featured

THY Genel Kurulunun Ardından…

THY’nin olağan genel kurulu 26.03.2021 günü yapıldı. Şimdiye kadar her genel kurulda yer alıp şirket ile ilgili olumlu veya olumsuz gelişmeleri sorgulamanın yanı sıra temenni ve dilekler bölümünde mutlaka çalışanların sorunlarına yönelik konuşma yapmaktayım.

Başkaları gibi, haberlerinde veya köşe yazılarında atıp tutan ama iş er meydanına (genel kurul) gelince kaçacak yer arayan gazeteci bozuntularından değilimdir. Ne yazıp söylediysem arkasında olup, yazdığım cümleleri yüzlerine de söyleyebilecek ortam bulduğumda (genel kurul) mutlaka katılır ve söz alıp aynı düşüncemi yüzlerine de söylerim.

Bu genel kurulda da aynı görevi üstlendim. THY’nin pandemi sürecinin, diğer Avrupa ülkelerine göre daha başarılı göründüğünü ve  pandemiye rağmen, THY’nin Avrupa’da en çok uçuş yapan şirket olmasının yanı sıra kargoda ki hamlelerinde de rakiplerinin üstünde yer aldığını belirterek, siz çalışanlara verdiğim söz üzerine konuşmamı devam ettirerek, Pandemi dönemine çalışanların ters ayak  üstünde yakalandıklarını, bu nedenle daha önce normal şartlara göre yaptıkları borçları (  mülk, araba ve çocuklarının eğitim masrafları) ödeyemez hala geldiklerinden söz ettim.

Pandemi dönemi bittiğinde ve şirket düze çıktığında, çalışanların mutlaka eski pozisyonlarına getirilmesinin öneminden bahsettim.

Bu pandemi döneminde en çok Teknik A.Ş çalışanlarının mağduriyeti oluştuğunu ve ilk planda teknik çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde görüş ilettim. Çoktan çok, azdan az, ücret kesme modelini uygulayan THY’nin bu sistemde unuttuğu konu, çoktan çok, azdan az kesilme yapılırken, az ücretin minimumlarda olması nedeniyle, çok az bir kesintinin bile onları asgari ücret pozisyonuna sokacağının düşünülmemiş olması olsa gerek…

Bu konunun yanı sıra THY ile Teknik A.Ş’nin sanki ayrı bir şirket (%100 THY olmasına rağmen)  gibi görülmesinin, çalışanları, üvey evlat pozisyonuna düşürdüğünü ve THY’nin pass bilet uygulamasında bu yanlışın bariz şekilde net olarak görülebileceğinin yanlışını bir kez daha gündeme getirerek, İlker Aycı’dan üstünde çalışacağım sözünü aldım.

Bu arada Genel kurulda bir yönetim kurulu üyesi değil iki yönetim kurulu üyesi resmileşti.
Bildiğiniz üzere Ogün Şanlıer’in 31.03.2020 tarihinde THY yönetim kurulundan istifa etmesi sebebiyle yerine Melih Şükrü Ecertaş atanmıştı.  Bu genel kurulda ise geçici atama seçime dönüştürülmüş oldu.
Yine bugünkü genel kurulda Murat Şeker’in de yönetim kurulu üyeliği de onaylanmış durumda. Kısaca iki yönetim kurulu üyesi birlikte yönetim kurulu üyesidir.  

THY GENEL KURUL TUTANAĞINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

27 Yorum

  1. Yani son durumu nasıl değerlendiriyorsunuz abi sizce ücretler ne zaman hakkıyla verilir?

    Cevapla
  2. 4 yıl önce

    Artık alt çalışan arkadaşlarda teknikte hepsi bı düşünceli kimle konuşsam abi ödeyemiyor artık bırakacağım son demlerim deyip duruyor bu nesil bizim geleceğimiz sen şuan yetişmeye hazır elemanları kusturursen tekniğin ömrü uzun olmaz..bizler bı şekilde olsa genel olarak idare etmeye çalışıyoruz ancak bu çocuklara yazık sahip çıkmak lazım

    Cevapla
  3. 4 yıl önce

    Araba kredisi için arabayı sattım.Elde kalan parayla bir tane 2000 model marea aldım. Araç annemin hastane git gelleri için elzem durumda. Yetmedi bilgisayar, eski telefon, alyans,hanımın küpeler vs dahil sattım. Marea da gidecek gibi duruyor. Her ay 1500 1750 TL açıgım çıkıyor. Kredi kartı ile yaşıyorum. İkramiyelerde kart borçlarını ucu ucuna kapatıyorum. Hesabım sürekli eksi bakiyede faiz ödememek adına her ay bir arkadaş sırayla hesabıma emanet para atıyor. Taşeron ile aramızda 300 TL maaş farkı kaldı. Taşeron çok mu para alıyor hayır biz çok az para alıyoruz.

    Cevapla
  4. 4 yıl önce

    ilkey aycı: tamam.

    Cevapla
  5. 4 yıl önce

    Sefa abi çelik iş dogurmuş, bu sendika ne işe yaradıda Anadolu Avrupa diye 2ye bölündü. Biz Avrupa temsilcilerini başkanlarınıda görmedik, bir şeye merhem olacakları yok belki ondan insan içine çıkmıyorlardır. Yakında taşeron sendika da kurulur.

    Cevapla
  6. Artık eski maaşlarımızı geri istiyoruz. Geçinemiyoruz. %30 bize bindirdiniz asgari ücrete %20 küsür zam geldi enflasyona %50 oranında ezildik. Herkesin gelirine göre gideri var evet pilot abilerimiz %50 indirildi fakat onların indirilmiş maaşıyla yaşanılabilir. Fakat bizler yeni giren teknisyenler son indirilmiş maaşımız 3.600 tl. Taşeron kardeşlerimizden bizden fazla alan var. Artık bunu görün. 2023 yakın

    Cevapla
  7. 4 yıl önce

    Bu da çözüldü ise başka, sorunumuz kalmadı. Umarım tüm gündem madderini konışup, anlamışlardır.

    Cevapla
  8. 4 yıl önce

    2020 yılında 252 milyon Esas faaliyet karı elde eden Teknik A.Ş. çalışanları olarak ivedilikle haklarımızın düzeltilmesini,maaşlarımızın geri verilmesini,Sefa abinin genel kurulda belirttiği pas bilet öncelik ayrımcılığına biran önce son verilmesini istiyoruz.

    Cevapla
  9. 4 yıl önce

    Allah bize şu durumu reva göreni bin beter etsin . Bittik ya bittik , bekarım geçinemiyorum. Evli çocuklu insan nasıl yaşasın ? 5 sene okul 3 sene iş hayatı zehir oldu . Gidip berberde çırak olarak başlasaydım şimdi elimde bir sanat olurdu en azından . Sokaktaki kedi köpek kadar değer görmediğim bir yerde olmazdım

    Cevapla
  10. 4 yıl önce

    Artık taşeronla hemen hemen aynımaaşı alan teknisyenler var, Şirket bu taşeronlar için Saf şirketine kaç TL ödüyor. Bu taşeronlar şirketin bünyesine katılsın diyeceğim ancak adamların kazancı düşer istemezler. Emekçi kardeşlerimiz yanliş anlamasın, Taşeron maaşında gözümüz yok yanliş anlaşılmasın onlarda az alıyor. Belediyede güvenlik personelinden çöpçüsüne tüm kademeler genç teknisyenlerin maaşlarını geçti.10. 0 skalasında veya teknik destek olanlar perişanlık çekiyor. Haboom zülmü bitti bu başladı.

    Cevapla
  11. 4 yıl önce

    Torpil Airlines çalışanlarınin torpilli çalışanlarının maaşları gerçekten düşürüldü mu acaba, eğer düşürüldüyse emmilerini arayıp nasıl şikayetçi olmadilar? Aklımda deli sorular…:))

    Cevapla
  12. 4 yıl önce

    Genel kurul tutanaklarini okudum.Sefa Beye teşekkür ederim.THY Tekniğin haklarini savunmuş.

    Cevapla
  13. 4 yıl önce

    Tis yaklaşıyor, yardımcı destek personeli diye bir kadro ve maaş skalası oluşturulur, taşeron personel bu kadroya geçirilir. Böylece teknisyenin maaşı taşeronden daha fazla olur. En iyi çözüm. Olursa şaşırırmıyım.!

    Cevapla
  14. 4 yıl önce

    Şunun farkına varılması gerek;Maaş 1000 tl ise %30 kesinti yapılınca eline 700 tl geçer. Maaşının eski ücrete dönmesi için ise 1000-700=300 tl ‘ye tekabül eden oranda zam yapılması geteklidir. Yani zam aldıkdan sonra eski maaşa dönmen için %42.8 lik bir zam yapılması gereklidir. Bu zammıda yaparlar, bekleyin.

    Cevapla
  15. 4 yıl önce

    Thy pandemiyi fırsata çevirip personellerin maaşlarından %30-%50 arası kesinti yaptı, yurt dışı istasyonların bir kısmını kapattı, 1000-2000 kişi işten ayrıldı, uçaklarda yemek servislerini kapattı, yolcu uçaklarını zaman zaman kargo uçağı olarak kullandı, kargo uçuş sayısı hatırı sayılır derecede arttı, kurtarma operasyonları ile para değeri yüksek biletler satıldı, pandemi boyunca Avrupa’da en çok uçan havayolu şirketi oldu ve bu istikrarını korudu, bazı uçakları elinden çıkardı, daha önceden büyüme kapsamında planlanan uçaklar şirket bünyesine katıldı. Personeller nerdeyse ücretsiz çalışıyor. Yolcu kayıplarını yukarıda saydığım kargo artışları, personellerin maaş kesintileri ve diğer saydıklarım kapatıyor diye düşünüp. Thy zarar falan etmedi aksine uyanıklık yapıp kâra bile geçmiş olabilir diyerek cümlelerime son vermek istiyorum. Ayrıca teknikte çalışıp 2 günde bir değişen vardiya ile gecesi gündüzü bayramı cumartesi pazarı olmayan, dışarda çalışıp yağmur kar demeden görevini yerine getiren hatta her zaman fazlasını yapan, hiçbir hakkını kullanamayan mazaret, yıllık izin, yemek vs. pandemi önceside buna dahil. Hasta olduğunda geçmiş olsun denilmeyen aksine trip atılan insan gibi muamele görmeyen, her türlü baskıya maruz kalan, 1 dakikalık rötarın hesabı sorulan, hem pratik zekanın hemde el pratikliğinin esas olduğu mesleği yapan (bir uçak motorunda 1000 komponent varsa hepsinin ne işe yaradığını bilip 2 dakika içinde arızaya hızlı aksiyon uygulayıp sorunu çözen ve o motoru sadece bir butona basıp çalıştırmaktan çok hem onun sorununu çözüp hemde testini yapıp çalıştırma şartlarını yerini getiren)(sadece fiziksel olarak görülen bir meslek olmaktan çok son derece gelişmiş ve hızlı aksiyon alınabilecek zekaya sahip olunması gereken bir meslek olduğunu anlamak gerektiğini düşünen, 4 sene üniversite 1 sene hazırlık okunarak ulaşılabilen bir meslek olup sorumluluk bakımından dünyanın en riskli mesleği demek hiç abartılı olmaz çünkü günde 4-6 uçak arası crs verilen ve ertesi günde aynı şekilde devam eden bir iş kolu olması bunu kanıtlar nitelikte olup), her zaman şirketimizin en değersiz insanları olarak görülüp, herkesin üst kademeden konuşması son derece onur kırıcıdır.

    Cevapla
  16. 4 yıl önce

    Ayrıca şunları da söylemek isterim ki; insan önce kendine sormalı ne verdim ne almalıyım diye. Bu şirkette hiçbir şey vermeden çok şey alanların sayısı oldukça fazla olduğu için ve yanlış olarak bilinen doğruluğun ölçütünün çoğunluk sayıldığı bir dünyada, tek başıma da olsam doğruları susmadan dile getirmekten asla vazgeçmeyeceğim.

    Cevapla
  17. 4 yıl önce

    Herkese merhaba alın teri ile kazandığı parayı helal kılan arkadaşlarım, bizim çektiğimiz ancak biz biliriz. Amcak önce bir bütün olmak gerekir. 5 parmağı kapatınca elde edilen güçlük bir yumruk gibi olmalı. Ama biz ne yapıyoruz, baş parmak ben olmasam şu olmaz, işaret parmağı ben olmasam şu olmaz, diğer parmaklar ise biz şöyle eğitim aldık, böyle yerden geldik, en iyi ben biliyorum demekten öteye gidilemiyor maalesef. Eski tk’lı yeni tk’lı, habomcu, teknik destekçi, şeklinde özelliklir ayrıştırılıp, insanların arasını açan plan tıkır tıkır işliyor. Bizler ne yapıyoruz, anca bakıyoruz, korkuyoruz, umursamadan devam ediyoruz ne diye,..? Evet, bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın. Felsefesi ile emeklili bekleyip duralım.Gelelim duruma, yıllardır devam eden, hak yeme politikasından vaz geçilmiyor. Nasıl mı, habom diye bir oluşuma zorlanan binlerce kişiye almasın gereken maaşın yarısı verilmedimi, şitket buradan kar etmedimi, tk ya geçişde 10.0a, 10.0b grubu ve A0 skalası oluşturarak, tekarar kar etmedi mi, teknsik destek, destek personeli kadroları oluşturularak yine karına kar eklemedimi, bu sırada artan işlerden kazanılan dövizin tl ye çevrilerek maaşın ödenmesi ile yine karına kar eklemedimi, yarında başka şekilde devam edecektir eminim.Gelelim plandemi de neler oldu ve oluyor, Thy ao. Covid sebebi ile diğer firmalat gibi bir çom uçağını yatırmak zorunda kaldı, bu olayda giderlerin azaltılması ile şirketin bu dönemi min kayıpla atlatılması sağlandı, tabikide biz çalışanlar bu durumda üzerimize düşeni hatta fazlasını yapacağız, yaptıkda. Ama unutulan, unutturulmak istene bir durum var. Thy ao. Yapılan zamlar, verilen temettüler, sosyal yardımlar, pas, cet (kardeş), uçuşda öncelik gibi extralar ile teknik aş nin önünde tutulup, işler kötüleşince, bakıma devam eden teknik den fedakarlık istennmesi konusu kafa karıştırıcı. Yani kar edilince ao, ya extralar verilirken bir şey yok. Zarar ederken hepimiz aynı çatıdayız. Güzel bir anlayış. Önce bu anlayışın değişmesi gerekli. Şirket zorunda olduğunu söylerek insanların bu durumda kabul etmekden başka çaresi olmadığı için kabul ettiği bu durumda şirket ne yapmalıydı; iyi niyetli olsa idi, borçları olan, hastaları olan, kısacası hayatlarını kazandıkları paranın%100 ünü kullanmak zorunda olarak geçinenlen bu insanlar için, indirim yapıldığında nasıl bir buhrana gireceğini düşdüler mi, hayır tabiki. Düşünselerdi eğer, en azından perosele özel bankalardan bu durum bitinceye kadar düşük oranda kredi alabilirdi. Aldımı, böyle bir adım attımı tabikide hayır. Şimdi insanlar beklentide, maaşlar, artacak diye, peki, artsa ne olur ki? O sıkıntılı süreçde yaşanılanları bir biz biliriz, kimi arabasını sattı, kimi kredi kartlarını patlattı, kimi kredi çekti, kimi borç taktı. Evinde huzuru kalmadı, belki de sürecin sonunda dağılacak bir sürü aile olacak. Kısaca birlik, beraberlik olmayan bir yerde, susmaya devam edildikçe, direnmedikçe bu yapılanların hepsi müstahak. Geçmişde, zam istenince, patates, soğan mı alamıyorsunuz denilmişti. Şimdi evet artık alamıyoruz. Teşekkürler.

    Cevapla
  18. 4 yıl önce

    ONURAİRDE 2020 ŞUBAT AYINDAN BERİ MAAŞLARIMIZI ALAMIYORUZ. LÜTFEN BİRİLERİNİ İMDAT ÇIĞLIĞIMIZI DUYSUN ARTIK. BAŞKA ŞİRKETLER DE PERSONEL ALMADIĞI İÇİN ÇALIŞACAK YER BULAMIYORUZ.PEGASUS VEYA THY NEDEN HALA YABANCI PİLOT İSTİHDAM EDİYOR BİZ TÜRK KAPTANLARI İŞE ALMAK YERİNE? AYRICA HAVA İŞ KANUNU NEDEN HALA YASALAŞMIYOR?

    Cevapla
  19. 4 yıl önce

    Arkadaşlar, toplu olarak sendikadan istifa etmedikçe veya hükümet değişmedikçe sabrınız bol olsun, böyle bekleyiniz…

    Cevapla
  20. 4 yıl önce

    Yorum yazmaya gerek yok. Biz bittik konfeksiyon teknik olarak devam ediyoruz. A dan Z ye herşey daha kötüye gitti. Gidiyorda bu meslekten beklentisi olan yeni mezunlar veya daha okulu devam edenlere önerim yol yakınken bu sektörden vazgeçin yada direk yurtdışına gidin.

    Cevapla
  21. 4 yıl önce

    Abi sende olmasan bu kurullarda Teknik A.Ş olarak mali cetvellerde bi satır olarak kalırız. Bizim sendika kahyalarıda anca aidat ezsin, koltuk çoğaltsın, Ankardakilere yalakalık yapsın. nasılsa şirketin bizim koyunları güdecek biribirini yemeye hazır karaktersizde bol. Hani Mart’ta görüşüyordunuz hani cansuyu dağıtıyordunuz. Yalancısınız palavracısınız. Teknik kardayken de sayenizde biz hep zarardayız. Haram olsun

    Cevapla
  22. 4 yıl önce

    Bırakın bu bu pass bileti. Ben gorevli sorumlu kaptan pilot iken medet ummuyorum. Önceliğim de var. Once sirket çalışanına, insan olarak, muamele etsin. Pass bilet falan istemem. Siz, her şey bitmiş, pass bilet derdindesininiz, biz zaten herşey bitmiş, TC , bu durumdan çıkış bulabilir mi? diye düşünüyoruz. Pass bilet falan teferruat. Vatan satılmış.

    Cevapla
  23. 4 yıl önce

    Bu havacılık fakülteleri ne zaman kapatılacak acaba, daha kaç gencin hayatı mahvedilecek. Havacılık fakülteleri kapatılsın. Daha fazla genç ülkesinden milletinden nefret etmesin

    Cevapla
  24. 4 yıl önce

    İlker bey her genel kurulda her tis zamanında bi değerlendireceğiz der, bi söz verir ama hiçbir zaman yapmaz.Bu kaçıncı söz verişi oldu Sefa bey.Bunu kendisine hatırlatsaydınız o zaman.sürekli aynı şeyler.Genç arkadaşlara, daha mesleki kariyerinin başında olan arkadaşlar tavsiyemdir.Özellikle mühendis arkadaşlar.Fırsat varken Teknik aş de kariyeri iyi düşünün.Çünkü Teknik aş pişmanlıktır.

    Cevapla
    • Yönetici 4 yıl önce

      İlker Bey değerlendireceğim sözünü pass biletler için söyledi. Sefa İnan

      Cevapla
  25. MAAŞLAR PUL OLMUŞ ÇALIŞAN EVİNE EKMEK GÖTÜREMİYOR. SİZ PAS BİLETTEN BAHSEDİYORSUNUZ. PAS BİLET EMEKLİ OLAN PERSONELİN ÖNCELİĞİDİR. ÇALIŞAN İÇİN ÖNCELİK GEÇİM DERDİ. BUNU BİR DÜŞÜNÜN.

    Cevapla
  26. 4 yıl önce

    Neden hiç taşeronlardan bahaedilmiyor bu genel kurulda :(

    Cevapla