featured

"THY, Boeing ve Airbus'un Elde Kalan Uçaklarını Satın Alıyor"

CHP Trabzon milletvekili Haluk Pekşen, THY’nin dün imzalanan iyiniyet anlaşmasına ilikşin, “Erdoğan’ın batıdan randevu bedeli, ABD’de boeing, Fransa’da Airbus almak”dedi.

CHP Milletvekili Pekşen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen yıl ABD’ye yaptığı ziyaret sırasında THY’nin bu ülkeden 11 milyar dolarlık Boeing uçağı aldığını, şimdi Fransa’dan da 25 adet Airbus yolcu uçağı alımı için imza atıldığını söyleyerek, Erdoğan’ın Fransa ziyaretine şu sözlerle tepki gösterdi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan Batı’dan randevu alabilmek için, uçak alıyor. O uçakların bedelini de Türk halkı ödüyor. O randevuların bedelini, elektriğe, sigaraya, dolaylı vergilere zam olarak Türk vatandaşları ödüyor”
Pekşen konuşmasında ayrıca Erdoğan’ın Türk kamuoyuna yönelik yaptığı konuşmalarda ABD ve Avrupa’ya çok sert eleştiriler getirdiğine de değinerek, “eyyy Avrupa, Eyy Amerika diye nutuk atarsın, sonra da randevu koparmak için bastırır parayı, uçak alırsın” ifadesini kullandı.

“Erdoğan’a burada uçak satıp, bir de Fransız Yurttaşlık Bildirgesi’ndeki insan hakları ve özgürlükleri anlatacağım”

Geçen ayın sonunda Fransa’da olduğunu söyleyerek, Erdoğan’ın yapacağı ziyaretin Fransız kamuoyunda çok tartışıldığını anlatan Pekşen, “Fransız kamuoyunda Erdoğan’ın ülkeye ziyarette bulunmasına yönelik büyük eleştiri vardı. Bu eleştiriler artınca, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 1 Ocak’ta bir açıklama yaparak, Erdoğan’ı niye davet ettiğini anlattı, “Erdoğan’a burada uçak satıp, bir de Fransız Yurttaşlık Bildirgesi’ndeki insan hakları ve özgürlükleri anlatacağım” dedi. Aynen de öyle yapmış görünüyor. Uçakları aldık. Bir de üzerine füze aldık. Ayrıca basın toplantısında Macron, özgürlüklerden, insan haklarından bahsedip, Yurttaşlık Bildirgesini de Erdoğan’a anlattı. Dediğini aynen yaptı” diyerek, sosyal medya üzerinden şu tweeti paylaştı:

Pekşen, THY’nin bilançolarının son dönemde büyük zarar verdiğini, hatta Varlık Fonu’nun bile THY’nin bu zararlarını karşılamak için kullanıldığını da ifade etti:
“Alınan uçaklara bir bakın; Zarar eden THY, bir de gidip Boeing ve Airbus’un elde kalan alınan uçaklarını satın alıyor. Hem Boing’den, hem de Airbus’tan alınan uçakların hepsi büyük uçaklar. Dolayısıyla işletme maliyeti çok fazla olan, uzun mesafe uçması gereken uçaklar. Ancak THY ne yapıyor? Randevu koparacağız diye Airbus’un ve Boeing’in elde kalmış, işletme maliyeti yüksek 777 gibi, A 310 gibi büyük uçaklarını alıp, bunlarla kısa mesafe, mesela Ankara-İstanbul uçuşu yapıyor. Bir uçağın normal bakımı 20 bin milde bir, motor bakımı ise 1000 iniş-kalkışta yapılır. Küçük uçakların motor bakımları daha ucuz, büyük uçakların ise çok pahalıdır. Şimdi THY bu büyük uçaklarla Ankara-İstanbul gibi kısa mesafeleri uçup, uçakları sürekli bakımına sokuyor. Bu da işletme maliyetini çok arttırıyor. İkinci konu ise, THY’nin filosunu tek bir şirket yerine, iki şirketten oluşturması. Hem Boeing’den, hem de Airbus’tan uçak aldığınızda, hem pilot eğitimini, hem yedek parça stoğunu, hem de teknik bakımı birbirinden çok farklı, iki ayrı şirketin ürettiği uçaklar için, iki ayrı şekilde yapıyorsunuz. Yani maliyet, burada da ikiye katlanıyor.”
 
 
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 5 yıl önce

    Milletin vekili buysa ben böyle vekil istemiyorum. Önce git biraz bilgilen de ondan sonra konuş. Sen bu milleti temsil etmek istiyorsan önce benim sana saygı duymam lazım. Ama havacılıktan biraz anlayan bir insan senin sadece iş olsun torba dolsun diye konuştuğunu anlar. Senin zaten vizyonun bu işlere yetmez. Boşuna konuşma seni ciddiye alan da yok.

    Cevapla
  2. 7 yıl önce

    Yani ucak lazim degil mi bize.Thy buyumesin mi? Almayalimmi ucak agactan mi yetisiyor bu aletler!Bu kadar soysuzluk etmeyin be!

    Cevapla
  3. 7 yıl önce

    vekilim doğruları söylüyor da milletin işine gelmiyor. 330 diyeceğine 310 demiştir dili sürçmüştür. abd vizesi sorunu hangi tavizlerle çözüldü, ab konusunda fransa’nın desteği nasıl talep edildi böylelikle ortaya çıktı.

    Cevapla
  4. 7 yıl önce

    Bu milletvekili arkadaş, zannederim A310’ların artık üretilmediğini unutmuş veya bilmiyor. Ayrıca, bahsettiği 777’lerin en uygun uzun menzilli uçaklar olduğunu da bilmiyor… Daha çok ders çalışması gerekiyor havacılık konusunda vesselam.

    Cevapla