featured

THY'DE SENDİKAL SÜREÇ YARA ALMADI….ÖLDÜ

Bugün THY ve Hava-İş arasında üç buçuk aydır sürdürülen toplu iş sözleşmesi sonuçlandı.
1975 yılından beri THY’de imzalanan en komik ve en iletişimsiz toplu iş sözleşmesi bu oldu.
Bu sözleşmede dikkat çeken en büyük unsur,sendikacılık tarihinde işveren ve sendikanın inanılmaz uyum içinde çalıştığı bir süreç olmasıdır. Hani söz vardır. Eşyanın tabiatına aykırı derler ya...İşte aynı öyle…
Bu süreçte kazanımları veya kaybedilenleri sizlere tekrar yazacak değilim. Benim ilgilendiğim konu, her zaman için iki zıt kutup olan (olması gereken) işveren ve sendikacılığın seyir değiştirmesidir.
İşveren ve sendikanın birlikte hareket etmesi düşünülemeyeceğinin yanı sıra anlamsızdır da. 
Türkiye’deki sendikacılık bundan sonra bu şekilde devam edecekse bir an önce sendikaların kapatılması veya işverenin alt kolu olarak çalışması daha mantıklı olacaktır.
Bu sayede aracı kurum misali çalışan sendikalara aidat ödenmeyeceği gibi sözleşme dönemi denilen süreç olmayacağından, çalışanlar 1 Ocak 2019 tarihinde işverenin takdir ettiği zamlı maaşlarını alabileceklerdir.
Çünkü; tamı tamına üç buçuk aylık süreç içinde paranın değer kaybı da göz önüne alındığında ekstra bir kazanım olmamıştır (NOKTA)
Kısaca; İşveren tarafından ne takdir edildiyse o alınmıştır.
Yeni nesil çalışanlar şunu bilmelidir ki, sendika işveren ilişkileri hiç bu kadar sıcak ilişki içerisinde ve çalışanların toplu iş sözleşmesi süreci içinde üye bilgilendirmelerinden uzak bırakılmamıştır. Bir zamanlar, çalışanlar tüm sözleşme dönemi içerisinde sürecin hep içinde olmuşlardı. Tabii ki son THY toplu iş sözleşmesine kadar…
Mevcut sendikal anlayış içinde hangi çalışan,işveren temsilcileri ile sorun yaşadığında nasıl hakkını arayabilecek, Sendikasına nasıl güvenecek ve sendika yönetimine yönelik nasıl saygı duyabilecektir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 Yorum

  1. 5 yıl önce

    Enflasyon artışına toplu sözleşme mi imzalanır?.. Emekli maaşlarına bile yansıyor enflasyon artışı… +1,5 ,+2 ise sendika aidatı… Sendika aidatı alabilmek için toplu sözleşme imzalayan sendikanın adı sizce nedir? Sendikayı bu hale getirenler sadece işveren ve onun atadığı sendikacılar mı? Yıllarca Atilay Ayçin yönetimini yerden yere vuran bu site yöneticileri de dahil olmak üzere, yönlendirilmiş haber sitelerinin, üyelerini genel kurula katmayan Kabin ve uçuş işletme üyelerinin hiç mi vebali yok….Etttiğinizi buluyorsunuz.. İlenmek, beddua etmek, olayı Allaha havale etmek yerine, kılınızı kıpırdatın itiraz edin. Siz kendi adınıza hiç birşey yapmaz iseniz, Allah sizin adınıza hiç bir şey yapmaz.. İşveren sendikası sizin layığınızdır….Hep birlikte mutluluk içinde yaşayın…Ama ne olur ağlaşmayın…. Eski Hava-İş’i hatırladıkça ağlaşmanıza bir anlam veremiyorum..

    Cevapla
    • Yönetici 5 yıl önce

      Kardeşim, beni de yorumuna dahil etmişsin. Doğrudur Atilay Ayçin i benden iyi tanıyamazsın (tabii ki sen Ayçin değilsen) Onunla mukayese ettiğim yok. Tabii ki Atilay Ayçin’in ilk dönemi hariç tüm toplu iş sözleşmelerini tenkit eden biriyim. Sizin için problem mi var? Ayçin’in son zamanlardaki yönetim anlayışını beğenmek zorunda mıydım. Neyse ölen le gidenin arkasından konuşmak adetim değildir.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      İ
      smimi yazmama rağmen (tabii ki sen Ayçin değilsen) yorumunu yazmışsınız… Hava-İşten isimle yorum yapanları araştırmadan bu kadar habersizseniz size ne söyleyebilirim ki? Ben Ergül Alkılıç…2009-2013 Hava-İş Muhasebe ve Finans müdürüyüm….Beni bilmemeniz mümkün değil….Soruma saldırarak , ölenin arkasından konuşmak adetim değil diye cevap vermişsiniz…Herkes konuşacak, konuşmalı….O dönem daha fazka konuşulmalı… Beğenmek zorunda mıyım diyerek yaptıklarınızı, ettiklerinizi unuturamazsınız….Kimse hoşlanmadığınız birinizi sevmenizii istemiyor sizden. Sadece insafsızlığınızın hesabınızı vermenizi istiyoruz… O kadar…

      Cevapla
      • Yazar 5 yıl önce

        Ben Hava-İş de Ayçin ve Mustafa Yağcıdan başkasını tanımam. Diğerleri muhatabım da değildi zaten. Sizi gerçekten tanımıyorum. Ayrıca bir kişinin yorum hanesine bir isim yazması o kişinin,aynı kişi olduğunu da göstermez. Yorum hanesinde yorum yapanın kimlik bilgilerini almıyoruz. İsteyen istediği isimle veya rumuzla atabiliyor. Tekrar söylemem gerekirse Ayçin’in son dönemindeki hataları müthişti. Koltuk hırsına yenildi ve şimdiki sapsarı sendikanın gelmesine neden oldu.

        Cevapla
  2. 5 yıl önce

    HAKKIMIZ HARAM OLSUN . . .

    Cevapla
  3. 6 yıl önce

    Adam kendisini destekleyenlere yakışan, hakettikleri ve layık oldukları bir TİS imzalamış, nesine gocunuyorsunuz?

    Cevapla
  4. Turk Hava Yollari ucus ekiplerinin yapabilecegi onca kanuni yol varken, hala bu sari sendikanin biyiklisina aidat kaptiriyor olmasi trajikomiktir, ucus ekipleri aglanacak hallerine gulmeye calismaktadir, sadece dedikodu yaparak, kapi arkalarinda aglayarak, bidi bidi konusarak maalesef dunya tarihinde alinmis hak yok. Hayatta herseyin bir bedeli var, dik durmanin tk’daki bedeli belli, sendikaya 400 kusur aidat odemezsin, sirket de sana 1000 kusur az maas yatirir ki – ayni kulfere farkli nimet ahlaksizligina girer- aradaki fark 700-800 liradir. E sen hem ben kaptanim, oyum, buyum cok degerliyim, vezgecilmezim diyeceksin hem de uc kurus fark havaseni satip sozde sendikaya uye olacaksin, insan kendi gozunden duserse yasamasi zorlasir, insan erdemiyle, ahlakiyla, durusuyla insandir, yoksa milyar dolari olsa adam degildir. Herkese adam gibi kaptanlik yapabilecekleri yillar diliyorum.

    Cevapla
  5. 6 yıl önce

    Ben 2007’de THY ye geldim. Bu pasaport memuru sendikacı adam başa geldiğinden beri de bu kadar hak kaybına şahit olmadım. İmzalanan sözleşmeleri açın bakın kıyaslayın, yalan yok. Yazıklar olsun.

    Cevapla
  6. 6 yıl önce

    Değerli Üyelerimiz;
    TİS görüşmeleri kapsamında, Arabulucu sürecinde Hava-iş Sendikası ve Türk Hava Yolları yetkilileri, Hava-iş Sendikası Genel Merkezinde bir araya gelmiştir. Gerçekleşen toplantıda TİS maddelerinde uzlaşılamayan konular ele alınmıştır.
    Çalışanların haklarının korunması ve emeklerinin karşılığını alabilmeleri için, üye istekleri doğrultusunda titizlikle detaylandırılmış olan TİS teklif maddelerimizden feragat edilmeyeceği bir kez daha THY tarafına iletilmiştir.
    Ancak, belirtmeliyiz ki; işveren vekillerinin, sunduğumuz teklifleri incelemek yerine, sadece doğuracağı maliyetler ile ilgilenmesi, üyelerimiz adına üzüntüyle karşılanmıştır.
    Devamı var ama sıgmadı 5 nisanda sendikanın sayfasında yayınlanmıs olan yazı.. Utan havaiş

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Hava iş degil hakkını aramayan, tepkisiz, sorgulamaz çalışanlar utansın.

      Cevapla
  7. 6 yıl önce

    Ben sirketimden memnunum. Acilen aradan cikartilsin sendika. Zaten enflasyon yalan. Maaslar kus oldu ama bu gerceklikte turkiyede iyi bir sirket thy. O yuzden bu sendikayi basimizdan atalim lutfen. Haram para kazanmiyorum . Istemiyorim bu sendikaya para mara koklatmak saygilar

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      çık arkadaşım sendikadan seni zorla tutan yok.

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Zorla degil de sendikadan cikinca dayanisma bile odesen farklarinalamiyorsun vs sikinti oliyor maalesef. Yoksa oyle olmasa bir tane adam kalmaz emin ol.

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Sevgili kardeşim bence sen memnun olduğunu sanan bir enayisin. Şirketinin gelirinin %80’den fazlası döviz. Sen alıyorsun soğan. Ülkende enflasyon olmuş %24 (ki yansıyan bu, aslında daha fazla) sen hala memnunun diyorsun. Acaba alın terine ve yaptığın işe mi değer vermiyorsun?

      Cevapla
  8. 6 yıl önce

    Sefa abi sana bi soru.
    Hava iş,medyaya yansıdığı rakamlara göre bu değerlere göre sendikacılığı öldürdüyse bizim Çelik çomak iş sendikacılığı ne yaptı dersin :D

    Cevapla
  9. 6 yıl önce

    Thy’de sendikal süreç yara almadı,öldü düyorsunuz çok haklısınız da ülkemiz öldü sendikalar ölmüş çok mu? Ülkemizde eskiden de birçok şey yanlıştı,hatalıydı,sorunluydu ama hiçbir zaman şimdiki gibi olmamıştı. Bu günleri de gördük hamdolsun. 2002’de akp iktidar olmadan önce 5 milyon civarı olan sendikalı sayısı günümüzde 1 milyonun altına düştü.İktidar, insanlarımızın para,çıkar ve makama olan tutkusunu,tamahkarlığını,haklının değil,güçlünün,zenginin ve iktidarın yanında olmayı onlara sorgusuz,koşulsuz biat etmeyi her zaman marifet saymasını iyi kullandı,kendisine tepki verenleri de işsizlikle,cezayla vs tehdit edip yanına çekti sonuç alın size dillerinden düşürmedikleri,adaletten,güvenliğe,iş hayatından,spora,sanata tepeden tırnağa değişmiş yeni Türkiye.
    Her toplum hak ettiği gibi yönetilir,derdi davası pas bilet,maaş ve ikramiye olan neme lazımcı,çıkarcı,bencil,umursamaz,şark kurnazı çalışanlara böyle işveren ve sendika yakışır,kimse sızlanmasın,ağlamasın…

    Cevapla
  10. 6 yıl önce

    Farkettiniz mi taäeronundan tutun da Pilot’lara kadar kimse memnun değil maaslardan. İlker Aycı çokta işciden yana değilmiş hani !
    Enflasyon büyüyor maaşlar küçülüyor bu gidişle taşerona bile adam bulamayacaklar haberleri yok beyfendilerin !

    Cevapla
    • Yönetici 6 yıl önce

      işverenin görevi toplumun menfaatlerinden ziyade temsil ettiği işverenin hak ve menfaatleridir. Her kurum kendi görevini yapmalı.

      Cevapla
  11. 6 yıl önce

    Sözleşme metni bile yok neye imza atıldığı bile meçhul. Hem para veriyoruz besliyoruz elemanları hem de şu rezilliğimize bak.

    Cevapla