THY'de Tartışmalı Karar! Pilotlar ve kabin memurlarından kan örnekleri alacak

THY’de Tartışmalı Karar! Pilotlar ve kabin memurlarından kan örnekleri alacak

Türk Hava Yolları’nda (THY) pilot ve kabin ekiplerine kuşkulu durumlarda uygulanan alkol ve uyuşturucu kontrolünün kapsamı genişletildi.

THY’de pilot ve kabin ekibine kuşkulu durumlarda uygulanan alkol ve uyuşturucu kontrolü dönüş uçaklarında da uygulanacak.

Yolcular indikten sonra THY Sağlık merkezinden ekipler uçağa girecek, pilotlar ve kabin memurlarından kan örnekleri alacak.

Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre bu kan örnekleri hızla ekip terminaline götürülecek. Sonuç ise kabin ekibi havalimanından ayrılmadan önce belirlenecek.

MESAİ TEST SONUCUNDAN SONRA KAPANACAK

Tahlilin uzaması halinde ise pilotların ve kabin ekiplerinin mesai kapatmaları da testlerinin tamamlanmasından sonra yapılacak. Yeni uygulama, pilotlar ve kabin ekipleri arasında kısmı de olsa huzursuzluğa yol açtı.

PERSONEL UYGULAMADAN RAHATSIZ

Özellikle uzun yatı uçuşlarında bir baş ağrısı nedeniyle alınacak ilaçların testlerin sonucunu etkilemesinden kuşku duyulmaya başlandı.

Ayrıca ekiplerin alkol yoğunluğu fazla parfüm ya da temizlik malzemeleri de kullanmaktan kaçınmaları söz konusu olacak.

Yeni uygulama, Uçuş İşletme Başkanı kaptan Pilot Bülent Ünalan ve Kabin Hizmetleri Başkanı Özlem Öncel imzasıyla duyuruldu.

Duyuruda şu ifadeler kullanıldı:

“Değerli Kaptanlarımız ve Kabin Ekiplerimiz, Kontrole tabi Havacılık Personelinin Alkol ve Psikoaktif Madde Kontrollerine İlişkin Talimat (SHT-APAM) gereği, uçuş sonrasında yapılmakta olan alkol ve psikoaktif madde testleri, İstanbul Havalimanı Ekip Terminali Sağlık Biriminde gerçekleştirilecektir. Konu hakkında gereken bilgilendirme ve yönlendirme, iniş sonrasında uçağa gelecek sağlık çalışanları tarafından ekiplerimize tebliğ edilecektir. İşlemin, uçuş sonrası görev süresi içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir. Testin uzaması halinde görev süresi sonu, testin tamamlanması süresi olacaktır. Ekiplerimizin değişen uygulama doğrultusunda hareket etmesini rica eder, emniyetli uçuşlar dileriz.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 11 ay önce

    Çok güzel bir uygulama, canımızı teslim ediyoruz. Kim akıl ettiyse tebrik ediyorum.

  2. 11 ay önce

    Doğru bir karar. Almanyada, bir pilot bilerek uçağı dağa çarptırdı. Psikolojik sorunu vardı.
    Tebrikler THY. ????

  3. 11 ay önce

    Bu uygulama bütün kamu kuruluşlarında yapılması lazım. Thy turkiyenin ve dünyanın göz bebeği tabiki yapılması en güzeli ve yapilsin

11 Yorum

  1. 4 ay önce

    Hikaye yaptıkları bişey yok o kadar kullanan var

    Cevapla
  2. 11 ay önce

    Aynı testleri hırsızlara yolsuzluk yapanlara kurumlarin hepsine yapılsın.madem öyle..

  3. 11 ay önce

    Kimden emir alınıyor kim tarafından bunlar yapılıyor.simdiye kadar THY tarihinde öyle bir prosödür yokken insanların kimliğini kan örneklerini almak neyse .

    Cevapla
  4. 11 ay önce

    Abi uçaklarda neler neler oluyor. Abaaavvv abavvvvvv…… Ne ararsan var. Şimdiye kadar nerdeydi bu uygulama? Kaptanınız konuşuyor;

  5. 11 ay önce

    Hey gidi , ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Neden rahatsız olunuyor ki. Yok parfüm yok ilaç. Bahane üretmeyin. Varsa hapçı, otçu , alkolik abi gitsin başka firmada yapsın. İşine saygısı olmayanın burada ne işi var

  6. 11 ay önce

    Bu uygulama bütün kamu kuruluşlarında yapılması lazım. Thy turkiyenin ve dünyanın göz bebeği tabiki yapılması en güzeli ve yapilsin

  7. 11 ay önce

    Yöneticileri tarafından sırf mobing uygulansın diye teknisyenler devamlı teste cağrıyorlardı. Şimdi uçucu ekibine düzenli kontrol getirmişler. Tabikide görevde kimsenin kullanmaması gerekiyor bu tür maddeleri ama buradaki amaç biraz farklı anlaşılan. Mobing’i artırmak biat kültürünü getirmek için uğraşıyorlar. Ne de olsa yönetim tarafı siyasal islam ve kabinesinden oluşuyor. Gerçekten yazık. Vasıfsız adamları yönetim kadrosunda doldurarak 100 yıllık şirketi ne hale getirdiniz

  8. Biz de maaşlarımızın dolar cinsinden 2015 yılı seviyelerine geri dönmesini istiyoruz. Var mı kulak veren? Tamam her türlü testi yapın kabul. Ama siz de bizim standartlarımızı eski haline geri döndürecek misiniz artık? Bu kadar “REKOR” karlar açıklarken hem de. Yeni işe başlayan pilotlar ne ev ne de araba alabiliyor artık. Evlenip yuva kuramıyoruz! Düğün organizasyonu falan hayal. Hemen nikah kıyıp nasıl sessizce 1+1 kiralık evde mülteci gibi yaşarız, bunların hesabını yaparak uçak kullanmaya gidiyoruz. Çoluk çocuk yapmak zaten hayalin de hayali. Şunu bilin ki bir uçak için en büyük tehlike geçim derdi yaşayan ve bu yüzden mesleğini sorgulayan pilottur. Şu andaki maaşımızın TL cinsinden büyük paralar gibi gözüktüğünü düşünen varsa orta kalitede bir okulun yıllık kaç para olduğunu, istanbulda orta kalite bir semtte kiraların ne kadar olduğunu, hamile bir eşin süreç boyunca ne kadar masraflı olduğunu, bankaların ev ve araba için ne kadar düşük krediler verdiğini vs.vs biraz araştırmasını tavsiye ederim. Mesleki standartlar çift taraflı olarak devam ederse ortamın kalitesi devam eder. Yetkililere duyrulur. Pandemi mandemi kalmadı artık bitti! Şu Ocak ayında artık ücretlerimizi eski standartlarına geri çıkartın artık yeter!!

  9. 11 ay önce

    Çok güzel bir uygulama, canımızı teslim ediyoruz. Kim akıl ettiyse tebrik ediyorum.

  10. 11 ay önce

    Doğru bir karar. Almanyada, bir pilot bilerek uçağı dağa çarptırdı. Psikolojik sorunu vardı.
    Tebrikler THY. ????

  11. 11 ay önce

    Aynı testleri diğer birimlerde çalışanlara da yaparlarsa adil olur.
    Zaten düzenli sağlık kontrolü veya rastgele alkol kontrolü yapılıyor. Bu uygulamanın amacı nedir?
    Uygulamanın değişme sebebi neyse diğer birimleri de kapsamalıdır.