featured

THY, yabancı pilotlarla ilgili kritik bir karar verdi

THY, yabancı pilotlara özel imkanlar sağlayan ayrıcalıkları kaldırdı. Kararın çok sayıda yabancı pilotun istifasına yol açması bekleniyor. HAVASEN Başkanı Seçkin Koçak, “Bu çok sevindirici bir karar” dedi.

Havayolu Çalışanları Sendikası’nın (HAVASEN) yıllardır yürüttüğü mücadele sonuç verdi. Yerli yetişmiş pilotlar ücretsiz izne gönderilirken hatta işsiz bırakılırken, yabancı pilotların hem de özel ayrıcalıklarla istihdam edilmeye devam edilmesi eleştirileri karşılık buldu.

Türk Hava Yolları, bünyesinde çalışan yabancı pilotlarla ilgili kritik bir karar verdi. THY yabancı pilotlara sağladığı kira yardımı, blok izin, pas bilet, servis ücreti gibi ayrıcalıkları kaldırdığını duyurdu. Bu gelişme üzerine yabancı pilotların çoğunun, pandemi nedeniyle çok kısa vade de olmasa bile uzun vadede istifa etmesine kesin gözüyle bakılıyor.

1000 YABANCI PİLOTUN MALİYETİ 100 MİLYON DOLAR

HAVASEN, başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere tüm ilgili kurumlara gönderdiği raporda şu tespiti yapmıştı: “Bir yabancı pilotun yaklaşık 50 bin lira aylık aldığı düşünüldüğünde, yıllık 600 bin lira ediyor. THY’nin yabancı pilotlara özel verdiği kira yardımları ve broker masrafları ile toplam tutar yaklaşık 100 bin doları buluyor. Yani 1000 yabancı pilotun Türkiye’ye yıllık maliyeti 100 milyon dolar civarında. Son dönemde yüzlerce pilotumuz işsiz kalmış ve pandemi nedeniyle işini kaybetme riskiyle karşı karşıyayken bu sistemin düzeltilmesi kaçınılmaz.”

“83 MİLYONLUK BİR ÜLKENİN YABANCI PİLOT İSTİHDAMI KABUL EDİLEMEZ”

Karar en çok uzun süredir bunun mücadelesini veren HAVASEN Başkanı Kaptan Pilot Seçkin Koçak’ı sevindirdi. Koçak, “83 milyon nufüsu olan, nitelikli yetişmiş insan gücü neredeyse dünyada ilk sıralarda olan bir ülkenin milli havayolunun yabancı personel çalıştırması kabul edilemezdi” dedi.

2010’lardan itibaren hiçbir uyarıyı dikkate almayan, gelecek personel ihtiyacını önemsemeyen, dünyayı algılamayan yöneticilerin Türk sivil havacılığını getirdiği noktanın düşündürücü olduğunu kaydeden Kaptan Koçak, “Yabancılara dünyanın en güzel ülkelerinden birinde çalışmak için ek özel imkanlar sunmanın, gerekçelerini istemek bu ülkedeki gençlerin hakkıdır. Bakanlığın yaptığı yabancılara çok daha yüksek asgari ücret uygulaması da de bu düzlemde değerlendirilmelidir. Yetkin olmayan kadrolar değil, işin ehli olan, uluslararası piyasayı bilen anlayabilen sonuçlar çıkaran, teknik rapor okuma kabiliyetine sahip yöneticiler ancak gelecek planlaması yapabilir.

Yoksa Avrupalıların sizin zaaflarınızı kullanmalarına sebep olursunuz. Türkiye’de kendi ülkelerinde sahip olamadıkları ayrıcalıklarla sizin yetersizliğinizden yararlanarak anlaşmaları yaparlar ve ayrıcalıklı yaşarlar.

Halen biz bu konuda iddialıyız. Türkiye de bu konu SHGM nin düzenlemesi ile değil , çalışanların konuşabileceği, söz söyleyebileceği bir ortamda yapılacak çalışma ile çözülür.

“YUNANİSTAN KADAR OLAMIYORUZ”

Finansı ve kuralları dahil olmak üzere Türkiye bu işi çözmeli ve istihdam ihraç eder hale gelmelidir. Yanı başımızda Yunanistan kadar olamamak, yurtdışında çalışan Yunan vatandaşlarından kat be kat daha az pilot teknisyen ve benzeri teknik personeli ihraç edememek, bu ihracın altyapısını devlet olarak yapamamanın izahı olamaz.

Hem gençlerimize iş bulamamak hem de yerlerini doldurduğumuz ayrıcalıklı yabancılarla önlerini tıkamanın izahını kabul etmiyoruz. Bu konuda 2009 dan itibaren ben dahil her kademeyi ikaz edenler var ve maalesef dinletemedik kimseye. Çözüm var ve sistem artık çözümleri dinlemelidir. Bu konu siyaset değil ülkenin gençlerinin geleceğini direk ilgilendiren konudur. (sozcu)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

37 Yorum

  1. 4 yıl önce

    Buna tek bir söz yakışır;baban eşşeği öpünce ananın hayrını gör!!!!

    Cevapla
  2. 4 yıl önce

    Ücretsiz izne çıkarmak ne kadar yanlışsa bu da o kadar doğru bir karar. Yanlış anlaşılmasın, yeni yabancı pilotlar istihdam edilmesi yanlış olur. Fakat varolan çalışanlara yerli/yabancı eşit davranmak daha doğru olacaktır.

    Cevapla
  3. 4 yıl önce

    Ayrıcalık kabul edilemez. Gec bile kalınmıştı.

    Cevapla
  4. 4 yıl önce

    thy teknik esenboğada emniyet muhbiri teknisyen ne amaçla çalışıyor?

    Cevapla
  5. Avrupa Birliğinde bile, diğer ülkelerin pilotları yabancı sayılıyor. Alman Fransa’da, Fransız İngilterede çalışamıyor. Sadece uluslararası şirketlerde kadrolar uluslararası oluyor. Eşitsiz bir durum vardı; bu kabul edilemezdi. Doğru yoldayız. Sadece mecbur kalınırsa aynı şartlarla yabancı pilot alınmalı; ilave haklarla değil. HavaSen Başkanımıza da gayretleri ve yönlendirmeleri nedeniyle Teşekkürler.

    Cevapla
  6. 4 yıl önce

    Memleket işsiz pilot doluyken İtalyada lüks otellerde pilot alımları yaptınız .Amannnn Atatürkçü Milliyetçi olmasında hangi memleketten olursa olsun dediniz Yunanları aldınız.Siz hangi ülkenin havayolusunuz ?Gerçekten Türk müsünüz .Sektör kan ağlıyor gönderin yabancıları memleketlerine . Yeterrrrrr artık Kendi insanınıza sahip çıkın. Atlasın, Onurun ,Pegasus’un pilotları işsiz aşsız geziyor yazıktır bu insanlara …

    Cevapla
  7. 4 yıl önce

    Seçkin kaptan sana binlerce kez teşekkür ederim. Çabaların meyve vermeye başladı.

    Cevapla
  8. 4 yıl önce

    bravo Seçkin kaptan, teşekkürler HAVASEN.

    Cevapla
  9. 4 yıl önce

    TALPA’dan, Hava Civa İŞ’ten ses yok, ne varsa HAVASEN’de var.

    Cevapla
  10. Giderler mi sanıyorsunuz.THY de bu şartlarda dahi kalmayı, uçmayı kabul edecekler.Seçkin kaptana teşekkürler.Ama sözleşmelerinin iptal edilmesi gerekir artık.Ben bu ülkenin kaptanıyım ve benim gibi kaç kaptan var.İşsiziz.Thy çağırsa da gitmem de.Çağırdı da gitmedim zaten.Ama öncelik bu ülkenin evlatlarının olmalı.

    Cevapla
  11. 4 yıl önce

    Yunanlılara, Yunanlı’dan daha fazla değer veren şirketin adına ne derler?

    Cevapla
  12. 4 yıl önce

    Bence de çok doğru bir karar. Bırakın tecrübesiz olanlarını, Kazandığı tecrübe için 10 milyonlarca dolarlık maliyete mâl olmuş, 10 bin saatten fazla tecrübesi olan pilotlarımızdan kaç yıllık kaptanlık tecrübesinden bile yararlanmıyorlar. Pandemi olmasa ve yeniden pilot alınsa, yerli pilotu bırakır yabancı pilot alırlar. Bu kadar hainlik dolu bir personel politikası olmaz.

    Cevapla
  13. Seçkin Kaptan’a özverili çalışmaları için çok teşekkür ederim. Sektörün kanayan yarası yıllardır buydu. Şahsen Air France’ a başvuru yaptığımda gelen cevap: fransız harici kimseyi çalıştırmadıkları ve çalıştırmayacakları yönündeydi. Türkiye’ de Atlastan, Onurdan kalan birçok deneyimli f/o ve kaptan bulunmakta. Thy bu açığı bu şekilde rahatlıkla kapatabilir. Hem eğitimden hem de ekonomik anlamda hepsinden kar elde eder. Bizler uçmaya hazırız. Seçkin hocam tekrar teşekkürler.

    Cevapla
  14. 4 yıl önce

    Önce kendi insanına yatırım yapacaksın. Ulusal İnsan Kaynakları Yaklaşımı ve Bakışı olacak. Eğitimse, eğitim merkezi açıp yetiştireceksin, yani, Almanya, İngiltere ve ABD gibi nitelikli insan gücü yetiştirip dünyaya ihraç edeceksin. Ben İngilizleri dünyanın her yerinde gördüm. Afrika’da yolcu olarak uçarken, birçok İngiliz vatandaşı uçuş ekibi gördüm. Yani adamlar her yerde. Biz ne ara bu hale geldik. Kendi vatandaşına 5 nci sınıf sayan, yabancı deyince ön sıraya ek haklar vererek yerleştiren bir yaklaşım. Çok hızlı büyürsen böyle olur. Sonra toslarsın. Göreceli ve adım adım büyüyeceksin. İnsan kaynağı yetiştirme planının olacak. Bunu sadece operatörler değil, aynı zamanda SHGM de koordine edecek. Yöneticiler uyumayın. Uyanık olun, düşünün, mutlaka çözüm bulursunuz. Eğer isterseniz.

    Cevapla
  15. 4 yıl önce

    Yöneticiler nihayet işim farkına vardılar diye düşünüyorum inşallah

    Cevapla
  16. 4 yıl önce

    Dünyanın neresinde var ki, ülkende yetişmiş pilot varken sen dışarıdan pilot getirt bi de üstüne sayısız imtiyazlar ile donat. Senin yetişmiş pilotların işsizken sen elin yabancısına ayrıcalık tanı.Geç bile kalınmış bi karar

    Cevapla
  17. 4 yıl önce

    Sanırsın arap ülkesiyiz, sanırsın uçak uçurmayı bilmeyen kaptanlar var. Bi bitsin artık bu yabancı seviciliği arkadaş. Sadece thy değil, güzel ülkemin her yerinde var bu rezil uygulamalar. San ki adamlar astronot uzaya mekik çıkartıyor

    Cevapla
  18. 4 yıl önce

    seçkin maşallahın var sektörün büyük yarasıydı gerçekten çünkü tüm ülkelerin bayrak taşıyıcıları yabancı çalıştırmıyorken iranlının yunanın Pakistanlının Avrupalının bizde ne işi var.Ayrıca kendi elimizle dışarı döviz gönderiyoruz güzel tespit umarım bidahaki adım sözleşmelerinin feshi olur

    Cevapla
  19. 4 yıl önce

    CRM bilmeyen uçağı tanımayan ama sırf ingilizcesi var diye bir dünya yabancı doldurdun kokpite, hatalarına göz yumdun, aymazlıklara ses çıkarmadın. Türk pilotlarına uyguladığın baskının yarısını bile yapamadın.Türk askerine kurşun sıkmış yunana bile kucak açtın.çok geç verilmil bir karar

    Cevapla
  20. Teşekkürler seçkin kaptanım. Korkusuzca gerçekleri yansıttığınız ve kör sağır oyunu oynamadığınız, patronlardan yana olmadığınız için teşekkürler. Ve tabiiki Airlinehaber teşekkürler.

    Cevapla
  21. 4 yıl önce

    Görüyoruz ki ne Talpa ne Hava-İş Sendikası gercekten ilgilenmesi gerektiği konularla ilgiliyor.Biz Azap Atlasglobal mağdurları’nın yaşadığı sürecte olduğu gibi yine Havasen Sendikasi yine Seckin Kocak kaptan var tüm gercek sorunların karşısında aslanlar gibi mücadele eden.Havacılık dünyası için iyi ki Havasen var iyi ki Seckin Kocak kaptan var.Teşekkürler

    Cevapla
  22. 4 yıl önce

    Seçkin kaptan ağzına sağlık. Bu yüzkarası uygulamadan sonunda vaz geçildi. Belki pandemi buna önayak oldu ama sonunda bu rezillik bitti. Lakin bu sektörün başındakilerin ne yapancı ne de arap seviciliği bitmedi bitmeeez

    Cevapla
  23. 4 yıl önce

    Doğru bir karar, başta havasen ve Seçkin kaptan olmak üzere emeği geçenlere teşekkürler.

    Cevapla
  24. THY’nın Türk Pilotunu işe almama, yabancı pilotu ise kırmızı halılarla karşılama politikası sayesinde; üzerimizden uçan Saudi, Emirates, Katar, Irak, vb. Havayollarının pilotları Türkçe konuşur oldular. Pandemi ile birlikte çok nazik mektuplarla ülkeye “ücretsiz izinle”, yani parasız olarak geri gönderildiler. Türkiye’deki hava yolları ise bunu yapmadı. Geç kalınmış doğru karar. Seçkin Kaptan, HavaSen ile birlikte sektörde STK’ların yapması gerekenlere yol gösteriyor. Tebrik ve başarılar..

    Cevapla
  25. Ana üssünde (İGA) ana dilinde konuşamayan başka bir bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi var mıdır acaba? Türkçe konuşurken Turkish (Törkiş) diye konuşan. Türker çağrı ismini duydu mu acaba gençler? Kule Türkçe bir talimat verince;”İngiliş piliz” diyen bir milli hava yolu? Bu noktadan, uluslar arası standartların üstünde; ama yerli ve milli personel politikasına dönmemiz lazım. Seçkin Kaptan ve HavaSen’e tebrikler; dalgalarına değil, ülkenin ihtiyaçlarına bakıyorlar.

    Cevapla
  26. 4 yıl önce

    Ana üssünde (İGA) ana dilinde konuşamayan başka bir bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi var mıdır acaba? Türkçe konuşurken Turkish (Törkiş) diye konuşan. Türker çağrı ismini duydu mu acaba gençler? Kule Türkçe bir talimat verince;”İngiliş piliz” diyen bir milli hava yolu? Bu noktadan, uluslar arası standartların üstünde; ama yerli ve milli personel politikasına dönmemiz lazım. Seçkin Kaptan ve HavaSen’e tebrikler; dalgalarına değil, ülkenin ihtiyaçlarına bakıyorlar.

    Cevapla
  27. Yetişmiş insan gücümüz fazlasıyla var-dı. Tazelemelerin olmaması nedeniyle hızla hazır iş gücü azalıyor; eğitim maliyetleri yükseliyor. Sadece kokpit değil; kabin ve teknikten de kalifiye eleman kayıpları var. Ayakta kalan şirketler ve özellikle Ulaştırma Bakanlığı tekrar kazanılması yılları alabilecek kalifiye işgücünün sektörde, Türkiye’de ve hayatta kalabilmesi için acil önlemler almalıdır. Yoksa, yine bu yabancıları geri çağırmak zorunda kalabilirsiniz ve şirkete de, ülkeye de maliyeti çok fazla olur. HavaSen’in önerilerini ve işbirliğini takip ediniz. Seçkin Kaptan havacılık tavsiyesi veriyor, rant değil.

    Cevapla
  28. 4 yıl önce

    Tebrikler Seçkin Koçak Kaptanım. Çok güzel bir işe vesile olup sonuca ulaştırdınız.

    Cevapla
  29. 4 yıl önce

    Seckin kaptanım cok tesekkürler biz genc adaylara bir umut oldu

    Cevapla
  30. Hem geç,hem güç olmuş ama nihayet adalet yerini bulmuş

    Cevapla
  31. 2023 geliyor, hesaplaşma günü yaklaşıyor. Yabancıyı Türk’e tercih edenlerden bir bir hesap sorulacağından eminim. Türk pilot işsizken yunan askeri pilotlarını thy’ye dolduranlar o gün geldiğinde kaçacak yer arayacaklar. Şikayet edildiği halde Kolunda EOKA dövmesi ile dolaşan yunanlıyı görmezden gelenler siz de korkun.

    Cevapla
  32. 4 yıl önce

    Seçkin kaptanım şahsınızda tüm havasen çalışanlarını kutluyorum.Şimdiye kadar görmediğimiz şekilde havacılık alanında hak koruma,mağdur havacılara destek olma konularında diğer sözde sendikalara örnek oluyorsunuz.Hep söylüyorum sağımda uçan yunan fo ya bir keresinde sormuştum.”thy nda artık yunan pilotlarda istihdam ediliyor,bende olimpik havayoluna müracaat etsem işe alırlar mı” diye; bana demiş ti ki “siz bırakın pilot olarak uçmayı,sizi biletle bile uçurmazlar”Bu tokat gibi cevap tüm yabancı sevicilere örnek olsun..

    Cevapla
  33. 4 yıl önce

    Tüm yabancı pilotların kovulması dileğiyle.

    Cevapla
  34. Captain! Biz istemek sen gitmek. Ama sen hala gitmemek. Sen var ne zaman gitmek? Bizim kardeş işsiz kalmak sen gitmemek için.

    Cevapla
  35. 4 yıl önce

    Seçkin kpt imEmeklerinize sağlik umarim THY en kisa sürede gerekli düzenlemeyi yapip tamamiyla siz degerli kpt ve f/o larimizi biran once bunyesine katar tekrar tebrikler

    Cevapla
  36. 4 yıl önce

    Demekki neymiş?THY Yöneticileri nihayet milli olmayızorunlu olarak kabul etti.Bu uğurda mücadele eden herkese,başta Havasen ekibi ve Seçkin kaptanı tebrik ederim

    Cevapla
  37. 4 yıl önce

    Şaka gibi yaa inanasım gelmiyor bu nasıl bir zihniyet yazık çok yazık ülkemizin kazançlarını çar çur ediyorlar kim bilir daha neler çıkacak neler sahi biz kime güveneceğiz kime inanacağız

    Cevapla