featured

THY Kaptanından Tavsiyeler! THY'de Emir Demiri Kesiyor…

 

THY Kaptanından Tavsiyeler! Emir Demiri Keser…

Değerli okurlarım;
Bu hafta senelerdir hiç aksatmadan yazdığım köşe yazımı yazmaya başladığımda evdekilerle dalaştım diyebilirim:)
Tüm vaktimi haberlere veriyor ve atılan yorumları bizzat okuyarak onaylıyorum. Tabi ki; yorumların hemen hemen hepsi isimsiz yapılıyor.  Çalışanların yorum yaparken isimlerinin deşifre edilmemesini istemeleri aslında doğal bir durum… Çünkü işverenin ve sendikanın da yazıyı okuyup yorumları takip ettikleri gerçeği ile okurların yaptıkları yorumlarda isim gizlemesini çok iyi anlıyor ve hak veriyorum.
Bu sefer isim gizlenmemiş bir yorumu önce birlikte okuyup sonra yine birlikte yorumlayalım istedim. Bu yorum THY’nin bir kaptanı tarafından yapılmış. Açık adresi bende var.
Buyurun; önce bu yorumu birlikte okuyup değerlendirelim ve tabii ki görüşüne yönelik lehte veya aleyhte yorumlar yapalım.

Selamlar Sefa Bey,

“Biz THY’deki kaptanlar olarak, sendikal kanunları çok iyi bilmiyoruz. Eminim çok büyük oranda Y ve Z kuşağından oluşan kabin de sendikal bilgi ve tecrübe anlamında bizlerle aynı hatta daha da kötü durumda… Sendikal hakların ilgili kanunlardan okunması, öğrenilmesi hepimiz açısından kolay değil. Bu sebeple ne yapabileceğimizi bilmiyoruz.
Örnek vermem gerekirse; Hava-İş Sendikası’na üye olan ben bu sendikadan çıkarsam ve/veya başka bir sendikaya üye olursam veya hiç bir sendikaya üye olmazsam özlük haklarımda neler değişecek bilmiyorum. Bizlerdeki bu “bilgisizlik” sendikaya avantaj yaratıyor. Bu durum da istifade etmelerini kolaylaştırıyor ve sarmaldan çıkılmasını zorlaştırıyor. Her birimiz başkalarının bizim yerimize düşünmesini tercih ediyor “aman be boş ver” diyerek günlerin geçişini film izler gibi izliyoruz.
Filmin sonu iyi değil, biliyoruz / hissediyoruz. Devir maalesef bireyselleşme devri, her yerde olduğu gibi kabin/kokpitte de. İnsanlar bir aradayken bile herkes eline telefonları alıp kendi dünyasında yaşamıyor mu? Bu sebeple bireyselleşmeden çıkıp bir grup oluşturup bu kötü durumdan çıkmamızı sağlayacak bir sendika kurulma hareketi klasik yöntemlerle zor görünüyor.
Sizin başında olduğunuz hareketin bu işi çözüp çözmeyeceği ile ilgili bir öngörü sağlanması için naçizane tavsiyem, YouTube’da bir kanal açıp her şeyi, ama her şeyi 15 dakikayı geçmeyecek videolarla anlatmak. (Dünyaca bilinen TedX de konuşmacıların limiti 18 dakikadır) insanlar izlemeyi seviyor okumayı değil.

Gereken kıvılcım kolaylıkla çakılacaktır, eminim…

  1. Herkeste akıllı telefon olduğuna ve insanlar telefonlarında saatler harcadığına göre, insanlara ulaşmanız, insanların kanalınızı birbiriyle paylaşması çok daha kolaylaşacak. (WhatsApp’a linki kopyala yapıştır, hem gizli, hem güvenli)
    2. Sizin gibi birinin varlığından bihaber Y ve Z kuşağı çalışanlar tarafından keşfedilmeniz sağlanacak, sendikal bilgiler, haklarımız neler yapabileceğimiz hızla yayılacaktır.
  2. Videoların izlenme, beğenilme ve kanalın abonelik rakamları size ve bize bir referans olacaktır. Zira biz de, siz de “bizim” sayımızı bilmiyoruz. YouTube’daki kanalınız sayımızı ve gücümüzü bize gösterecektir. Lütfen çağımızın en popüler “gruplaşma” araçlarından biri olan YouTube’u deneyin, zamanınızın bir kısmını bu işe ayırın ve binlerce kişiyi sendika kanserinden kurtaracak oluşumu kurmayı bu şekilde deneyelim…”

Sayın kaptanımızın bu yorumu uzun olduğundan yorum hanesine koyamamış. Bu sefer bana mail ile ulaştı ve bende size aynen yayınladım. YouTube tavsiyesini tutmaya çalışacağım. Konuşmak yazmaktan daha kolay nasıl olsa…
Aslında çok doğru tespitleri var. Ülkemiz vatandaşlarının, okuma merakı fazla yok. Maalesef çok düşük seviyede… TV veya YouTube izleyici sayısı bayağı yüksek.  Buradaki sorun, tek başına konuşabilmekte… Biri sorsa, diğeri cevap verse çok daha kolay olurdu.
Aslına bakacak olursanız, Hava-Sen yönetimindeki arkadaşlara her an ulaşabilmeniz ve yasal haklarınızı öğrenmeniz mümkün. Hava-Sen’e üye olup olmamanız sizi bilgilendirmeyecekleri anlamı taşımaz. Bu görevi zevkle yapacaklarını düşünüyorum.
Bana geldiğimizde ise, benim sendika başkanlığı düşünmediğimi birçok kere yazdım ve ikili sohbetlerimde anlattım. Çünkü sivil toplum yöneticiliği mazim bayağı geniştir. Okul çağlarımda bile öğrenci birliği başkanlığı yapardım. Mağlubiyeti hazmedemeyecek bir yapım olduğundan risklere girmekten çekinmedim. Bu yapımla toplum artık bağdaşmıyor. Toplum “Sen öne geç biz gerekirse seni takip ederiz” diyerek her an sizi yalnız bırakıveriyor.
UTED’de de bu sorunu yaşadım. Dönemin Maliye Bakanlığı’nı ve THY’yi önce mahkemeye ben verdim, kazandıktan ve Danıştay’dan geçirdikten sonra EMSAL kararı eline alan teknisyenler mahkemelere başvurdu. Tabii ki; ilk mermi atılıp karşı taraf (Maliye Bakanlığı) yere düşmeseydi kimse o davaları açamazdı. Sonuçta, ben dâhil 1777 çalışan. Konut veya araba alacak yükseklikte tazminatlar kazandı, ama verimsiz (!) bulunarak işten çıkartılan ben oldum.

Toplum Önce Kendine Baksın!

Şimdiki zamanda, toplum liderden ne bekliyor?  Toplum, “Sen önden git ben gerekirse gelirim, gerekmezse gelmem” diyor gibi… Liderler arkalarında sağlam duran, kıvırmayan bir kitle bekler. Sizce bizim topluluğumuzda bu yapı var mı?
Şimdi diyelim ki; THY ile anlaşamadım ve baro başkanları gibi Ankara’ya protesto yürüyüşü yapmayı önerdim, sizce resmi kıyafetleri ile kaptanlarımızı, pilotlarımızı, kabin memurlarımızı, teknisyenlerimizi ve diğer çalışanları bu yürüyüşe götürebilir miyim?

Sizce bu mümkün mü?

Hadi o yürüyüşü de boş verelim. Geçen haftaki yazımda Hava-İş’teki binlerce üyeyi istifaya çağırdım.

Kaç kişi istifa etti?

Hava-Sen’e girip girmemeniz beni bağlamaz. Mecbur da değilsiniz. Önce Dayanışma ödeyin tüm haklarınızı garanti altına alın ve sonra Hava-Sen veya sizin kuracağınız farklı bir oluşumda buluşun. Birlikte karar alın. Sizler, işverenin iki dudağı arasından çıkacak kelimelere odaklanmış bekliyorsunuz.
Bildiğiniz üzere işverenin yaptığı teklifi mutlaka duyacaksınız. Bu sefer sendika yönetimi sizin adınıza EVET’ de diyemeyecek. Maaşlarda azalma varsa direk çalışanın onayı istenecek. Karanızı o zaman vereceksiniz. Kısaca karar yine sizde olacak.

Ayrıca;

Sendika yönetimi; Hava-İş Kooperatif işine girmiş ve işin içine para girince gruplaşmışlar. Birbirlerini resmen suçluyorlar. Ancak birbirlerini her nedense (!) mahkemeye veremiyorlar. Görüldüğü üzere oralardan da kötü kokular geliyor.

Sizce neden?

Sendikaya verilen paralar sizin paralarınız… Paranın sahibi olarak tepkiniz ne oldu?  Siz henüz kendi sendikanıza bile tepki koyamazken THY’ye nasıl tepki koyacaksınız ki?
Sendikaların neler yaptığını görüyorsunuz. Tepki koymak zorundasınız. “Tepki koyacağız ama ya işveren bizi mimlerse” diye düşünmüyorsanız, önce sizleri iyi temsil edemeyen Hava-İş Genel Merkezi’ne yürüyün ve yönetimi istifaya davet edin. Onları, işyerlerine gidemez ve sokağa çıkamaz hale getirin.
Bende size buradan tam desteğimi vereceğim. Nereyi eleştirmem gerekirse orayı eleştireceğim. Sorunlarınızı, kimse yazamazsa bile ben yazacağım. Size tam destek vereceğim.
Bu tür mücadeleyi yapabilecek grup örneğin; maden işçileridir. İşte onlarla harika bir sendikacılık yapılabilir. Yürü dersen yürürler, dayak yenecekse yerler, yerlerde sürüneceklerse de sürünürler… Ta ki; haklarını alana kadar pes etmezler. En azından başaramazlarsa da denerler.  THY’deki çalışanlar maden işçileri gibi direnebilir mi?
Geçen haftaki en ilginç konu THY’deki atamalardı. THY’de halen çalışan iki kişi müdürlüğe terfi ettirilmiş. İşin ilginç yanı bu kişiler dışardan da gelmiyor. Bunlar zaten THY çalışanı. Tabi ki; ilk işe başladıklarında, birçoğunuz gibi referans olarak bir yerleri yazmışlardır ki işe alınmışlar. Bunlardan iki kişi müdürlük mevkiine getirilmiş. Eeeeeee ne var ki bunda?

Bu yeni bir gelişme mi? Şaşırdık mı?

Tabii ki hayır…

Şimdi siz büyük bir torpil yaparak İlker Aycı’nın yerine geldiniz diyelim. Size referans olarak bu makama getiren kişi veya kişiler bir kaç ay sonra sizi arayıp, X kişi ile Y isimli kişiler için istek yaptığını varsayalım.
Şimdi siz olsanız ne yaparsınız? Kabul etmediniz diyelim kaç gün orada kalırsınız? Sizden sonra gelecek kişinin ilk işi ne olacaktır? Bu nedenle sorunu kişilerde değil, sistemde arayın.

THY eskiden de böyleydi… Emir demiri her zaman keserdi.

Çünkü THY’de hiç kimse çok üst mevkiden gelebilecek isteğe karşı çıkamaz. Çıkarsa anında gider ve yerine gelen kişi o isteği anında yerine getirir.
Siz olsanız ne yaparsınız? Yaptınız diyelim, ne kadar o şirkette kalırsınız?
Aslına bakacak olursanız;  Her ne kadar yanılma ihtimalim de olsa, THY’de torpilsiz atamaya rastlamak pek mümkün değil… Çünkü üst kademenin THY’ye torpilsiz gelmesi mümkün görünmüyor.  Bakın iddia etmiyorum. Çünkü gerçekten de çok üst düzey olmayan müdürlük kademelerine getirilmeyi hak edenlerde vardır. Tabi ki; bu kişiler azınlıktadır.
Bu nedenle her türlü atamaya temkinli yaklaşmaktayım. Kişileri tanımadan hak yemek olmaz.  Bozuk saat bile günde iki defa doğruyu gösterir.
Bunlara alıştık artık. Tabii ki; kimsenin günahını almaya niyetim yok. Ben ilgili kişileri tanımam. Bu nedenle kesin konuşmak mümkün değil. Umar ve dilerim ki; torpilsiz ve gerçekten işini iyi yaptığı için ilerletilmiş olsunlar.

İlker Aycı ve Sözde Medikal Firması

Bu arada AYCI isimli firmanın THY’ye medikal malzemeler satma hikayesindeki İlker Aycı suçlamasına çok şaşırdım. Zeka özürlü olmadıkça hiçbir yönetici kendi adıyla firma kurup, yine kendi firmasına ürünlerini pazarlamaz. Bu haberi ben yapmadım, çünkü bu kadar aleni bir hatayı yapmanın mümkün olamayacağı, bir yanlışlık olduğu belliydi. Örneğin; İNAN OTOMOTİV Şirketi var. THY kazara oradan araç alsa veya kiralasa ve malum site bu şirket Sefa İnan ‘ın dese inanacak mısınız? Kısaca bir aklıevvel bunu reyting yapmak için haber yapmış görünüyor.
Sanırım sizlerden de inanan olmamıştır. Çünkü çok aptalca olurdu. AYCI firması Zonguldak’ta yaşayan ve İstanbul’da firması olan Serkan Aycı’nın… İlker Aycı ile ilgisi sadece soyadı benzerliğinden ibaretmiş. Aynı isimle yani İlker Aycı ismi ile THY’ye ürün pazarlandığını görsem bile yine de anında bir yanlış var derdim. İnanıyorum ki; sizler de bu tür bir hata yapılamayacağını düşünmüş olmalısınız.
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

67 Yorum

  1. 4 yıl önce

    Sefa bey; 1 Temmuz da işbaşı mı kısa çalışma ödeneği mi? ( Kısa çalışma ödeneği için model değişikliği denmişti)

    Cevapla
    • 4 yıl önce

      1 temmuz iş başı kardeşim

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      15 gun calisma 15 gün ücretsiz izin yada 20 gün çalışma.10 gün izin devlet baba bize 3 ay bakabildi ama ben den 16 senedir işşizlik maasini kesmeyi bilir artik gemisini kurtaran kaptan

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      İK’ya sorsana diyeceğim ama korktuğunu biliyorum. Boşver, zamanı gelince öğrenirsin.

      Cevapla
      • 4 yıl önce

        Ben sana diyim thy suan istegi ocak 2018 skalasina cekmek maaslari.ayruyetten 3 ay icin her ay 15 gun ucretsiz izin kçö olmadan. Sozde sendikalar bunu kabul etmiyorlar ama bizde biliyoruzki edecekler. Bu haberide resmi olarak yakinda duyarsin arkadasim.

        Cevapla
        • 4 yıl önce

          Size kim diyo kardes bunları. Bi bitmediniz 3 aydır bos kepce sallamaktan. Varsa kaynagın koy ortaya bilelim yoksa bos yapma

          Cevapla
  2. 4 yıl önce

    Şu dönemde kimse hak felan aramaya kalkmaz sefa bey milletin psikolojisi bozuk işten çıkartma olur mu olmaz mı diye düşünürken hak aramak ve hakkı türkiyede aramak ne yazıkki zor. Pandemiden dolayı biz değil tüm dünya hava yolları krizde hani başka kapı bulmakta zor şuan. Her yazıda olduğu gibi yine haklısınız ama şu dönemde bu hareket yapılamaz..

    Cevapla
  3. Rauf Eren Bey yazı yazsın Sefa bey bekliyorum….

    Cevapla
  4. 4 yıl önce

    Bence kaptanlar thy’deki çürümüşlüğü şikayet edecek en son insanlar. Sendikal mücadele, hak arama ve ücret iyileştirme konusunda en etkili personeldir onlar. Ama defalarca gördükki hiçbir mücadeleye katılmıyor, destek vermiyorlar (aralarında çok küçük bir gurup var destek veren, onları tenzih ederim.) isteseler yarın işleyişi tersine çevirecek güçleri var, ancak ;kazançlarını yeterli görüp mücadeleyi Teknisyen ve Kabin yapsın istiyorlar. Evet, dediğiniz gibi yarın istifa etsinler sendikadan, özlük hakları için gerekli ödemeyi yapsınlar, ama yapamazlar!

    Cevapla
    • 4 yıl önce

      Kesinlikle doğru yapamazlar çünkü kendi içlerinde bölünmüşler .Şirkette kedinin fareyle oynadığı gibi oynuyor.

      Cevapla
  5. 4 yıl önce

    Ülkemiz bitmiş Sefa Bey, Hak aramak için hepimiz çok korkağız… Pilotlar Hala aralarında %30 indirime razı oluruz diye konuşuyor işler düzelince geri verilmek şartı ile…. Ben de diyorum ki hiçbirşeye Razı olma, kimsenin de atılmasına razı olma. 4 gün uçak kaldırma IGA dan, THY yönetimi çok kızsın bu olaya ve pilotları atsın 4 günde 800 kaptan 800 fo atmak zorunda.. iş gücünün neredeyse yarısı.., Dünyada 1 numaralı haber… 2 gün daha uçaklar yerde kalınca tıpış tıpış herkesi geri almak zorunda kalır kimse de bir kuruş maaş kaybetmez, aksine SÜLÜKLER temizlenir…

    Cevapla
    • Denemek bedava.Kendini kaf dağının üstünde görme.ballı günler bitti.verilene razı ol.

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      yapta görelim sen kimsin levye kafa işsiz kalda görürsün anyayı konyayı şu anda dünyada binlerce pilot işsiz ilkönce sen abi abi benide al işe diye yalvarırsın eski devirler bitti sen çağ dışı kalmışsın yürü anca gidersin

      Cevapla
      • 4 yıl önce

        Önce yazdığımı oku levye kafaya karşılık sende anca odun kafa….. zaten işsiz kal diyorum.. Hep beraber işsiz kal,… Birbirini satmadan işsiz kal… Yani senin aklınla anlayamayacağın, yüreğinde ise hiç hissedemeyeceğin duygularla… Yani İNSANLIKLA

        Cevapla
      • 4 yıl önce

        senin gibi her halta razı gelenler yüzünden bitti esas.o levyeyi…

        Cevapla
  6. 4 yıl önce

    Çok ilginç bir yapınız var Sefa bey uzun süredir sizin makalelerinizi takip etmeye çalışıyorum. Tarzınız hiç değişmiyor. taraf olmuyorsunuz. haklı ve haksızlığı kim yaparsa ona yükleniyorsunuz. Bu makalenizdede aynı durum söz konusu olmuş Yazının başında thy ve sendikanın yanlışları var altta ilker beye yapılan haksızlıkla dalganızı geçiyorsunuz. işveren,sendika ve çalışanlara birlikte giydirmişsiniz Sakın sizi tenkit ettiğimi sanmayın bizim yörelerde bu tür kişilere doğrusu davut derlerdi bir an aklıma geldi yazayım dedim

    Cevapla
  7. 4 yıl önce

    Yazıklar olsun size. Şu yazdıklarınıza bakıp utanın.

    Cevapla
  8. 4 yıl önce

    Sefa Bey yazilarinizda gecmisten ornekler veriyorsunuz, simdiki calisanlarin pasif kaldigini belirtiyorsunuz ki haksiz da sayilmazsiniz kesinlikle. Ancak su gercegi atladiginizi dusunuyorum. Bu sirkette haksizliklar her donem olmus belli ki her donem de olacak, ama ulkede en azindan hak aranabilecek kurumlar varmis bagimsiz kararlar alabilen. Calisanlarin haklari varmis ellerinde koz olarak kullanabilecekleri . Siz isten cikarildiginizda tazminat almisken, su anda calisanlar uzerine borclu cikmaktan korkuyor sirkete.
    Iste bu yuzden bahsettiginiz kaptanima yuzde yuz katiliyorum. Yasalarin bize “Gunumuz Turkiye’sinde” bu yasalar ve bu yonetimle yapabileceklerimiz cercevesinde yol gostermeniz cok yerinde olacaktir.

    Cevapla
  9. 4 yıl önce

    Medikal firma dediginiz gibi olsa, yanlış anlaşılmaya sebep vermemek için sizinle çalışamayız denmeliydi. Ne tesadüftür ki, firma kurulur kurulmaz THY den iş almaya başlamış.

    Cevapla
  10. 4 yıl önce

    Acı ama gerçek son 1 aydır havasene üye sayısı bir elin parmağını geçmez Sefa bey.
    Millet kurusıkı yapalım edelim der ama tik yok

    Cevapla
  11. 4 yıl önce

    Toplum kalitemiz,zihniyetimiz maalesef çok kötü. Bunun üstüne bir de paraya olan tamahkarlık,çıkarcılık,geçim nedeniyle birçok şeyi görmezden gelmek de eklenince herşey daha da kötüye gidiyor. Sistem yanlış doğru ama o sistemi yaratanlar da insanlar yani biz. Torpil,hemşehricilik vs kepazelikleri eskiden de vardı ama hiçbir zaman son 18 yılda olduğu gibi olmadı. Koskoca thy yurtdışına şef,müdür tayin ediyor adam alanda tek dakika çalışmamış üstelik dil de bilmiyor! Mesela Fransa’da merkez tayinli olup fransızca bilen sadece 2 kişi var. Müdürün özel bir işi olduğunda personel işi gücü bırakıp onunla ilgileniyor! Thy başkanıyla ilişkilendirilen olay da ilginç. Şirket sahibi İTO’ya kaydını yaptırdıktan çok kısa süre sonra thy’den iş alıyor bu da soru işaretlerini beraberinde getiriyor tıpkı thy’den atıldıktan sonra sendika’da yönetici yapılan zat’ın şirket kurup ertesi gün sendikanın nakliye,boya vs gibi işlerinin o şirkete verilmesi gibi! Bunların tesadüf olması mümkün mü? Zor.
    Saygılar

    Cevapla
  12. sen kimsin bizi istifaya çağırıyorsun

    Cevapla
  13. 4 yıl önce

    Artık sendikaların tek işlevi işçiyi hak kayıplarına ikna etmek. Sendika işyerine geliyosa “ aha gitti bi hak daha “. Bu moddayız. :))

    Cevapla
  14. 4 yıl önce

    Bir CS olarak maaşımdan bir kuruş dahi kesilmesini kabul etmiyorum. Zamanında kokpit/kabin ekiplerine iyileştirme yapılırken teknik çalışanları görmezden gelinmişti. Evet operasyonda sıkıntılar var ancak teknik neredeyse aynı tempoyla çalışıyor, uçaklarda ki bakım yükü artıyor. Ben tam performans çalışıp maaşımdan kesintiyi kabul etmiyorum. Eğer şirketin faydalanamayacağı personel var ise çalıştırmadığı sürece ücretsiz izne çıkarsın ama ben şirketin iyi günlerinde iyileştirme almazken, zamanında zam artı iyileştirme almış kişiler bugün işinden olmasın diye onların yükünü çekemem. Artık yeter.

    Cevapla
    • 4 yıl önce

      iş nerede piyasaya çık boyunun ölçüsünü al 40 yıldır senin yaptığın işi yaptım o paralı zamanlar bitti
      sakın büyük lokma ye sallama kaptanlarda teknisyenlerde çorbayı kaynatmaya bakın hangi şirkete gideceksin tüm şirket yöneticileri kanka sana farklı ücretmi verecekler sakın sesini çıkartama bir abin olarak bu günlerin geçmesini bekle gaza gelme kim olduğumu öğrenmek istiyorsan açık adını yaz sana ulaşayım
      ıık

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      ben daha ciddi birşey soylıyeyım ıster dıkkate alın ıster almayın bız bu yogunlukta gecen sene calıstıgımızın 5 katı yogunlukta calısmaktayız teknısyen ucaga nerede bakar yerde bız yer personelıyız kardeşim kısa calısma navalları okumayın bıze hatta zam bile vereceksiniz adam akıllı bakım için bunları odeyeceksınız

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Kesinlikle yapsınlar önce iyileştirmeleri herşey kağıt üstünde bir eşitlensin.Hat Bakım olarak hiçbir kesintiyi kabul etmiyoruz.Ne kadar ekmek o kadar köfte.

      Cevapla
    • 4 yıl önce

      Katılıyorum kesinti söz konusu olmaz. Kokpit/kabin durumu beni ilgilendirmez. Ayrı sendika, ayrı şirket. Kimseye de eylem için ihtiyarcım yok. Benden %30 keserse bende iş gücü ve tecrübem den %50 keserim. Gönül rahatlığıyla yaparım bunu sizede tavsiyem sizde yapın.

      Cevapla
      • Yönetici 4 yıl önce

        sendikalar farklı olsada mantalite aynı. THY ne derse onu yapacaklar. önceleri kabul edilemez falan saftaları ile de olsa

        Cevapla
      • 4 yıl önce

        Teknik ayrı şirket miymiş? Madem öyle THY uçaklarının bakımını vermesin teknik’e, sadece bugün “dış müşteri” diye bilinen uçaklara bakım yapsın Teknik. Bakın bakalım kimin maaşı nasıl düşüyor, kim işinden oluyor.
        Romantikliğe gerek yok. Evet zamanında pilotlar fazla zam aldı ama bu ölçekte bir şirkette tüm çalışanlar eşittir. Ama bazı çalışanlar diğerlerinden biraz daha fazla eşittir. Martval okumayın.

        Cevapla
        • 4 yıl önce

          Martavalı sen okuma
          thy daha hesaplı bir bakım merkezi bulursa oraya versin
          Rasyonel olması gereken sensin
          Zam alorken herkes kendinden sorumlu, kesintiye gelince herkes eşit.
          Tabi yaprağı yediniz sapına gelince meeeee…
          Yok öyleeee.

          Cevapla
        • 4 yıl önce

          Vermesin kardeş bak bakalım dışarıda yaptırdıgına 1 sene dayanacakmı hersene açıkladığı karı nerden yapıyor bi bak bilmeden masa başından konusuyosun vaktin olursa gel birgün hangara misafir ol gör neler yaptığımızı bizde klima yok ama yelpazeni alda gel.

          Cevapla
        • 4 yıl önce

          Cidden bu yorumu hangi kafayla yapıyorsun merak ediyorum, Tamam THY tekniğe bakımı vermesin. nerede yaptıracak peki? 2 katı fiyata Lüfthansa’ da mı? bakımın nekadar pahalı olduğunun farkındasındır herhalde. THY kendi bakım şirketi var diye bukadar güçlü oldu ve büyüdü zaten.

          Cevapla
        • 4 yıl önce

          Romantik olan sensin. Bize vermesin başkasına versin. O zaman bizim işimiz azalınca biz zararı yükleniriz. Halamın bıyıkları olsa amcam olurdu. Şuan durum Budur. Millet %50 zam alırken biz %10 aldık bu bizim başarısızlığımız. Aynı şirkette bu olurmu dediğinizde ayrı şirketsiniz dediler. Uçuşa katıl ayrı şirketsiniz. Pass uc ayrı şirketsiniz. Temettü al ayrı şirketsiniz. Yumurta ağzına dayandı aynı şirketmi olduk. HAYIR olmadık. Biz havacılığın birer dişlileriyiz hepimiz iş arkadaşıyız kimsenin aldığı kimseyi ilgilendirmez. Ben zam alırken Nasıl alamadıysam şimdide kesintiye direnirim. Kimsenin kesintisi de zararıda beni ilgilendirmez.

          Cevapla
        • 4 yıl önce

          Kardesim senin gibiler yüzünden bu şirkette teknisyen pilot kavgaları çıkıyor maaşa zam diyince tekniğe zam yapmaya ne gerek var onlar ao ya mı bağlı diyip indirime gidince farklı şirket mi onlardan da kesinti olsun diyen milletin alacağı 3 kuruşa gözünü diken insanlar yüzünden bu kavgalar oluyo Şirket yada şirketler gözünü doyuramaz ama Allah gözünü doyursun demekten Baska bişey gelmiyor elimden senin bu söylediklerinden dolayı yemin ederim ben utandım yeri geldiğinde evet teknik olarak bizde indirime gideriz sizin kadar kazanmasakta (sizin indirimli ücretiniz bizim normal ücretimize denk gelsede) bizde elimizi taşın altına koyarız ama bu zor zamanda hayatımızı zorlanmadan idame ettirebilecek seviyede. Biz isteriz ki kimse işinden ekmeğinden olmasın bunu herkesten önce gözü tok olan TEKNİK A.Ş ister. Allah gözünü doyursun.

          Cevapla
        • 4 yıl önce

          O ucaklar ucmasada ucsada bakimı yapilacak teknige yaptirmayip daha fazla.paraya baska.sirkete mi yaptiracak asil siz martaval okumayin ben crs vermezsem sen o levyeyi tutamazsin .. iyi gunde kime zam yapildiysa köyü gunde ondan kesilsin bu kadar basit..

          Cevapla
        • 4 yıl önce

          Pass kullanımında kontuara git bakalım görürsün eşitliği. Maaş keserken eşit, bilet alırken AO daha eşit.

          Cevapla
        • 4 yıl önce

          Aynı şirketsek neden teknik pass kullanımında R5 o zaman? Kötü günde R5 ama iyi günde siz tekniksiniz. Ne güzel istanbul be.

          Cevapla
          • 4 yıl önce

            Madem eşitiz ki bizde isteriz eşit olmayı, hep beraber taşın altına elimizi koyalım, kabul. Ancak öncesinde atılması gereken adımlar var. Teknik, Ao ayrımı kaldırılmalı; pas bilet kullanımında öncelik sıralaması düzenlenmeli, tekniğe en az %30 iyileştirme yapılmalı, prim dağıtımında tekniğe brüt Ao ya net olmamalı.. Yani önce teraziyi dengeleyelim, sonra AO da ne kesinti olacaksa aynen kabul.

            Cevapla
        • 4 yıl önce

          Yüzde 60 indirimle daha da eşit olcaksınız!

          Cevapla
  15. 4 yıl önce

    Aman kaptan arkadaş…aman!
    Sefa Bey’in 15 dak. konuşması mümkün değil! Her zaman ağzı kalabalıktır. En basit anlatım 45 dak. sürer.Bir ara denedi de önüne çaylar-kahveler filan geldi. Görüntülü haber kahvehane muhabbetine dönmüştü. Aman ha! Kaş yaparken göz çıkarmayın.

    Cevapla
  16. 4 yıl önce

    kaptan demişki “Biz THY’deki kaptanlar olarak, sendikal kanunları çok iyi bilmiyoruz..
    …; Hava-İş Sendikası’na üye olan ben bu sendikadan çıkarsam ve/veya başka bir sendikaya üye olursam veya hiç bir sendikaya üye olmazsam özlük haklarımda neler değişecek bilmiyorum. ”
    Bence bu kaptanın ilk olarak “biz THY’deki kaptanlar” dememesi gerekiyor. Benim veya başka kaptanın adına konuşma yetkisi yok. Sadece ben bilmiyorum diyebilir. Sen bilmiyorsan ,bu saate kadar öğrenmemişsen bu tamamen senin ayıbın , senin vurdumduymazlığın, senin göbeğini kaşımandır. Bu ayıba başka kaptanlarıda ortak etmen senin ayıbını örtmez. Benim çevremdeki tüm kaptanlar bu işin bilincinde , ne olacağını ,ne yapacaklarını çok iyi biliyorlar ve yapıyorlar. Bugüne kadar sosyal konulara uzak kalmış isen bu andan sonrada korkudan birşey yapamazsın. Sadece bilinçli kışkırtıcılık yapar ve kenardan seyredersin.

    Cevapla
  17. 4 yıl önce

    Sefa abi sen de algımı yapıyosun napıyosun anlamadm artk.son 3-4yazında artk seni anlayamıyorum

    Cevapla
    • 4 yıl önce

      Tam adamını buldun algı yapacak:) Yakinen tanımadığın belli. En iyisi eski ağabeylerine sor. Zamanında tek başına sendikayı basan biri ile ilgili konuşuyorsun. Cahit Yurtsever abine sor istersen.Sendikada başına silah dayanan biri algı yapmaz direk söyler

      Cevapla
  18. 4 yıl önce

    Arkadaşlar yüzde 15zam hayırlı olsun ikramiyelerde yatıcak korkmayın.

    Cevapla
  19. 4 yıl önce

    Ben Amerikadayken arkadaşlar

    Cevapla
  20. 4 yıl önce

    Yeter artk algı yapmayın kimseye kesinti olmayacak kimse işten çıkarılmayacak ikramiyelerde yatacak kandırmayın kimseyi

    Cevapla
  21. 4 yıl önce

    Sefa abi bir youtube kanalı kurmayı düşünüyor musunuz?

    Cevapla
  22. 4 yıl önce

    Sefa bey,malum sitede sanırım sendikanın pilot temsilcileri 10 maddelik bir istek yazmış. Nabız yoklanıyor. Bu teklif ancak o pilot düşmanı malum siteye yollanırdı. Hiç bir pilotun takip bile etmediği bu magazin haberleri ile ünlenmiş haber sitesi yerine size neden yollanmadı dersiniz. Ben cevap vereyim, çünkü sendikanın temsilci pilotları onlarla görüşüyor. Çünkü malum haber siteside sendikadan besleniyor.Al birini vur diğerine. Anca bu sahte plana atlanmamış görünüyor. Bence ters tepti sendikanın bu planı.

    Cevapla
  23. 4 yıl önce

    1tn uçak kalkmazken pandemi sürecinde dahi uçakların storage /dep reservations, hali hazırdaki uçakların bakımları derken uçak bakım olarak yoğun süreç geçirdik. Kimsenin parasında gözümüz yok ama kabin ve kokpite destekli üstüste zam yapılırken, evet işlerin kötü gitmesinde zaten komik rakamlar alan emektar teknisyenlerden fedakarlık beklenmesi reva olmayacaktır.

    Cevapla
  24. 4 yıl önce

    Sefa bey keşke maske olayına hiç girmeseydiniz.

    Cevapla
    • Yönetici 4 yıl önce

      Bir CEO Kendi soyadı veya ismi ile maske işini yapıp kendi şirketine pazarlıyorsa geri zekalıdır. Ben THY’nin CEO sunun geri zekalı bir eylem içinde olabileceğini sanmıyorum. Bunlar küçük paralar eğer yapacaksa bir uçak alımının komisyonu bile ömür boyu yeter de artar bile. Bu nedenle,elindeki imkanlar göz önüne alındığında çok küçük bir getiri sağlar. Gözümle görsem inanmam. Ayrıca bu alım için teftiş soruşturması başlattığını duydum. Haaaa bana derseniz ki bu adam geri zekalı raporu var bak o zaman olabilir derim

      Cevapla
      • 4 yıl önce

        Ceo geri zekalı değildir de bunlar ezelden öyle aç ve kin dolu ki thy gibi kurumları düşmandan ele geçirilmiş ganimet olarak görüp, buralardan ne götürsek kardır zihniyetindeler ve para ile çıkarın zerresi için her kılığa girebilirler ki ister uçaktan gelen veya gelecek büyük komisyon ister böyle bir şirketten gelecek ufak bir pay olsun her kuruşa tenezzül ederler. En tepeden en aşağı alayı akıyorken küpü doldurma derdindeler inan ki…Ayrıca teftiş soruşturması başlatması falan bence göz boyama. Yurtdışı ofislerinde ne olaylar oldu hangisine soruşturma açtırmış ki buna da açtırsın?

        Cevapla
  25. 4 yıl önce

    Acip iki cumle sendikal haklarini okumak yerine gazeteye aglayan bir pilot musfettesinin feryadi. Sefa bey mi senin derdine derman olacak? Part A okumuyorsun anladik, ama ac bari sendikal haklarini oku bir haberin olsun durumdan. Haklari baki veya degil o tartisilir ama kalkip okumuyoruz bilmiyoruz diyip gazeteye aglamak nedir? Ben acikcasi bir meslektasimin boyle birsey yapmasindan utandim. Kalk sen dusun simdi halini.. yazik sana.. ne vizyon var ne egitimli olmak var, cahillik kol geziyor. Yazik bu turk havaciliginun haline, cok yazik..

    Cevapla
  26. 4 yıl önce

    Yüzde 20 zam hayırlı olsun arkadaşlar

    Cevapla
  27. 4 yıl önce

    Sendikaya yüzde 60olcak maaşlar ya da 2018 scalasına düşürecez seçin birini demişler doğrumu??

    Cevapla
  28. 4 yıl önce

    Ben sunu anlamıyorum birisi açıklasin biz bir tamirhaneyiz tamirhaneye gelen müşteriler aracını buraya bıraktığı için ise çıkamadığını soyluyor ve tamirin ücreti de x kadar olsun ve bunuda bu araç tamirhane de kaldığı için para kazanamadigini ve odeyemeyecegini yinede tamir et ucret neyse sen tamamla diyor param olunca oderim diyenin isini neden ışık hızıyla tamam edeyim mantıklı düşün teknik as

    Cevapla
    • Mezuniyet nedir? Önce iletişim kurmayı öğrenmek gerek. Bu şekilde yazan kişinin konuşması da böyle bozuksa ona göre itibar görür. Benzetme benzetme değil, ,ne nokta var ne virgül.. Tam tamirhane de çalışmaya layık.

      Cevapla
  29. Sefa bey merhaba,
    İlker bey ile seviyeli iletişiminiz herkesin malumu, şirkette her kesimden ve bölümden bir küçük bilgiye açıklamaya aç çok personel var, inanın çok zor durumda olan insanlar var,depresyona girmiş insanlar var evine icra gelen ,gelmek üzere Olan insanlar var, annesinin babasının yanına taşınan aileler var,kesintiler temmuz zamları , yönetimin kendine verdiği personele kestiği ikramiyeler vs.hersey kabin personeli üzerinden yürüyor, memurlar yer personelini kimse konuşmuyor sendika ağzına almiyor, sizden ricam Türkiye’de bu işi düzgün yapan insanlardan biri olarak ,hiçbir sitenin şahsın şimdiye kadar yapmadığı birşeyi yaparak İlker bey ile ve sendika başkanı röportaj yapmanız,artık sitenin ve havacılık haberciliğinin bu şekildede evrilmesi gerekli bence,herkesin buna ihtiyacı var hem THY hem diğer yan şirketlerde çalışanlar olsun bütün birimlerin beklediği açıklamalara acil ihtiyaç var , misyonunuz gereği ,bunu dürüstçe yapabilecek yegane kişide sizsiniz.

    Cevapla
  30. 4 yıl önce

    Sefa Bey,
    Allah aşkına böyle saçmalık mı olur yahu.
    Ay başına iki gün kalmış, işe gidecek miyiz, gitmeyecek miyiz, uzaktan mı çalışacağız, yakından mı, halen belli değil.
    Koskoca THY böyle mi yönetilir? Evet, yanlış gördüklerimizi eleştirebiliriz, ama ben bu şirketin mensubu olmaktan her zaman gurur duymuş biriyim. Bu politika ülkemizin bayrak taşıyıcı şirketine yakışmıyor. Selamlar.

    Cevapla