THY’de Kriz: Pass Bilet ve Jump Seat Mağduriyeti! Uçuş Kapılarında Haksızlık: Teknik Çalışanlar Neden Mağdur? “Id Kart Sahibi Ortaklık Personeli” kim?

  • Havadaki Bayram Yoğunluğu ve Yorgunluğu…
  • İştirakler Arttıkça Haklar Kırpılmamalı…
  • Pass Bilet ve Jump Seat Mağduriyeti!
  • Çalışanların Hakları Göz Ardı Ediliyor: Teknik A.Ş. İsyanda!
  • Uçuş Kapılarında Haksızlık: Teknik Çalışanlar Neden Mağdur?
  • Adaletsiz Prosedür, Çalışanların Sabır Taşını Çatlattı!
  • “Id Kart Sahibi Ortaklık Personeli” kim?

Değerli Okurlar,  

Bayramın tatilinin bitişiyle yoğun bir hava trafiği ve zorunlu mesailerle sektörümüz için hayli yorucu bir haftayı geride bıraktık. Yine uçuş kapılarındaki yoğunlukta pass bilet ve jump seat mağdurları kıvranıp durdu. Babamdan beri bildiğim ve yıllarca mücadelesi verilen sicil sıralamasıyla uçuş sistemi oturmuşken, yeniden farklı farklı biçimlerde sorun hortlatılmaya başlandı. 

THY Teknik A.Ş. eskiden genel müdür yardımcılığı düzeyinde A.O.’ ya bağlı bir bakım birimiyken, büyüyen filo ve bakım sektöründeki artan ihtiyaçlar nedeniyle zamanla kendi başına devasa bir bakım organizasyonuna dönüştü. O dönem Teknik Genel Müdür Yardımcılığına bağlı çalışanlar, kamu mantığı anlayışında tüm hakları ile yeni kurulan THY Teknik A.Ş.’ ye devredildi. Bu nedenle uzunca yıllar maaş ve tüm sosyal haklar her iki tarafta da aynı biçimde korunmaya çalışıldı. Zamanla birtakım farklılıklarla kıyas ve çatışmalar yaşansa da temelde bu eşitlik sürekli gözetildi.

Bir dönem sendikalarla yaşanan sorunlar ve artan personel ihtiyacı ile Habom Projesi devreye sokuldu. Yeni büyük bir iştirak şirketi ile THY A.O. dan farklı ücret ve koşullarda bakım personeli istihdam edilmesi ve mevcut teknik çalışanların da bu çatı altında hizmet vermesi hedeflenmişti. Hem maliyetlerin düşürülüp mevcut sendikal problemlerin aşılması hem de yeni bir personel ve ücret politikası ile yola devam edilmesi isteniyordu. Lakin işler umulduğu gibi gitmeyip bakım yetkisi ve organizasyonel sorunlar aşılamayınca yeniden Teknik A.Ş. çatısı altında sistemin yürütülmesine karar verilmişti. THY’nin ücret ve sosyal haklarının o dönem TEKNİK ve HABOM çalışanlarından kırpılmaya çalışılması ve farklı farklı muamele girişimleri o dönem büyük travmalarla ağır tepki ve sorunlara neden olmuştu. O dönemden beridir Teknik A.Ş. çalışanlarında bir dışlanmışlık ve 2. sınıf muamele duygusu yaratıldı. 

İlker AYCI döneminde de kısmen bu duygu baskın bir biçimde hakimken, Ahmet BOLAT’ın göreve gelmesiyle buzlar büyük ölçüde eriyip, ekstra kâr payı ikramiye gibi çalışanlarda doping etkisi yaratan ilave ücretlerle ciddi bir rahatlama yaşanmıştı. Temelde aynı işe farklı açılardan hizmet eden insanların birbirinden ayrıştırılmaması ve adalet duygusunun korunması çok önemlidir. Yıllarca aynı şirkette aynı uçaklara hizmet etmiş insanları birbirinden ayırmak ve birine ayrıcalık ötekine 2. sınıf muamelede bulunmak asla adil bir anlayış sağlayamaz. Ailesiyle kapılarda bekleyen, uzunca yıllar bakım yaptığı uçağa başkalarının yakınlarından sonra boş yer olursa binebilen bir personelinizin ruh halini düşünebiliyor musunuz?

Bayram boyunca ailesiyle bu durumu yaşayan onlarca öfkeli ve tepkili kişilerden şikayetler aldım. Detaylıca konuyu irdeleyince en son 2017 yılında yenilenmiş ‘’Boş Koltukların Uçuşta Kullanımı’’ ile ilgili bir prosedürde açıkça belirtildiği üzere ID KART SAHİBİ ORTAKLIK PERSONELİ ifadesinin ne hikmetse son birkaç aydır yalnızca THY A.O. personeli biçimde yorumlanmasından dolayı bu sorunun yaşandığı iddia ediliyor. Bu yorum nedeniyle THY A.O. çalışan ve yakınlarına öncelik tanındığı bu yüzden Teknik A.Ş çalışanlarının jump seat olarak uçuş yapamadıkları belirtiliyor.

Şayet ortada bir uygulama değişikliği yahut başkaca bir talimat yoksa bu el altından yapılan haksızlık neden? Bir dönem Ahmet Bey’in kabin memurları ve uçağın güvenliği için sivil yolcuların ekip koltuklarına alınması gerektiği yönünde bir açıklaması olduğu söyleniyor.  Şayet böyle bir açıklamadan yola çıkılarak THY A.O. çalışanlarının yakınlarına bile bu imkân sağlanıp, uçağa (Certificate of Release to Service CRS) veren bir Teknisyen ya da Mühendisinden bu hak esirgeniyorsa ya burada bir kasıt ya da büyük bir uygulama hatası vardır. 

Bu durumun muhakkak düzeltilerek çalışanların aidiyet duygusuna zarar verilmemeli. Nasıl ki TGS, TSS gibi iştirak çalışanlarına da buna benzer hakların sağlanması arzu ediliyorsa, on binden fazla çalışanı olan bir kurumunuzdaki çalışanlarınızın da hak kaybına fırsat vermemelisiniz. Herkes çok iyi bilir ki tecrübeli bir kaptan, teknisyen ve mühendis çok uzunca yıllarda bile yetişmiyor. Hele ki kalifiye iş gücünün öneminin arttığı bir dönemde, ülke ekonomimize ve işletmelerimize katma değeri yüksek iş güçlerini küstürmek, böylesi basit hatalarla gücendirmek çok büyük bir haksızlık.

Havacılık her zaman dünyanın en gözde ve prestijli sektörlerinden biri. Bu alanda yolcu ve kargo taşımacılığı kadar askeri ve savunma alanları gibi stratejik değerli çok büyük bir sektörün mensuplarına zarar ülkeye ihanet olur. Bazen önemsemediğiniz bu basitleştirilen farklı muameleler insanları bilinç altında başka arayışlara itebiliyor. Değersizlik ve adaletsizlik duygusu, ücret veya standartlar ne kadar iyi olursa olsun her zaman içten içe derin kopuşlara neden olur. Bu yaklaşımlarla büyük hayalleri ve hedefleri olan kurumlara zarar verilmesine müsaade edilmemesi, birliğin ve beraberliğin adaletle korunması gerekir.

Hepinize sağlık ve huzur dolu haftalar dilerim…  

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 4 ay önce

    Teknisyenler istifa ediyor bı çok yabancı firma türk teknisyen ile çalışmak istiyor kalifiye teknisyenler bir bir gidiyor işin sonu kötü olucak çözüm yok ama bakalım ne olucak

  2. 4 ay önce

    Onların yüzünden haklarımız birer birer gitti ki istedikleri de oydu zaten hasetçilerin.Teknik zaten iştirak değildir,thy ile beraberdir.artık eski personel kalmadığı için şirkette,bazı mantık yürütebilenler hariç,bu durumu anlamıyor,bilmiyor eskiyi.tgs de kendini teknikle bir tutmasın,karşılaştırmasın.
    Not:thy personeliyim,teknik değil

  3. 4 ay önce

    Ve işin ilginç tarafı istanbul havalimanında bazı tgs personelleri bize böyle bir bildirim gelmedi diyip sağolsun tekniğe jumpseat kesip gönderiyolar ama Antalyada ki Tgs personeli teknik kesinlikle uçmayak jumpseat de diye havalimanında yolcuların ortasında bağıra bağıra geziyolar ya birileri işgüzarlık yapıyor el altında yada tekniğe karşı bir bilenmişlik var.
    Beraber sıra beklediğimiz kaptanında dediği gibi “adamların kapıyı bile sökmeye yetkisi var ama tamir ettikleri jumpseat koltuğuna oturtmuyolar gerçekten enterasan bir şirket” diye söylene söylene gitti uçağa inşallah sizde binersiniz kalmazsınız diye de teselli de bulundu. Ayrıca kabin ekibinin yanına sivil binmeyecek denilmesine rağmen bütün jumpseat kesilen kişilerin sivil olması dışında da bir sorun yok tabi.

32 Yorum

  1. 4 ay önce

    Sayin editor bu birsey degil ki simdide İK oturmus biz bu teknik personelin maasini nasil gasp ederiz diye dusunup yuz yilin icadini bulmuslar bu aksam gelip kabin icinde paylasmislar yeni kidem yapilanmasi. Artik 5 yilda bir harf ilerlemesi olacakmis bunun yani sira buna geçildiği zaman otomatikman kayiplar olusacakmis %5 hatta cok daha fazlalari bile yahu bune is bilmezlik aymazliktir elinizde adam tutamiyorsunuz herkes gidiyor yada yer bakiyor siz kafayimi yediniz bizler piyasa altinda maas aliyoruz derken bunlar hala teknigin maaslarini nasil gasp ederiz kafasindalar sirketi satmayami karar verdiniz cunki mantikli tek bir izah yada akli bali bir dusunce goremiyorum. Hem 5 yilda bir harf ver hem maas kaybi yasat ayrica birde boyle olunca 2 yilda articak maasinizin ekonomik kaybi cabasi ozaman o enflasyon farklarini nasil yasitacaksiniz bileske artisin! Ayirca neden 19 yillik personeli 15 yila yuvarliyorsunuz herkesi yukari yuvarlayin bir siz akillisiniz dimi bu kabul edilemez birseydir bunu ucus isletmeye uygulamayi bir denesenize yermi yureginiz yada neyiniz var ise! Yeter ya yeter arkadas ne huzur biraktiniz ne calisma keyfi hergun baska bir sacmalikla peydah oluyorsunuz AO nun benden hic bir ustunlugu yok ne kaptani memuru nede baskasi yeter biktik usandik ya is baskisi yorgunlugu yetmiyormus gibi birde sizin bu sacmaliklarinizla ugrasiyoruz.vergiyi sabitleyin %20 ye o vakit hem maastan vergi kes hem urun alirken vergi ver ne ala memleket! Sendika sana diyecek lafim yok omurga eksikligi icin ilacta yok nediyim Galip ALLAHTİR! BOYUN EYMEYİN!

  2. 4 ay önce

    Zaten hakkın olan şeyi elinden almış, şimdi geri verse ne olur?
    Bunların akıllanması için istifa edin kardeşim. Onlar size muhtaç.
    İstifa edene kadar da omurgalı durun. Olmayacak işe olmaz deyin.
    Hakkıyla yapın işi kalan iş için bir C\S bulsunlar bulabiliyorlar ise. Bulamıyorlarsa hostesleri CS yapsınlar zaten maaş aynı :)

  3. 4 ay önce

    THY den fesih gerekçesi bildirilmeden, ifade alınmadan yüz küsür kişi atıldı, jump seat kadar haber değeri olmadı!!

  4. 4 ay önce

    Şahit olarak duydugumuz teknikdeki üst yöneticilerden biri beğenmeyen kapı açık gidebilir demişti. Yani dediği gibi ya boyun eğip devam edicen yada bu ülkeden göç edicen.

  5. 4 ay önce

    Ve işin ilginç tarafı istanbul havalimanında bazı tgs personelleri bize böyle bir bildirim gelmedi diyip sağolsun tekniğe jumpseat kesip gönderiyolar ama Antalyada ki Tgs personeli teknik kesinlikle uçmayak jumpseat de diye havalimanında yolcuların ortasında bağıra bağıra geziyolar ya birileri işgüzarlık yapıyor el altında yada tekniğe karşı bir bilenmişlik var.
    Beraber sıra beklediğimiz kaptanında dediği gibi “adamların kapıyı bile sökmeye yetkisi var ama tamir ettikleri jumpseat koltuğuna oturtmuyolar gerçekten enterasan bir şirket” diye söylene söylene gitti uçağa inşallah sizde binersiniz kalmazsınız diye de teselli de bulundu. Ayrıca kabin ekibinin yanına sivil binmeyecek denilmesine rağmen bütün jumpseat kesilen kişilerin sivil olması dışında da bir sorun yok tabi.

  6. 4 ay önce

    Teknisyenler istifa ediyor bı çok yabancı firma türk teknisyen ile çalışmak istiyor kalifiye teknisyenler bir bir gidiyor işin sonu kötü olucak çözüm yok ama bakalım ne olucak

  7. 4 ay önce

    TK da teknik personeli çekememezlik var. Kaptan ve kabin ekibi jmp seat sadece uçucu personel olma zorunluluğu istediği için TGS personelleri de cenaze dahi olsa raporlanmamak için boş koltuk kuralına uyuyor. Kendileri dahi binemedigi uçağa önce TK sonra teknik kalırsa da kendileri biniyorlar . Burda yapılan büyük bir mağduriyet var. . hiçbir personel ailesi ile kapılarda surunmeden o uçağa binemiyir zaten çoğu zaman surunse de binemiyir. Uçakların hepsinde fazla satış var

  8. 4 ay önce

    02 Haziran tarihinde Atlantik Uçuş Akademisi’ne (AFA) ait tek motorlu uçak, teknik sorun sonrasında Tekirdağ Süleymanpaşa İlçesi Yağcı Mahallesi yakınlarında bir tarlaya mecburi iniş yaptı. Bu haberi sitenizde göremedik…
    Sanırım BİR SEBEP İLE gözden kaçtı…

    • Yönetici 4 ay önce

      Allah korusun bir yaralanma olmadığı zaman mecburi iniş yapmak haber niteliğinde değildir üstüne üstlük öğrencinin bir başarısı söz konusu keşke yorumunuzda bundan da bahsetseydiniz. İnsanlarda panik yaratmaya gerek yok. BİR SEBEP DERKEN ne demek istediniz biz tüm yorumları yayınlarız söyleyin ki bilelim?

      • 4 ay önce

        İşinize gelmeyen ve iktidardan birilerini eleştiren yorumları yayınlamıyorsunuz, objektif değilsiniz!

        • 4 ay önce

          İktidara vurmak için eğitim uçağının tarlaya uçmasını mi kullanıyorsunuz?
          Bu kadar mı alacaldiniz?
          Hey Allah’ım yaaa.havaciliktan bı haber nereden saldiririm derdinde.

  9. 4 ay önce

    Teşekkürler yazınız için yazı içerisinde uygulamada ya bir kasıt ya da uygulama hatası demişsiniz burada mutlak kasıt var prosedür değişmemesine rağmen uygulamayı aniden değiştirmek mutlak kasıta işaret eder!!!!

  10. 4 ay önce

    Bakıyorum da adamlar her yerden vuruyorlar. Bildiğin eziyet ediyorlar. Acımıyorlar. Ama hala herkes insiyatif alıyor. Almayın kardeşim. Mesai var diyince koşarak geliyorlar. Gelmeyin kardeşim. Siz ses çıkarabilidğiniz konularda ses çıkarmazsanız afedersiniz ama daha çok sırtınıza binerler

    Altını çizerek söylüyorum kesinlikle görevinizi kötüye kullanmayın. Sadece Amm e uyun yeter.

    • 4 ay önce

      Ya o kadar sasiriyorum ki mesai var deniyor koşa koşa mesaiye kalan bir grup var ama sorunca hep iş yogunlugundan dert yaniyorlar e sen kardesim gün içi yoğun çalışıyorsan mesaiye kalıcak enerjiyi nerden buluyorsun.Farkinda değilsiniz her kaldığınız mesaiden 3 kuruş para alıyorsunuz ama geleceğinizi satıyorsunuz adamlar bakıyor bunlar öl desek ölecekler zaten diyorlar adama ne gerek var iyi maaş vermeye ne gerek var diyorlar akıl alır gibi bı kendimiz ediyoruz adamlar takviye diye bir absurtluk çıkarttılar mesai olmasın diye hala mesaiye kalıyorlar koşa koşa şaşkınlıkla izliyorum. Yazık nediyim ki…

  11. 4 ay önce

    Onların yüzünden haklarımız birer birer gitti ki istedikleri de oydu zaten hasetçilerin.Teknik zaten iştirak değildir,thy ile beraberdir.artık eski personel kalmadığı için şirkette,bazı mantık yürütebilenler hariç,bu durumu anlamıyor,bilmiyor eskiyi.tgs de kendini teknikle bir tutmasın,karşılaştırmasın.
    Not:thy personeliyim,teknik değil

  12. 4 ay önce

    Neden teknik as nin İK. biriminin yeni maaş düzenlemesi yani yeni teknisyenleri nasıl çıldırtır ve kusturup göndeririz modundaki yazdığım haberi yorumlamadiniz kidemlerin 5 yılda bir artırılması ve ciddi maddi kayıplara sebep vericek bu yeni haksızlığı sayın admin

    • 4 ay önce

      Hü**** efendiye dikkat edin .Isten atildiginizda sendika avukat numarası verirse telefon açtığınızda 4 3 alırsın başka bir şey alamazsın diye bağırma olursa şunu iyi bilin o avukat değildir. Hün*** efendidir .Haksız hukusuz şekilde isten atar seflerin müdürlerin kiskirtmalariyla verdiği isimlerle hareket eder suçsuz çalışanın sadece müdürün şefin verdiği isimle isten atar utanmadan avukatlık numarasıyla korkutmaya çalışır. Insaalah Hün*** efendi yaptıklarının beterini görürsün çöpten ekmek toplayacak duruma düşersin.

      Cevapla
  13. 4 ay önce

    Benim ve genel olarak technıch çalışanlarının bir mağduriyetini dile getirmek istiyorum.Ben 14 Haziran akşam 19:50 da eşimle birlikte Adanaya uçmak için İstanbul havalimanına geldim.15 Haziran sabah 06:30 saati ile 4 tane uçuş geçti hiç birine alınmadık,08:30 uçağını bekliyoruz.Technıch çalışanları Jump Seat koltuklarına alınmıyormuş artık.Bunun mağduriyetini benimle birlikte bir çok personelde yaşadı birebir şahit oldum.Çoğu kişi bayramda ailesine veya eşinin ailesine el öpmeye ziyarete gidiyor.Bunun haricinde cenazesi olan,büyüklerinin mezarına ziyarete giden,memleketinde kurban kesmek isteyen insanlarda oluyor.Öncesinden bilette alamıyoruz çünkü planlamadan net bir bilgi gelmiyor bayramda çalışıp çalışmayacağımıza dair,bu yüzden pass biletleri ile şansımızı deniyoruz.Herkesin özel aracı olmuyor benim gibi o yüzden ulaşım araçlarına mecbur kalıyoruz.Biz bu bayram gidemeyeceğiz büyük ihtimalle,çünkü havalimanında kaldık.

  14. 4 ay önce

    Ya bu deveyi güdücen ya da bu diyardan gidicen

    Cevapla
  15. 4 ay önce

    Açılsın artık şu tünel.

    • 4 ay önce

      Tünel açılacak diye Aydınlı’dan ev tuttuk, 7 yıldır açılacak :)

  16. 4 ay önce

    Yazın güneşin altında kışın soğuk havada yağmurda donuna kadar ıslan kim uçağa daha yakın kim hizmet ediyorsa sıralama öyle olacak kilimali çalışanla donuna kadar ıslanan fark olmalı zaten maaşlar tersine kılimalı çalışan 60)70 bin g*** donan 25)30 bin adalet olmalı

  17. 4 ay önce

    Teknisyen günü kutlaması altında yayınlanan videoda bizi tgs olarak göstermişlerdi yeni yazlık tişörtleri de tam tgs uçak altında uydurmuşlar tam olmuş şirketten gidenlerin sayısı az görülmüş sanırım daha çok adam gitsin istiyorlar.

  18. 4 ay önce

    İşten atılmalarla ilgili airlinehabere haksızlık etmeyelim. Yabancı dil puanından dolayı işten atılan kabin memurlarını sadece airlinehaber haber olarak verdi.

  19. 4 ay önce

    Jumpseat de değil ao çalışanından sonra binmek, kimse olmasa bile bizi boş jumpseate almıyorlar. Yani jumpseat boş gidiyor, gene almıyorlar.

  20. 4 ay önce

    Hepiniz ayrı yerden şu ülkede yaşamaktan soğuttunuz insanı, memlekete giderken son umudum jumpseat oluyordu, gece gündüz demeden tamirini yaptığımız uçağa ben binemiyorum ama sırf ao da olduğu için yakını bile biniyor bu nasıl bir durum, ağlanacak halimize gülüyorum. Onun için yaşasın Ryan Air, 10-11 July in Atatürk airport. garibim insan kaynakları da gidenlere mülakat yapsın neden istifa ediyorsunuz diye, boşuna zaman kaybı yani, sorsanız ne değişiyor sanki

    Dile getirdiği için yazarımıza teşekkür ederim.

  21. 4 ay önce

    Arkadaşım jumpseat e alınmadığı için İzmir’den otobüsle dönmüş, Kars ta olsa nolcakti

    Mikail bey hakkımızı yedirmeyin

  22. 4 ay önce

    İştirakler arttıkça haklar kırpılmamalı ifadesi hatalı zaten ÇED veriyor.Teknikte,AO da pass alıyor üstüne çıkan olamaz zaten verdik dedikleri istirek nerdeyse hiç binemiyor.Ocak ayında Antalya’ya ucarsan belki binersin passtan sıra kalırsa
    İş olsun diye yazmayın çoluk çocuk iş yapan kabin elamanı yanında ne işi var zaten hakkınız var bayramda da o kadar maaş aliyosunuz bı bilet alın doyun be artık.Bu uygulamada THY yönetimi haklı.

    Cevapla
  23. 4 ay önce

    Arkadaslar yöneticilerin ortak ağızda çıkan cümle ** beğenmeyen gidebilir dışarıda insanlar sırada bekliyor. ** onun için beklenti içinde olmayın verilen değer belli .