featured

THY NE YAPMAK İSTİYOR?  CANKUT BAGANA NE DEDİ? ONURZEDELERMİ GELİYOR? B737 MAX LAR NE ZAMAN UÇABİLİR?

Havacılık sektörü durgun olunca kayda değer ve etkili haberler bulmakta ve köşe yazılarımızda gerçek bilgilerle aksadığını düşündüğümüz konuları yazmakta zorlanıyoruz. Malum virüs, sektördeki şirketler kadar bizleri de etkiledi.  Astrologların 2019 yılında,2020 yılı için söyledikleri olası kehanetlerinin tutmuş olduğunu, bu tür varsayımlara inanmayan biri olarak,söyleyebilirim.

Tüm dünyayı kasıp kavuran ve milyonlarca insanı öldüren bu virüsten bir gün mutlaka kurtulacağız ama tam olarak, ne zaman biteceğini söyleyebilmek veya gerçekçi bir tahminde bulunmak mümkün değil.

Dünyamızda ki İnsanları öldüren bu virüs aynı zamanda da çalışma hayatımızı da son derece kötü etkiledi. En çok darbe yiyen sektörler içinde başı turizm ve onun olmazsa olmaz bacağı olan taşımacılık çekti diyebilirim.

Bizler havacılık ile ilgili bir haber sitesini yönetiyoruz. Yani taşımacılığın bir kolu olan havacılığı… Bu nedenle konumuz dışına çıkmadan havacılık ile ilgili bildiklerimizi yazıp yorumlamaya devam ediyoruz.

Sektör çalışanlarının sesi olmaya çalışan bir haber sitesi olarak teyit ettirmeden haber yazmamaya gayret ediyoruz. Şuradan veya buradan aldığımız duyumları teyit ettirmeden yayınlamamaya özen gösteriyoruz. Aksi takdirde dedikodu mahiyetinde birileri tarafından uydurulan veya üretilen konulara alet olmuş oluruz. Net ve belgeli bilgilerimiz varsa yazar yoksa susarız.

İnsanları tahrik etmek ve kışkırtmak aslında çok kolay. Aslı astarı olmayan bir dedikodu yaydığınızda yüzlerce kişi o haber doğru mu değil mi diye bakmaz ve yorumlar atarak başlarlar tenkit etmeye… İşte biz bu tür basit aldatmacalı haberlerle okurları meşgul etmeyiz.  Suçlama yaparsak bilin ki mutlaka elimizde belgesi vardır. Ona buna hakaret edip mahkeme köşelerinde dolanmayız. Bizi mahkemeye verenleri de eli boş göndeririz.

Neyse Sadede gelelim…    

Dayanağı net olarak söylenmeden veya yazılmadan yapılan her haber bizce haber değildir. Şirketlerimizin nasıl yönetildikleri ve yöneticilerinin özel hayatları bizi ilgilendirmez. Bu konularda görüş belirtmek abesle iştigal olur.

Şimdide gelelim sektörümüze;

Sektörde gerek havayollarımız, gerekse havalimanlarımız olsun fark etmez hepsi kendi çapında zordalar. Hepsi bizim gibi pandemi döneminin bitmesini bekliyor. Hepsi haklı olarak devletin şirketlerine desteğini bekliyor ama hazinenin mevcut durumda bu desteği sağlayabilmesi imkânsız demek istemiyorum ama bana göre çok zor.

THY için her zaman özel şirket görünümlü devlet şirketi dediğimi hatırlarsınız. Bu görüşümü hala savunuyorum. Bu nedenle THY’nin pandemi döneminden en hızlı çıkan şirket olacağına inanıyorum.

Bu arada THY yeni bir kargo şirketi kurma kararı aldı. Bu şirket çok ortaklıklı olacak.
THY kargo taşımacılığını çok iyi götürmekte.
Kısa bir zaman dilimi içerisinde Dünyamızdaki kargo taşımacılığı yapan şirketler bazında 40.lıktan 7.liğe yükselmiş görülüyor.

THY’nin filosunda kargo taşımacılığı yapabilecek durumda kendi malı veya wetlease kiralama sistemli  uçaklar da var. Bunların 10 adedi A330-200F, 6 adedi; Boeing 777F,  ACT’den wet lease olarak kiraladığı 4 Adet B747-400F, 2 Adet A310300F ve 2 Adet A310-600 (ULS’DEN wetlease kiralık) ve MNG kargodan sadece ihtiyaç durumlarında kiralanan  1 Adet A300-600F olarak sayabilirim.

THY YENİ KARGO ŞİRKETİNE NEDEN GEREK DUYDU?

Bu konsept ilk değil.  Bu sistem ilk defa 1990 lı yıllarda Lufthansa tarafından başlatılmıştı.  Lufthansa her bölümünü ayrı bir şirket haline getirip yönetmeye başlamıştı. Lufthansa grubu altında onlarca hatta yüze yakın şirket olduğunu söyleyebilirim.

Aslına bakacak olursanız THY Grup altında mevcut durumda THY AO-THY Teknik-TEC-TSI-TCI-TGS-SunExpress ve Turkish Do&Co var.  Bunların bazıları THY’nin bazıları ise ortaklık şeklinde.

THY sanırım Lufthansa’yı örnek almış gibi görünüyor. Bu nedenle kuracağı yeni kargo şirketi mutlaka yerli veya yabancı ortaklıklı olacaktır diye düşünüyorum.

Kargo taşımacılığı, yolcu uçakları gibi para kazandırmaz ama yaşanan pandemi döneminde THY’yi biraz nefes alacak hale getirdiği de bir gerçek. 

B737MAX’ler NASIL VE NE ZAMAN UÇACAK? 

FAA ve EASA, Boeing tarafından uçakta yapılan değişikleri geçenlerde onayladı ve sitemizde haber olarak yayınlanmıştı. Şimdi bu değişiklik işlemlerinin MAX’leri elinde tutan ülkelerin sivil havacılık otoritelerinin de kabul edip onaylanması gerekiyor. Yerde yatan uçaklara uygulanacak İşlemler AD ve SB ile uygulanacaktır.

Bunun için Boeing’in, FAA ve/veya EASA’dan bu dokümanların ve gerekli software ve yedek parçalarını sağlaması lazım. Uçakların yasaklı olma nedeni Boeing’in kusuru olduğu için, bütün bu gereksinimlerin ücretsiz olarak sağlanacağını düşünüyorum.

Sadece bu yeterli mi? Tabii ki Hayır...

Uçaklarda gerekli modifikasyonlar uygulanırken diğer taraftan bu tip uçaklarda uçacak pilotların önce teorik, sonra simulator eğitimlerinden geçmeleri gerekecektir. MAX’lere özel bu eğitimlerden geçmeyen B737 pilotlarının sivil havacılık otoriteleri tarafından MAX’leri uçurmalarına izin verilmeyeceğini sanıyorum.

Ayrıca bu uçakların üst geçiş ve konma-kalkma yapacakları ülkelerin sivil havacılık teşkilatlarının koydukları yasakları kaldırmaları beklenecek. Bunlar tamamlandıktan sonra MAX’ler yolculu olarak uçmaya serbest kalacaklardır ki, bu süreç 2021 Nisan, Mayıs aylarını bulabilir.

  Sektörün ikinci büyüğü Pegasus havayollarına bir bakış atalım; .

Pegasus havayollarının 2020 ilk 9 aylık sonuçlarına baktığımda en az bir sene nakit ihtiyacı çekmeyecekleri görünüyor. Tabii ki bu benim tahminim.  Bu konuda ahkam kesecek kişi Mehmet Nane dir.  Diğer şirketler, THY ve Pegasus gibi borsaya kote olmadığından değerlendirme yapamıyorum. Ancak onlarında pandemi döneminden etkilendiklerini kesin… Umar ve dileriz ki her havayolu ve her havalimanı bir an önce bu krizden çıkabilsinler.

Onur Air ise hala aynı. Bakım  hangarında minimum sayıda teknisyen bulunuyor. Pilotlar ve kabin memurları uçuş paralarını,hatta uçuş görevine gelirken ki taksi ücretlerini bile alamıyor. Tabii ki teknisyenlerde zorda… Bu durum bana Atlas Global’in iflas etmeden önceki sürecini hatırlattı.

Hatırlayacağınız üzere, Atlas ekipleri de uçuşa gider paralarını alamaz ve ha bugün ha yarın paralarınız verilecek diyerek kandırılırlardı.

Atlas Global’in iflas etmeden önceki sürecin aynısı şu anda Onur Air’de yaşanıyor. Gördüğümüz ve duyduğumuz kadarı ile benzerlik %100… Bu gidişat hayra alamet değil.

Kısaca tüm sektör devlet babanın eline bakıyor…

Sektörümüz, maalesef Atlaszedelerden sonra Onurzedeleri de görecek gibi… Hani bir söz vardır. “Eli kulağında” derler ya işte aynı böyle bir durum söz konusu.   

Çalışanlar ne yapsın? Bir başka şirket olanağı olmayınca belki ilerde paralarımızı alırız diye bekliyorlar.  2005 yılında Onur Air hisselerinden bazılarını satışa çıkartmış ve tamı tamına 210 Milyon Dolara satmıştı. Satın alınan hisselerin paraları gelmeyince Cankut Bey tekrar hisselerini geri almış ve Onur Air’e yatırım yapmıştı.

Onur Air’in sahibi Cankut Bagana’yı çok iyi tanırım. AirportTV’nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığım zamanlarda kendisini KARAKUTU isimli canlı yayına çağırmış ve geldiğinde, “Sefa bey şimdiye kadar beni kimse TV ye cıkaramadı ama sizi kıramadım geldim” diyerek bizi onore etmişti.

Onur Air’in sahibi Cankut Bagana ile yapmış olduğum görüşmede, Cankut Beyin kredi alabilmek için Cumhurbaşkanı ile görüştüğünü ama müspet bir cevap alamadığını söyledi. Mayıs ayına kadar bu sorunlar çözülmezse yandık diyor.

Havalimanlarımıza gelindiğinde ise Sabiha Gökçen’in yıllık kirasının zamanı geldi. 115 Milyon Euro yıllık kira… Ocak 2021 in ilk haftasında ödenmesi gerekiyor. Bu yüksek rakamın mutlaka ötelenmesi veya taksitlendirmesi lazım. Aksi takdirde bu kirayı ödeyebilmek malum pandemi dönemi nedeniyle imkânsız görünüyor. Sabiha Gökçen havalimanının başka çaresi yok. Kredi alalım deseler, daha önce alınmış kredilerin ödemesi devam ederken yeni kredi almakta çok zor olacaktır.

Sonuç olarak bu kira öyle veya böyle ödenecektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

25 Yorum

  1. Güzel bilgiler Sefa bey. Eline sağlık. Onur Air ile ilgili yazdıkların her ne kadar gerçek ise de umarım gerçekleşmez.

    Cevapla
  2. 4 yıl önce

    THY’de 10 tane 777 yere inmiş. Kötü günler geride kaldı. Daha kötü günler bizi bekliyor…

    Cevapla
  3. 4 yıl önce

    Sayın inan yeni kargo şirketi kurulması bence de mantıklı. Yabancı ortaklık yapılırsa şartlara göre iyi veya kötü olabilir. Zaman gösterecek

    Cevapla
  4. 4 yıl önce

    sefa bey verdiğiniz bilgiler doğru. Her geçen gün batağa sürükleniyoruz, sizin Atlaszedeler e desteğiniz gibi Onur çalışanlarına destek olacağınızdan zerre kadar şüphe duymuyorum, korkusuz ve seviyeli kaleminize ihtiyacımız olabilir.

    Cevapla
    • 4 yıl önce

      Sadece airlinehaber ve Sefa beyin desteği yetmez. Sorunlarınızı kamuoyunun dikkatine getirmek için sizlerinde taşın altına elinizi kolunuzu koymanız gerekir. AZAP ın tecrübelerinden istifade edebilirsiniz kanımca. Kolay gelsin.

      Cevapla
  5. Kabinden cıkartımlar baslandı.

    Cevapla
  6. 4 yıl önce

    oooooffffffffffffff!!!……..

    Cevapla
  7. 4 yıl önce

    Seda bey onlarca arkadaşımız eğitim aşamasında, verdiğimiz eğitim paralarını nasıl kurtarabiliriz bize lütfen yol yordam gösterin.

    Cevapla
    • 4 yıl önce

      Sen ve senin gibi arkadaşlara tecrübeme dayanarak en önemli uyarım, Onur’dan paramı kurtarayım derken bir de Avukatların tuzağına sakın düşmeyin. Öncelikle Onur’la yaptığın kontratı bir daha güzelce oku. Şunu özellikle belirtmek isterim ki Onur’un sana vermiş olduğu sözlü garantilerin mahkemede zerre kadar bir değeri yok. Sen şahit bile göstersen, Hakimler sadece kontratında yazanlara bakıp ona göre karar veriyorlar. Avukatların tuzağına düşme diyorum çünkü kontratın ne kadar senin aleyhinde olursa olsun, avukatlar sana çok renkli hayaller kurdurarak, mutlaka kazanırız palavraları ile seni dava açmaya ikna edip bir de onlar paranı çarpacaklar. İmzaladığın kontratta her şeyden önce haklılığına sen inanmıyorsan bil ki işin çok zor.

      Cevapla
  8. 4 yıl önce

    Atlas’taki mağduriyet 3 ay ama Onur’daki mağduriyet neredeyse 1 yıldır sürüyor, yani ızdırap diz boyu. Kokpit, teknik, kabin ve diğerleri halen bir umut diyerek bekleşiyor. O umut da maalesef her geçen gün biraz daha sönüyor, aslında belki de tamamen söndü bile ama kimse telafuz etmeye cesaret edemiyor.Özellikle şu sıralar sizler gibi dürüst yazarların gerçek desteğine her şeyden çok ihtiyaç var. Lütfen ama lütfen o çok değerli kalemleriniz bundan sonra biraz da Onur diye yazsın….

    Cevapla
  9. ÜyeDoğrulanmamış 4 yıl önce

    Sefa Bey, KÖİ statüsündeki havalimanlarının kira olayında sadece Sabiha Gökçen’in durumunu yazmışsınız… Peki ya (Yeni) İstanbul Havalimanının durumu? Bakın, IGA zamanında (daha tesis açılmadan) Devlet’e başvurdu ve 2 yıl, 2 aylık kiranın ötelenmesini talep etti. Bu talep “kısmen” kabul edildi. Söz konusu rakamın yaklaşık %65’i dönem sonuna (yani 2043’lere falan…) ertelendi ama aradaki fark iki eşit taksitte (yanlış hatırlamıyorsan her taksit 390 milyon €, idi -yaklaşık) normal vadesinde ödenecekti… Bu “normal vadeler “de tesisin tam faaliyete geçtiği tarihe (yani Nisan 2019…) istinaden Nisan 2020 ve 2021 olsa gerek… Siz Nisan 2020’de IGA’nın böyle bir ödeme yaptığını duydunuz mu? Kazara yapmış olsalar, bunu dünyaya davul zurna ile ilan etmezler miydi? SAW’a gelirsek: ISG, HEAŞ’a 2020’de ödemesi gereken kira bedeli her ne ise ve her ne tarihte ise, ödemiş midir?

    Cevapla
  10. 4 yıl önce

    çekici şoför

    Cevapla
  11. 4 yıl önce

    kargo birimi halihazırda çalışanların kargoda TGS Jin ikramiyesi kesildi sosyal haklar kesildi kargo ambar 5m in hiç bir kesinti olmadı şimdi bu adaletmi şuanda TGS kargo operasyonunu severek yapmıyor az maaş çok iş çalışan hesap yapmaktan işine adapte olamıyor sonra niye kazalar oluyor adamın kafası dolu ay sonunu nasıl getirrim hesabında çoğu çalışan yani işçi ve işçi şoför olanlar bu para durumu ne olacaktır 

    Cevapla
  12. 4 yıl önce

    Pandemi ortami böyle devam ettigi sürecte Atlaszade,onurzade,pegasuszade,yasanmamasi mümkün degil Havacilik Böyle bir sektör sizin yeteri kadar likiteniz olsun dayanamazsiniz airlines isletmesi statik isletmelere benzemezler mutlaka hareket halinde olmasi gerekir Burakin özel charter havayollarini Devlet Bayrak tasiyicilarida ayni katagorinin icerisinde bir an önce pandemiden kurtulmak lazim bir yil daha sürerse kimse dayanamaz kolay degil

    Cevapla
  13. 4 yıl önce

    Thy nin acilen tamamen satılması lazım . Değerine tabi

    Cevapla
  14. 4 yıl önce

    Onur a bişey olmaaaaaaz korkmayın zaten kimseye ödeme yapmıyor ee zaten uçakların çoğuda uçuş saatine göre kiralık. Hem yazınızda Onurair le ilgili Cankut Baganaya olan ahbaplığınızdan başka bir haber göremedim. İnsanların gereksiz yere canını sıkmayın.

    Cevapla
    • 4 yıl önce

      Sefa beyin yazılarını takip etseydiniz Onur Air’in gidişatı ile ilgili yazılmış haber ve köşe yazılarını görmüş olurdunuz.

      Cevapla
  15. 4 yıl önce

    Maalesef sektörde Atszede arkadaşlarımız da var. Bir kısmı işten çıkarıldı tazminatları ödenecekti ama taksite bölünen ödemelerin son kısımları yazdan beri öden(e)medi. Şirkette kalanlar ise ücretsiz izine çıkarıldılar, Allah’tan devletin ödediği kısa çalışma ödeneği var. Murat Ersoy bey eğer paranız var ve getirecekseniz ödeyin insanların paralarını. Atsteam’da hala payı olduğuna inanıyorum.

    Cevapla
  16. 4 yıl önce

    Sefa bey atlaszedeler konusundaki yardımlarınız için candan teşekkürler..sektördeki arkadaşlar maalesef yeteri kadar destek olmadı.bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığı ile atlaszedelere sadece bakmakla yetindiler.Şimdi onur konuşulmaya başlayınca onurcular ufak ufak kıpırdanmaya başladı..thy ciler ve pegasuscular,corendoncular free bird cüler hala sadece bakıyor..unutmayın arkadaşlar bu bir döngü.bu ekonomik konjektür böyle devam ettiği ve ahlak yoksunu patronlar olduğu sürece sıra herkese gelecek…umarım yanılırım..ama artık bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığını bırakın..eylemlerimize gelmesinizde, sosya medya ile destek olun..SEYRETMEYİN!,,,

    Cevapla
  17. 4 yıl önce

    Şubat ayından beri hiç bir personeline tek kuruş ödeme yapmayan bir şirketten konuşuyoruz. 2019 senesinde 2 milyar 127 milyon TL net kâr yaptık diyen bir şirket. Pandemi sürecini en kötü yöneten şirket. Bir tarafta aman azıcık daha uçalım deyip ses çıkarmayan zaten yeterli birikimleri olan kaptanları olan diğer tarafta aman gidecek yerimiz yok ki diye sesini çıkaramayan yeni kaptan ve first officer arkadaşlar, bunun gibi teknisyen, yer hizmetleri ve ofis görevli arkadaşlar sessizce sona doğru gidiyorlar aslında. Yöneticiler ise kalplerinde ne bir his, ne bir vicdan, ne bir duygu. Her gün etrafa yeni bir haber salarak susturma politikası ile devam edip yaklaşık 6 7 bin çalışan ve ailelerini hiç görmezden gelip kendi lüks hayatlarına devam etmekteler. Allah’a havale ettik desem, bu insanlar için hangi Allah diye sormak gerek diye düşünüyorum. Umarım bize ettikleri bu eziyetin mislini yaşarlar.

    Cevapla
    • 4 yıl önce

      Nerede? Adamlar şirketi boşalttı sayılır. Herşeyi Holiday Europe şirketine kaydırıyorlar. Ellerindeki 450m dolara yüzde 60 kar koydukları fısıltılar arasında! Şirket satıldı , satılacak, kredi aldık alıyoruz hikayeleri ise toplu hareketten çekindikleri için göz boyamak tam başka bir şey değil. Hadi yöneticileri anlarızda zaten batırmakla ünlüler ama Cangut beyin insanları böylesine mağdur edeceğini düşünmemek ile hata etmişim. Bunca havacılıktaki iyi gözüken itibarını yerle bir etti….

      Cevapla
  18. 4 yıl önce

    Bravo Teo havacılık kariyerine bir batan şirket yöneticiliği daha ekle…

    Cevapla