THY ve Teknik A.Ş.: Rekabet mi, İttifak mı? Maaş Zammı ve Çalışan Beklentileri: THY'de Neler Oluyor? Sendikalar Arasındaki Gizli Rekabet

THY ve Teknik A.Ş.: Rekabet mi, İttifak mı? Maaş Zammı ve Çalışan Beklentileri: THY’de Neler Oluyor? Sendikalar Arasındaki Gizli Rekabet

  • “THY ve Teknik A.Ş.: Rekabet mi, İttifak mı?”
  • “Maaş Zammı ve Çalışan Beklentileri: THY’de Neler Oluyor?”
  • “Toplu Sözleşme Arenasında Sessiz Çekişme: THY ve Sendikalar”
  • “THY’de Çalışanlar Bekliyor, Yönetim Susuyor: Görüşmelerin Perde Arkası”
  • “THY halen sendikalara zam teklifinde bulunmadı”
  • “Sendikalar Arasındaki Gizli Rekabet”
  • “THY ve Teknik A.Ş. Çalışanları Birlik Olmaktan Başka Çareniz Yok…”
  • “Sendika Perspektifinden THY ve Teknik A.Ş.” Rakamlar Gizli, Masalar Ketum…

Değerli Okurlar, 

Yazıma SunExpress’in İzmir Hat Bakım İstasyonu’nda görevli yardımcı teknisyen Ersin Sezmen’in ailesine, yakınlarına ve havacılık camiasına başsağlığı dileyerek başlamak istiyorum.

THY devam eden toplu sözleşme süreçleri haftanın ana gündemi haline geldi. Üst üste yapılan görüşmeler ve devam eden müzakerelerin bir an evvel tamamlanarak Ocak ayı maaşına yansıması bekleniyor. Çünkü süreç uzadıkça bu yüksek enflasyon ortamında geçen yılın zamsız maaşıyla daha fazla dayanabilmek zorlaşıyor. Yapılan görüşmelerde her iki tarafta henüz ücret konusunda ne bir teklif ne de bir rakam telaffuz etmiyor. Bu duruma hâkim olan sebebin 2 ayrı sendika arasında gizli bir rekabet hissinden kaynaklı olduğu yönünde…

Aslında önceki haftalarda yazdım. Yine tekrarlıyorum böylesi saçma bir rekabetin yerine karşılıklı bir diyalog hatta stratejik ortaklık bile yapılmalı. Herkes çok iyi bilir ki THY ve Teknik A.Ş.’nin aslında birbirinden farklı zam alması çok da mümkün değil. Çünkü hem ücret ve unvan yapısı hem de bildiğim kadarıyla kullandıkları sistem birbirine entegre yani aynı arabaları sadece farklı şoförlerle kullanıyor gibiler. Madem böyle bir durumla karşı karşıyasınız neden o halde üyeleriniz için ittifak içinde davranmazsınız ki… Neticede biriniz kokpit ve kabin ile uçağın havadaki üyelerini… ötekiniz aynı uçağın bakımını yapan yerdeki üyelerini temsil ediyor. Aynı pass bileti, aynı firmadan kiralanan servisi ve aynı ihale alan yemek şirketini kullanıyorsunuz. Ücret ve personel sisteminiz hatta birçok iş ve çözüm ortağı olarak kullandığınız sistemlerinizde aynı…

Özetle iş kolu ile ayrılan ama patronu aynı düzeni aynı bir şirketin farklı farklı gruplardaki üyelerini güçlerinizi birleştirerek daha güçlü savunabilirdiniz. Şimdi birbirinizle rekabet ortamı yaratılıp hem de kolay yönetilmeniz hem de pazarlık gücünüzü zayıflatmanız kaçınılmaz. THY Teknik A.Ş. de özellikle yetkili teknisyenler ve ücreti düşük unvanlardaki teknik destek ve boya personeli gibi çalışanlar için ne kadar bu sözleşme önemli ise pilot ve kabin görevlileri içinde o kadar önemli. 

Yapılan görüşmelerden teknik tarafı için gelen duyumlar olumlu. Yıllardır sendikalarından umdukları desteği ve yeterli değeri göremeyen kesimler için önemli taleplerde bulunulmuş ve birtakım kazanımlar sağlanmış. İş gruplarında terfiler ve ek tazminatlarda artışlar ile ilgili henüz teyit alınmamış bazı mutabakatların olduğu belirtiliyor. Sosyal ödeneklerin ve yetki primlerinin %100’leri aşan oranlarda artırıldığı yönünde bilgiler var. Ücret zam oranı içinde iştiraklerde verilen %50 civarındaki rakamların üzerine çıkılacağı yönünde beklentiler hâkim. 

Tabii bize ulaşan tahmini beklentiler %60’ların üzerinde. Her ne kadar bu rakamlar sektörel anlamda yetersiz görülse de aslında mevcut ekonomik şartlarda çok da küçümsenecek oranlar değil. Ayrıca ek prim ve yardımlar ile bu ücret artışı ortalaması yukarıları çıkarılırsa çalışanların büyük bir bölümüne mevcut şartlarda biraz nefes aldıracaktır. Aksi rakamlar büyük ihtimalle huzursuzluk ve tepki yaratır.  

Belli kesimler kendi özel durumları ve beklentileri bakımından hem eleştirel hem de tatminsizlik duygusu yaşasa da herkesi ilgilendiren ana zam oranları bence çok önemli. Ahmet Bey şimdiye kadar cömert bir yönetim kurulu olarak hafızalara kazındı. Ben bu konuda yine iyimserliğimi korumak ve çalışanlara hak ettiği zam oranlarını alacakları ile ilgili pozitif beklentimi sürdürmek istiyorum. Çünkü gerçekten zor zamanlardan geçiyoruz. Bu kadar yüksek kira ve giderlerin olduğu bir dönemde Cumhurbaşkanımızın da attığı adımların THY imkanlarında çok daha geniş biçimde yansıması lazım. Düşük gelirli çalışanların mutlaka korunması gerekiyor. Tabii ki yetkisi ve şirkete katma değeri yüksek çalışanlar da asla ihmal edilmemeli. Ama asgari geçim şartlarında yaşamını sürdürmeye çalışanlarında pozitif ayrımı yadırganmamalı. Haberlerimizdeki bazı yorumlarla ilgili eleştirimi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir gruba yapılan iyileştirmeleri ne olur biz çok daha fazlasını hak ediyoruz, onlar hak etmiyor şeklinde küçümseyici ve rencide edici bir dille eleştirmeyin. Bunun yerine bizde hak ettiğimiz değeri görmek istiyoruz diyebilirsiniz. İnsanları eleştirmek veya sosyal mecralarda acımasızca linç etmek size hiçbir şey kazandırmaz. Sadece aranızdaki birliği ve dayanışmayı zayıflatır.

Yine rahmetli babamın bende derin izler bırakmış sözlerinden biri de yıllarca dernek başkanlığı yaptığı için ‘‘Bizimkilerin kendinden daha büyük düşmanı yok. Bize en çok aramızdaki çekişme ve rekabet kaybettirdi’’ derdi. Bu yüzden kabin memuru ile teknisyeni, pilotla kabin memurunu, ya da teknisyenle teknik desteği kıyasla bir yere varamazsınız. Sizin daha çok birliğe ve sesinizi birlikte daha gür çıkarmaya ihtiyacınız var.

Yazımı sonlandırırken UTED’den tarafıma gelen güzel bir bilgiye göre Rahmetli Babamdan beri sanırım ilk kez hafta sonunda dernek binasını üyelerinin ziyaret ve hizmetine açacaklarını ilettiler. Yayınlanan bildiride 6 Şubat tarihi itibarı ile siz değerli üyelerimiz ve aramıza katılacak dostlarımız için Salı-Cumartesi olarak Bakırköy lokalimizin çalışma saatlerini 09:00-18:00 olarak güncellediklerini ifade ettiler.

Hepinize çok iyi haberler alacağınız, sağlıklı, mutlu ve bol kazançlı haftalar diliyorum…

© AirlineHaber.com

Not: Haber sitemizde yapılan havacılık haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi her yerde ve her zaman takip edin www.airlinehaber.com duyarlı bir tasarıma sahiptir ve sayfayı herhangi bir bilgisayardan, mobil cihazdan veya web tarayıcısından açabilirsiniz. Daha güncel haberler için Google HaberlerLinkedInTwitter ve Facebook sayfalarımızı takip edebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 8 ay önce

    B1/B2 Lisanslı yetkili teknisyenler kesinlikle ayrı bir skalaya konulmalıdır.Pegasusta yetkili teknisyen maaşı aylık net 110 bin üstüne çıktı,sunexpress ve corendon da aynı ücretler veriliyor.Şuan da bu maaşın aynısı bırakın 3 te 2 si için %100 zam yapılması gerekiyor ve en önemli VERGİ konusuna el atılmalı ve çözülmeli.Vergi teknisyen kadroları için %15 ile sınırlandırılmalıdır.

  2. 8 ay önce

    Saw c den kaliteli bir arkadaş çoktan gitti. Böyle deneyimli, kritik konularda doğru insiyatif alan insanların gidiyor olması üzücü. Ancak herkesin kendi hayatını, çocuklarını ve ailesini düşünmesi gerekiyor

  3. 8 ay önce

    Taktik belli, sürüncemede bırakıp birşeylere ikna etme… Sendikaların çalışmaları tamamen boş.ama en çok kızdığım yıllardır bir şirkette yönetim değişmesine rağmen neden hiçbirşey değişmiyor. TİS süreçlerinde herkes sağır olmuş gibi . Sayelerinde artık ben de başka şirkete gitmeyi düşünüyorum. Bu taktikler artık sıktı

32 Yorum

  1. 8 ay önce

    Easa lisansı vermeyerek önümüzü keseceklerini zannediyorlar.isinize bakın kardeşim gidecek çok kişi var

  2. 8 ay önce

    Algılarla sendika ve şirket yüzünden geldiğimiz durumu çok kısaca özetliyorum arkadaşlar.yüzde 70-80 bile zam alsak ki bu zamları alsak havalara uçacak herkes bu zamları sendika alsa kahraman olucak başardık teknik yüksek zam aldı fln denilecek beklemiyordum denilecek ama bilinmiyor ki sen yüzde 80 zam bile alsan pegasus da çalışan meslektaşına yetişemiyorsun bile sunexpressde çalışan meslektaşına yetişemiyorsun bile ki yurt dışında çalışan meslektaşları katmıyorum bile.yani en iyi zamla bile en kötü maaşla çalıştırılanın en kötü iş ahlakıyla yönetilineniz mobbinglerden kurtulamayarak günlerimizi bi şekilde geçirip yüzde 70-80bile verse havalara uçacak algıyla çökertilmiş zombi gibi gezen kölelere döndük.o yüzden kendini geliştir ve kaç isterse yüzde 200 zam yapsın artık çare buna döndü malesef…

  3. 8 ay önce

    Şirketin yapmış olduğu sınavı geçtim lisans aldım karma sınav dediniz geçtim 10-0 A1 skalasına düşürüldüm.Yıllarca boyacı dan az paraya çalışacağım.Tabiki herkes hak ettiğini alsın ama ben bu şirkette çalıştığım yılların neden silindiğini ve sendikanın bunu neden halen daha gündem yapmadığını merak ediyorum.

    • 8 ay önce

      A1 tdp idim, teknisyenlik sınavına girip 90 küsür puanla geçtim sonra ikinci sınav yaptılar, onu da geçtim. Sonra ne oldu? A0 teknisyen oldum.

      Nerede benim geçen emeğim? 5,5 yıllık teknisyenim, hala A0 ım.

      • 8 ay önce

        E abicim sen ayni kideminle telnisyenin kidemine mi gecmeyi bekliyordun ? Ne aglaksiniz be

        • 8 ay önce

          Sen teknisyenle teknik destek personelinin yaptığı iş arasında fark olduğunumu sanıyordun ,yada kendini teknik destektekilerden daha donanımlımı sanıyorsun :D yazık kafana, bir şey diyemedim.

          Cevapla
        • 8 ay önce

          kılsız. Benim masadaki akıllı tornavida senden daha akıllı. uzmandan mühendise, 10.0’dan 10.3’e geçerken aynı harf intibakı yapılıyor, tdp’den 10.0’a geçerken niye yapılmıyor ?

          Cevapla
          • 8 ay önce

            kariyer basamalklarını tırmanmak eskisi gibi kolay değil abicim.
            20 senelik tdp gelsin ozaman cs olunca e harfine geçsidn. yok ya ,?

            Cevapla
  4. 8 ay önce

    Hakkinizi helal edin ben kendimi kurtardim almanyadan selamlar

  5. 8 ay önce

    Ek yetkiye yuzde 200 yapsa ne olacak 2000 TL ben vereyim size saçma yorumlar yapmayın

  6. 8 ay önce

    “Bu kadar yüksek kira ve giderlerin olduğu bir dönemde Cumhurbaşkanımızın da attığı adımların…”

    Neler mesela?

  7. 8 ay önce

    Taktik belli, sürüncemede bırakıp birşeylere ikna etme… Sendikaların çalışmaları tamamen boş.ama en çok kızdığım yıllardır bir şirkette yönetim değişmesine rağmen neden hiçbirşey değişmiyor. TİS süreçlerinde herkes sağır olmuş gibi . Sayelerinde artık ben de başka şirkete gitmeyi düşünüyorum. Bu taktikler artık sıktı

    • 8 ay önce

      Saw c den kaliteli bir arkadaş çoktan gitti. Böyle deneyimli, kritik konularda doğru insiyatif alan insanların gidiyor olması üzücü. Ancak herkesin kendi hayatını, çocuklarını ve ailesini düşünmesi gerekiyor

  8. 8 ay önce

    B1/B2 Lisanslı yetkili teknisyenler kesinlikle ayrı bir skalaya konulmalıdır.Pegasusta yetkili teknisyen maaşı aylık net 110 bin üstüne çıktı,sunexpress ve corendon da aynı ücretler veriliyor.Şuan da bu maaşın aynısı bırakın 3 te 2 si için %100 zam yapılması gerekiyor ve en önemli VERGİ konusuna el atılmalı ve çözülmeli.Vergi teknisyen kadroları için %15 ile sınırlandırılmalıdır.

  9. 8 ay önce

    Teknik a.s de eyt li olanlar da bir önce emekli edilmeli 25,-30 yılı dolan ve emekliligi hak edenlerin kendi istediği ile gitmeyeceği için genel kurul kararı ile eyt olanlar gönderilip yerini taze kan personel alımı yapılabilir.Ve kıdemli olanlarin önü açılmış olur.Adam 20 yıldır basteknisyen ondan sonra işe başlayan teknisyen basteknisyen olamıyor emekli olmadıği için.Genc personelin önünü açın.

    • 8 ay önce

      sen eyt’lileri 25-30 yılı dolan personel zannediyorsan aç da bir oku neymiş eyt.. daha dünyadan haberin yok delikanlı. bi otur soluklan hele.

    • 8 ay önce

      50bin sicil altı ivedilikle gönderilmeli. Skala farklari diğer personel tarafından hiçbir zaman yakalanamayacak. Geri kalan çalışanlar gariban bunlar karun

      • 8 ay önce

        Sonunda anladım, bizim düşük maas alıyor olmamızın nedeni yüksek sicillilermiş. Aydınlattığın için teşekkürler

      • 8 ay önce

        Hahah. Adamlara laf ediyorsun ama sen de o duruma gelince aynısını yaşayacaksın .

  10. 8 ay önce

    Hepimiz aynı gemideyiz herkese aynı zam ve yetkisi ve sorumluluklari olan teknisyenlere de ekstra primlerin olması lazım en az oranın yüzde 70 olması gerekir.Bir an önce zamların işlenmesi gereklidir Teknik A.s de.
    Uçak ve komponent CS ayrımı olmadan tabiki.

    • 8 ay önce

      Komponent cs olduğun süreci anlatta bilelim ne kadar emek harcamışsın zorlanmışsın ;)

      • 8 ay önce

        Hayırdır yiğidim ? Milletin verdiği emeği değerlendirecek vasfın nedir ? Sen sana söylenen işi yap. Haddin olmayan işlere burnunu sokma.

      • 8 ay önce

        Sen modülleri tamamlayıp lisans aldıktan sonra C/S olmak için önün açık, komponentdeki personeller yeri geliyor 14-15 sene beklese dahi C/S olamıyor. Ortalama bir QM in komponent atölyelerinde CS olma süresi en az 10 yıl, ve atölyelerde C/S olma kotası var, birileri emekli olmadan yada yeni eleman alınmadan C/S yapılmıyor. Davulun sesi uzaktan hoş gelir bilip bilmeden boş yapmayalım.

        • 8 ay önce

          Bir de üzerine artık sınav ve mülakat da var, yani ben istedim deyip de c/s olunamıyor

      • 8 ay önce

        Bre cahil

        Cevapla
  11. 8 ay önce

    Sirket kendi yöneticisine zam yaptı ama çalışanına hala zam yapmadı???

  12. 8 ay önce

    Çarşamba aksam maaşlar yatacak ve hala yetisecegine mi inanıyorsunuz?

  13. 8 ay önce

    Biz eytliler için Sayın Mikail Bey herhangi bir çalışmanız var mı ? Belirsizlik iş performansımizi olumsuz yönde etkilemekte saygilarimla

    • 8 ay önce

      Nasıl bir çalışma bekliyorsunuz, hem emekli olup hem de sirkette calismaya devam etmek gibi bir amacınız mi var yoksa farkli bir beklenti mi?

      • 8 ay önce

        Dayı emekli adamsın git torun torba sev. Bir ayağın çukurda hala işe gelcem diye uğraşıyorsun. Zaten primlerin tavandan yattı yürü git yerine üç tane genç alsınlar onlar çalışsın. Sen de haklarını al Tayland srilanka falan takıl. Kritik pozisyonlar harici tüm eytliler 50bin altı sicil gönderilip kritik birimlere de ivedilikle genç personel kaydirilip altı ay bir sene içinde o pozisyonlar da gençleştirilmelidir