TÜRGEV Başkanı Fatmanur Altun’un da Yönetim Kurulu üyesi olduğu THY’de huzur hakkı, 8 bin 678 TL’den 25 bin TL’ye çıkartıldı.
Yönetim Kurulu üyeleri, ikramiyelerle birlikte bu yıl toplam 400 bin TL gelir elde edecek. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un eşi Fatmanur Altun’un da 5 Mayıs 2018 tarihinden bu yana yönetim kurulu üyesi olduğu Türk Hava Yolları (THY) Anonim Ortaklığı Genel Kurulu 29 Mart Salı günü İstanbul’da yapıldı.
Toplantıda THY Yönetim Kurulu üyelerine bu yıl ödenecek huzur hakkı ücretleri alınan kararla belli oldu. Geçen yıl pandemiden kaynaklanan kesintiler sonrası 8 bin 678 Türk Lirası (TL) olarak ödenen huzur hakkı ücretinin bu yıl yaklaşık yüzde 190 artışla 25 bin TL’ye çıkartılması ve yılda dört kez ödenen ikramiye ücretinin de bu tutarda verilmesi kararlaştırıldı.
DW Türkçe ‘den Eray Görgülü’nün haberine göre, THY personeli ise yılbaşında yüzde 60 zam almış ancak bu zam bekleneni karşılamamıştı. Çünkü pandemi nedeniyle THY’de personel maaşları daha önce yüzde 50’ye varan oranlarda düşürülmüştü. Hava-İş Sendikası yüzde 100 zam talep ediyordu.
PERSONELE ZAM GELİRSE, HUZUR HAKKI DA ZAMLANACAK
THY Anonim Ortaklığı Genel Kurulu’nda aynı zamanda personel ücretlerine tekrar zam yapılması halinde tüm Yönetim Kurulu üyelerinin huzur haklarının personele yapılan zam ile aynı oranda artırılmasına da karar verildi. Buna göre, THY’de her bir Yönetim Kurulu üyesi yılda toplam 400 bin TL’lik huzur hakkı geliri elde edecek. THY’nin huzur hakkı ödemesinde geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle kesinti yapılmış, yönetim kurulu üyelerine aylık 8 bin 678 TL ödemişti.
“FERAGAT ETTİM” DEMİŞTİ, 2021’DE MAAŞ ALMIŞTI
THY Yönetim Kurulu’nda İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un eşi Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) Başkanı Fatmanur Altun’un da yer alması kamuda birden fazla maaş alan bürokrat ve AK Partili siyasetçileri gündeme getirmişti.
Konu CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in iddialarıyla tartışılmıştı. CHP’li Özel, Altun Ailesi’nin evine beş maaş birden girdiğini, Fahrettin Altun’un da Borsa İstanbul Yönetim Kurulu üyeliği ile Manas Üniversitesi’nden de maaş aldığını öne sürmüştü. .
İddialar üzerine Altun Ailesi, Özgür Özel’le mahkemelik olurken Fatmanur Altun, 2020 yılında pandemi döneminde THY’deki maaşı için “Feragat ettim” demişti. Ancak mahkemeye verilen yanıtla Altun’un 2021 yılının başından itibaren maaşını almaya devam ettiği ortaya çıkmıştı.
HUZUR HAKKI NEDİR?
Şirketlerde yönetim kurulu üyeleri, alınan kararlardan ve ortaya çıkabilecek zararlardan sorumlu olabiliyor. Kişilerin yerine getirmesi gereken bu yükümlülükler dolayısıyla karşısına çıkabilecek riskleri azaltmak için belirlenen aylık ücrete “huzur hakkı” deniyor. Huzur hakkı ödemesi anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri ile limited şirketler için müdür sıfatına sahip ortaklar ve müdür olmayan ortaklara yapılabiliyor.
YASAL KAYITLARA GÖRE 29 MİLYAR TL’LİK ZARAR
THY’nin Olağan Genel Kurul toplantısında kurumun 2021 yılı kâr ve zarar tablolarına ilişkin bilgi de verildi. PwC Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik tarafından denetlenen tablolara göre THY, 2021 yılında 8.2 milyar TL kâr elde etti. Ancak, vergi usul kanunu uyarınca tutulan yasal kayıtlara göre kurum, 2021 yılını 29.2 milyar TL zarar ile kapattı. İki tablodaki fark ise denetim şirketinin uçak gibi taşınmazları kâr-zarar hesabına katmasından kaynaklanıyor.
Bu taşınmazlardan ileriki yıllarda elde edilmesi öngörülen gelirler, 2021 yılı mali hesabına eklendiği için kurumun yıl içinde kâr ettiği öne sürülüyor. Ancak vergi usul kanununa göre yapılan hesaplamalarda taşınmazlar, kâr zarar tablosuna dahil edilmiyor. Bu durumda yıl içerisinde yapılan zararın tutarı ortaya çıkıyor.
91 MİLYON TL’LİK ŞÜPHELİ ALACAK İDDİASI
Genel Kurul toplantısında kurumun geçmiş yıllardan gelen şüpheli alacakları da gündeme geldi. Hissedarlardan Bilal Yıldız, 2017 yılında şüpheli alacakları gündeme getirdiğini ve alacakların akıbetini sorduğunu hatırlattı. Şüpheli alacakların tutarının 2021 yılı itibariyle 91 milyon dolara çıktığını belirten Yıldız, bunların tahsili için ne gibi işlemlerin başlatıldığını sordu.
Genel Müdür Yardımcısı Murat Şeker ise 2017 yılında şüpheli alacak takip şefliğinin kurulduğunu kaydederek etkin takip ve tahsilat yapılması için gerekli işlemlerin yapıldığını ifade etti. 48 milyon dolarlık vadesi geçmiş alacaklarda azalma elde edildiğini vurgulayan Şeker, hukuki süreçlerin uzun zaman alabildiğini, bu yüzden kapatılamayan alacak kalemleri olabileceğini de belirtti.
Şeker, şüpheli alacakların 2021’de ciroya oranının binde 8, bilançoda ise binde 3 oranında makul seviyede olduğunu dile getirdi.
Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat da şirketin 2003 yılından beri olağanüstü gelişim gösterdiğini, ticari başarı için risk alınması gerektiğini, ancak eleştirilerin de hakkaniyetli olmasının uygun olacağını söyledi.Bolat, polemik amaçlı eleştiri yapılmasının doğru olmadığını da söyledi.
ÜST KADEMEYE BİR YILDA 27 MİLYON TL HARCANDI
THY ve bağlı şirketlerinin yönetim kurulu üyeleri, genel müdür ve yardımcılarına 2021 yılı boyunca ödenen ücret, ikramiye ve tahsis edilen araçlar ile iletişim harcamalarının toplam tutarı da ortaya çıktı. THY’nin mali raporlarına göre üst kademe yöneticiler için yapılan harcamaların toplamı 27 milyon 716 bin TL’yi buldu. (DW Türkçe)
yönetim kuruluna Huzur hakkına yüzde 190 zam? İnşallah en kısa süreçte THY çalışanlarına zam yapılarak haklarımız bir nebzede olsa verilmiş olur.
Sefa bey bu huzur hakkı sizin genel kurulla ilgili bilgilendirmenizde de var. Sanırım editörünüz başka yerden aynı haberi alıp yayınladı. İşte o yazınız: https://www.airlinehaber.com/thy-genel-kurulunun-ardindan-3/
Huzur sadece yöneticilere lazım.Çalşanlar huzursuz olsada olur.
Allah’da milletde dizi bir türlü doyuramadı. Ne aç gözlü yaratıklarmışsınız. Afrikadaki açlar vallahi sizden daha tok. İnsanlardan utanmanızda yok !!!
Yaaa bukadın uçak nedir bilir mi haram zıkkım olsun sonra koca kanser olmazmı bukadar haram yeeeyimnn kanser azzzzz
Yiyin efendiler yiyin. …..caya kadar yiyin
arabistanda albaik yiye yiye huzuru kalmadı tabi adamın
bı huzur hakkı, diğer adı ile maaşsa 25bin az değil mi. yoksa başka kalemlerde mi var. yoksa 25bin nedir ki
Bu ocak ayında bize 1 maaş + 1 ikramiye + 1 maaş ödül verildi.hepimiz ohh be dedik bir nebze rahatlarız.. maaşlar yattı ocak 14 ünde ..aaa 6600 tl hepimize yattı ..parayı harca harca bitiremedik..neyse şubatta zamlı alırız dedik maaşı 5300 tlye yükselttiler tabi enflasyonda onu hemen emdi.ramazan geldi her ramazan bize bim kart veriyorlar bu sene 350 tl lik alacağız..ramazanın yarısı bitti halen verecekler..yarın maaş alıcaz zaten artık verseniz ne olur kardeşim herşey ateş pahası oldu iki gün rahat ederdik bari..düzelicez inşallah be
Yk üyeleri neyin,hangi zararın sorumluluğunu alıp da hesap vermiş ki? Zaten yanlış yönetim,kararlar vs sonucu oluşacak zararların tazmini için sigorta var. Sigorta şirketi de partili tabii ki. O da kazansın,pastadan yesin. Yeni başkan şirket 2003’den beri olağanüstü gelişim gösterdi vs demiş pazardan elma alır gibi uçak almak,olur olmaz yere hat açmak,yandaşlara makamlar,bol maaşlar,sosyal haklar dağıtmak,tarihi zararlara sebep olmak,bilançoyu japon yeni olarak göstermek,en ufak krizde yaprak gibi sallanmak,uçakları yere indirmek,transit yolcu ve kargo kapmak için kardan zararına satış yapmak,devletten el altından destek almak,sonunda da yatırım fonuna devredilmek gelişmeyse bravo aynen devam. Bir de çalışanlara tasarruf adı altında iki sene maaş kes,benzin parasını verme,pandemide risk altında çalıştır sonra seçime kadar ne götürsek kardır hesabı bilmem kaçıncı şirketten aldıklarına ilaveten thy’den de huzur haklarını fahiş zamlı alsınlar sonra şöyle dindarız böyle müslümanız desinler,iktidarın göz göre göre hataları sonucu ekonominin bozulmasının zararını çıkarmak için dayattıkları yüksek vergilerden,zamlardan ne yapacağını şaşırmış millet de hala bunlardan medet umsun,peşlerinden koşsun…
Gurbete gidenler azığın alırKimisi gider de kimisi kalırKimi sevap için Kabeye varırKabe kapınızda bilmez misinizÇalışanım ben bu derdi niderimBaşım alıp diyar diyar giderimYarın mahşer günü dava ederimSiz mahşer yerine gelmez misiniz.
Şirketin içinin boşaltılmadan tamamen özelleşmesi lazım.. Bu şekilde ülkeye daha çok zarar veriyorlar.. Ben maaşımın yarı yarıya düşmesine razıyım.. Bu yapılanlar bana daha çok koyuyor..
Sorun bakalım, tüm çalışanlara… Huzur var mı?Bu dünya Patron dünyası, vergi sistemi Patrona göre.alternatifi olmayan insanlar nasıl sömürülürün kitabını gelin bu patronlara sorun.işsiz kalma korkusuyla, ne EASA FTL kaldı ne SHT kaldı. Kural, hak hukuk hak getire