THY Teknik

THY Teknik Yurt Dışına Açılıyor! MRO iştirakleri kurma planları üzerinde çalışılıyor

Türk Hava Yolları Başkanı Ahmet Bolat, İstanbul’da düzenlenen IATA AGM’nin oturum aralarında Aviation Daily’ye verdiği özel bir röportajda, “Yatırımcılarla, örneğin Belgrad, Sırbistan’da bunun üzerinde çalışıyoruz.” Buna göre bir karar vereceğiz. “Fırsatlara her zaman açığız. Gelecekteki beklentileri vb. değerlendiriyoruz. Önemli olan bu.” dedi.

Ahmet Bolat, Güneydoğu Avrupa’nın bazı bölgelerinde işgücü maliyetlerinin düştüğünü ve bu nedenle burayı yatırım yapmak için iyi bir alan olarak gördüğünü belirtti.

Aviation Daily, Air Serbia’nın Belgrad Nicola Tesla havalimanını üssünde bir MRO çözüm arandığını filonun çok hızlı büyüdüğünü ve yerel tedarikçi JAT Tehnika’da MRO ile ilgili finansal sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Ancak Türk Hava Yolları’nın geniş küresel ağı göz önüne alındığında Kazakistan ve Endonezya gibi uzakdoğu ülkeler de Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. için mantıklı seçenekler oluşturuyor.

Ahmet Bolat, uçak motoru bakımını da içerecek olası bir MRO ortak girişimi hakkında “Ortaklığın bir parçası olmayacağız. Bunun için ( yedek parça vs. açısından ) bir ağ gerekiyor. Sadece işlettiğiniz motor için bir motor atölyesi kuramazsınız. Aynı motorlara sahip diğer taşıyıcılar (üçüncü taraf müşteriler) tarafından desteklenmeniz gerekir ifadesini kullandı.

Maliyetler konusunda da yorum yapan Ahmet Bolat, şu anda geniş gövdeli bir uçak hangarının yıllık maliyetinin yaklaşık 1,5 milyon dolar olduğunu belirtti.

“MRO için önemli bir husus da zaman ve çalışma saatidir.” Maliyetleri düşük tutmak için uçak parçalarını, motorlarını ve bileşenlerini tamir etmek daha ucuza geldiği için bir uçak hangarından kâr elde edebilirsiniz ifadesini kullandı.

2023’ün sonuna doğru 435 uçaklık bir filo işletecek olan Türk Hava Yolları için yeterli MRO kapasitesi mevcut. Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’nin İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yanı sıra İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da bakım tesisleri bulunuyor.

Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ayrıca birçok üçüncü taraf müşteriye de hizmet veriyor. Bolat, bu konu ile ilgili, “Örneğin Emirates için de çalışıyoruz” “Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. tarafından halihazırda beş adet 777 teslim edildi ve yakında bunlara 17 adet daha eklenebilir ifadesinde bulundu.

Ayrıca motor sağlayıcılarının, özellikle Airbus A320neo filoları olmak üzere, havayolu müşterilerinin yedek parça sıkıntısını incelenme sürecinden memnun olmadığını belirtti.

“Motor sağlayıcıları bunu çözmek zorunda.” Bir havayolu şirketi olarak, motorun bakımını her yerde yapabilirsiniz ancak parçaları üretmezseniz ve biz de satın alamazsak, asıl sorun bu olur açıklamasında bulundu.

Örneğin, Türk Hava Yolları’nın yeni nesil Airbus A350 ve Boeing 787 uçakları mevcut motor sorunlarından etkilenmiyor, ancak birkaç A320neo yere indirilmiş durumda. “Bu durumun uzun sürmeyeceğinden emin olmak için motor tedarikçileriyle görüşüyoruz.”

Ayrıca Bolat, 600 uçaklık siparişin iki ay ertelenmesinin şirketi etkileyip etkilemediği sorusuna, “Elbette bizi etkiliyor ve büyüme planımızı geciktiriyor” yanıtını verdi.

Yeni siparişle birlikte Türk Hava Yolları 2033 yılına kadar 800’ün üzerinde uçaktan oluşan bir filo işletmeyi planlıyor.

©AirlineHaber.com

Not: Haber sitemizde yapılan havacılık haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 1 yıl önce

    Türkiye dışında ne bu kalitede, ne bu özveriye sahip, ne de bedavaya yakın çalışacak personel yok, zamanında dışarı bakıma gönderilen 2 uçaktan birini bakım yaptırmadan getirdiğiniz gibi olur sonucu.

  2. 1 yıl önce

    Avrupada 800 $ calisacak teknisyen bulamazsiniz Ahmet Bey :)

2 Yorum

  1. 1 yıl önce

    Türkiye dışında ne bu kalitede, ne bu özveriye sahip, ne de bedavaya yakın çalışacak personel yok, zamanında dışarı bakıma gönderilen 2 uçaktan birini bakım yaptırmadan getirdiğiniz gibi olur sonucu.

  2. 1 yıl önce

    Avrupada 800 $ calisacak teknisyen bulamazsiniz Ahmet Bey :)