terör,ekonomik sorunları ortada,coğrafya riskli,dış mihraklar vs diye sallıyorlar,insanına değer vermiyorsun, sömürüyorsun,hak vermiyorsun,adaleti sağlamıyorsun., geliri,işi eşit dağıtmıyorsun bu halde zenginleşmek mümkün mü? Gelişmiş ülkelerin bizlerden tek farkı, insanlarına değer vermeleri,adaleti sağlamaları ve eğitime önem vermeleridir bunları yaptıktan sonra gerisi zaten gelmektedir. Yüce Allah, haksızlığın,adaletsizliğin,sömürünün bolca var olduğu,herşeyin torpille,hemşehricilikle yapıldığı,kul hakkının bu kadar rezilce yendiği bir topluma,ülkeye refah,bereket,huzur,mutluluk verir mi, vermiyor ama kimse ders almıyor ne yazık ki !

    Cevapla
  18. 7 yıl önce

    Thy de bu hep var olmus bundan sonrada hep var olur biz taseron olarak fazla birsey istemiyoz ki asil isiyapanlar bizleriz parayi alan oturanlar

    Cevapla
  19. 7 yıl önce

    Teşekkürler Sayın İnan.Kanayan yaraya parmak basmışsınız.

    Cevapla
  20. 7 yıl önce

    THY de lise üniversite mezunu birçok insan dururken hayatında havaalanının önünden geçmeyen bakan mv tanı

    Cevapla
  21. 7 yıl önce

    Sorunumuzu dinleyip değerlendirip yazıya döktüğünüz için çok teşekkür ederim. Kimse bizi yazmıyor dertlerimizi dinlemiyordu. iyi ki varsınız. Çok dua alıyorsunuz çok.

    Cevapla
  22. 7 yıl önce

    Sefa Bey bu havacılığın en çok okunan yazarısınız. Sosyal konulara sıklıkla yer veriyorsunuz. Taşeron konusu yılların kanayan yarası. Taseron firma ile THY Yönetimi aynı yerlerden torpilli. Herkes yiyemez o mamayı. Taşeronluk THY den kalmaz ama sizin yöneticileri de taseron kanallı alın öneriniz gerçekten kayda değer. İşte ucuz iş gücü,İşte tasarruf. Saygılar

    Cevapla