THY ve THY Teknik’te yaklaşan toplu sözleşme süreci... Sendikalar dersine çok iyi çalışıp tüm ihtiyaç ve sorunları doğru belirlemeli

THY ve THY Teknik’te yaklaşan toplu sözleşme süreci… Sendikalar dersine çok iyi çalışıp tüm ihtiyaç ve sorunları doğru belirlemeli

Değerli Okurlar, 

Bu haftaki yazıma Pegasus Havayolları’na teşekkür ederek başlamak istiyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün sonsuzluğa uğurlanışının 85. yılında tüm değerli basın mensupları ile Cumhuriyet’in 100. yılında filoya katılan kuyruğunda Mustafa Kemal Atatürk’ün siluetini ve imzasını taşıyan 100. Uçak “Cumhuriyet” ile bir basın gezisi düzenledi. 

Bu çok kıymetli gezinin yanı sıra basın toplantısında dikkat çeken hususlar 2023 yılı ilk 9 aylık dönemde 2022 yılı ilk 9 ayına göre toplam arz edilen koltuk kapasitenin %24, toplam yolcu sayısının ise %20 arttığı gözlemlenirken, özellikle 2022 yılı sonunda Pandemi öncesi seviyenin %8 üstüne çıkıldığını varsayarsak bu artışın 2023 yılı ilk 9 aya göre %32 oranında artış göstermesi önemli bir başarı. 2024 yılında filoya 17 uçağın katılacak olması ve 96 adet yurtdışı güzergahının birkaç ay içerisinde 100’ün üzerine çıkmasının planlanması da dikkat çeken açıklamalardan birkaçı oldu.

Uçak teknisyeni olmak için 18 yaşını doldurmak, resmi ve yetkili otoritenin belirlediği eğitim ve sağlık koşullarını sağlamış olmak gerekir. Bakım lisansı içinse teorik sınav modüllerini başarıyla geçip, pratik staj tecrübe kayıtlarını sağladıktan sonra başvurulan kategoride lisans almaya hak kazanılır. Part 147 çerçevesinde eğitim vermeye yetkili kuruluşlardan ilgili tiplerde teorik ve pratik eğitimleri başarıyla tamamlayanlar yetkili kalite departmanlarına başvurur. Tüm adaylar şirket içi kural ve mevzuatlar ile denetlendikleri otoritelerin koymuş olduğu koşulları sağlamalarının ardından yetkilendirilmeleriyle onaylayıcı bakım personeli olarak hizmet vermeye başlayabilir.

Şimdi özetle çok da detaylarına girmeden bir yetkili teknisyen olmak neredeyse THY’de en az 5 yıl gibi bir süreye mal oluyor. Mezun olduğu okul dışında ortalama 5 yıl içinde tüm lisans modül sınavlarından geçme, OJT doldurarak tecrübe kayıtlarını oluşturma, tüm bunları hem bakım kuruluşlarına hem de başvurduğu yetkili otoritelerin kontrol ve onaylarına sunma ve tip eğitimlerini tamamlayıp lisansa işletme ve yetkilendirme gibi uzun, hayli zorlu ve meşakkatli bir süreçten geçiyorlar. Ayrıca Tip Eğitimleri için aylarca teorik ve pratik eğitim sırası beklemek ya da ara yöneticisinin hoşnutluğunu ve rızasını kazanmak zorunda kalmaları da ayrı bir dert.  

Yani bindikleri araçlardaki kameralarla her anı takip edilen, izin ve mazeretleri bir şefin ya da başteknisyenin iki dudağı arasında gösterdiği performansa göre verilen, hatta uçucu göreve aldığı rapor ve izinler göz önünde bulundurarak verilecek diye de kazancıyla tehdit edilip sürekli mobbing görmelerini konuşmuyoruz bile. Karda yağmurda dışarda soğuk koşullarda hizmet veren, saatlerce uçak altında bekleyen, yemek ve dinlenme saatlerine müdahale edilen, hastalık raporlarına, kullandığı pass bilete varıncaya kadar sürekli sorgulanan, üzerinde sürekli bir baskı oluşturulan teknisyenler tecrübe kazanıp dışarıdan iyi bir ücret teklifi alınca hemen hızlıca istifa ederek başka yere geçiyor. Bu da iş gücü ve tecrübe kaybına neden oluyor.  

Bu yüksek enflasyon ortamında aldıkları ücret, market ve mağazalarda eriyip bir de yüksek kira ile vergi yükü altında ezildikçe eziliyorlar. Yaşam ve çalışma şartları insanların tercihlerini ve yönelimlerini çok etkiliyor. Bakıyorsunuz çoğu yetkili personel dışarıda sürekli bir iş arayışı içindeler. Çünkü aldıkları ücret ve katlandıkları sorumluluk mevcut sektör şartlarına göre THY’de gittikçe daha da kötüleşiyor. Günümüzde bu sorunu tabii ki mühendis, uzman, kabin ve kokpit görevlileri içinde dile getirebilirsiniz. Ama bugün kargoda TSS çalışanı ya da yer hizmetlerindeki TGS çalışanlarının halini görmezden gelemezsiniz. Düşük gelirli iş gruplarında çalışanların ağır geçim sıkıntısı yaşadığı için onlarda da farklı alanlarda iş arayışı hatta ülkeden fırsat bulanların kaçışını görmemek için kör olmak lazım.

Açıkçası THY ve THY Teknik’te yaklaşan toplu sözleşme süreci bu ağır şartlarda çok daha önemli bir hal alıyor. Tüm çalışanlar yıl sonu enflasyon oranlarının üzerinde güçlü iyileştirmeler bekliyor. Özellikle düşük maaş alanların içinde bulunduğumuz koşullar göz önünde bulundurularak mutlaka desteklenmesi lazım. Bu işin yönetsel alanı dışında insani ve vicdani tarafıyla hareket etmek ve mümkün olduğunca yüksek düzeyde artışlar sağlamak lazım. Sendikaların dersine çok iyi çalışıp tüm ihtiyaç ve sorunları doğru belirlemesi, üyelerinin beklentilerini mümkün olan en yüksek düzeyde karşılayacak bir toplu sözleşme yapılması gerekiyor. THY’nin tüm iştirakleri inanın çok dertli ve sıkıntılı. Bu yüksek gelir vergisi de yıl sonuna doğru artan maliyet ve zorlaşan yaşam şartları karşısında ücretleri kesintilerle yükseldikçe geçim sıkıntısı yaşayan insan sayısı da artmaya başlıyor.

Çalışanların borsa kripto para ya da kısa yoldan bir ek gelir arayışını, üç beş kuruşluk gelirler için iş akdini riske attığını göz ardı edemezsiniz. Çok büyük kuruluşlarda her ay küçümsediğiniz sayıları üst üste koyduğunuzda giderek artan istifa sayılarına bakarsanız önemli düzeydeki kaçışları göreceksiniz.

Bu geçim ve ekonomik sorunlarıyla boğuşan insanların başına KALİTESİZ yöneticiler koyduğunuzda onları kirli ego ve saçma sapan uygulamalarıyla iş içinden daha da çıkılmaz hale geliyor. Aldığımız çoğu e-posta, mesaj ve geri dönüşlerde hep mutsuzluk, umutsuzluk ve geleceğe karamsar bakan bir THY çalışan profili görüyorum.  Adaletsiz yönetildiğini düşünen, yöneticilerinin kendilerine haksızlık yaptığını hisseden büyük bir topluluk yaratılmış. İnsanların moral, motivasyon ve veriminin yükseltmesi ayrıca en yüksek düzeyde kaliteli bir çalışma ve iş koşulunun sağlamasından asıl sorumlu olan birimlerin sürekli mantıksız ve hukuksuz müdahalelerinin aşağılarda yarattığı rahatsızlıkları görmezden gelmemelisiniz.

Çalışanlar her zaman attıkları olumlu adımlardan, gösterdikleri cömertliklerden ve iyi niyetlerinden dolayı en üst düzeydeki yönetim aklında çok da bir sorun olduğunu düşünmüyorlar… Ama ara kademelerde yanlış yönlendirme ve yanlış uygulamalar olduğu kanaati çok yaygın. Ortaya çıkan sorunların birçoğunun bu liyakatsiz ara kademelerden kaynaklı olduğu düşünülüyor. 

Şirketin CEO ve Genel Müdür kadrolarına baktığınızda her biri alanında çok kıymetli tecrübeleri olan ve çok başarılı isimler. Ayrıca yönettikleri şirket çalışanları büyük bir çoğunluğu tarafından saygı duyulan ve kararlarına güven duyulan insanlar. Fakat çalışanlara doğrudan müdahale eden başkanlıklar ve altına indikçe sorunlar ve sorumsuzluklar artıyor. Kendini ispatlamaya çalışan her dokunuşu bin sorun ve dert yaratan kişiler ayıklanmalı ve onlara hesap sorulmalı.  Çalışanları küstüren işinden ve işletmesinden soğutan örgütsel bağlılığı ve aidiyet duygusunu yıpratan yöneticilerle mutlaka yolunuzu ayırmalısınız.

Tecrübeli bir pilot, teknisyen, kabin memuru, alanında yetişmiş kaliteli bir mühendis ya da yetkin bir uzman kolay olunmuyor. Uzun yıllar çok zor şartlardan geçerek anca elde edilebilinen bu unvanlardaki insanların iş göçüne fırsat verilmemeli. Yaklaşan toplu sözleşmelerde onları motive edecek güzel haberler bekliyorlar sizlerden.

Bizi yine anlarsa Ahmet Bey anlar umudumuz Ahmet Bolat diyorlar… bizden söylemesi…

İyi haftalar diliyorum,

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 11 ay önce

    Bu toplu iş sözleşmesinde yüzde yüzden fazla bir zam olmadığı takdirde gidecek çok CS teknisyen arkadaş biliyorum köprüden önce son çıkış son şansı iyi değerlendir teknik aş

  2. 11 ay önce

    Koskoca THY personeli artık çarşamba pazarında ucuz sebze – meyve peşinde… Nereden nereye…

  3. 11 ay önce

    Saw da ve igada yaklaşık 60 C/S daha istifa hazırlığında zaten bir bu kadar da bu sene içinde istifa etti.Bu tis de de C/S lere çok çok iyi bir iyileştirme yapılmazsa siz görün artık olacakları bakın iyi demiyorum çok çok iyi diyorum.Özel sektör şuan Teknik A.Ş de çalışan birinden yaklaşık yüzde 50 daha fazla alıyor.Kendileri bilir isterlerse bu çok çok iyi düzeltmeyi yapmasınlar.

17 Yorum

  1. 9 ay önce

    Thy teknik’te Sendika olmasa şirket daha çok para ve hak verebilir sendikanın herhangi bir hak kazandığını veya bir başarı gösterdiğini söyleyenin ve ispatlayanin elini öpücem. Küçümsemek gibi düşünmeyin lütfen söylediklerimi de yanlış anlamayın ama kadroya geçen tss personeli ile teknisyen olarak çalıştırılıp qm’i olan “teknik destek personeli” arasında 3-4 bin lira fark var sadece . Bakın tss’nin sendikası mı var yok ama şirket veriyor maşallah Allah daha çok versin benim kavgam sendikayla kesinlikle şirketle değil. Allah hepsine bi neden verse de sendikasız kalsak böyle duamı olur demeyin sarı değil sapsarı olan sendika bizi böyle yaptı bu hale düşürdü. İnanın İstanbul’da böyle yaşamak gerçekten çok zor artık anliyorumki şirket kesinlikle akıllı adam aramıyor.

    Cevapla
  2. 11 ay önce

    10.0 A0 teknisyen ve teknik destek personellerine seyyanen zam yapılması şart. Tüm personeller aynı işi yapıyor ancak aradaki maaş farkı inanılmaz fazla. Eski personelin çocuğu kolejlerde okurken, yeni personellerin çocukları kantinden yiyecek bile alamayacak durumda.

  3. 11 ay önce

    Adı THY olan şirkette alt kademe hala ev kirasından daha az para kazanıyorsa orda ki bazı yöneticilerin artık istifa etmesi gerekir.

  4. 11 ay önce

    Sektörün acı gerçekleri, tek bir yazıda…

  5. 11 ay önce

    Saw da ve igada yaklaşık 60 C/S daha istifa hazırlığında zaten bir bu kadar da bu sene içinde istifa etti.Bu tis de de C/S lere çok çok iyi bir iyileştirme yapılmazsa siz görün artık olacakları bakın iyi demiyorum çok çok iyi diyorum.Özel sektör şuan Teknik A.Ş de çalışan birinden yaklaşık yüzde 50 daha fazla alıyor.Kendileri bilir isterlerse bu çok çok iyi düzeltmeyi yapmasınlar.

  6. 11 ay önce

    Borclar, ev gecindirme , kira , faturalar derken ne sosyal hayat kaldı ne yaşamak cünkü artık sürünüyoruz alt gruplara seyyanen yapılmalı maaş makasları cok fazla insanlar birbirinin suratına bakamıyor ama biz herşeye rağmen herzaman allah şirketimize zeval vermesin biz türkiyeyiz diyoruz bayrak taşıyıcıyız diyoruz ve hiçbir yöneticiye küsmüyoruz bizi duyun artık sosyal bir yaşam yaşamak ve nefes almak istiyoruz, BİZ ŞİRKETİMİZE SAHİP CIKIYORUZ , SIRA ŞİRKETİMİZDE ….

  7. 11 ay önce

    Sendika bugüne kadar neyi başarmışta bunu başaracak? Kim gelirse gelsin. 10.0 skalasının kalkıp THY deki gibi 10.1 den başlanılması gerekmektedir.

  8. Son çıkan lambayı kapatsın umurundamı şirketin yetişmiş personel. Kaçan kurtarır kendini yıllardır aynı şeyler.

    • 11 ay önce

      10.0 A0 teknisyen ve teknik destek personellerine seyyanen zam yapılması şart. Tüm personeller aynı işi yapıyor ancak aradaki maaş farkı inanılmaz fazla. Eski personelin çocuğu kolejlerde okurken, yeni personellerin çocukları kantinden yiyecek bile alamayacak durumda.

      Cevapla
  9. 11 ay önce

    Düşük maaşlı iş kadroları dediniz kesintilerle olan maaş 19 lara kadar indi evli ev geçindiren insanlar çok fazla sayıda ev kiraları 16 17 lerde en dağ başında bile durum farklı değil thy personeli geçim derdine düşmüş dyrumda geçmişte 3 3.5 asgari ücret alan thy teknik en düsük kadroları şuan 2 asgari ücretin altında alıyor ve geçinemiyor geçim derdine düşen koskoca thy çalışanı personeller… durum bu kadae vahim elde para kalmıyor mal mülk alınmıyor demiyorum geçim mümkün değil kartlarla dönülüyor hayatta kalmak için yüzde zam çözüm değil çünkü düşük kadrolar icin yüzde yukarıdakiler kadar etki etmiyoe zam düşük kalıyor seyyanende verilmesi gerekli başka işler bakan mesleğine dönmek isteyen çok kişi görür olduk duyar olduk piyasada maaşların daha yüksek ve netten olduğundan bahsediyorlar

    • 11 ay önce

      Çok yakında toplu istifalar başlayıp tecrübeli teknisyenler gidince bakalım işler nasıl oluyor verdiğiniz siparisleri nasıl iade ediliyor izleyelim maximum 2 yıl

      Cevapla
      • 11 ay önce

        Bu şirkette lisanslı teknisyenler hariç kimse istifa edemez. Bunu yönetimde biliyor. Keşke o cesaret hepimizde olsa

        Cevapla
  10. 11 ay önce

    Koskoca THY personeli artık çarşamba pazarında ucuz sebze – meyve peşinde… Nereden nereye…

    • 11 ay önce

      BIM ve A101 unutma, onlarda da kasa sirasinda cok THY li gördüm. Ayrica poset parasi vermemek icinde kendi bez torbalarini yanlarinda tasiyorlar.

  11. 11 ay önce

    THY yöneticisi olan bir kişi,hükümetin ağzına bakmaz,kararını kendi verir.Hic bir Zaman çalışanını mağdur edecek bir yönetici olmak istemem..mebali çok büyük.. Çalışanin aklı evde olmayacak, çocuğu hasta iken işe gelmeyecek hata yapma şansı fazla, çalışan aybaşini beklemeyecek, işine 4 elle sarılıp yapılanın en iyisini yapmaya çalışacak ve kar iki katına çıkacak deneyin ve görün..Dünyanın her yerinde insana değer verirsen oda sana değer verir.. inşallah bu sözleşme istedikleri gibi geçer,orada çalışanlar en iyisini hak ediyor.

  12. 11 ay önce

    Bu toplu iş sözleşmesinde yüzde yüzden fazla bir zam olmadığı takdirde gidecek çok CS teknisyen arkadaş biliyorum köprüden önce son çıkış son şansı iyi değerlendir teknik aş

  13. 11 ay önce

    İştiraklerdeki bayanlarda kreş yardımı bekliyor. Ve maaşlarınimıza iyi bi zam istiyoruz