featured

THY HOLDİNG- ÇALIŞANLARI KATEGORİZE EDEMEZSİNİZ- VİCDAN BAKIN NE DİYOR?

Değerli okurlarım;
Hafta sonları köşe yazımı hazırlıyorum.  Gündem o kadar hızlı gelişiyor ki konu seçmekte zorlanıyorum.
İşte yine böyle bir hafta sonu ve bu hafta ne yazacağım diye düşündüğüm anlar. Karar vermek o kadar zor ki… Ancak en çok sevdiğim konuların başında, çalışanlarla ilgili olanlar ön plana çıkıyor. Sendika ve derneklerin sadece tabelalarda yer aldığı bu dönemde sizlere yardımcı olmaya çalışıyorum.
Neyse ki köşe yazarlarımız var. Benim yetişemediğim konulara ilişkin çok değerli makaleler yazıyorlar.  Köşe yazarlarımızın hepsinin havacılık sektöründen gelmeleri benim yazamadığım veya yazmadığım konulardaki boşlukları gideriyor ve ben rahat rahat çalışanların sorunlarına eğilebiliyorum
Havacılığın mutfağında geçen 30 yılı aşkın çalışma hayatından sonra çalışanlarla ilgili sorunların en çok ilgimi çeken konuların başında yer alması sanırım şaşırtıcı değil.  Çünkü ben onların yaptıkları görevleri çok iyi bilmemin yanı sıra yaşadıkları sorunları anında gözümde canlandırabiliyorum.
Tabii ki çalışanlar dediğimde buna yöneticilerde dâhildir. Çünkü ben yöneticileri de çalışan kesim içinde objektif değerlendirmeye çalışan biriyim. . Çünkü onlar da ücretli çalışıyorlar ve onlarında amirleri var. Bu satırları okuyanların ne demek istediği daha net anlayabilmeleri için, “ https://www.airlinehaber.com/egri-oturalim-dogru-konusalim/ “ başlıklı yazımı okumadılarsa, okumalarını tavsiye ederim.
Son zamanlarda sendika ve derneklerin pasif hale gelmesi veya bırakın pasif hale gelmesini, tam tersine işveren güdümüne girmeleri, çalışanları çaresiz bırakmakta. Sorunlarını anlatacak ve çözüm bulabilecekleri yer yok. Bu nedenle, haber sitemize “okuyucu mektupları” başlıklı bir bölüm eklemiştik.
Neyse bu hafta ki konuma başlıyayım
Bildiğiniz üzere THY genel kurullarının en eski katılımcılarındanım diyebilirim
Genel kurullarda yönetim lehine konuşmaktan başka söz almayan ve yönetimleri yere göğe sığdıramayan, hele hele Bay Hamdi Topçu’yu neredeyse 10 Türk büyüğünün içine sokacak kadar methiyeler düzen, bu yapıları nedeniyle genel kurullarda sıklıkla söz düellosu yaptığım rahmetli Ümit Utku ve Dr Suphi Ayvaz’dan kurtulduk ve genel kurul gibi genel kurul yapmaya başladık.
Bu genel kurullarda benim hem 211 çalışanın atılma şekline ve pas bilet sorununa sıklıkla değindiğimi biliyorsunuz. Bu konuda, genel kurulda söz alarak her iki konuyu eleştiriyordum ve hala da eleştiririm. Genel kurullar da her konuşma kayıt altına alınıyor ve genel kurul sonrasında bant kayıtları çözümlenerek yazı şekline  geçiriliyor
THY Pas bilet yönetmeliğine göre çalışanın pas bilet kullanması için bir sene görev yapması yetiyor. Bir sene çalışan sadece yurt içi pas bilet alabiliyor. Bu süre 3 seneye çıktığında ise yurt dışı hakkı da veriliyor. Bunlar tüm THY çalışanlarının bildiği konular.
Bir kişi THY’de 10 yıl çalışıp istifa ederse, senede yine bir tane yurt içi ve yurt dışı bilet hakkı oluyor.
Şimdi bu 10 sene limitini kafamıza yazalım. Yani burada denmek istenen; bana 10 yıl hizmet eden kişi THY’den ayrılırsa ben yine onu pass hakkından mahrum etmem. Tabii ki güzel ve anlamlı bir uygulama. Kendisinden ayrılmış bir çalışanına 10 sene bana hizmet ettin seni ailemizden sayıyoruz anlamında güzel bir jest ile hak tanımı yapılmış. Kısaca tenkit edilecek bir konu değil.
Peki, siz madem 10 sene hizmet etmeyi esas almışsınız. O halde 10 sene pas biletin devamını sağlayan  hizmet yılı olarak kayda geçirelim.
Şimdi geldik, THY ile yolu ayırma sistemine. Yönetmelik 10 sene ve sonrası için işten kendi rızası ile ayrılmaya laf etmiyor ve pas biletini esirgemiyor da, şirket kendine göre verimsizlik veya işletmesel nedenlerle işten çıkarılan 20- 30 senelik eski çalışanına bir tane bile bilet vermiyor.
THY çalışanı, çalıştığı müddet içinde disiplin kurulu tarafından suçlu bulunup iş akdi feshedildiyse bu bence normal. Çünkü o kişi disiplin kurulunca çıkartılmış. Yani ya hırsızlık ya da yüz kızartıcı bir eylem yapmış ve ispat edilmiş demek oluyor. Bu kişi zaten disiplin kuruluna veriliyor ve tazminat bile almadan kapıya konuyor. Bu tür çalışana ne bileti vereceksin ki? Tazminat bile alamamış. Pas bilet mi alacak…
Ancak;  THY’nin yönetimi bu pas olayını ticarete dökmüş. Şimdi örneğin 20 veya 30 sene çalışmış bir kişiye, kendi kafasına göre, verimsiz veya işletmesel gibi yalan, yanlış nedenlerle seninle yollarımızı ayırıyoruz diyorlar.
İşte tam burada duralım. THY olarak, çalışanın verimsizliği ispat edilmiş mi? Hayır.  20 sene verimli sonra neden verimsiz olmuş araştırılmış mı? Hayır. Çalışanın 20 veya 30 seneden sonra veriminin neden düştüğü ilgili kişiye sorulmuş ve gerekirse bir başka departmanda çalışması önerilmiş mi? HAYIR
Elinize bir yazı geliyor ve verimsizlik nedenli iş akdiniz feshedilmeden önce onu odanıza çağırıyor ve sen istersen emekli ol ve sana pas bilet hakkını verelim diyorsunuz. Yani Pazarlık yapıyorsunuz. Çünkü verimsizlik ve delillendirilemeyen işletmesel nedenli işten çıkartmaların sonucu açılan davalar genel olarak işçi lehine sonuçlanıyor ve mahkemeden işe geri dönüş alınıyor. İşveren onu tekrar işe başlatmazsa o zamanda işçinin tüm tazminatlarının yanı sıra birde ekstradan 6 veya 8 maaşa kadar tazminat ödüyor.
Şimdi Vicdan konuşuyor…
Kim bu Vicdan derseniz? Victor Hugo’nun deyişi ile  “İnsanın içindeki tanrıdır ”  
Vicdan, Sevgili THY yönetimi diye başlıyor ve şöyle devam ediyor…
Siz bu çalışanınızı uyduruk bir sebeple işten atmaya çalışıyorsunuz. THY’ye 20-30 sene hizmet etmiş biri bu. Belki birçok takdirnamesi de var. Siz burada yokken bu kişi THY’ye hizmet ediyordu.  Siz şimdi bu çalışanı verim alamıyorum veya işletmesel nedenler yalanı ile atmaya çalışıyorsunuz. Peki,  gerçekten verim alamıyorsanız bir başka bölüme yollayın, orada da verim alamazsanız o zaman düşünürsünüz.
Siz hala diyorsun ki bana ne vicdandan… Onu atıp başkalarına işe alacağım.  İşletmesel neden veya verimsizlik den başka yalan kozum yok. Doğru veya yanlış bu hakkı bana yasalar vermiş. Tazminatımı öder yine de atarım.
Vicdan cevap veriyor… Sevgili THY yönetimi tamam anladık ama hiç olmazsa hak ettiği pas biletini ver. Senelerdir hizmeti var. Sen bir başkasını işe alabilmek için düzmece bir gerekçe ve yasaların boşluğundan veya işveren lehine yapıldığını düşündüğüm “madem işe geri almıyorsun o halde fazladan tazminat ver”  mecburiyeti ile ekstra tazminatını ödeyerek yine de atabiliyorsun onu anladık da bari hak ettiği pass biletini ver.
THY’de 10 sene çalışıp, bir başka şirket daha iyi ücret veriyor diyerek, istifa edip gidene pas bilet var ama 30 sene çalışıp, mahkeme işe geri dönüş vermesine rağmen keyfi nedenlerle işten çıkardığına yok öylemi? İşte zurnanın zırt dediği yer burası.  
ŞİMDİDE GELELİM THY’NİN ÇALIŞANLARI KATEGORİZE ETME KONUSUNA
THY ana şirket çatısı altında her çalışan kişi THY’lidir. Siz isterseniz şirketi farklı farklı isimler eşliğinde böl ve hepsine ayrı ayrı Teknik A.Ş, Uçuş işletme A.Ş, Kabin AŞ isimlerini taksanız da hiç fark etmez.  Sonuçta hepsi %100 THY’nin olacaktır.
Bu uygulamaya muktedirsin. Ancak ortaklıklarında durum farklı oluyor. Örneğin; TGS’de TAV ile %50 ortaklığın var. TEC’de de Pratt&Whitney ile ortaksın. Kısaca tek başına THY’nin değil. Bu nedenle orada çalışanlara THY’li diyemezsin ve THY’de uyguladığın sosyal hakları ya verirsin ya da vermezsin. İki ayrı ortağın alacağı karara göre hareket edersiniz.
Ancak THY çatısı altında %100 ünün THY sermayeli olan şirket çalışanları arasında ayırım yapmamalısınız. Bu konuyu THY’nin genel kurullarında da sorguladığımı biliyorsunuz.
Bakın tekrar ediyorum…
İsimleri ne olursa olsun sermayesi %100 ise ana şirketin kuruluşlarıdır. Dikkat edin yan kuruluşları demiyorum. Aslında bu durumda THY’ye Holding bile diyebiliriz.
Sevgili THY siz kalkmışsınız, THY’yi bölmüş ve hepsine ayrı ayrı isimler takmışsınız. Hiç fark etmez, bu sizin ticari düşünceniz veya pazarlama taktiğiniz. Kimseyi ilgilendirmez. Bu sistemi eleştirip haddimi aşmam.
Benim eleştireceğim konu, Holding çatısı altındaki çalışanlarının kategorize edilme yanlışlığıdır.
Yerli veya yabancı havayollarının hepsinde çalışanlarına yönelik farklı farklı sosyal haklar veriliyor. Bunlardan birisi çalışanların pass bilet hakkıdır. Eskiden de vardı şimdi de var.
ANCAK HER NEDENSE KULLANIM UYGULAMASI DEĞİŞTİ.
Siz kalkmışsınız, senelerin uygulamasını keyfi değiştirmişsiniz ve çalışanları kafanıza göre kategorilere ayırmışsınız.
Demişsiniz ki, THY ayrı, Teknik A.Ş ayrı şirketler ve THY çalışanı ile Teknik A.Ş çalışanını farklı değerlendirmeye almışsınız.  Yani pişmiş aşa su katmışsınız.  Şimdiki pass bilet uygulamasında öncelik THY çalışanına ikinci planda da Teknik A.Ş çalışanına demişsiniz
Kısaca çalışanları kategorilere ayırmış ve hata yapmışsınız
Nerde mi hata yaptınız; Tekniğin içinden gelmiş biri olarak size izah edeyim.  Teknik çalışanları tabii ki görevini yapmakla mükellef. Doğru ve kurallara uygun işlem yapmak onların vazifesi. Ancak, bunlar aynı zamanda insan. Duyguları ve düşünceleri var. İşini tabii ki doğru yapacak ama ya psikolojileri ne olacak? Bu psikolojisi iş verimine etki edecek mi? EVET
Kendini THY’nin bir ferdi olmakla gurur duyan bir çalışan ailesi veya tek olarak hakkı olan pass bileti ile seyahat etmek istediğinde, kontuardaki görevli ona “tamam efendim ama öncelik THY çalışanında olduğu için sizi bekletiyorum, yer kalırsa sizi de alabilirim” dediğinde o çalışan ne duruma düşer? Ben cevabını vermeyeceğim sizin vicdanınız ne diyorsa o doğrudur.  Bu çalışana yapılan bu ikinci sınıf uygulaması sonucunda iş verimi elinde olmadan düşecektir.
Şimdi de bakalım başka şirketler çalışanları arasında ayrım yapmadan bu işi nasıl çözmüşler.
Demişler ki, senin şirketteki görevin ne olursa olsun pass bilet kullanacaksan rezervasyon yaptırtmak zorundasın. Örneğin; Yurt içi için 50 TL yurt dışı için 50 Dolar. Bunu öde, rezervasyonunu yaptır, yer var mı yok mu stresine girmeden git ve uçağına bin, uç, kontuarda dilenci konumuna düşme.  Yönetici veya sıradan işçi farkı gözetilmeden… Haa çalışan, “ben rezervasyon için para mara vermem, kontuara gider yer varsa uçarım, yer yoksa çoluk çocuk bavulumu alır eve dönerim” diyecekse tabii ki o görüşe de saygı duyarım. Bu çalışanın kendi kararıdır. Ancak ona secenek sunacak sizlersiniz.
İlker Aycı Bey genel kurulda yaptığım, Pass biletlerde rezervasyon hakkının tanınması ve rezervasyonlarının gerekirse paralı olması tavsiyemi beğenmiş ve not almıştı. Sanırım o not kâğıdı kaybolmuş olmalı ki, aylardır bir haber çıkmadı :)
Uygulamanın müdür ve üst makamlarda nasıl uygulandığını bilmemekle beraber onlarda da önce THY sonra Teknik A.Ş ayırımı varsa, “yandı gülüm keten helva..”.
Çünkü kendini bile savunamayan, hakkını arayamayan teknik yöneticisi tekniğin ve sizlerin haklarınızı nasıl arayabilir ki…
 
 
 
 
 
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

46 Yorum

  1. 5 yıl önce

    Yine Harika bir yazıbizler 211 olarak işimizi geri istiyoruz.neden bu listeyi hazırlayanlara bunun bedeli ödetilmiyor.işimizi geri istiyoruz….haksızlık yapıldığını çok iyi biliyorsunuz…kalbinizin sesini dinleyin ey yöneticiler çünkü susmayacak uyuyamayacsksınız sızlayacak….

    Cevapla
  2. Mükemmel bir anlatım sefa abi, yazılarının gittikçe vurucu gücü yükseliyor.

    Cevapla
  3. 5 yıl önce

    Sefa Bey Her zaman olduğu gibi son derece önemli bir konuya değinmişsiniz.Teşekkür Ederim.Burada hangi şirketten olursa olsun pass bilet sırasında ailenizle beraberken siz bu şirkettensiniz öncelik şu şirkette derseniz bekleyenlerin aileleri,eşleri çocukları karşısında nasıl bir durumla karşılaşacağını ve sonucunda nasıl bir psikolojiye gireceğini tahmin bile edemezsiniz.
    Psikoloji negatif yönde etkilenirse bu elbetteki işe yansır.Biliyorsunuzki psikoloji bozulan bir F/O kaptan pilot tuvalete gittiğinde uçağı dağlara yönlendirmiş ve felaket olmuştu(Bir tane hakkı vardı onuda kullanmıştı).Geçen hafta çok üzülerek THY TEKNİK Hat Bakım çalışanı psikolojisi bozulması sonucu intihar etmişti.Bu çok dikkate alınması gereken bir durumdur.Üst yönetim zannediyor yada öyle bilgilendiriliyor ki uçak herşeyi söyler ,kaptan pilot bunu farkeder uçak yapılmadan kalkmaz.Dikkat edilmesi gereken her geçen gün psikolojisi bozulan hat bakım çalışanlarından birden fazla uçak kaybına sebep olabilmesidir.

    Cevapla
  4. 5 yıl önce

    Yarım saat önce işe gelip çıkışta da yarım saat servisi beklerken sorun yok tabi. Ayıp yahu aylardır bu insanlar bu sekılde calısıyor. Mecbur mu 8 saatlik iş için her gün 12 saat harcamaya bu insanlar. Ama pass bilete gelince siz tekniksiniz.
    Sefa abi dogru soyluyosun. TEKNİK AŞ yöneticileri THY yöneticilerin arkasınlara pass bilet sıralamasında. Kendiler bile ses edemiyolar. Değil ki bizler için.

    Cevapla
  5. 5 yıl önce

    Sefa bey bu konuyu tekrar gündeme getirdiğiniz için teşekkürler ne yazık ki Teknik aş ikinci sınıf olarak görülüyor. örnek vermiş olduğunuz o kontuar görevlisinin dediklerini bizzat yaşadım aynısını bana söyledi ve o gün bu gündür ailemle uçmuyor pass bilet kullanmıyorum. Ayrica tek pass bilet ile kalsa yine iyi bazi indirimlerden de yararlanamiyoruz. Şu durumlardan kurtulacağımız günleri görmek isterdim

    Cevapla
  6. Sefa bey, TEC için söyledikleriniz biraz eksik olmuş, THY bünyesinde uzun süre hizmet etmiş ve yem i şirket kurduk tüm haklarınızla oraya geçeceksiniz. Denmiş ama pass uçu vermiş. Bundan metevellit Diğer iştirakleri ile karışmamalı. Saygılar

    Cevapla
  7. 23 senemi thy verdim, bu yönetim yokken ben vardım, işletmesel gerekkilik bahanesi ile işten çıkardı,mahkemede kendini şirket küçülüyor, maddi zorluk içinde, o yüzden çıkardım diye savunma yapıyor ama biz 211 den sonra yüzlerce kişiyi işe alıyor.Sizin de yazdığınız gibi, 10 senesini doldurana pass hakkı veriyor, çok büyük adaletsizlik..
    Yatacak yerleri yok… Bizlere de hak ettiğimiz pass bileti vermeliler…

    Cevapla
  8. 5 yıl önce

    Sefa bey yine bizlerin sesi olduğunuz için teşekkür ederiz.

    Cevapla
  9. 5 yıl önce

    Sefa abi atölyelerde CS olma durumunda kota var bildiğin üzere buda sadece kıdem üzerinden ilerliyor 10 yıl 15 yıldan fazla CS olunamayan atölyeler var bununla ilgili de bir yazı yazıp dikkat çekmesini sağlarmısın abi.

    Cevapla
  10. 5 yıl önce

    vicdan olmayana yazsaniz ne olur feto temizlendi mi once siz onu sorgulayın Sefa bey.. Bu ülkenin oz evlatlarini katletti bu zihniyettekiler ama belliki bit coin gibi kimse tartismiyor bile herkes neyin nen oldugunu bal gibi biliyor… Habom vardı bir ara Dunyanin en buyugu idi ne oldu ? Yalan oldu

    Cevapla
  11. 5 yıl önce

    Verdiğiniz bilgi doğru değil. İstifa edene, isterse 20 yıllık kıdemi olsun PAS BİLET VERİLMEZ.

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Yahu gerçekten cahilsiniz. İkale ile ayrılışlarda pass verilmez.İK uzmanı kuralı hatırlatmış. Gerçekler hoşunuza gitmediği için sallamışsınız.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Kolayı var bay İK uzman. Eğer yandaşsan, istifa etmiyorsun. İkale anlaşması yaparak ayrılıyorsun. Hem bilet hem de 6-8 maaş tazminat alıyorsun. Eğer, yandaş değilsen istersen 30 yıllık ol, sana sorma gereği bile duymuyorlar. Direk kapının önüne koyuyorlar. Sonra da seni ben attım. Bu yüzden sana pas bilet yoK! Diyorlar.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Emekli olma şartı ile ayrılırsa sorun yok. Ama 25 yaşında işe girdin, 35 yaşında istifa ettin. 10 yıl çalıştın .Pas alamazsın.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      10 sene sonra emekli olma sartiyla ayrilanlara bende pas bilet verilir diye biliyorum. sefa bey bizi bu konuda aydinlatsin.

      Cevapla
    • Yönetici 5 yıl önce

      Unutulmuş dediğiniz konu yu linkte verdiğiniz üzere zaten ben yazmışım. Bu uzun yazı içine birde onu sıkıştırsam sanırım çok uzardı ve kimse okumazdı:)Sefa İnan

      Cevapla
  12. 5 yıl önce

    Sefa abi,kardeşlerim,arkadaşlarım abilerim. Ben artık bu siteye girmeyeceğim. Bu haberleri okuyup okuyup sinirlenip kendimi sinir hastası edicem çünkü artık. İlker bey ler Ahmet beyler bu durumların farkında değilmi? Teknisyende sıkıntı olduğunu bilmiyorlarmı?Bal gibi biliyorlar. Tgs de sıkıntı olduğunu bilmiyorlarmı?Bal gibi biliyorlar. Bir Allah kulu arkadaşlar neler oluyor demiyorsa,herhangi bir hamle yapmıyorsa. Bu onların planlarının tıkır tıkır işlediğini gösterir arkadaşlar! Zam yapmasınlar,servisler değişmesin pass bilet falanda istemiyorum. Arkadaş bir hangara inin ama ya, yüzünüzü bir görelim. İlker bey yapardı bunu eskiden. Gelip zam,para,pass dağıtmıyordu bu adam,ama mutlu olurduk..
    Bu kadar istifa bu kadar şikayet var iken şirketi iyi bir yere getirmek isteyen yönetici bu şekilde davranırmı? gazeteciye saldırmaya gücün var ama hangara inip arkadaşlar neyiniz var ne bu mutsuzluk diye sormaya güçleri yok? benim fikrim zaten hedefleri MUTSUZLUK! Çok pis kokular geliyor.

    Cevapla
  13. 5 yıl önce

    Hangi parayla ucacaz ya para mı veriyorlar yemişim pas biletini gezmeye zaman zaten yok para hic yok para verin bize iyileştirme yapın alırız biletini parası neyse öderiz!

    Cevapla
  14. 5 yıl önce

    Sefa abi,
    Siz de Abdullah Gül gibi önce sendika kurulsun sonra ben başına geçeyim mi diyorsunuz. Sizin bilgi tecrübe ve savunmanıza ihtiyacımız var. Bu kadar insan sendikadan nefret ederken niçin sendika kurup bizim de sizi destekleyebileceğimiz bir platform için elinizi herkesten çok taşın altına koymuyorsunuz. Bu sizin görevinizmiş gibi düşünmeyin sadece tek güvenebileceğimiz kişinin siz olduğunuzu bilin.
    Saygılarımla

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Sen önce o beğenmediğin sendikadan istifa et ondan sonra akıl ver arkadaşım.

      Cevapla
  15. 5 yıl önce

    Adam daha bordro açıllarken ayrım yapıyor. AO tarafının bordrosu açıklanalı bir hafta oldu bizimkinden hala ses yok. Ya arkadaş muhasebe puantaj nerdesiniz be. Niye açıklanmıyor bu bordrolar. Bilen biri varsa bi aydınlatsın. Üç aydır böyle. Maaşlar yattıktan sonra lutfederlerse açıklıyor adamlar

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Ne alacağımı bilemediğim için hiç birşeye plan yapamıyorum. Borcum maaşıma denk gelecek mi , acaba vergiye giriyor muyum, ne kadar kesilecek ne olacak diye 1 hafta bekliyosun. Ha senin borcun yoktur, paran coktur o zaman tabiki acıklanmasın yaa sürpriz severim ben diyebilirsin. Ama benim şu an sürpriz sevecek durumum yok.
      Aybaşında maaş bellidir. Açıklarsın. İnsanlar planını yapar. Her ay süpriz maaş alıyoruz. Bırakta biraz merak edelim.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Sırf eleştiri olsun diye eleştiri yapmak bu olsa gerek. Daha ne kadar önemli konular var konuşulması gereken senin derdine bak. Maaşlar günün de yatıyor bu sarkmış olsa eyw. Ama bordro geç açıklanmış ya da erken açıklanmış ne önemi var.

      Cevapla
  16. 5 yıl önce

    Haktan geldik Hakka hideceğiz ancak,THY den hakkımızı alamayacağız,bu kesin.

    Cevapla
  17. 5 yıl önce

    Sefa bey ,
    30 yılı aşkın bir havacılık tecrübeniz var ve biz şu an sizin geçtiğiniz yollardan geçiyoruz ancak yollar hep engebeli ve çukur. Kayıplar veriyoruz… Arkasaşlarımızı kaybediyoruz.
    Sıkıntılarımız çok fazla ve bize omuz olacak , bizi anlayabilecek kimse yok. Sizden başka…
    Bu sebepten ötürü acil olarak bir sendika kurmanızı ve haklarımızı o şekilde savunmanızı içtenlikte istiyorum. Buradan yazarak konuşarak bizde üzerine yorum yaparak 5 yıldır hiç bi yere varamadığımız aşikar. O sebeple sizi göreve davet ediyorum. Gelin sesimiz olun . Teknisyenliği de havacılığıda ülkeye ve dünyaya katı sağlayacak seviyeye çıkartalım. Yoksa bu psikoloji ile bu çöküntü ile bir yere varamayacağız.
    SEFA INAN SENDIKA KUR SESİMİZ OL !

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Onlara güzel bi sittir çekeriz. Kansızlar!

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Arif D gibi şerefsizler hemen bok atmaya başlar sefa abiye kendi satılmış kansızlıklıklarına bakmadan yanlarına yavuz Şeref fakirini de alır bunları bi temizlesek içimizden

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Kurduğun gün yanında durucam abi.

      Cevapla
  18. 5 yıl önce

    Bu yılki Genel Kurulda, “Yıllardır ötekileştirilerek iş akitleri verimsizlik bahanesiyle feshedilen ve % 99,99 u mahkeme kararıyla işe iade edildiği halde tazminatları ödenerek işten çıkarılan binlerce emektar personelin gasp edilen ücretsiz pas bilet haklarıyla, verilmeyen emekli kimlik kartları için açılan yüzlerce dava hepinizin malumudur. Açılan bu davalarda, geçtiğimiz yıl personel lehine sonuçlanan bir mahkeme kararının şirket yönetimince yok sayılıp uygulanmadığı konusunda yönetim kurulunun bilgisi var mıdır? Varsa eğer, kesinleşmiş bir mahkeme kararını uygulamayış gerekçeniz nedir ? Mahkeme kararına rağmen, şirkete 25-30 yıl hizmet etmiş personele karşı sergilenen bu adaletsiz, hatta hasmane uygulamanın sebebi nedir ?” Diyerek, THY YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE YÖNELDİM VE YÜZLERİNE HİTABEN VİCDANLARINIZA VE ADALET DUYGUNUZA SESLENİYORUM DEDİM. LÜTFEN GİDERİN BU MAĞDURİYETİ DEDİM. Ne yaptılar biliyor musunuz? Sadece önlerine baktılar…

    Cevapla
  19. 5 yıl önce

    Sonra Genel Kurul Tutanağına ne yazdılar ? Dersiniz. Aynen buraya aktarıyorum : Hissedarlarımızdan Sn Bilal YILDIZ söz alarak ücretsiz biletler ve emekli kimlik kartı verilmesi ile ilgili taleplerini iletti.” Victor Hugo bu sinsi ve samimiyetsiz tavrı nasıl tanımlardı bilmiyorum. Ancak ben, “vicdanlar körelince, kulaklar duymaz, beyin algılamaz” oluyormuş diyorum.

    Cevapla
    • Yönetici 5 yıl önce

      Bilal bey ben bu son genel kuruldan bahsetmiyorum. İlker Aycı’nın önündeki not defterine yazdığı bir önceki genel kurulda yaşandıydı. Benim rezervasyon isteğime ” Aslında doğru hem de bu şekilde parada kazanabiliriz. Bu konuyu değerlendireceğim” sözünü hatırlattım. Sefa İnan

      Cevapla
  20. Thy yönetimi en son manevi tazminat davası açan 211 den mağdur çalışanının davasında işten çıkartılanların tam listesini yayınladı.Görüld ki çıkarılanların tamamı işletmesel sebeblerden çıkarılmış.Ancak kamuoyuna terör destekcis diye yansıtıldı .bu şekilde tüm 211 çalışanı için manevi tazminat davası açmanın yolu açıldı.Haydi hayırlısı

    Cevapla
  21. 5 yıl önce

    Teşekkürler Sefa bey büyük bir haksızlığı dile getirdiğiniz için.
    Ama vicdanlar o kadar sağır olmuş ki
    Duyabilir mi şüpheliyim

    Cevapla
  22. 5 yıl önce

    Sefa bey öncelikle bizlere karşı yıllardır süren bu ahde vefasızlığı dile getirdiğiniz için teşekkürlerimi sunarım. Sefa bey yazınızın bir bölümünde yanlış anlamaya sebebiyet verebilir diye bir ilave açıklama yapmak istiyorum. İşverenin yasayı kullanarak verimsizlik gibi düzmece nedenlerde çalışanı YK kararı ile iş akdini fesh ettiginde, Çalışan zorunlu olarak işe iade davası açmak zorunda kalıyor. Kanuna göre çalışanca açılan bu dava ile işe iade edilene kadar geçen sürede ödenmeyen maaşları karşılığında 4 aylık BRÜT iş kaybı tazminatı ödenmektedir. Akebinde mahkemenin çalışan lehine verdiği işe iade kararını işleme almayan işveren, yasanın kidemine göre belirlediği +4,+6,+8 aylık NET maaş ihbar tazminatı ödemektedir. Ödenen bu ihbar tazminatı içinde, !!çalışanın Pass bileti hak kaybı nedeniyle doğan zararlarının karşılanması için ödenen bir bedel olmayıp (Pass yönetmeliği engel) tüm sektörlerde çalışanlar için kanunun ödemesini emrettiği rutin ihbar tazminatıdir.

    Cevapla
    • Yönetici 5 yıl önce

      Sevgili kardeşim yazının içeriğinde pass bileti pazarlık konusu yapıyor dediğim konu bu olaydır. Yani siz haksız yere işten cıkartılıyorsunuz. Mahkemelerin kesin işe dönüşü vereceğini bilen işveren bunu pazarlık konusu yapıyor. Beni mahkemeye verme emekli ol pas biletinE hak kazan diyor. YOK BÖYLE BİR SAÇMALIK. SEFA İNAN

      Cevapla
  23. 5 yıl önce

    Sadece pass bilet mi kayıp??
    Neredeyse 15 senelik çalışanlardan eski kimse kalmadı, ne oldu bu tecrübeli arkadaşlar neden gittiler, sorgulandı mı? Hayır… Çünkü kafa sayan yönetim 3 senede lisans tip işlerini halleden arkadaşların hepsine aynı yetkili teknisyen gözüyle bakıyor. Ama önemli bir iş olunca herkes birbirine bakıyor, tecrübe olmayınca küçücük bi malzemenin yüzbinlerce dolar olduğu havacılıkta malzeme hasarı ya da diğer giderler çok daha fazla oluyor. Bunun da bir maliyet hasabı var ama sizce bunu yapabilen var mı?? Tabiki hayır…
    Ayrım sadece pass konusunda da değil ki thy ao da doğum gününse 1 gun izinlisin, evlilik yıldönümünse 2 gün izinlisin. Teknikte öyle bir şey zaten yok bunu bilen bile yoktur. Hakkın olan senelik iznini zor kullanırsın… O yetişmiş personelin gerçek maliyetinin ne olduğunu hesaplasanız aklınız çıkar…
    Thyden giden bu teknisyenleri alan Qatar Onur Atlas Sunex Pegasus yöneticilerinin hiç aklı yok zaten…

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Tesekkurler Sefa Bey;
      Anlatmakla dil aşınmaz derler ama ağzımız kurudu ruhumuzu aşındı artık, hiç bir şeye inancımız da kalmadı.
      Şirketini can ı gönülden sevenler için çekip gitmek kolay değil ama geriye cokta birşey kalmıyor. Herkes para ve huzur için çalışıyor, nihayetinde herkesin sartlarini iyilestirmekle yukumlu oldugu bir ailesi var. Hele ki boyle imkanlar layik olanlar icin her yerde varken..
      Şirketimizi seviyoruz, yıllarca ekmeğini yedik, tüyü bitmemiş yetimin hakkı var vatandaşın vergileri dişinden tırnagından arttırdıkları var bu sirketin heryerinde, bari buraya yazık etmeseler…
      Bize de yol göründü zaten kalanlara Allah sabır versin, uçaklarımızın kanadına kuş değmesin inşallah

      Cevapla
    • Yönetici 5 yıl önce

      BU YORUMUNUNUZ, İLKER AYCI BEYE KİŞİSEL GÖRÜŞÜM EŞLİĞİNDE AYNEN İLETİLMİŞTİR. SEFA İNAN

      Cevapla
  24. 5 yıl önce


    Bu arada son yıllarda THY Yönetimi çalışanlarını işten ayrılmaya teşvik etmek amacıyla, İkale sözleşmesi imzalama koşulu ile;
    Emekli olmak isteyenlere (!) kıdem tazminatı + (!) Pass Bilet hakkı+ 4 BRÜT maaş tutarında teşvik ücreti,
    Emekliliği dolmadan işten ayrılmak isteyenlere ise (!) kıdem + (!) ihbar tazminatı + Pass Bilet hakkı ve + 6 BRÜT maaş tutarında teşvik ücreti ödeyeceğini çalışanlarına duyuru ile bildirdiği öğrenilmiştir.
    Şimdi herkesin vicdanına sesleniyorum. Yıllarını bu kuruma vermiş hangi emektar bir çalışan, işverence son yıllarda işten ayrılmak için verilen hakları ve teşvik ücretlerini bizlere de teklif etseydi yıllardır ekmeğini yediği bir kuruma karşı dava açarmıydi. Ben açmazdım. Neden bu şartlarda işverene karşı dava açsın ki, zaten mahkemenin ödediği tazminatı ödemiş oluyor. Bu uygulama bile bizlere karşı yapılan bir haksızlıktır.

    Cevapla
  25. 5 yıl önce

    Sefa Bey, Hüseyin Bey yaptığı ayıp için özür diledi mi? Bu konunun üstü kapatılacak mı? Sana yapılan bu hareketi samimiyetimle söylüyorum kendime yapılmış gibi hissettim.

    Cevapla
  26. 5 yıl önce

    Hala uygulanıyor mu bilmiyorum ancak sanırım 2013 ya da 2014’de thy’de 5 yıl müdürlük,8 yıl uzman ve memurluk yapanlar pass bilet haklarını ve tazminatlarını alarak şirketten ayrılıyorlardı. Hala uygulanıyorsa ve şirkete 15-20 sene emek verip de atılıp,işe iadeleri kazananlara pass bilet hakları verilmiyorsa,mahkeme kararını da thy ykb’si uygulamıyorsa buna karşın ona hiçbir yaptırım uygulanmıyorsa ülkeyi 17 yıldır yöneten partinin isminin içinde yazan adalet kavramı hepten bitmiş demektir. İktidar ve onun yandaşlarında geçmişe,paraya,çıkara ait ne hınç varmış ki ne yapacaklarını şaşırmışlar,Allah da onları şaşırtsın.

    Cevapla
  27. 24 yıl çalışıp evim dediğim uçaklara şimdi uzaktan bakıyorum.Çalışırken zaten pass kullanacak vakit yoktu.Şimdi ihtiyaç halınde bir dış hat bilete dünyayı ödemek zorunda kalıyoruz.Yıllarca pass uçan arkadaşlarımıza ev sahipliği yaptım.Şimdi paramla uçuyorum.Bizden sonra kendi isteği ile emekli olanlara pass larından feragat etmeleri halimde 22bin ödediklerini duymuştum.Şindi işe iade mahkemelerini kazanan bizlere neden pass hakkını vermiyorsunuz.Hakkımı çalanlara haram olsun

    Cevapla
  28. 5 yıl önce

    Önümüzdeki hafta ibbden atılanlar tgsye başlıyor. Tgsde ise büyük bir mobbing uygulanmakta hergün WhatsApp gruplarından iş akdinizi fesh ederiz yazıyorlar. En ufak bir şeyden raporlayıp iş akdini fesh etmeye çalışıyorlar ki ibbden gelenlere daha çok yer açılsın. Bu mobbing ve tehditler konusunda yazı yazmanızı rica ediyorum. Personel kan ağlıyor.

    Cevapla