featured

THY Sırt Çevirdi, İzmirli Turizmciler Alman Şirkete Yöneldi

İzmir’e direkt uçuş isteyen Egeli turizmciler, istemlerine Türk Hava Yolları’ndan olumlu yanıt gelmeyince Alman havayolu şirketi Lufthansa’ya yöneldi.

Adnan Menderes Havalimanı’nın hub (aktarma merkezi) ilan edilmesi talebinde ısrarlı olduklarını söyleyen Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “THY’nın yaptığı haksızlığı gidermek için Lufthansa ile arayışımızı sürdüreceğiz. İzmir’in yeterince tanıtılmaması da önemli bir sorun” dedi.
Avrupa’nın en büyük hava yolu şirketi Lufthansa’nın Türkiye Genel Müdürü Kemal Geçer, Four Points by Sheraton İzmir Otel’de düzenlenen Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu toplantısına konuk oldu. Lufthansa Grup bünyesinde Swiss Air, Austrian Airlines, Brussels Airlines, EuroWings hava yolu şirketlerinin de bulunduğunu anlatan Geçer, bu şirketlerin toplam 650 dolayında uçakla 103 ülkeye uçtuğunu söyledi. Grup havayolu şirketlerinin haftalık uçuş sıklığının 12 binin üzerinde olduğunu belirten Kemal Geçer, Lufthansa Grubu’nun sadakat programında 25 milyondan fazla müşterisi bulunduğunu dile getirdi.

”İZMİR KENDİ KENDİNİ BALTALAMIŞ”
Lufthansa’nın İzmir uçuşlarının 1986 yılında başladığını, günümüzde İzmir – Münih yaz seferleri yapıldığını belirten Kemal Geçer, “Yaz sezonundaki İzmir uçuşlarımızı kışın da sürdürmek isterdik. Ancak, talep yetersiz olduğu ve yolcu kapasitesinde darlık yaşadığımız için kışın hiç uçak koyamıyoruz. Sizler bu konuda bastırırsanız konulabilir” dedi. Geçmişte İzmir-Münih dışında başka çıkışlar da verildiğini söyleyen Geçer, “O zaman İzmir’e uçak istenmiş, ama insanlar yine İstanbul’dan uçmuş. Dolayısıyla kendi kendini baltalamış İzmir” diye ekledi.
“EN ÖNEMLİ EKSİKLİK DESTİNASYON TANITIMI”
Lufthansa Türkiye Genel Müdürü Kemal Geçer, destinasyon tanıtımı konusunun da çoğu kez gözden kaçırıldığını söyledi. “Geçmişte gittiğim ülkelerde Türkiye’nin destinasyon tanıtımlarını görüyordum, son yıllarda görmüyorum. Son iki sene içinde dünyanın birçok ülkesini dolaştım, bizden çok daha kötü olan destinasyonlar bizden çok daha fazla müşteri alıyor” diyen Geçer, “En önemli eksiklik destinasyon tanıtımı. Yalnızca İzmir için değil, Türkiye için söylüyorum, destinasyon tanıtımının çok iyi yapılması gerekir. Potansiyeli olan destinasyonlar uçak seferleri arttıkça gelişebilir” dedi.
Her havayolunun destinasyonlara kendi yolcusunu ve kitlesini de getirdiğini anlatan Kemal Geçer, “Dolayısıyla farklı havayollarının bir pazarda olması turizmin canlılığı açısından önemli bir faktör” diye konuştu. “Lufthansa grubunun eğer bir İzmir uçuşu varsa, kendi sadakat programı içinde müşterileri için bir opsiyon olacaktır İzmir. Ama uçuş programında İzmir yoksa otomatik olarak eleniyorsunuz” diyen Geçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
”ŞEHİR OLARAK ZATEN BAŞTAN ELENMİŞ OLUYOR”
“Bizim Miles & More’da 25 milyondan fazla müşterimiz var. Bunlar sürekli puan toplayıp puanlarıyla bilet alan kimseler. Bunun dışında dünyanın bir çok noktasında anlaşmalı olduğumuz ve bir biletle dünyanın her yerinden her yerine, 600’den fazla noktaya bağlantı verebildiğimiz anlaşmalarımız var. United, Air Canada, ANA, AirChina, Singapur gibi havayollarının yolcu kitlesini ve sadık yolcularını göz önünde bulundurduğumuzda önemli bir potansiyel oluşuyor. Onlar içinde destinasyon olarak İzmir yoksa, bu şehir zaten baştan elenmiş demek oluyor.”
“DİREKT UÇUŞ ŞART”
TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan, katma değer yaratan turizm sektöründe konaklama ve ağırlamanın yanı sıra ulaşımın çok önemli olduğunu vurguladı. “Direkt uçuşlar turizm sektörü için önemli. Kentimizin nüfusu 5 milyon ama elimizde 10 milyon varışı ağırlayacak havaalanı, turizm alt yapısı, konaklama tesisi varken direkt uçuş yok” diyen İşler, şu görüşleri dile getirdi:
“THY’nin Adnan Menderes Havalimanı’nı hub (aktarma merkezi) ilan etmesi ve direkt seferler koyması talebinde ısrarlıyız. Direkt uçuşlar özellikle sağlık turizmi için, biz otelciler için çok önemli. Direkt uçuş konusunu THY’na götürdük, ‘Bu bir maliyettir, hesap işidir, her isteyene hub yapamayız’ dendi. Ama baktık ki Ankara hub ilan edildi, dört ülkeye, sekiz şehire direkt uçuşlar kondu. Demek ki bunun maliyetle filan ilgisi yok. THY istediği gibi karar alabiliyor. İzmir bir sanayi ve turizm şehri, Ankara bürokrasi şehri. Biz yine öksüz evlat kaldık.”
”THY’NİN YAPTIĞI HAKSIZLIĞI GİDERMEK İÇİN…”
THY nezdindeki girişimlerin sonuçsuz kalmasını eleştiren Mehmet İşler, “Kongre turizmini kaybettik. Sağlık turizmi vardı, onu da kaybediyoruz” dedi. İşler, “THY’nın yaptığı haksızlığı gidermek için Lufthansa ile arayışımızı sürdüreceğiz. Bir yol haritası çizecek, bu arayışa Sun Express’i de dahil edeceğiz. Bizim Lufthansa’nın 25 milyondan fazla müşteriye hitap eden sadakat programına nasıl entegre olacağımıza ilişkin bir çalışma yapmamız, proje geliştirmemiz gerekiyor. Lufthansa ile işbirliği yapabilmek için bir çalışma grubu oluşturacağız. Adım adım ilerleyeceğiz.”
Lufthansa Türkiye Genel Müdürü Kemal Geçer’in destinasyon tanıtımı konusundaki uyarılarının dikkate alınması gerektiğinin de altını çizen Mehmet İşler, “Lufthansa’nın İzmir’e uçuşu azaldıysa, İzmir’den yolcu çıkmadığı için değil, İzmir’e yolcu çıkmadığı, İzmir yeterince tanıtılmadığı için. İzmir’in hedef pazarlarda tanınmaması da önemli bir sorun” diye ekledi. İşler, yaptığı sunumun yanında ETİK Yönetim Kurulu Üyelerinin sorularını yanıtlayan Geçer’e teşekkür ederek ebru sanatı uygulanmış doğaltaşla oluşturulan bir plaket verdi. (TurizmGüncel)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir