THY Mavi Yakada emeklilik yaşını 65’e çekti… Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek…

THY Mavi Yakada emeklilik yaşını 65’e çekti… Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek…

Değerli Okurlar,

THY Teknik çalışanlarının artık jump seat koltuklarında uçamamasıyla başlayan derin kırgınlık ve değersizlik duygusu tüm hangar ve atölyeleri sarmıştı. Üstüne 2024 yılında emekliliği hak edenler, %30 ve üzeri bir maaş kaybı söz konusu olunca kara kara düşünmeye başlamıştı. Şirket içi baskılara dayanamayanlar, lüzumsuz konulardan bile savunması alınanlar, bir de emeklilik konusunda arafta kalanlar derken büyük bir tecrübe göçü yine kapıya dayandı.

AJET ile pass bilet uçma hakkının verilmesi yaşanan kırgınlıklar açısından bence çok değerli bir adım ama jump seat hatasından dönülerek bu konunun tamamen raftan kaldırılması lazım. Geçmişte yine böyle yapılan hatalardan geri dönülüp yeniden sicil sıralanışına göre uçuş hakkı tanınmıştı. Zaman zaman alınan yanlış kararlar, büyük bir kesimi mağdur edip büyük tahribatlara neden olsa da önemli olan mağduriyet daha artmadan hatadan dönme erdeminin gösterilmesidir. Umarız bir an evvel bu yanlıştan dönülür ve bu erdem gösterilir. Çünkü bir kesime sağlanan jump seat uçuş hakkının, asıl o uçağı tamir edip uçuşa veren kişilerden mahrum edilmesi inanın asla doğru ve haklı bir durum değil. Ya herkese eşit muamele edilerek uçuş hakkı verilmeli, ya da uçuş güvenliği vs. gibi konular söz konusuysa o zaman herkese uçuş hakkının kapatılması gerekir.

Sürekli bir kesimin gönlünü yapayım derken bir taraftan binlerce insanı küstürüp, motivasyonunu ve aidiyet duygusunu yıpratmanın ne faydası olabilir ki? Yıllardır kabin ve kokpit ekiplerini, Teknik A.Ş çalışanlarından kırpılanlarla mutlu etme stratejisini ben ne haklı ne de etik bulmuyorum. Teknisyende ölümü gösterip kokpitte ve kabinde insanları sıtmaya razı etmek gibi… TSS, Do & Co ve TGS’yi de Tekniğe göstererek avutmak stratejisi daha ne kadar sürdürebilir ki?

Emeklilik konusu ise artık tüm ülkenin gündeminde. Buna çok acil şekilde adil ve akılcı bir çözüm üretilmesi gerekiyor. Bu kat sayı hesaplama yöntemi hiç kimseyi memnun ve mutlu etmedi. Bence EYT konusunda da seçim popülizminin ekonomiye getirdiği yük ve yarattığı tartışmalar bitmeyecek. 10-15 bin gün prim ödeyenle onun 3’te biri kadar prim günü ödeyenlerin aynı maaş seviyesine geldiği bir sistemin kime ne faydası olabilir ki? İstikrarsız bir piyasada kontrolsüz zamların altında, geçim kaygısıyla kıvranan insanların, bir de gelir vergisi gibi ağır bir kamçıyla can çekiştiği bir ülkede ne maaş verirseniz verin değeri kalmıyor.

Şimdi THY Teknikte mavi yakada 60 olan emeklilik sınır yaşının, 65’e çekilmesi planlanıyor. Bu şekilde %30 emekli maaşı kaybı nedeniyle tecrübe kaybının engellenmesi hedefleniyor. İyi güzel her ne kadar ucu açık ve geçici bir çözüm önerisi gibi kulağa hoş gelse de peki sürekli ücret ve skalalarıyla oynanılan bu düzende size 65 yaşına kadar güvenebilecekler mi? Yarına bu fırtına dindikten sonra başka hamlelerle ya kapının önüne konulursam diye soranların, bu uzayan çalışma süreçlerinin kademe ilerlemeleri açısından bir artısı olacak mı diyenlerin sesini duyar gibiyim. Bu hesaba göre bir adam 5-10 yıl aynı kademeden devam etmek durumda kalırsa bunlara bir çözüm sunabilecek misiniz?

Devletin en acil biçimde düşük gelirliyi koruyan bir vergi sistemi ile asıl fahiş kazancın ve haksız gelirin sağlandığı kast sistemlerini markaja alması, nüfusun yarısından fazlasının asgari ücret düzeyinde yaşadığı bir toplumda, bu yüksek zamlar ve yüksek vergilerle, ücretleri ve yaşam standartları sürekli düşen toplumun üzerindeki ağır ve haksız yükün kaldırılması lazım. Vergi aflarıyla kamunun arazilerinin tahsis edildiği ultra elit iş adamlarının ve sanayicilerin bu ülkenin kasasından kaçırdıkları vergiyi asgari ücretlinin alın teriyle telafi edemezsiniz. Her sektörde yabancı kayıt dışı niteliksiz istihdamın, ülkemizdeki yetişmiş iş gücüne verdiği zararı bir an evvel engellemelisiniz.

Havacılık sektörü her zaman diyorum dünyaya açılan kapımız ve dışarıya uzanan elimiz, ayağımız. Havacılığa zarar bu memleketin büyümesinin ve gelişiminin bacağına sıkmak gibidir… Bu sektörde yetişen her bir personelin ülkemizin ekonomisi, stratejik ve siyasi etkinliği kadar savunma sanayii açısından da ne kadar değerli olduğunu hep birlikte görüyoruz. Bugün dünyaya sınırlarını koruyamayan bir ülkeden, kendini havadan koruma sistemleri ihraç eden bir ülkeye döndüysek, son çeyrek asırda filolarımızı 2-3 katına çıkarabildiysek, en çok bu emektarların sayesinde olmadı mı? Mühendisi, teknisyeni, kabin memuru, pilotu, dispeçeri, loadmasterı, yer hizmetleri ile tüm operasyonun hemen hemen her aşamasındaki kahramanlarımız sayesinde depremde, pandemide ve diğer bütün krizlerde havacılık sektörü imtihanını başarıyla vermedi mi?

Havacılık ülkemizin hem ekonomik hem stratejik gelişiminde önemi ve başarısı tartışmasız bir sektör. Bu sektördeki sorunlarımızı çözmeden onları tüm paydaşlarıyla açık ve samimi bir zeminde istişare etmeden ülkece büyümemizin hak ettiğimiz yerlere gelmemizin mümkün olmadığını düşünüyorum.

Hepinize sağlıklı ve mutlu bir hafta dilerim…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 1 ay önce

    Film koptu,isterseniz emekli olan cs leri kolundan tutup getirin bu istifaların arkası kesilmediği sürece bu delik giderek büyüyecek.En kalifiye arkadaşlarımız ile avrupa ve arap ülkelerine geçiş yaptık ve arkamızdan da yüzlercesi geliyor,bakım kalitesindeki düşüş zamanla ortaya çıkıcak ne SHGM ne de EASA yetkiniz kalıcak bu kafayla devam ederseniz.Ama siz en iyisi memur ve mühendislere yetkili teknisyenden fazla maaş ve değer vermeye devam edin.12 sene hizmet ettim bu şirkete fakat bu kadar iş bilmezlik,liyakatsizlik,torpil ile işen girenin olduğu başka bir dönem hatırlamıyorum, 12 senemi yakarak ayrıldım.iyi ki ayrılmışım 1 haftada burda yaptığım işi ben 1 günde yapıyordum ayrıca alım gücüm 3-4 kat arttı,kafamda bir o kadar rahat sosyal bir hayatım oldu.

  2. 1 ay önce

    Toplam istifa sayısı yetkili teknisyen sayısının yüzde 20 sine ulaşmış durumda bir de bu kadar sayı da kişi emekli olucak fakat uçak sayısı ise tam tersi oranda artıyor.Çözüm olarak yöneticiler ne mi yapıyor daha çok mobbing.Bir şirket düşünün 1 senelik kabin memuru neredeyse 10 senelik yetkili teknisyen ile aynı maaşı alıyor bir şirket düşünün sıradan memur ve mühendis yetkili teknisyenden fazla maaş alıyor.Buyrun haydi cenaze namazına arkadaşlar , siz öldürdünüz siz gömün UÇAK TEKNİSYENLERİNİ.Abbas Ryanair Yolcusu.

  3. 1 ay önce

    Ahmet bolat dönemiyle beraber aidiyet duygusu dibe vurdu.

28 Yorum

  1. 1 ay önce

    Ahmet bolat dönemiyle beraber aidiyet duygusu dibe vurdu.

  2. 1 ay önce

    Carsi herseye karsi misali provoke ediyorsunuz.60 yasina gelip de emekli olmak istemeyenler zoraki emekli ediliyordu simdi 5 yil daha calisma imkani taninmis.Istemeyen zaten emekli olup yada daha once ayrilip gidiyor,engelleyen mi var

    • 1 ay önce

      Sayın Okurumuz, bu yazıdan nasıl bir provakasyon anlamı çıkardınız anlamadım. Zaten bu bir çalışan yorumu olamaz. Emeklilik hakkını kazanmış insanların iş güvencesini ve sabit aynı kademede çalışma sorunun dile getirilmesinden neden rahatsız oldunuz ki?

  3. 1 ay önce

    Ahmet Bolat bir genelge çıkarıp Teknik Personeli zorla emekli etti. 60 yaşını bile beklemedi. Şimdi 65 yaşa uzattı. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Geleceği göremeyen bir yöneticidir kendisi. Hiç unutmuyorum emekli ol emrini okuyunca mailde başımdan aşağı kaynar sular döküldü.

    • 1 ay önce

      Sebebi belli aslında yetkili genç teknisyenler bir bir yurt dışına kacıyor, ellerinde kalan yaşı gelmiş emekli olmaya ramak kalan teknisyenleride ellerinde tutabilmek için böyle bir yola girdiler.

  4. Teknik yüzünden THY’nda aileler jump seat uçabilme hakkını kaybetti, bir hak alınacaksa bile diğer haklar kaybedecek şekilde olmamalı.

    • 1 ay önce

      Nasıl teknik yüzünden diyorsun bunun öncesinde zaten teknik biniyordu. Sizde kendinizi dev aynasında görmeyin lütfen
      Tekniğin dünyadaki önemine skalalardan bakabilirsiniz

  5. 1 ay önce

    Bu sene emekli olmayan kişilere seneye biz sizle çalışmak istemiyoruz emekli oldunuz diyip kapıyı göstericekler.Bu oyuna gelmeyin.Daha önce ID kart okumayıp şirketten çıkışı verilen onlarca örnek var.

  6. 1 ay önce

    Film koptu,isterseniz emekli olan cs leri kolundan tutup getirin bu istifaların arkası kesilmediği sürece bu delik giderek büyüyecek.En kalifiye arkadaşlarımız ile avrupa ve arap ülkelerine geçiş yaptık ve arkamızdan da yüzlercesi geliyor,bakım kalitesindeki düşüş zamanla ortaya çıkıcak ne SHGM ne de EASA yetkiniz kalıcak bu kafayla devam ederseniz.Ama siz en iyisi memur ve mühendislere yetkili teknisyenden fazla maaş ve değer vermeye devam edin.12 sene hizmet ettim bu şirkete fakat bu kadar iş bilmezlik,liyakatsizlik,torpil ile işen girenin olduğu başka bir dönem hatırlamıyorum, 12 senemi yakarak ayrıldım.iyi ki ayrılmışım 1 haftada burda yaptığım işi ben 1 günde yapıyordum ayrıca alım gücüm 3-4 kat arttı,kafamda bir o kadar rahat sosyal bir hayatım oldu.

    • 1 ay önce

      Dediklerinin tamamı doğru ama Thy’nin mali büyüklüğü tüm kusurları örtecek kadar güçlü. Kendine güvenen ve şartları uyduran teknisyenlere kalan fırsatı bulunca gitmek. O çark şimdilik bir şekilde dönecek.

      Cevapla
  7. 1 ay önce

    Ellerinde ki yetkili teknisyenler bir bir yurt dışına gidiyor, yeni cs olmak isteyinlerin de önünü kapattılar. eee bu durumda ellerinde kalan ihtiyar heyetinide biraz daha çalıştırabilmek için yaş haddini uzattılar

  8. 1 ay önce

    Thy yanlış insanlarca yanlış bir şekilde yönetiliyor heryer her iş sorun ve bu sorunlar onları yaratanlarla çözülemez. Dünyaya sınırlarını koruyamayan ülkeden havadan koruma sistemleri ihraç eden ülke konumuna geldik diyorsunuz da sınırların hali ortada elek gibi her gün yüzlerce afgan vs giriyor , sistemler de yurtdışından destekle yapılabiliyor, cumhurbaşkanı abd ve kanada bize ambargoyu kaldırdı diye memnunum demedi mi? Kendimizi dev aynasında görmekten vazgeçmeliyiz ki doğru yola girelim…

  9. 1 ay önce

    Peki 1-2 sene sonra bize kapıyı göstermeyeceğinizin garantisi var mı ey İnsan Kaynakları?Malum yıllarca emek vermiş arkadaşlarımızı güvenlikler eşliğinde defalarca kez kapının önüne koyduğunuza şahit olduk.Tabi şuan genç kardeşlerimizin istifa sayısı rekor sayıda olduğu için böyle bir mail atarak bizleri kandırmaya çalışıyorsunuz fakat bir artık yoğurdu üfleyerek bile yemiyoruz.Hadi bakın başınızın çaresine bizden bu kadar yıllarca sömürüldüğümüz yeter de artar bile…

  10. 1 ay önce

    Toplam istifa sayısı yetkili teknisyen sayısının yüzde 20 sine ulaşmış durumda bir de bu kadar sayı da kişi emekli olucak fakat uçak sayısı ise tam tersi oranda artıyor.Çözüm olarak yöneticiler ne mi yapıyor daha çok mobbing.Bir şirket düşünün 1 senelik kabin memuru neredeyse 10 senelik yetkili teknisyen ile aynı maaşı alıyor bir şirket düşünün sıradan memur ve mühendis yetkili teknisyenden fazla maaş alıyor.Buyrun haydi cenaze namazına arkadaşlar , siz öldürdünüz siz gömün UÇAK TEKNİSYENLERİNİ.Abbas Ryanair Yolcusu.

    • 1 ay önce

      Sen 10 senede kendini 10 senelik teknisyenle kıyaslaman gerektiğini öğrenemediysen, boşa çalışmışsın. 1 senelik memurun dengi, başka firmalarda ki 1 senelik memurlardır. Sen bu işin yapılabilmesi için var olan destek personelisin. Havacılar ise bu işi yapan insanlar. Sen olmazsan bu iş olmaz, doğru; Bence en önemli destek personelisin o da kabul, Lakin unutma bilet satış ya da mesela temizlik personeli olmazsa da bu iş olmaz.

  11. 1 ay önce

    Pegasus’ta durumlar böyle tkda böyle derken utanıyorum. Pegasus nasıl daha iyi olabilir diyorlar. Arkadaşlarım bir bir bu sebeplerden pegasus’a kaçıyor demeye utanıyorum. Teşekkürler

  12. 1 ay önce

    Hala ne bekliyorsunuz. Dışarıda da bir hayat var.

  13. 1 ay önce

    Bence EYT konusunda da seçim popülizminin ekonomiye getirdiği yük ve yarattığı tartışmalar bitmeyecek. 10-15 bin gün prim ödeyenle onun 3’te biri kadar prim günü ödeyenlerin aynı maaş seviyesine geldiği bir sistemin kime ne faydası olabilir ki? İstikrarsız bir piyasada kontrolsüz zamların altında, geçim kaygısıyla kıvranan insanların, bir de gelir vergisi gibi ağır bir kamçıyla can çekiştiği bir ülkede ne maaş verirseniz verin değeri kalmıyor.

  14. 1 ay önce

    Şimdi THY Teknikte mavi yakada 60 olan emeklilik sınır yaşının, 65’e çekilmesi planlanıyor. Bu şekilde %30 emekli maaşı kaybı nedeniyle tecrübe kaybının engellenmesi hedefleniyor. İyi güzel her ne kadar ucu açık ve geçici bir çözüm önerisi gibi kulağa hoş gelse de peki sürekli ücret ve skalalarıyla oynanılan bu düzende size 65 yaşına kadar güvenebilecekler mi? Yarına bu fırtına dindikten sonra başka hamlelerle ya kapının önüne konulursam diye soranların, bu uzayan çalışma süreçlerinin kademe ilerlemeleri açısından bir artısı olacak mı diyenlerin sesini duyar gibiyim. Bu hesaba göre bir adam 5-10 yıl aynı kademeden devam etmek durumda kalırsa bunlara bir çözüm sunabilecek misiniz?

  15. 1 ay önce

    Selamın aleyküm RYAN Air biz geliyoruzzzz.Teknisyenler gidiyor bakalım bu uçakları kim sefere vericek.Yabancı firmalar bizlerin peşinde koşuyor artık pilota hostese tgs köye falan yaptırırsınız uçak bakımlarını ????????????????

    • 3 hafta önce

      haklıyken haksız duruma düşmek.. pilottan hostesten sana ne. eminim teknisyen bile değilsin.

      Cevapla
  16. 1 ay önce

    Jump Seat geri gelmeli

  17. Teknisyenin yaka rengi mavi mi?
    Dünya çoktaaan altın yaka kategorisine almış bizi ama biz hala mavi yaka olarak telaffuz ediliyoruz . Önce kendi değerimizi kendimiz verelim, rengimiz belli olsun.
    Nereden çıktı bu altın yaka diyenlere de bizi içeriğinde açıkça tarif eden bir yazı: https://hbr.org/2001/05/cultivating-the-gold-collar-worker

  18. 1 ay önce

    Ofisinda sicacik oturan, etliye sutluye karismayan , her hangi bir sorumlulugu olmayan arkadaslar muhur vursun ,cra kessin. Nasilsa benden fazla kazaniyorlar

  19. 4 hafta önce

    Aynı işi yaptırdığın insanları TDP olarak çalıştırıp az maaş verirsen böyle tek tek kaçar insanlar umarım insanlardan çaldığınız yılların böyle tek tek ahı çıkar.

    Almanyadan selamlar.

  20. Hintli teknisyenler yakışır ya da o çok sevdiğiniz paki teknisyenler sonra onlar bir hata yapar uçak Allah korusun kaza kırıma uğrar yaptığınız mobbingler hatalar bir bir yüzüne vurulur mafya gibi gezip istediğinizi yapamazsınız bize o kalın kafanıza sonun bunu.Hepimiz gideceğiz hepimiz ve gün gelecek sizde birdaha gelmemek üzere gideceksiniz.En baştan itibaren.

    Cevapla